Zo maandelijks mogelijk

Thermonuclear?Op 9 maart jl. vond er een Apple-event plaats, waarbij meer details over de Apple Watch zouden worden onthuld.
Met Permanent Beta keken we uiteraard weer live mee naar deze keynote

Zoals iedereen weet die mij een beetje kent, ben ik diep gefascineerd door Apple. (Ideologisch gezien ben ik eigenlijk nóg meer gefascineerd door open source en Linux-achtige zaken, maar aangezien mijn tijd op deze wereld schaars is en ik dus geen geduld heb voor interfaces die niet meteen doe wat ik wil, laat ik het daar voorlopig bij.) 
Apple bespaart een beetje kenniswerker een heleboel tijd en ergernis.
Een Mac is in aanschaf een tikje duurder, maar het scheelt kapitalen aan gezeur en gedoe.

Even de feiten op een rij.
  • Apple heeft 700 miljoen iPhones verkocht.
  • De 'user-satisfaction'rates van Apple zijn ongekend hoog, hoger dan van welke concurrent ook.
  • Honderden miljoenen mensen vertrouwen Apple met hun creditcardgegevens.
  • Apple is van oudsher een wat anarchistische, 'hippiesque' club. Inmiddels is het het grootste bedrijf ter wereld – big business enzo – maar de roots deugen en zitten diep verweven in het DNA van het bedrijf. ('Maak spullen waar de mensheid wat aan heeft.')
  • Apple is GEEN bedrijf dat geld verdient met het verkopen van data zoals Facebook en Google/Android, Apple verdient geld met het integreren van technologische innovaties. 

We waren met een klein maar bovenmatig geïnteresseerd clubje (waaronder ook Richard Wolfe, de ontwerper van Braintoss) in de Beurs van Berlage en lieten al het Apple-geweld over ons heen komen. 
De Apple Watch, daar viel best veel over te zeggen.  Ik zal ook zeker een van de eersten zijn die er eentje aanschaft, maar eigenlijk vond ik dat het minst interessante nieuws van de hele avond.
Er was iets anders dat danig mijn aandacht trok. 
Iets waarvan ik eerlijk gezegd nog steeds in shock ben.
Ik vind het on-be-grij-pe-lijk dat de pers er niet massaal opgedoken is.

Ik schreef  in juli 2014, dat als ik Steve Jobs een beetje goed inschatte, hij vast nog wat voor de wereld in petto had om het zorgsysteem en de farmaceutische industrie te ontwrichten.... 

Nou.
Hetgeen dat werd onthuld tijdens dit Apple Event was:

ResearchKit

Een open source(!) onderzoeksprogramma dat iPhone- en Apple Watch gebruikers in staat stelt mee te doen aan grootschalig medisch onderzoek, waarbij ze samenwerken met de grootste en meest gerenommeerde onderzoeksinstituten ter wereld.
Ik betoog al jaren (bijvoorbeeld in deze lezing over QS bij Achmea) dat het argument dat 'medicijnen nou eenmaal zo duur zijn omdat onderzoek duur is' langzaam wegvalt.  
En Apple heeft dit een dag na het event al bewezen; binnen een dag meldden 11.000 mensen zich aan voor een onderzoek naar kanker.  
Tot voor kort kregen 50 instituten dat samen nog niet eens voor elkaar in een heel jaar.

Ik hoor de critici zeggen: 'Ja, dág, ik ga echt niet drie minuten per dag een oefeningetje doen op mijn iphone om mee te doen aan een of ander onderzoek.'
Nee, vast niet. Maar heus wel als je parkinson of kanker hebt! Of een angst of verhoogde kans om het te krijgen. Of als iemand in je vriendenkring of familie het heeft. (Lees ook even dit. En vooral ook even dit. )

Heel eerlijk: met z'n allen de berg op fietsen en geld inzamelen voor duur onderzoek is een stuk minder slim dan gewoon af en toe de ResearchKit gebruiken.

Ik voorspel: dit is nog maar het begin. 
En ik geef een tip: mocht je aandelen Apple hebben, verkoop ze voorlopig nog maar niet.  

HA! Steve Jobs is gewoon postuum 'thermonuclear gegaan' tegen de medische industrie. En terecht!
 
 

Credit where credit is due.....henk eggensIk zou niet staan waar ik nu sta zonder de hulp van vele honderden mensen. Een van die bijzondere mensen aan wie ik veel te danken heb is Henk Eggens

Ik leerde hem kennen bij ons in het dorp toen hij zich nog bezighield met opleidingsvraagstukken binnen het leger. Later ontmoette ik hem in de hoedanigheid van HR-directeur van de Hazewinkel Pers.
Henk bleek de ideale man op de goede plek op het juiste moment bij het binnenhalen van het Dagblad van het Noorden als mediapartner van het hunebed-project Gathering Stones.
Alleen al hierom verdient hij mijn eeuwige dankbaarheid.

