Zo maandelijks mogelijk

nooit af op avontuurGaaf, zo'n periode tussen het moment dat het manuscript af is en dat het boek daadwerkelijk in de winkels ligt. 

Er gebeurt van alles!

Zo ontvingen we een heleboel (overwegend enthousiaste!) commentaren van pré-lezers en waren er mensen die alvast honderden exemplaren tegelijk bestelden. 
Maar er gebeurde nog iets wonderlijks in deze fase van het traject: we hebben een andere uitgever!

De uitgeverij waarmee we heel fijn hebben gewerkt rondom Easycratie, vond het boek te dik – en daardoor te duur worden. En dacht bovendien dat de vertraging die het boek heeft opgelopen voor een lagere verkoop zou zorgen. 

Tsja.

Gelukkig zijn Erwin en ik wel wat gewend en zien we crises doorgaans als kansen (weet je dat het Chinese teken voor 'crisis' hetzelfde is als voor het woord 'kans'?),  en binnen een week hadden we maar liefst twee nieuwe uitgevers!
Onze keus is gevallen op uitgeverij Business Contact, omdat we denken dat die het best past bij wat we voor ogen hebben met het boek. 

Het (haalbare) streven is nog steeds om Nooit Af in de etalages te hebben vóór december. Daar zijn we nu heel hard voor aan het werk.


Wat je in de tussentijd kunt doen?
Nog een keer de preview lezen van hoofdstuk 7, bijvoorbeeld.  
Of je aanmelden bij Part-Up, om mee te helpen met de verspreiding van het Nooit-Af gedachtegoed.

Of gewoon lekker rustig afwachten.
 

duiders van de netwerksamenleving(klik: het is een filmpje)


Sinds jaar en dag noem ik mezelf het liefst: verkenner van de (informatie- en) netwerksamenleving. Omdat het beter de lading dekt dan 'ideeënbedenker, schrijver en spreker'. 

Als je al heel lang een bepaald gebied verkend hebt, dan word je uiteindelijk gezien als 'expert' en vragen mensen je vaak naar je mening. Daarom noem ik mezelf tegenwoordig ook wel: duider van de netwerksamenleving.

(Erwin Witteveen is er trouwens ook een. Samen zijn we de Duiders van de Netwerksamenleving. Dat klinkt leuk, vind ik; een beetje als de Dukes of Hazzard.) 
In die hoedanigheid zitten we straks regelmatig aan tafel bij Fast Moving Targets, om ons licht te werpen op allerlei fenomenen en toestanden in de (netwerk)samenleving. Maar dit terzijde, want hierover binnenkort meer in de Easycratie nieuwsbrief


Als duider van de netwerksamenleving heb ik tegenwoordig een 
eigen column op BNR.
Te gek, want radio is eigenlijk nog steeds mijn favoriete medium en het leuke aan een eigen 'time slot' is dat je zelf je onderwerp mag bepalen. 
Mijn eerste column was nog even een beetje aftasten, maar mijn tweede was dermate raak dat het tot een hele chain of events leidde....

Ik had me verbaasd over de ophef over Geen Peil; een initiatief van een aantal clubs waaronder Geen Stijl, om de 
Wet Raadgevend Referendum die per 1 juli jl. van kracht is eens toe te passen.

Luister hier naar mijn column in kwestie. 

Wat ik met name mooi vind aan Geen Peil is dat ze binnen een paar weken, met een paar man, iets geflikt hebben waar de overheid waarschijnlijk drie jaar en verschrikkelijk veel geld aan zou hebben gespendeerd.
(Dit geheel in lijn met de opvatting van Erwin en mij dat de overheid tientallen miljarden uitgeeft aan zaken die ze gratis zouden kunnen krijgen van betrokken burgers.)

Dezelfde dag nog verscheen er op Geen Stijl een groot bericht over mijn column. Blijkbaar had ik wat spijkers op hun kop geslagen en prikkelende dingen gezegd. Zo noemde ik Geen Peil 'de heftigste democratie-innovatie sinds Thorbecke'  en heb ik het aangedurfd om de boze reaguurders op Geen Stijl aan te duiden als 'betrokken burgers', vanuit de gedachte dat als je niet betrokken bent je waarschijnlijk gewoon je mond houdt.

Op Dumpert werd ik intussen Awesome Aslander genoemd. For what it's worth, maar toch leuk: dat gebeurt me nou ook weer niet dagelijks.

Vervolgens had ik contact met hoofdredacteur van volkskrant.nl Laurens Verhagen (die ik ken uit de tijd dat hij nog hoofdredacteur was van nu.nl – in het volgende blokje meer hierover) en dat leidde  tot een mooi gesprek over Geen Peil en een interview voor in hun opinie-rubriek op volkskrant.nl.
En zo kwam het ook dat de banner van Geen Peil op volkskrant.nl terecht kwam. (Een unicum, denk ik.)

