Zo maandelijks mogelijk

PROMETHEUSPrometheus stal ooit het vuur bij de Olympische goden en schonk het aan de mensen. Volgens de mythische legende begon hiermee de relatie tussen mens en technologie; de mens leerde metaal bewerken en een technische beschaving kwam op gang.
(De goden waren er uiteraard niet blij mee en straften Prometheus, door vanaf dat moment elke dag opnieuw  door een adelaar zijn lever eruit te laten pikken, die dan vervolgens 's nachts weer aangroeide. Ik heb dat altijd een wat akelige straf gevonden, dus dit terzijde.)

De afgelopen vijftien jaar heb ik een diepe fascinatie ontwikkeld voor een heleboel dingen, maar met name voor technologie – die de laatste tijd wel een enórme vlucht maakt – en wat de mens daar allemaal mee kan en doet.
Naast een enorme nieuwgierigheid deel ik uiteraard ook de angsten en dilemma's die erbij horen...
Technologie ontwikkelt zich exponentieel en vaak sneller dan we kunnen waarnemen en bevatten. Moraal, ethiek en wetgeving komen er altijd pas later achteraan gehobbeld. Dat maakt het op veel terreinen spannend.


Mensen die mij kennen of mijn nieuwsbrief lezen weten dat ik al jaren het theater in wil. Ik schreef er laatst nog over, maar sinds dat moment ben ik ineens een hele slag verder! Ik had waarachtig een Eureka-moment! 
En na een aantal lange douchesessies (ik krijg mijn beste ideeën altijd onder de douche) en een weekend sparren met mensen kwam ik op de volgende stelling:

De 7 hoofdzonden gaan allemaal over intermenselijke frictie.

Ga ze maar na: de 7 hoofdzonden zouden stuk voor stuk geen issue zijn als je in je eentje op deze planeet zou wonen.
Nouja, misschien gemakzucht.
Maar met gemakzucht als zonde heb ik sowieso wat moeite. Gemakzucht is een menselijke eigenschap die ons al heel veel heeft gebracht. Gemakzucht is geen zonde, maar een deugd!
Of zoals Bill Gates ooit zei: '“I choose a lazy person to do a hard job. Because a lazy person will find an easy way to do it.”
Zonder gemakzucht geen lifehacking, ik bedoel maar. Enfin.


Wat ik wil doen de komende veertien jaar is: zeven theatervoorstellingen maken die telkens aan de hand van een van van de 7 zonden het verleden heden en de toekomst belichten van de relatie tussen mens en technologie en de impact daarvan op onze samenleving.

Het wordt standup filosofie over technologie. Een reis door de tijd, van Prometheus via Paracelsus naar Da Vinci, Freud, Oppenheimer, FeynmanKnightrider en The Matrix. Ik zie....spektakel, rondvliegende drones.... en allemaal dingen die je beter in het theater kunt doen dan in een zaaltje achteraf. 
En misschien ga ik zelfs liedjes zingen. 
Jawel.

Het is mijn stijl om alvast dingen roepen die pas veel later (of soms ook gewoon niet) gaan gebeuren, maar ik ben nog nooit zo fanatiek geweest met een idee en heb nog nooit zo helder voor de geest gehad wat ik wilde doen en waarom. Dus reken er maar op. De planning voor de eerste try-out is eind van dit jaar/begin volgend jaar. 

Op de hoogte blijven? Word lid van mijn theaternieuwsbrief.
 
OOIT AF

(Deze tekst verscheen een halve week eerder in de Easycratie nieuwsbrief.)

Natuurlijk, zelfs een boek met de titel Nooit af komt ooit af. Het wachten is nog even op... nouja, op het moment dat het af is. Erwin is keihard aan het werk – en je vraagt ook niet aan Picasso of hij even wat sneller wil schilderen, toch?
Laten we wel wezen, het is natuurlijk ook geen sinecure, om een waardig vervolg te schrijven op Easycratie. (Het wordt geen Jaws 2.)

Op de aankomende Permanent Beta dag op 30 juni (meld je aan, er zijn nog wat plaatsen!) is Erwin een van de meer dan 50 sprekers. Over wat hij gaat vertellen laat hij weinig los, maar we doen even een voorspelling: 

Erwin kennende gaat hij in het kort uitleggen wat het Nooit Af-principe behelst, om daarna in te zoomen op één van de hoofdstukken, om het Nooit Af-gedachtengoed te illustreren.  En met een beetje mazzel verzint hij weer ter plekke een van zijn onnavolgbare live-experimentjes, wat dan natuurlijk – door het hoge improvisatiegehalte – half mislukt (failure is cool!) maar waar je dan een dag later aan terugdenkt en dan opeens het kwartje ziet vallen: de diepere boodschap achter dat experimentje. En dan ben je weer een inzicht rijker. Zoiets.

