Copy
Lees deze nieuwsbrief in je browser

Agenda 

Lees vandaag over:

  • Positieve vibe tijdens kennismakingsavond Nieuwe Leden
  • UITNODIGING Brainstormsessie: One Small Town in Nieuw Westland
  • Rol voor jou?
  • Gastgever/beheerder kantoor NW
  • Projectleider ‘besteding van het geld’
  • 30-03 Interactieve lezing Moestuinieren in Harmonie met de Natuur
  • Regionale economie en betalen
  • Update vanuit De Ondernemende School

Beste <<Voor en achternaam>>,

De eerste krokussen zijn al boven de grond te zien. De storm is gaan liggen, de dagen worden langer. Na de lange winter lijkt het alsof er weer wat meer ruimte is om te ademen. Binnenkort wordt het warmer, gaat alles weer bloeien en beginnen de beestjes weer actief te worden. Het gaat kriebelen. We willen weer in beweging komen. Gelukkig is er in het Westland altijd genoeg te doen en biedt de nieuwsbrief volop ideeën om lekker aan de slag te kunnen. Doe je mee?
 
Lieve groet,
Team Nieuw Westland
 

Positieve vibe tijdens kennismakingsavond Nieuwe Leden

Deze week vond er wederom een kennismakingsavond met de leden plaats. Na een introductie over Nieuw Westland (NW) en de thema’s waarbinnen mensen in het Westland actief zijn, gaven de leden zelf ook aan waarom ze aangehaakt zijn. ‘Ik wil niet vechten, maar bouwen, dat zie ik terug bij NW’, ‘De energie van NW spreekt me zo aan’ en ‘Ik vind gewoon dat je niet geen lid van NW kan zijn’.
Heb je ook behoefte om nader kennis te maken met leden en initiatiefnemers binnen Nieuw Westland? Wil je ook meedenken met een van de thema's? We organiseren regelmatig kennismakingsavonden. Stuur een e-mail en we zetten je op de gastenlijst.
Ik doe mee!

UITNODIGING Brainstormsessie:
One Small Town in Nieuw Westland

‘One Small Town will change the world‘ is de slogan waarmee Michael Tellinger zijn concept lanceert. Nederlandse ambassadeur Christa Nagtegaal vertelde erover tijdens een presentatie op 19 februari.
Onder het motto Ubuntu (‘samendoen’ in het Zuid Afrikaans) richt een bestaand dorp (5.000 – 50.000 inwoners) een coöperatie op, met als einddoel gezamenlijk gebruik van water, voedsel, technologie, gezondheidszorg, onderwijs, sport, kunst en elektriciteit, in ruil voor 3 uren arbeidsinzet per week van elke deelnemer. That’s it! Dat klinkt veelbelovend. Het vraagt minimale inspanning en verlaagt de arbeidskosten van bedrijven. Bedrijven helpen als investeerder ook mee bouwen aan deze nieuwe samenleving. Deelnemers zijn zich bewust van de gedachte

‘Money does nothing, people do everything’

en binnen de community is geld niet nodig. De winst die voortkomt uit verkoop van producten búíten de community, wordt geïnvesteerd in (projecten van) de community. In deze nieuwe wereld geldt overvloed, blijheid, vrede, zorgen voor elkaar, volgen van je passie en autonomie. Meer informatie over het concept kun je vinden op de website OneSmallTown.
 
Het concept en ook de veelal praktische vragen die er na afloop werden gesteld, inspireren tot verdere uitwerking. Nieuw Westland wil graag met enthousiaste meedenkers rond de tafel om te brainstormen. Dit willen we doen op zaterdag 26 maart om 13.00 uur. Locatie volgt nog.
    Doe je mee? Stuur een e-mail  
Ik doe mee!

Rol voor jou?

Oproep! Wil je ook een bijdrage leveren bij team Nieuw Westland? Er zijn verschillende rollen te vervullen:

Gastgever/beheerder kantoor NW

Sinds februari heeft Nieuw Westland een kantoor waar het organisatieteam en alle leden die willen vergaderen of kleine bijeenkomsten willen organiseren terecht kunnen. Het zou fijn zijn als er 1 aanspreekpunt is, iemand die nieuwe mensen wegwijs maakt in het pand (met de sleutel en het alarm), de boodschappen wil doen (of in de gaten houdt wat er nodig is en de taken verdeelt), en wat hand en spandienstjes die waarschijnlijk naar voren komen.
Omdat het kantoor in Naaldwijk is, is het handig als je uit Naaldwijk komt zodat je weinig reistijd kwijt bent.
Tijdsbesteding? Ca 1-5 uur per week, maar daar heb je zelf invloed op.

Meer info? Stuur een e-mail

Projectleider ‘besteding van het geld’

Met het geld van de leden steunen we projecten die toewerken naar een mooie samenleving. Projecten die ontstaan binnen één van de thema’s. We zoeken een goede en transparante manier om dit geld op een juiste manier te besteden. We denken eraan om de leden hierin een stem te geven. Maar hoe, dat weten we nog niet. We zoeken iemand die hier over na wil denken en toe wil werken naar een bruikbare werkwijze.
Je kunt het werk doen vanuit huis én je bent welkom op het kantoor in Naaldwijk waar regelmatig andere leden uit het organisatieteam werken. Tijdsbesteding? Dat mag je zelf inschatten en bepalen
Ik doe mee!

30-03 Interactieve lezing Moestuinieren

Door de natuurprincipes te begrijpen en deze door te voeren in je eigen moestuin, werk je aan een gezondere bodem, een nog vitaler gewas, minder schade door plagenen een optimale gezonde, frisse, duurzame, heerlijke oogst.

Specialist Theo van der Knaap (Van der Knaap Ecoconsultancy) deelt zijn passie en kennis over dit onderwerp en beantwoordt al jouw moestuinvragen.

Heb je deze lezing eerder bijgewoond? De materie is zó breed, waardoor geen enkele avond hetzelfde is. En er is voldoende ruimte voor Q&A.

Ik doe mee!

Regionale economie en betalen

Wat betekent ‘economie’ en waarom is een regionale economie belangrijk? Economie is eigenlijk de wetenschap die zich bezighoudt met de keuzes die mensen maken bij de productiedistributie en consumptie van goederen en diensten. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen macro-economie, waar vragen naar voren komen over de nationale en wereldwijde economie en micro-economie, dat gaat over het gedrag van bedrijven en consumenten.

Om te begrijpen waarom de regionale economie zo belangrijk is, is het goed om eerst stil te staan bij de wat er in de wereld gebeurt, macro-economisch, en vervolgens de stap te maken naar wat dat betekent voor onze eigen ‘regio’ of ‘streek’, zoals econoom Jaap van Duin uit Maassluis dat beschrijft in zijn prachtige boek over het Westland (Geschiedenis van het Westland, 2020). Lees verder...

Ik lees verder...

Update vanuit De Ondernemende School

De Ondernemende School Westland is een initiatief voor nieuw onderwijs in de regio Westland voor kinderen tussen de 4 en 18 jaar. 
Om deze droom werkelijkheid te laten worden hebben we een eerste stap gezet en zijn we gestart met het Ontwikkellab Ondernemend Onderwijs.
Halverwege april verwachten wij het ontwikkellab af te ronden en hopen wij helder te hebben wat de volgende stappen zijn.
Wil je op de hoogte gehouden worden, stuur een e-mail.
 
Ik doe mee!
Copyright © 2022 Nieuw Westland, All rights reserved.


Wil je wijzigen hoe je deze berichten ontvangt?
Je kunt  hier je instellingen wijzigen of uitschrijven van deze mailinglijst.