Na het bouwen van het hunebed vielen vele mensen in een zwart gat en besloten om samen leuke dingen te gaan doen. Met een fijn clubje mensen richtten we toen het Authenticiteitsnetwerk op. (We hebben het hier over 2003, 2004, 2005.)
Het Authenticiteitsnetwerk organiseerde maandelijkse gratis toegankelijke pretentieloze bijeenkomsten in Borger, met telkens een andere spreker.
Onze gezamenlijke plannen waren tamelijk ambitieus. (Wat maar weer bewijst dat ambitieus en pretentieloos best goed samen gaan.) 
Zo reisden Henk en ik onder andere naar de Algarve, om te kijken of we daar ook leuke sessies konden organiseren, etc.
Niet veel later werd Henk de uitgever van mijn eerste boek, over Elvenstone. Een prachtig boekje, maar hier bleken we blijkbaar iets té ambitieus, want het  leidde tot hoog oplaaiende emoties en zelfs tot deurwaarder-ellende tussen ons.
Maar dat is gelukkig allemaal weer goed gekomen.

In 2007 ging ik samen met Henk, Jan WiIllem Wolff en andere ondernemers naar Seattle, op ontdekkingstocht naar de kansen van de experience-economie voor Noord Nederland (en bezochten we de beroemde Pike Place Fishmarket en een aantal microbreweries, zoals we nu ook overal zien opduiken, zoals Maallust in Veenhuizen, waar Jan Willem Wolff en Henk Eggens mede-oprichters van zijn.) 

Al jaren is Henk Eggens directeur van Noorderlink, hét HR-platform van Noord Nederland en sinds een paar jaar heeft hij een kerk in handen gekregen in - again - Borger. Deze kerk staat midden in het dorp (pun intented) en is voor muzikanten over de hele wereld langzamerhand een bedevaartsoord aan het worden. Geloof, me, ik ken dat dorp, en een hunebed bouwen is moeilijk, maar wat Henk nu aan het flikken is is echt onmogelijk.....

Petje af, Henk, ik hoop je een keer mee te nemen naar Zuid Afrika!
 

filmpjesMensen die af en toe in de zijbalk van mijn nieuwsbrief kijken – volgens mijn statistieken komt dat zelden voor en ja, ik wéét dat dat waarschijnlijk het gevolg is van een vormgevingsdingetje waardoor op smartphones de zijbalk grotendeels aan het zicht onttrokken wordt en inderdaad, daar moet dus iets aan gedaan worden, want wat er in die zijbalk gebeurt is namelijk géénszins marginaal – hebben gezien dat ik vorige maand drie korte filmpjes heb geplaatst waarin ik mijn visie geef op de Netwerk- en Informatiesamenleving. Inmiddels zijn er nog drie bijgekomen.
Samen vormen ze uiteraard één lange video, maar omdat een Social Media-expert me eens verteld heeft dat mensen korte films eerder bekijken en delen dan lange, knipte ik hem in 6 stukjes om ze vervolgens één voor één te publiceren, via Facebook en Twitter.

En tsja.
De eerste filmpjes werden heel aardig bekeken – beter dan de laatsten – maar lang zo vaak niet als bijvoorbeeld dit filmpje van Fast Moving Targets over het belang van klooien, dat maar liefst drie kwartier duurt.
Dus ik weet het eigenlijk niet.
Welke krachten er spelen.
Hoe dan ook: in de zijbalk staat inmiddels de film in z'n geheel en hier is de Engels ondertitelde versie:En voor wie liever leest dan kijkt en luistert, hier (Nederlands) en hier (Engels) zijn mijn antwoorden uitgeschreven en omgewerkt tot artikel.  (Ha! Mijn eerste stapjes op het multimediale pad! :)) 


Wat ik heb ontdekt is dat ik het maken van dit soort filmpjes heel leuk vind, dus ik duik de komende maanden opnieuw de studio in, om een paar uur materiaal te schieten, variërend van columns over boeken, gadgets, gear en bespiegelingen over netwerk en informatiesamenleving.
 

Nieuws uit productiviteitsland

 

Als lifehacker blijf ik nieuwsgierig naar alles wat mijn leven makkelijk maakt. En dan bedoel ik niet dat ik per se van makkelijk hou, maar onnodig werk doen dat simpel te automatiseren valt is ook weer niet nodig.