En nu.
Zullen we het doen?
Ja, we doen het gewoon.
Hoofdstuk 7 is al een soort van – wijzigingen voorbehouden – klaar om gelezen te worden. Klik op de illustratie hieronder (gemaakt door Danja Schaap) voor een preview.

meesterzet van Apple

 

 

Op 2 juni keken we tijdens een Pre Trending Topics bijeenkomst naar de aftrap van de Worldwide Developers Conference van Apple. Ik was in mijn nopjes: volgens mij waren we getuige van een historische gebeurtenis! 

Na afloop echter, merkte ik dat niet iedereen zo enthousiast was als ik; mijn opwinding – over de lancering van Healthkit bijvoorbeeld – werd niet perse gedeeld.
 

Ik heb daar zo eens wat op zitten kauwen en ik snap denk ik wel hoe dat komt: Ik kijk vanuit een andere achtergrond. Ik voorspel al jaren dat als je smartphones, sensortechnologie en gezondheid bij elkaar brengt, dit uiteindelijk het einde zal betekenen van de macht van het medisch-farmaceutisch industriële complex. 

Laatst las ik dit artikel, waarin Allen Roses, senior executive bij GlaxoSmithKline, beweert dat 90% van de medicijnen niet werkt bij veel mensen. 

Nou ben ik ben niet zo van de conspiracy-theorieën (hoewel ik ze vaak grappig vind), dus ik wil hier geen verregaande beweringen doen, maar feit is dat de farmaceutische industrie teveel macht heeft. En aangezien macht corrumpeert, is dat vragen om moeilijkheden.

En dan was er ook nog de hetze tegen kwakzalverij en homeopathie - zonder deze overigens over een kam te scheren. Ik weet het niet; sommige alternatieve geneesmiddelen werken vast goed, andere niet. Net als in de reguliere farmacie. 

Het probleem is, in een gereguleerde wereld waarin de overheid aansprakelijk gesteld kan worden, willen we dingen zeker weten. Maar de werkelijkheid is dat we nooit dingen zeker weten. 

Er logischerwijs meer geldstromen naar officieel wetenschappelijk farmaceutisch onderzoek dan naar alternatieven. Want als je daar baanbrekende ontdekkingen doet kun je vervolgens veel geld verdienen met medicijnen.
In de homeopathische wereld, bijvoorbeeld, ligt dat heel anders. Grootschalig onderzoek is hier moeilijker te financieren, omdat er met de resultaten minder verdiend gaat worden.

Dankzij QS en deze meesterzet van Apple, kunnen tussen nu en een paar jaar 800 miljoen mensen gezondheidsdata archiveren, op een schaal die ongekend is, en dit kan grootschalig alternatief onderzoek ineens spotgoedkoop maken.
Mijn mening is dat als alle farmaceutische bedrijven ter wereld AL hun kennis (dus niet alleen wat goed uitkomt) op één bult zouden gooien, dat we dan met alle slimme mensen veel sneller inzicht en oplossingen kunnen vinden voor gezondheidsvraagstukken.


Apple is van oudsher geen bedrijf (in tegenstelling tot Google en Facebook) dat het moet hebben van het verkopen van data. Apple's businessmodel is het maken van devices, het geld wordt verdiend aan de zwerm programmeurs die houden van een veilig en robuust ecosysteem. 

Just a thought: Stel, je bent Steve Jobs. Je hebt een bedrijf, met 150 miljard dollar in cash en 800.000 tevreden gebruikers, er werken 80.000 verschrikkelijk slimme en creatieve mensen voor je en je bent gewend aan het veroorzaken van disruptie in markten. Je hebt visie, je hebt dromen, je bent passioneel en best wel meedogenloos; je bent bijvoorbeeld 'willing to go thermonuclear on Google.'

Zou je dan, als je ziek wordt en weet dat je dood gaat, als je de gezondheidszorg van binnenuit leert kennen en ervan baalt hoe die is geregeld, niet ook 'willing to go thermonuclear' zijn om de healthcare te veranderen?

Ik denk dat Apple met het lanceren van Healthkit een belangrijke stap heeft gezet richting de democratisering van zorg. Op een schaal die maar weinigen kunnen overzien.

Hieronder een aantal links naar artikelen rondom de introductie van Healthkit en aanverwante zaken:


http://phys.org/news/2014-06-apple-pitching-health.html
http://www.nu.nl/tech/3807502/iwatch-komt-in-verschillende-ontwerpen-en-formaten.html

http://www.imore.com/apple-reveals-fda-it-has-moral-obligation-enter-wearables-market

 

En voor wie dacht dat Apple niet meer innovatief kon zijn tegenwoordig: http://carpeaqua.com/2014/06/08/the-next-five-years/


over provincies


Het plan van Plasterk om een grote superprovincie te maken van Utrecht, Noord Holland en Flevoland, is van de baan.
Mooi, zeg ik. 