Nu Erwin niet meer in beslag wordt genomen door het schrijven van Nooit Af, heeft hij weer tijd voor het schrijven van vlugschriften.
Dat gaat in het algemeen als volgt: Ik neem nieuws waar, verzin een invalshoek en Erwin geeft er op onnavolgbare wijze taal aan. Lees hier het blog van Erwin, waarin we dit hele Geen Peil-gedoe proberen te duiden. 


Het benodigde aantal handtekening is inmiddels behaald. (Heel grappig om te zien hoe eigenlijk nu pas de media zich erop stort.)


Wat ik persoonlijk vooral geweldig vind is dat de teken-applicatie van Geen Peil 'open source' is gebouwd. De code staat gewoon online, waarmee elk individu dus in feite hetzelfde kan flikken op zijn eigen website. 

Open source, dat zou de overheid misschien ook eens wat vaker moeten doen.
 

credit where credit is due: Robbert Zoon


 
Een van de redenen dat ik kan doen wat ik doe, is dat er de afgelopen 15 jaar steeds mensen op mijn pad kwamen die mij verder hebben geholpen, hetzij bewust, hetzij per ongeluk.
Een van deze personen – en wel een heel bijzondere – is Robbert Zoon.

Ik ontmoette hem in 2007, bij een borrel.
Robbert was destijds bezig met zijn 'goed-nieuws' website zinfo.nl.
Hij dacht dat het wel eens goed voor de wereld zou kunnen zijn als we meer aandacht zouden besteden aan goed nieuws. 
En ik denk dat hij daar heus gelijk in had, maar helaas: de markt voor goed nieuws blijkt slecht. (Peter Diamandis heeft dit thema uitgewerkt in zijn boek Abundance. Lees anders even dit artikel.)

Bij nu.nl (destijds geleid door bovengenoemde Laurens Verhagen) vulden ze de beschikbare ruimte liever op met tips van lifehacking, de website waarmee ík juist was begonnen.... :)


Ik had hem jaren niet gezien, maar ineens liep ik hem tegen het lijf in mijn eigen stadje Haarlem en pakten we draad weer op. 
Robbert houdt nog steeds van mooie dingen en van mooie mensen en hij woont tegenwoordig de helft van de tijd in New York. 

Om een lang verhaal kort te maken: ik heb ineens een agent in Amerika.
Als de voortekenen me niet bedriegen zou ik vanaf 2016 dus wel eens wat vaker in Amerika kunnen zijn...
 

part-up: sociale-zwermtechnologieIk had het er al over in het kader van Nooit Af: Part-Up.

Maar wat is dat nou precies?

Een krachtenbundelingsplatform?
Een soort Tinder voor teamwork?

Ik noem het: sociale-zwermtechnologie. 
Het is een heel handige tool om te organizonderen en de dingen easycratisch aan te pakken.

Of, zoals bedenker en oprichter Laurens Waling zelf zegt:

'Why do I do the things I do? Because I believe we can organize our world so much easier. We're still running organizations on operating principles of the last century. If we would design the world with the technology we have today, we save lots of time and effort. This time we can spend on the things that really matter!'

Bekijk hier mijn lezing bij de officiële aftrap van Part-Up:(Ik was best lekker op dreef, al zeg ik het zelf.)

En bekijk hier de trailer, waarvoor ik de voice-over insprak..:)Net als van radio maken hou ik namelijk ook van voice-overs inspreken.
Zo sprak ik al eens voor Annedien Hoen een alchemistische meditatie in voor de Zelfstandigenburcht en heb ik me ook ooit eens bezondigd aan een reclamespotje voor de Praxis ....:) 

Ehm. 
Waarschijnlijk hou ik gewoon heel erg van praten.

(Misschien moet ik toch eens overwegen om mijn stem te laten verzekeren..?)
 

biohacking en
e-citizens

Op 24 september was ik aanwezig bij het tweede Biohacking Summit in Helsinki, samen met Kim van den Berg
Vorig jaar was ik er als spreker, ditmaal slechts als toeschouwer.
(En dat was maar goed ook, want ik was snipverkouden.)

Ik had sterk het gevoel dat ik erbij moest zijn.
Want dat Biohacking intrigeert me mateloos.
Ik schreef er al vaker over.
En blogde ook al eens over mijn fascinatie en waar die (niet) vandaan komt.