Acht gelden richtte ik met een clubje mensen Lifehacking.nl op. Vanaf morgen (géén 1-aprilgrap) heeft de website een nieuwe eigenaar. 

Inmiddels is het woord lifehacking mainstream aan het worden.
Het is zoals Seth Godin ooit voorspelde, toen ik een keer bij hem in New York op visite was. ‘Zeg Martijn, weet je wat commercieel niet zo handig is van je? De meeste dingen die jij leuk vindt, oppikt en waar je beweging in brengt, worden pas een jaar of drie of vijf later 'bon ton'. Maar dan ben jij al lang weer met nieuwe dingen bezig.’

 

Ware woorden van een echte visionair (Seth is al jaren één van mijn grote inspiratiebronnen). Ik ben geen visionair trouwens en ook geen trendwatcher en al helemaal geen goeroe.
Ik hoop altijd dat mensen zelf nadenken over wat ze doen en wat ze ergens van vinden. Om er een beetje vanaf te zijn bedacht ik een handige disclaimer: ‘Martijn heeft zelden gelijk, maar meestal wel een punt'.

Lifehacker ben ik wel. Vrolijk gefascineerd door hoe ik meer kan doen in minder tijd, met minder stress, tegen lagere kosten en met meer impact.

En ik vind nog steeds dat 5 miljoen Nederlanders heel veel onnodig dubbel werk doen. Als we alle kenniswerkers zouden laten werken met een programma als Textexpander (dat je typesnelheid enorm vergroot) dan zouden we daar miljoenen manuren mee kunnen besparen.
(De software van Textexpander houdt automatisch bij hoeveel toetsaanslagen ik bespaar; in mijn geval 40 volle uren per jaar. De meeste mensen typen meer dan ik, dus 40 uur keer 5 miljoen kenniswerkers bespaart minimaal 200 (!) miljoen manuren op jaarbasis.)

 

Een beetje lifehacker gebruikt al gauw een paar honderd van dit soort tools, naast scripts en slimme strategieën.
(Omdat veel mensen het woord 'hack' nog steeds wat eng vinden, gebruik ik op podia trouwens gewoon de term ‘digitale vaardigheden’ :))

Komend jaar ben ik met vele partijen – waaronder de Bestuursacademie (die al 40 jaar lang ambtenaren traint) en Alex van Groningen (met wie ik ook in Zuid-Afrika mooie dingen aan het doen ben) – bezig om trainingen op dit vlak grootschalig onder de aandacht te brengen. Met lifehacking-buddy Fokke Kooistra als wingman.  Na GTD van David Allen (waarvan Taco Oosterkamp en ik flinke aanjagers waren de afgelopen zeven jaar) ben ik dankzij Fokke een nieuwe methode voor kenniswerkers tegengekomen die wat toegankelijker en speelser is dan het wat rigide GTD: Productivity Ninja van Graham Alcott.

 

Met mijn hernieuwde verdiepingslag in het 'slimmer werken' gebeuren, kwam er ook ineens wat nieuwe tools op mijn pad. Via een bevriende relatie bij Apple kreeg ik eindelijk een Mac Pro in handen met de maximale hoeveelheid intern geheugen (64 GB). Ik wil al jaren een keer uitgebreid testen wat schier onbeperkt werkgeheugen doet met mijn combinatie aan ‘killertools’.
Mijn tijd op mijn computer is schaars. Meestal ben ik onderweg of ben ik in gesprek of sta ik on stage. Op de momenten dat ik eindelijk rustig kan zitten om alle informatie-onderhoud te doen (mails beantwoorden en archieven, bonnen en facturen scannen, dingen opzoeken, uitzoeken, testen, enzovoort) ben ik gebaat bij een computer die in elk geval niet in snelheid beperkt wordt.

 

Een andere beperking naast intern geheugen is 'screen estate', oftewel de oppervlakte van je scherm. Uit onderzoek is gebleken dat hoe meer vensters je naast elkaar open kunt hebben staan en tegelijkertijd kunt overzien, des te meer rust in je hoofd en tijdbesparing je realiseert.
Dat heen en weer switchen tussen alle programma’s schijnt op jaarbasis zo veel tijd te kosten dat het voor veel werkgevers loont om hun kenniswerkers een zo groot mogelijk scherm te geven. Binnen no time verdien je dit terug in de combinatie minder-stress/daadwerkelijk tijd besparen.
Ik had al eens likkebaardend met wat Apple-store-medewerkers een proefopstelling laten maken in de winkel met drie Thunderbolt Apple schermen naast elkaar. Ik had er al één – en mocht ik per ongeluk een keer de loterij winnen, dan was dat mijn ideale opstelling. In mijn zoektocht naar de mogelijkheden van de Mac Pro riep Henk Mekkring ineens dat hij ook zo’n ding had, maar dan met een UltraWide screen van LG. Die zijn niet duur en leveren het equivalent van 2,5 Thunderbolt schermen. Geen retinascherm, maar dat boeit me niet zo. De prijs? Minder dan 800 euro. En dan dus geen bezel tussen de schermen, maar een volwaardig enorm breed scherm. Het walhalla!
Richard Wolfe merkte terecht op dat veel user-interfaces zijn ontworpen om van boven naar beneden te lezen vanwege de natuurlijke beperking van de gemiddelde beeldschermbreedte. Maar de westerse kenniswerker is nu eenmaal gewend om van links naar rechts te lezen….

