In deze nieuwsbrief: het laatste nieuws van MVO Nederland, met
interessante artikelen en ontwikkelingen.

NIEUWSBRIEF
MVO NEDERLAND

12 JANUARI 2017

 

Het grootste MVO-evenement van het jaar

---  
Ethiek is terug in de boardroom, ondernemers grijpen de duurzame werelddoelen met beide handen aan, en praatclubs zijn passé: stevige afspraken leiden nu al tot actie. Op ons Nieuwjaarsevent op 19 januari hoor je de belangrijkste trends in MVO. En wie maakt de arbeidsmarkt futureproof, de overheid of de markt? Politieke zwaargewichten gaan de discussie aan. Dat alles in het nieuwe TivoliVredenburg. Mis het niet!
---

Nederland kampioen plantaardig eiwit

Erg Leuk, die discussie of vegaproducten nog 'schnitzel' of 'burger' mogen heten. Onze Pieter Goudswaard pakt een andere invalshoek en betoogt dat de vele Nederlandse eiwit-innovaties het verdienen om internationaal gezien te worden. 'De booming eiwitconsumptie levert grote economische kansen op.' 
 

'Mondial is geen hit and run bedrijf'

'Met je onderneming moet je midden in de samenleving staan,' zegt Tom Stuij van verhuisbedrijf Mondial Movers. 'De roep om een ander soort bedrijfsvoering neemt duidelijk toe. Grote bedrijven zijn zich steeds meer aan het herbezinnen en als klein bedrijf moet je dit ook doen. Anders mis je de boot.'

Openbare ruimte komt beter uit de verf

 
'Normaal gesproken zijn wel vier lagen verf nodig om een object als een stoplicht of brug te beschermen,' zegt Joost Broeders van Baril Coatings. 'Wij kunnen dat nu met twee.' Maar hoe overtuig je de klant van de voordelen?
---

Optimistisch het nieuwe jaar in

 
'Optimisme is een morele plicht, mensen móeten geloven dat de wereld beter kan', zei de filosoof Karl Popper. Maar in deze tijd van Brexit, populistisch-nationalisme, klimaatverandering en afnemende biodiversiteit is het niet makkelijk om aan die plicht te voldoen. Toch ben en blijf ik een optimist. Ik zie namelijk ook een enorme beweging van mensen die het anders willen. Zij verduurzamen hun bedrijven,
werken aan positieve impact en laten ethische argumenten zwaarder wegen in hun beslissingen. Ondernemers zien grote kansen in de uitdagingen waar onze wereld nu voor staat. Dat positieve geluid is de rode draad in ons MVO Trendrapport 2017, dat we volgende week op ons Nieuwjaarsevent lanceren: de zeven grootste trends waar elke ondernemer mee te maken heeft, of gaat krijgen. Benieuwd? Zorg dat je erbij bent op 19 januari in TivoliVredenburg in Utrecht. Een gelukkig en gezond 2017 voor jou en je dierbaren!

Maria van der Heijden
directeur-bestuurder MVO Nederland

Duurzame winst in ontwikkelingslanden

---  
Nederlandse ondernemers zien veel winstkansen in ontwikkelingslanden én willen positief bijdragen aan de lokale maatschappij. Alleen blijft het lastig om dat concreet te maken. Dit blijkt uit gesprekken met zo'n 1200 mkb’ers.
 
---

MVO Nederland is verhuisd

---  
Ons nieuwe kantoor is een duurzaam verbouwd pand dat mooier, efficiënter én goedkoper is dan het vorige. Heb jij ook (ver)bouwplannen? We helpen je die zo circulair mogelijk aan te pakken. Informatie en voorbeelden vind je hier.
---

Groeien heeft niet alleen maar voordelen...

---  
... merkt Joost van Closing the Loop. 'Als startup mag je nog lekker in plassen stampen en gekke bekken trekken. Maar als scale-up moet je je meer gedragen, vinden mensen het net wat minder schattig als je faalt en zouden je medewerkers ook af en toe wel eens salaris willen hebben.'
---

'Binnen 5 jaar gaat de economie op de schop'

---  
Wie wil weten of er in de toekomst nog plek is voor zijn bedrijf komt op 24 januari naar ons congres Circulair Innoveren. Maak kennis met, en leer van de ondernemers die een cruciale rol spelen in de nieuwe economie.
---

Nieuws van partners

Almere doet zijn reststromen in de aanbieding. Onderhoud en beheer van de stad leveren reststromen op, zoals biomassa, asfalt, beton en straatmeubilair. De gemeente zoekt daarom bedrijven met oplossingen op weg naar een circulaire stad zonder afval.
 
Koffiebranderij Peeze werkt samen met het Apenheul Natuurbehoudfonds aan duurzame teelt in Peru. 'Met onze koffie redden we de bedreigde geelstaartwolaap.'

De grootste social impact hotspot in Amsterdam is een feit: door de intrek van Impact Hub in het historische gebouw van KIT aan de Mauritskade biedt het gebouw een broedplaats voor 200 ondernemers en organisaties die werken aan duurzame initiatieven.

Het Klimaatplein zoekt Brabantse bedrijven voor een testcase voor CO2-beprijzing. Wie meedoet leert zijn CO2-impact te verkleinen en bouwt tegelijkertijd een duurzaam concurrentievoordeel op. Drie sectoren komen in aanmerking: de agrarische, industriële en dienstverlenende mkb'ers.
 
De Radboud Universiteit en Radboudumc (het ziekenhuis) werken aan een gezamenlijke duurzaamheidsvisie. Zo geven ze richting aan zowel de bedrijfsvoering en hun primaire doelen als de maatschappelijke impact.

The Meetplant biedt collega-partners van MVO Nederland standaard 5% korting op boekingen van hun duurzame locaties. Zoals: de Groene Bocht in Amsterdam, Valley Beta Circular Economy Expo in de Haarlemmermeer en GeWoonboot aan het IJ. Gebruik daarvoor de code MVO_2mrt15.
 
Social Return is het creëren van werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Uneto VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, maakte een korte film over Social Return en hoe GreenFox dit voor haar leden invult.

Lees al het nieuws van onze partners.

Jouw nieuws hier? Maak een partnerprofiel aan en deel je succes en aanbod met meer dan 7900 duurzame ondernemers en potentiële klanten.
---

WE ZIJN VERHUISD

Ons nieuwe kantoor is mooier, moderner en duurzamer. Kom zelf kijken! Je bent van harte welkom op de Arthur van Schendelstraat 500.

Agenda


--

Nieuwste partners van MVO Nederland

contact

Arthur van Schendelstraat 500
Postbus 19219
3501 DE Utrecht

(030) 230 56 00
contact@mvonederland.nl
Deze nieuwsbrief is afkomstig van MVO Nederland.
Vragen of opmerkingen?
mail ons op: contact@mvonederland.nl
MVO Nederland is het snelgroeiende nationale netwerk voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Nog geen partner van MVO Nederland, het startpunt voor duurzaam ondernemen?
Word partner!
MVO Nederland
Arthur van Schendelstr. 500
3511 MH Utrecht
t. 030-2305600