Ik vond het namelijk niet zo'n goed plan.

Steeds vaker ook hoor ik trouwens de roep om provincies maar helemaal af te schaffen. 
Nee! Niet doen!
Ik ben het van harte eens met Benjamin Barber's Why mayors should rule the world.
Ik ben ervan overtuigd dat je in de regio veel meer voor elkaar kunt boksen. En dat als regio's gaan samenwerken ze veel meer kunnen bereiken (en sneller vooral) dan vanuit Den Haag.

(Vind ik - als ik dit verder doortrek – dan ook dat we van Brussel af moeten? Daar ben ik nog niet uit. Ik kom daar op terug.)
 

Ik kom veel bij overheden en denk na over hoe we georganiseerd zijn. Negen paar jaar geleden heb ik samen met Jan Willem Wolff in opdracht van de Tweede Kamer onderzoek gedaan naar de dualisering van provincies. We hebben samen elk provinciehuis van binnen gezien en een gedegen bijdrage geleverd aan het rapport Zonder Wrijving geen Glans.

 

Provincies moeten vooral blijven. Als we dan toch staatkundige veranderingen moeten maken en iets moeten afschaffen, laten het dan de ministeries zijn. Want ministeries maken beleid. En als er iets is waar in het Easycratisch tijdperk minder behoefte aan is is het beleid. Op veel plekken gaan dingen tegenwoordig veel beter en sneller zónder beleid. (Wat overigens niet hetzelfde is als zomaar wat doen.) 
 


permanent beta

Aanstaande maandag, op de laatste dag van juni, vindt de vierde grote Permanent Beta dag plaats. Het belooft absoluut de beste, bruisendste PB dag te worden tot nu toe! Er staan heel veel leuke dingen geprogrammeerd, er zijn meer dan 50 sprekers en het wordt drukker dan ooit!

Maandag dus. Van 10 am tot 10 pm. In De Nieuwe Stad, de oude Prodentfabriek, in Amersfoort.
Meld je aan, het kan nog!


Op 17 juni jl. hadden we een unicum: twee PB-bijeenkomsten tegelijkertijd.

In ons 'eigen' Kamer van Koophandelgebouw was er een Meet and Greet met Thanh Pham van Asian Efficiency.

Thanh is van Vietnamese afkomst, groeide op in Nederland, studeerde in LA en woont nu elke paar maanden ergens anders. 
Zijn specialty: Time Management.
 

In een informele sfeer konden de ongeveer 20 aanwezigen kennis maken met Thanh en zijn Asian Efficiency. Door de kleine groep was er veel gelegenheid tot discussie en voor vragen. Thanh legde uitgebreid uit hoe hij met zijn 'persoonlijke productiviteit' omgaat en hoe Asian Efficiency werkt. Het publiek was razend enthousiast en tussen de aanwezigen onderling ontstond een leuke dynamiek. Dank, Thanh!
Intussen vond bij de Sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht de tiende (!) editie plaats van KIJK Live!
Niet in de Beurs van Berlage dit keer dus, maar 'op locatie'.
Ik was er helaas niet bij (ik weet nog steeds niet hoe ik mezelf in tweeën moet delen), maar om Vivianne Bendermacher, hoofdredacteur van KIJK (en Know How) even aan het woord te laten: 'Supergaaf was het! Propvol en echt een prachtige locatie!'

Lees hier het verslag en bekijk de foto's. 

Er is overigens inmiddels duidelijkheid over de doorstart van KIJK. Samen met 17 andere titels zijn zowel KIJK als Know How door Sanoma verkocht aan New Skool Media. 
KIJK blijft dus gewoon bestaan en daarmee KIJK Live! ook. YEAH!


Op de hoogte blijven van alles omtrent Permanent Beta? Abonneer je op de nieuwsbrief. 

radio

Onverwacht kreeg ik afgelopen week een aanvraag om naar de radiostudio van BNR te komen, om in het programma De Nieuwe Wereld mijn visie te geven op waardebepaling achteraf en contracten enzo.

Op zich vind ik dat altijd heel leuk, maar ik kwam in een soort debat-achtige toestand terecht, waar ik eigenlijk helemaal niet van hou. Zo'n debat, vooral als het in zo'n korte tijd moet, wordt al snel een welles-nietes gedoe, waarin je nooit echt wint. Want als je wint heb je iemand anders in zijn hemd gezet.
Dus naderhand dacht ik: ik doe dit niet meer ook. Dit soort dingen.
Tot ik Bruno Van den Elshout sprak, die tegen me zei dat hij vond dat ik het juist wél moet blijven doen. Dat het absoluut de moeite waard is om – juist in dit soort settings – mijn tegengeluid te laten horen. 