 

Hoogste tijd om mijn aannames over schermen en productiviteit opnieuw te toetsen. De eerste app waarvan ik onmiddellijk rendement kreeg op een breed scherm was Trello. Sind Netvibes (lang geleden) en Evernote daarna ben ik niet meer zo manisch enthousiast geweest over een nieuwe tool.
Opmerkingen uit mijn omgeving van de orde ‘Pff,  alweer een nieuwe tool? Ik héb al een tool!’ pareerde ik met: 'In je keukenla liggen toch ook messen, vorken en lepels naast elkaar? Daar waar Evernote een perfecte geheugenassistent is, is Trello de gedroomde plannings- en overzichtstool waarmee je bovendien ook nog eens heel goed kunt samenwerken. Inmiddels draaien een stuk of 40 projecten nu moeiteloos binnen mijn Trello omgeving en heb ik ook dankzij mijn widescreen een geweldig goed overzicht van alles wat er aan projecten en leuke dingen speelt.

 

Over een half jaar kom ik nog eens terug op mijn Trello- avonturen…

 

Na het installeren van alles besloot ik meteen om nog eens kritisch naar mijn mail-workflow te kijken en kwam ik met de volgende twee tips om mail nóg sneller te verwerken…

 

De eerste tip is eigenlijk een trucje waarmee je jezelf fopt, maar dat geeft in dit geval niet, omdat het wél rust in je hoofd oplevert.

Ik weet niet zeker of dit ook met Windows-toepassingen kan, maar in het mailprogramma op mijn Mac heb ik linksboven in mijn navigatiekolom een vijftal slimme mappen geplaatst.

Map 1 bevat alle mails die vandaag zijn binnengekomen, map 2 die van gister, map 3 die van eergisteren, map 4 heet 'vier dagen geleden' en map 5  'afgelopen week'.

Hierdoor word ik niet afgeleid door de berg mails die bij tijd en wijle nog wachten op antwoord of verwerking, maar heb ik die van vandaag of gister snel in kaart. Op die manier bereik ik dagelijks vaak  'inbox-zero' en merk ik dat mijn motivatie en focus hoger blijft dan wanneer ik die truc niet uithaal.

 

Als fanatiek Evernotegebruiker stuur ik veel mails door naar Evernote en daarvoor moet ik normaal gesproken eerst op de knop ‘forward’ drukken, daarna het mailadres van Evernote invullen en dan ook nog op ‘versturen’ klikken. Daarna moet ik nog op archieven klikken om de mail uit mijn inbox te halen. Met het enorm handige programma Mail-Act-On kan dat met één sneltoets die ik speciaal heb ingericht voor dit doel. Uiteraard kun je met Mail-Act-On net zoveel handige sneltoetsen aanmaken als je praktisch wenst.

Sorry. Dit was een beetje een lang verhaal.


WInnen is leuker dan pinnen

 
 
De Slagkracht-middag van Jan Willem Wolff werd gewonnen door Nynke Vos. (Dat weet ze al, want het is al geweest. Hoe wás het, Nynke?)

Jeanette Broer mag binnenkort Wildevrouw gaan lezen.
 
Het boek Een opgeruimde geest van Daniel Levitin gaat naar:
- Diederik Starreveld (Kom je 'm zelf even halen, buurman? ;))
 
Laatstgenoemde krijgt daarbij tevens het privé Evernote-consult. Rutger, ik neem contact met je op!

Het animo voor mijn Evernote-aanbod was overigens zo onverwacht groot, dat ik een list aan het verzinnen om meer mensen te kunnen inwijden/wegwijs maken in de wondere wereld van Evernote, in de vorm van een soort workshop.
Net als een privé-consult dus, maar dan iets minder privé. 
Keep you informed. 

Wat ik deze maand weggeef?
- 10 Elvenstone-boekjes
- 3 keer Lifehacking for Dummies
- Het boek Scrum

Leuk? Klik!


