In deze nieuwsbrief: het laatste nieuws van MVO Nederland, met
interessante artikelen en ontwikkelingen.

NIEUWSBRIEF
MVO NEDERLAND

3 NOVEMBER 2016

 

Afgesproken: ruim 17 megaton minder CO2

---  
Met de afspraken van de Nationale Klimaattop blazen we 17,6 megaton CO2 minder de lucht in, zo'n 9% van de totale Nederlandse uitstoot. MVO Nederland en onze coalities waren goed vertegenwoordigd.
---

Bankenconvenant

Na het Textielconvenant is er nu ook een Bankenconvenant. Ministers Dijsselbloem en Ploumen zetten hun handtekening onder deze wereldwijd unieke afspraken met banken, ngo's en vakbonden. Het Convenant stelt bank beter in staat om mensenrechten te respecteren bij investeringen en financieringen.
 

Sociaal incasseren

Incassobureaus vorderen jaarlijks zo'n € 10 miljard, een op de vijf huishoudens kampt met schulden. Als die een deurwaarder in een Porsche Cayenne over de vloer krijgen wordt hun situatie er vaak niet beter op. Faircasso, het eerste Nederlandse incassobureau zonder winstoogmerk, doet het anders.

Een MVO-kijkje op een cruiseschip

 
Oh de luxe van cruises. In alle comfort vaar je naar de meest exotische bestemmingen. Maar helaas niet zonder milieuproblemen als uitstoot en afval. Sibrand Hassing van de Holland America Line vertelt over hun duurzame oplossingen aan boord.
---

Exclusieve korting op boek Carola Wijdoogen

---  
Wat doet een duurzaamheids- of MVO-manager precies? En hoe kan die het beste werken? Carola Wijdoogen, directeur Duurzaam Ondernemen bij NS, geeft je de antwoorden in haar boek MVO doe je ZO. Nu met 15% korting voor onze partners.
---

SDG's zijn geen ver-van-ons-bed-show

 
De ijsbergen smelten, het water stijgt. Het stoppen van de klimaatverandering is één van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Heel relevant voor Nederland, want als we zo doorgaan ligt Amersfoort in 2050 aan zee. Maar behalve de stijgende zeespiegel zouden we ook nattigheid moeten voelen bij de andere doelen. Gelijkheid tussen mannen en vrouwen bijvoorbeeld. Daarop scoren wij helemaal niet goed. Geen verrassing, maar toch jammer. Vrouwen verdienen hier structureel minder dan mannen voor hetzelfde werk. Wereldwijd doen vrouwen 60% van het werk, maar ze
krijgen slechts 10% van het inkomen. Dringend tijd voor verandering. Gisteren was ik bij een inspirerende bijeenkomst van acht MVO-powervrouwen: Carola Wijdoogen, Geanne van Arkel, Anniek Mauser, Ingrid Segers, Elfrieke van Galen, Anneke Sipkens, Annette van Waning en Birgitta Kramer. Allen MVO-directeur of -manager bij mooie bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben. Waarom alleen vrouwen? vroeg een man in de zaal. Het antwoord: die zijn meer verbindend en dienstbaar aan het geheel. MVO is bij hen dus in goede handen. Laten we daar een voorbeeld aan nemen, want net als MVO is gelijkwaardigheid nooit een doel op zich, maar slechts een beginpunt.

Maria van der Heijden
directeur-bestuurder MVO Nederland

Duurzame dienstkleding voor Radboudumc

---  
De ruim 5500 medewerkers van het Radboudumc lopen vanaf midden 2017 in nieuwe, duurzame kleding. Het gaat in totaal om meer dan 35.000 kledingstukken voor artsen, verpleegkundigen, schoonmakers en logistiek medewerkers.
---

Zes redenen waarom de toekomst bio is

---  
Bio gaat beyond 'hip' en 'trendy'. De vraag naar biologische producten blijft wereldwijd groeien. Michael Wilde van Eosta geeft zes redenen waarom.
---

Mis het nieuwste nummer van TGTHR niet!

---  
Wat zijn de must-do's voor communicatie over MVO? Hoe ging de cradle-to-cradle verbouwing van het stadskantoor van Venlo? En waarom is het zo logisch (en winstgevend) om inclusief te ondernemen? Onze partners lezen het met korting in TGTHR.
---

Verbinding in de samenleving

---  
Te veel burgers voelen zich buitengesloten, vindt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Bedrijven en organisaties worden daarom uitgenodigd om op 21 november hun ideeën te delen voor meer verbinding in de samenleving.
---

Meer impact? Wij laten je zien hoe

---  
Kom op 8 november naar onze Meet & Greet Door samenwerking meer impact. We laten je zien hoe je concrete stappen zet om je duurzame doelen te bereiken. Exclusief (en gratis!) voor onze partners.
---

Nieuws van partners

Investeer minimaal €100 miljoen in de circulaire economie, schrijft ondernemersorganisatie FME aan de Tweede Kamer. Voorzitter Ineke Dezentjé Hamming: 'Op de huidige I&M-begroting wordt slechts 28 miljoen gereserveerd. Ik vind dit niet in verhouding staan tot de potentiële opbrengst.'

Royal IHC wint de International Green Shipping Award 2016 voor meest duurzame scheepsoplossing van het jaar. Innovatiemanager Erik van der Blom is trots op de prestigieuze prijs: 'Het is een goede stimulans om onze duurzame diensten te blijven ontwikkelen.'

Onze directeur Maria van der Heijden was gasthoofdredacteur voor de nieuwste editie van het magazine Doen! van Movisie. Dit themanummer vertelt de verhalen van vluchtelingen en hun zoektocht naar werk, en beantwoordt vragen over regels en regelingen om een vluchteling in dienst te nemen. Lees het hier.  

Wie een bijzondere werkplek zoekt kan nu terecht bij Valley Bèta, de business development hub voor de circulaire economie vlakbij Schiphol. Boek je werk- of vergaderplek via The Meetplant en maak meteen kennis met de nieuwste circulaire innovaties.

Op zoek naar talent? Op het Sustainability Career Event van Sustainablemotion komen bedrijven in contact met jonge talenten uit het hele land die duurzaamheid en business willen verbinden. Partners van MVO Nederland krijgen 50% korting op een stand.

Reisorganisatie Better Places compenseert de CO2-uitstoot van al zijn reizen, maar maakt die nu ook zichtbaar. Klanten weten zo precies hoeveel uitstoot hun reis veroorzaakt en wat ze kunnen doen om die te beperken. 

Lees al het nieuws van onze partners.

Jouw nieuws hier? Maak een partnerprofiel aan en deel je succes en aanbod met meer dan 7900 duurzame ondernemers en potentiële klanten.
---

TIJDELIJKE ACTIE

Wie nu partner wordt van MVO Nederland betaalt pas vanaf 2017 én krijgt een ticket voor ons Nieuwjaarsevent!

Agenda


--

Nieuwste partners van MVO Nederland

contact

Nieuwekade 9 | Postbus 19219
3501 DE Utrecht

(030) 230 56 00
contact@mvonederland.nl
Deze nieuwsbrief is afkomstig van MVO Nederland.
Vragen of opmerkingen?
mail ons op: contact@mvonederland.nl
MVO Nederland is het snelgroeiende nationale netwerk voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Nog geen partner van MVO Nederland, het startpunt voor duurzaam ondernemen?
Word partner!
MVO Nederland
Nieuwekade 9
3511 RV Utrecht

t. 030-2305600