Dus.
Blijf ik het toch maar doen.
(Ik ben heus best beïnvloedbaar. :))

Luister hier naar het betreffende fragment:


 

win-winDe Sprekers-Masterclass van Nathalie Bouts is gewonnen door: René Onstenk

Een zaak van zacht werken van Ellen de Lange-Ros gaat naar:
Frank IJskes
Nienke Tode-Gottenbos
Laurens Waling (of eigenlijk naar zijn vrouw Liane)

Easycratie
Adri Mathlener
Johan Star


Deze maand geef ik weg: 3 Permanent Beta Doppers!


Leuk is ie hè? Zo mooi fris groen. Hebben? KLIK!

Martijn Aslander is professioneel lifehacker en verbinder van mensen, informatie en ideeën. Hij is een veelgevraagd spreker op congressen, geeft advies aan overheid en bedrijfsleven en is schrijver van o.a. het boek Easycratie.
 

Zowel in zijn publicaties als op het podium laat hij de ongekende mogelijkheden zien van de huidige netwerksamenleving voor mens en arbeidsmarkt. De ‘nieuwe renaissance’, waarin kennisverspreiding sneller gaat dan ooit, biedt enorme kansen voor mensen om zich bottom-up te organiseren en sneller, efficiënter en zonder bureaucratie dingen voor elkaar te krijgen en oplossingen te vinden voor moeilijke vraagstukken.

 

BOEKINGEN

      


Wil je dat ik een presentatie kom houden op een congres of bijeenkomst?


Lees hier mijn nieuwe profielpagina op thenextspeaker.com

En hier – dat is handig om te weten – staat hoe ik lezingenaanvragen beoordeel.  


Vul het boekingsformulier in >


EASYCRATIE NIEUWS

 
Kleintje Easycratie is nu ook als luisterboek verschenen! 
KLIK
 

Als je enthousiast bent over Kleintje Easycratie en je wilt er HEEL VEEL weggeven, dan kan dat! Ambassadeurs kunnen tegen inkoopsprijs (€1,50) de boekjes bestellen, vanaf 20 stuks.

Naar het aanmeldformulier >>>>>>>>>
 

Easycratie op de voet volgen? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.


ASLANDER APPTIPS

teevee Een handige app om je favo-series bij te houden.


logsit (Your second memory) Een snelle, leuke QS app. 


up-coffee om te snappen hoe cafeïne je slaap beïnvloedt.


2dots (cool spelletje!)


LEUKE EVENTS


30 juni: Permanent Beta dag #4 
LET OP: In De Nieuwe Stad in Amersfoort!MUST LISTEN


Beluister mijn lijst met leuke liedjes op Spotify.

Ook leuk: Lazy Sunday Music


(Lees hier waarom ik enorm hou van het trio iPad mini, Spotify en de Bose Soundlink.)

En natuurlijk deze luistertip: mijn Inspiratie-Meditatie


VERLANGLIJSTJE


Heb je per ongeluk veel aan me gehad de laatste tijd? En wil je iets terug doen?

Hier is mijn wishlist.
Van boekenbonnen word ik overigens altijd blij. 
En oja: ik wil ook graag een Mac Pro :)KLASSIEKERS 
UIT MIJN PRIVÉ TOP 20


Ten reasons you should never get a job -  Steve Pavlina
Love is the killer app - Tim Sanders
1.000 true fans - Kevin Kelly
Kwantumtheorie van vertrouwen - Karen Stephenson
Meet the lifehackers - Clive Thompson

 
 


MUST WATCH


Sting's TEDtalk  (AANRADER!)


ARCHIEF

      

Oude nieuwsbrieven teruglezen?
Dat kan hier!

 

ANDERE NIEUWSBRIEVEN EN BLOGS


Andere mensen schrijven ook nieuwsbrieven. Soms heel leuke en interessante.

Deze bijvoorbeeld, van Joost PlattelThe curious corner of the Internet 


Of het blog van Jan Willem Wolff (in wiens avonturen ik regelmatig figureer, zo leuk!)

Of deze, van mijn oud klasgenoot Martin Janssen: Verhalen op het spoor

 
 

HACK

Voetbalwedstrijd en vergeten het bier koud te zetten?
Geen probleem.
Binnen 1 minuut heb je je fout hersteld


DOWNLOADTIP


Collega spreker en schrijver Bas van de Haterd heeft een kleintje gemaakt van zijn boek (R)evolutie van Werk.

De Kleine Revolutie is hier te downladen.