Copy

Beste <<Voor en achternaam>>


Oktober, de maand waarin de blaadjes van de bomen vallen, de klok een uur terug gaat en we projecten afronden. Gek eigenlijk dat scholen juist nu starten met een nieuw schooljaar. 

Wat heel inspirerend is is te zien hoeveel organisatie er zijn zoals Nieuw Westland. Allemaal regionale initiatieven door heel Nederland.

Afgelopen maand hebben wij met het team van Society 4.0 een regiodag georganiseerd. Het doel: regio’s uit heel Nederland met elkaar verbinden en kennis uitwisselen. Met ruim 100 man hebben wij met experts gesproken over de 9 domeinen uit De Gids van Prof. Bob de Wit. 

De creativiteit stroomt door al onze creatie teams. Er ontstaan mooiste ideeën en allemaal vanuit zuivere intenties. Hoe behouden wij de harmonie in onze kleine Westlandse samenleving? 
Hoe creëren wij waarde in onze leefomgeving en hoe behouden we het lokaal? 
"Samen zelf doen!"


Namens team Nieuw Westland, 
Hartelijke groeten en tot snel ziens. 
Onze eindemaand Ledenborrel deze maand op de winterlocatie van onze partner Bryan Franken van Beachline Beach in Hoek van Holland. 
Onze speciale gast is deze maand Hubertus Bahorie, Filosoof, Docent, Vader, en sinds kort ook Westlander. Voormalig stadsfilosoof van Delft en een prachtige aanwinst voor onze regio. Mis deze kans niet en meld je direct aan.  
Een aantal ondernemers willen ervaring delen over ondernemersvraagstukken in relatie tot de huidige tijd. Tegelijkertijd willen zij iets doen voor de toekomstige samenleving. Daarom is de Businessclub Nieuw Westland in oprichting. Op vrijdag 5 november vindt de eerste borrel plaats.
Op zondag 21 november 2021 geeft Richard Hoofs in Naaldwijk een lezing over zijn boek Heel Meesters.  Richard gaat in op de oud Egyptische holistische levensvisie waarin alles met elkaar in verbinding is en hoe het voelt om net als zij vanuit dit bewustzijn te leven. Lees verder...

Onze gastvrouw op de afgelopen borrel, de moeder van Marijke onze Penningmeester wil graag haar ervaringen delen. 

Borrel 24 september 2021

Afgelopen vrijdag was er weer onze maandelijkse borrel.  

Spreker zou zijn - ik mag wel bijna zeggen onze eigen - Bob de Wit, schrijver van het boek Society 4.0. Rond 5 uur druppelden de eerste gasten binnen en tegen 6 uur hadden we met zo’n 60 aanwezigen een volle tent. 

Bob legde in het kort nog eens uit, waarom hij dacht, dat de maatschappij zoals deze nu functioneert op zijn eind loopt en waarom het dus nodig is een parallelle samenleving op te bouwen.  Hij heeft de maatschappij verdeeld in 9 domeinen en hij gaf bij elk domein een toelichting hoe dit in de nieuwe samenleving ingevuld zou kunnen worden. Zijn boekje De Gids, waarin dit staat uitgewerkt, gaat een dezer dagen naar de drukker en zal dus ook snel te koop zijn. Uit zijn verhaal bleek wel, dat we als regio het in ons eentje niet gaan redden en dat we de andere regio’s nodig hebben. Gelukkig zijn er in heel Nederland al tientallen gelijksoortige initiatieven en er komen er dagelijkse bij. Fijn om te weten. 

Contact…ja, hoe belangrijk dat is, bleek vrijdag ook weer. De meeste bezoekers kwamen uit het Westland, maar er waren ook mensen uit Amsterdam, Purmerend, Baarn en Utrecht. De laatste twee reisden gezamenlijk terug en wie weet wat voor moois daar uit gaat groeien. Ik hoorde hen al praten over Nieuw Middenland!  En wat was het fijn om elkaar te ontmoeten. Om zonder angst of vooroordeel met mensen samen te kunnen zijn. Fysiek contact, daar kan geen app of telefoon tegenop. En voor mij, en ik denk voor veel mensen, is het belangrijk om te ervaren, dat je niet alleen staat in deze situatie.