De conferentie trok meer dan twee keer zoveel bezoekers als vorig jaar en had een behoorlijk interessant programma, met sprekers uit hele wereld. Ik heb heel veel boeiends gehoord.

We botsten tegen een andere Nederlander aan, Peter Joosten, die we goed kennen. Ter plekke hebben we samen met Peter besloten dat we binnenkort meer aandacht gaan geven aan Biohacking meetups bij Permanent Beta.
Ook gaat Peter bloggen voor Gearcamp en misschien op termijn ook op de website van Permanent Beta – omdat dat wellicht ook een plek moet zijn waar gave content gedeeld wordt.

We luisterden naar Kaj Sotala, een geweldige nerd, die in opdracht van Elon Musk bezig is met research van de 'moralitiet van code'.
Elon Musk maakt zich samen met andere prominenten als Bill Gates en Stephen Hawkins gepast druk om de groei van Kunstmatige Intelligentie. Daar kun je namelijk niet vroeg genoeg uitgebreid over gaan nadenken. 
Want... hoe leer je robots ethiek?
Voer voor filosofen én voor programmeurs.


Een andere boeiende spreker was Max More, een vooraanstaand denker over transhumanisme (wat trouwens ook het onderwerp is van het laatste boek van Dan Brown, Inferno – hee weet je wat, ik geef een exemplaar weg).
Transhumanisme is de fase waarin we terechtkomen als ons lijf en technologie gaan samensmelten. Dat is natuurlijk Science Fiction voor de meeste mensen, maar echt: het is dichterbij dan ooit.

Amal Graafstra, de man achter de website Dangerous Things (bekijk hier zijn optreden in RTL Late Night vorig jaar), kwam ik tegen in het vliegtuig, waardoor we echt even uitgebreid konden praten.
Hij is bezig de regering van Estland te adviseren.

'E-stonia' is een van de meest vooraanstaande landen als het gaat om digitalisering van de overheid.
(En laten daar de gesprekken die ik voer met Bas Eenhoorn, de digicommissaris, ook over gaan.)

Het leverde heel interessante inzichten op. Volgens Amal is er niet zoveel verschil tussen een biometrisch paspoort en een digitaal equivalent daarvan in je lichaam.
Zijn we straks allemaal e-citizens?
En is dat geen griezelig idee?
Volgens Amal niet. Angst voor Big Brother-achtige praktijken is totaal niet aan de orde, zo bleek na een kwartiertje stevig doorvragen.Verder was het heel fijn om opnieuw (voor de derde keer inmiddels) in Helsinki te zijn. Het is een geweldige stad, die ik weer een stukje verder mocht verkennen. 

We hadden een topavond met Sami Tallberg, een beroemde kok in Finland en in het buitenland, die uitsluitend werkt met lokale, seizoensgebonden en 'wilde' producten.

Heel bijzonder is de manier waarop hij aan het componeren is met nutriënten. Hij brengt niet alleen verschillende ingrediënten bij elkaar die samen geweldig smaken, maar ook balans in voedingsstoffen, zodat je op hormonaal - en metabolismeniveau gewoon heel goed voedsel binnen krijgt.
Gezonde voeding houdt me al een hele tijd bezig, maar zo had ik er eigenlijk nog nooit naar gekeken. 

Ik kreeg dit (gesigneerde) boek van hem:
Het lijkt me een heel leuk idee om te kijken of hij volgend jaar op de een of andere manier naar Nederland te halen is.....

DVHNEn toen stond ik ineens ook nog in de zaterdageditie van het Dagblad van het Noorden (en de Leeuwarder Courant) met een artikel van drie pagina's. Echt heel leuk! Vooral ook voor mijn moeder. Want die woont in het Noorden. :)
 

prijzen!Ik mag zoveel prijswinnaars bekend maken in deze nieuwsbrief, het lijkt verdorie de uitreiking van de gouden kalveren wel.

Het boek Spreek als Ted gaat naar: Margriet de Schutter

Het wiel opnieuw uitvinden naar: Sanne Roemen

De Victorinox Swiss Card is gewonnen door: Margreeth de Geus


Mijn eigen breedbeeld LG scherm mag logeren bij: Mike Verbruggen en Henk Mekkring (misschien dat de heren zelf even onderling kunnen uitmaken wie hem eerst krijgt?)

En dan nu.
(Tromgeroffel)
De gloednieuwe Ultra Wide Monitor die ik van LG mag weggeven gaat naar....
 
Paul Bos!

(dit was zijn inzending:)Gefeliciteerd! Dat ie je productiviteit en werkplezier maar enorm ten goede mag komen!


De mensen die interesse hebben getoond in Sherlocked krijgen de kortingscode binnenkort toegestuurd.