 

"....heeft zelden gelijk, maar wel vaak een punt."

Martijn Aslander is professioneel lifehacker en verbinder van mensen, informatie en ideeën. Hij is een veelgevraagd spreker op congressen, geeft advies aan overheid en bedrijfsleven en is schrijver van o.a. het boek Easycratie.
 

Zowel in zijn publicaties als op het podium laat hij de ongekende mogelijkheden zien van de huidige netwerksamenleving voor mens en arbeidsmarkt. De ‘nieuwe renaissance’, waarin kennisverspreiding sneller gaat dan ooit, biedt enorme kansen voor mensen om zich bottom-up te organiseren en sneller, efficiënter en zonder bureaucratie dingen voor elkaar te krijgen en oplossingen te vinden voor moeilijke vraagstukken.


 

INTERVIEW

           

 


BOEKINGEN

               


Wil je dat ik een presentatie kom houden op een congres of bijeenkomst?

Vul het boekingsformulier in >

Lees hier mijn nieuwe profielpagina op thenextspeaker.com. 
En hier hoe ik lezingenaanvragen beoordeel.

En, voor wie het leuk vindt, hier een verslag dat iemand maakte van een van mijn lezingen.

 

AGENDA 


1 april: PB-Tegenlicht Meetup: 'Vuil Goud' 

Bekijk hier alle Permanent Beta bijeenkomsten.

14 mei: lezing in Johannesburg 
10 juni: kick-off easycratische leergang i.s.m bestuursacademie. 

18-20 juni 2015 San Francisco: QS Global Conference

27 juni 2015: Permanent Beta dag #6

24-15 september 2015 Helsinki: Biohacker Summit

5 november: Lezing op Curaçao 

LET OP, gewijzigde datum:
12-15 november 2015: Business (R)evolution in Barcelona

 


WAT IS PERMANENT BETA?


Read this article in English

Op de hoogte blijven van de activiteiten van Permanent Beta? Abonneer je op de nieuwsbrief!


MARTIJN OVER DE INFORMATIE-SAMENLEVING  

 


EASYCRATIE NIEUWS

 
Easycratie heeft een nieuwe website! Bekijk hem hier!

Kleintje Easycratie is ook als luisterboek verschenen! 
KLIK>>>>>
 

Easycratie op de voet volgen? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.MUST WATCH

 

Er moest maar eens iets pósitiefs gebeuren in Groningen, nu met al die aardbevingstoestanden, vond muzikant/componist Remko Wind en voegde daad bij woord. 

Een ode aan Groningen:


MUST LISTEN

        


Beluister mijn lijst met leuke liedjes op Spotify.

(Lees hier waarom ik enorm hou van het trio iPad mini, Spotify en de Bose Soundlink.)

Podcast over het boekenvak. 

Ruim baan voor de universele prutser! Op 25 december werd bij BNR dit gesprek opnieuw uitgezonden.

En natuurlijk deze luistertip: mijn Inspiratie-Meditatie


KLASSIEKERS UIT MIJN PRIVÉ TOP 20


Ten reasons you should never get a job -  Steve Pavlina
Love is the killer app - Tim Sanders
1.000 true fans - Kevin Kelly
Kwantumtheorie van vertrouwen - Karen Stephenson
Meet the lifehackers - Clive Thompson
De Mercator Sapiëns - Geert Mak
 


ANDERE NIEUWSBRIEVEN EN BLOGS


Andere mensen schrijven ook nieuwsbrieven. Soms heel leuke en interessante.

Deze bijvoorbeeld, van Joost PlattelThe curious corner of the Internet 
Of die van Esther Jacobs. En van fotograaf Daniel Maissan.


Of het nieuwe blog van Jan Willem Wolff: Bierviltjes, reclame en meer.

De verhalen op het spoor van Martin Janssen zijn ook erg leuk, net als Maartje's mijmeringen. En niet te vergeten Zittingszaal 14, van rechtbankverslaggever Rob Zijlstra.

Oh, en Frank Meeuwsen (bekend van o.a. lifehacking) heeft een nieuwe site: The incredible adventure starts hereFNV COLUMNNa mijn columns voor NRCnext en Knooppunt, heb ik nu een column in het blad van de FNV:


VERLANGLIJSTJE


Heb je per ongeluk veel aan me gehad de laatste tijd? En wil je iets terug doen?

Hier is mijn wishlist.
Van boekenbonnen word ik overigens altijd blij. 


ARCHIEF

               

Oude nieuwsbrieven teruglezen?
Dat kan hier!


Like Leesvoer voor tijdens de maartse buien on Facebook