De zon ging stralend onder. Al met al een mooie avond. De volgende borrel staat al in mijn agenda.

 

Joke van Dijk

Iedereen die in oktober nog lid wordt ontvangt ook het cadeau.
Dus mocht je nog geen lid zijn, meld je dan nu snel aan en krijg de verassing thuis gestuurd. 
Speciaal voor jongeren van 16 tot 23 jr* 
Speciaal voor jongeren van 16 tot 23 jr* 

Tips van onze zelfvoorzienend groep: 
Zomergroenten in de winter

Ik vind het altijd een sport om het hele jaar door uit mijn moestuin te eten. Herken je dat? Gaandeweg krijg ik wel steeds meer respect voor mijn grootmoeder, gezien de hoeveelheid inspanningen en tijd die het inmaken, wecken, fermenteren, etc kost. Maarja, dan heb je wél het hele jaar groenten uit eigen tuin! Onbespoten en met liefde gekweekt.

Wil je ook je groenten voor de winter (of voor hongerige tijden 😉) bewaren? Inmaken doe je zo:

 • Bewaar je lege glazen jam-, appelmoes- of doperwtenpotten waarvan de deksel nog goed hersluitbaar is.
 • Werk alleen met heel schone en gesteriliseerde potten en deksels:
  • Maak de potten (niet de deksels) goed schoon in een sopje van warm water met soda (of in de vaatwasser).
  • Kook de potten ca 15min uit (staand en gevuld met water) in een pan met kokend water. Je kunt ze ook steriliseren in de oven, 15min op 120 graden.
  • De deksels steriliseer je door er kokend water op te gieten en ze even in dat water te laten staan.
 • Het voedsel doe je altijd heet in een hete pot. Probeer de rand schoon te houden (of te maken voordat je het deksel erop draait). Vul de pot tot ca 1 cm onder de rand. Deksel erop en af laten koelen. Dan trekt de pot vanzelf vacuüm. 
 • Als de potten afgekoeld zijn, bewaar je ze op een koele, donkere plaats. Check wel de eerste paar dagen regelmatig of de deksels nog vacuüm zijn (niet bol staan).
 • Afhankelijk van het soort voedsel kook je de volle potten met deksel eerst nog 1 of 2 uren uit. Hierover is online genoeg te vinden.

Wat ik zoal inmaak? Eigenlijk al mijn overproductie: sperziebonen, augurken, paprika’s, pastasaus, tomatensoep, meloenchutney en ga zo maar door. Laat die winter maar komen! 

En mijn overproductie aan witte kool staat in het zout in een Keulse Pot zuurkool te worden 😊 Hoe dit werkt, leg ik je in een volgende nieuwsbrief uit.

Agenda Oktober/November 

18-10 Start BreakWeek 
29-10 Eindemaand Ledenborrel met Hubertus Bahorie, stadsfilosoof
05-11 Lancering Businessclub
21-11 Boekpresentatie "Heel Meesters" Richard Hoofs
26-11 Endmaand-Ledenborrel met Lieneke van de Griendt, Geneeskunde of medicijnen?
23-12 EindeJaars Borrel met Prof.dr. Michaela Schippers, Ikigaytv.nl
De lezing van Wim de Bruin was voor de 2e keer helemaal uitverkocht. De zaal hangt aan zijn lippen ala het gaat over de geboorte van de nieuwe wereld. Mocht je zelf een leuke spreker weten voor een lezing, neem contact op!
Facebook
Twitter
Website
Email
YouTube
Instagram
Copyright © 2021 Nieuw Westland, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.