En ook voor de andere winnaars geldt: hou je mailbox in de gaten.Deze maand geef ik weg (naast het boek van Dan Brown, zie boven):

- driemaal het boek Schaamteloos Delegeren.- een exemplaar van het boek van Margriet de Schutter (die, voor de oplettende lezer, deze maand toevallig ook zelf de winnaar van een boek is - dat kan allemaal in mijn nieuwsbrief): Stoppen en Doorgaan.En ook eenmaal het laatste boek van Brené Brown:
Sterker dan ooit.


Kans maken? KLIK!
 

"....heeft zelden gelijk, maar wel vaak een punt."

Martijn Aslander is professioneel lifehacker en verbinder van mensen, informatie en ideeën. Hij is een veelgevraagd spreker op congressen, geeft advies aan overheid en bedrijfsleven en is schrijver van o.a. het boek Easycratie.
 

Zowel in zijn publicaties als op het podium laat hij de ongekende mogelijkheden zien van de huidige netwerksamenleving voor mens en arbeidsmarkt. De ‘nieuwe renaissance’, waarin kennisverspreiding sneller gaat dan ooit, biedt enorme kansen voor mensen om zich bottom-up te organiseren en sneller, efficiënter en zonder bureaucratie dingen voor elkaar te krijgen en oplossingen te vinden voor moeilijke vraagstukken.
 


INTERVIEW

           


BOEKINGEN

                     


Wil je dat ik een presentatie kom houden op een congres of bijeenkomst?

Vul het boekingsformulier in >

Lees hier mijn profielpagina op thenextspeaker.com. 
En hier hoe ik lezingenaanvragen beoordeel.

En, voor wie het leuk vindt, hier is een verslag dat iemand maakte van een van mijn lezingen.


AGENDA 


10 oktober: MAAKDAG Vechtclub XL en Permanent Beta

14 oktober: Community Plastics (Over hoe het toch moet met al ons plastic afval)

Klik hier voor alle PERMANENT BETA bijeenkomsten

18-26 oktober: Zuid-Afrika

13 november: PB dag#7 in Rotterdam

10-14 november: USA

 

PROJECTEN

                   


Permanent Beta

KIJK live!
QS instituut 
Lifehacking
Wooden iPad Stand
Operatie Denkraam

7 days of inspiration

 
 

WAT IS PERMANENT BETA?


Read this article in English

Bekijk HIER een interview met Kim van den Berg over Permanent Beta.

Op de hoogte blijven van de activiteiten van Permanent Beta? Abonneer je op de nieuwsbrief


EASYCRATIE NIEUWS

 

NOOIT AF is AF!!!!! 
 

Hou het nieuws in de gaten op de website van Easycratie.

Kleintje Easycratie is ook als luisterboek verkrijgbaar. KLIK>>
 

Easycratie op de voet volgen? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.


IN DE VOLKSKRANT 


COLUMN FNV    


Mijn derde column in het FNV Magazine, over verborgen werkloosheid, transformaties en aardgas.


APPTIPS

 

Twee Apple Watch apps:
- Sleep ++ (om 's nachts je slaapgedrag te monitoren)
- Streaks (om inzicht te krijgen in je dagelijkse routines) 

En nog twee apps die ik al eerder heb genoemd, maar die echt heel goed zijn:
Gemini (om je dubbele bestanden mee op te sporen)
Clean my mac 3 (om je mac mee op te schonen en te optimaliseren)


KLASSIEKERS UIT MIJN PRIVÉ TOP 20


Ten reasons you should never get a job -  Steve Pavlina
Love is the killer app - Tim Sanders
1.000 true fans - Kevin Kelly
Kwantumtheorie van vertrouwen - Karen Stephenson
Meet the lifehackers - Clive Thompson
De Mercator Sapiëns - Geert Mak
 


ANDERE NIEUWSBRIEVEN EN BLOGS


Andere mensen schrijven ook nieuwsbrieven. Soms heel leuke en interessante.

Deze bijvoorbeeld, van Joost PlattelThe curious corner of the Internet 
Of die van Esther Jacobs. En van fotograaf Daniel Maissan.


Of het blog van Jan Willem Wolff: Bierviltjes, reclame en meer.

De verhalen op het spoor van Martin Janssen zijn ook erg leuk, net als Maartje's mijmeringenNovy loopt over en de avonturen in Zittingszaal 14, van rechtbankverslaggever Rob Zijlstra.

En niet te vergeten Fast Moving Targets van Erwin Blom en Roeland Stekelenburg.ARCHIEF

                     

Oude nieuwsbrieven teruglezen?
Dat kan hier!


Like Over duiding, sociale-zwermtechnologie en e-citizens on Facebook