Zo maandelijks mogelijk

Jawel, dit is alweer mijn laatste nieuwsbrief van het jaar!
De tijd vliegt.
En wat een bizar jaar was het!
Een jaar vol hoogtepunten.
Met als hoogtepunt der hoogtepunten natuurlijk de geboorte van Robin.

Ik ga er maar gewoon vanuit dat jullie - met vierduizend in totaal inmiddels – het nog steeds een leuke nieuwsbrief vinden. Ook al hoor ik met enige regelmaat: 'Martijn, wat schrijf je toch veel over jezelf!'.
Maar ja, het zijn nou eenmaal mijn belevenissen, mijn ervaringen en inzichten. En mijn nieuwsbrief fungeert tevens als persoonlijk dagboek, van mijn werkende leven. Dus ik denk dat ik er maar gewoon op deze manier mee doorga. :)


Het was een beetje een rare maand, deze laatste maand van het jaar. Het begon nog heel voortvarend met de Biohacker Summit (hierover zometeen meer) en het was de bedoeling dat er een daverend einde zou volgen, maar het zakte dramatisch in; ik werd geveld door de griep en moest al mijn werkzaamheden afblazen.
Iets teveel in mensenmenigtes en op vliegvelden vertoefd vrees ik. 
Gelukkig was ik net op tijd hersteld om de reis naar Curaçao te ondernemen, anders was dit de vierde vakantie op rij geworden die Anke en ik door omstandigheden moesten cancelen dit jaar.... 
(Nu maar hopen dat die rotmug ons met rust laat...) 
(Kijk, dit (klik, klik) ben ik aan het doen momenteel, hier op Curaçao. Ik heb ontdekt dat ik het heel leuk vind en het is ook nog eens heel goed voor me. :))


Lieve lezers, alvast een spetterend Oud en Nieuw gewenst en tot volgend jaar!!!
(Een jaar waarin er alweer leuke dingen op stapel staan. Zo heb ik een aantal lezingen in Zuid-Afrika en misschien zelfs in Noord-Korea....binnenkort meer hierover!)
 

BIOHACKER SUMMIT

Begin december was ik in Finland, in Helsinki, omdat ik was uitgenodigd als spreker op de Biohacker Summit.
Ik was al eens eerder in Helsinki, en ik moet zeggen: Helsinki is echt een heel leuke stad.

De reis verliep overigens niet helemaal zoals gepland, want in Kopenhagen miste ik mijn aansluiting. Andere passagiers die bij mij in het vliegtuig zaten haalden de overstap wel, maar ik zat helemaal achterin het vliegtuig en had dus moeten gaan stressen en duwen en over mensen heen klimmen - en daar had ik geen zin in.
Tsja, dacht ik: overmacht. Ik zie wel hoe het loopt.
Wat immer een goede strategie blijkt. Want ik kreeg een kamer met ligbad aangeboden in het Hilton en had zomaar gratis en voor niets een rustig avondje met mijn eigen gedachten. Waar ik soms heel erg aan toe ben. En de volgende dag was ik heus nog op tijd voor de conferentie. 

Finnen zijn leuk (om maar even een eindje in het wilde weg te generaliseren). Ze zijn slim en technisch; Nokia was niet voor niets van 1998 tot 2012 wereldmarktleider op het gebied van mobiele telefoons. Maar ze zijn ook een beetje apart. Een beetje stug, misschien door de Noordelijke ligging van het land. Het zijn net uien. Je moet heel veel laagjes afpellen voor je ze bereikt.
Maar misschien dat juist daarom mijn open en enthousiaste wijze van presenteren in de smaak viel en mijn keynote in het Engels best wel goed ging...tenminste, dat vond ik. En met mij in elk geval nóg iemand. :):)

 

Ik kwam een hoop leuke, interessante mensen tegen. Zoals RFID-chip expert Amal Graafstra o.a., die ik overigens al eerder ontmoet bleek te hebben. (Ik wist het niet meer, maar hij nog wel; hij begroette me met  'Hey, likejar-guy!'.)  Amal Graafstra zat trouwens onlangs ook aan tafel bij Humberto Tan, bij RTL Late Night. 
Wie ik ook tegenkwam was Dave Asprey, van Bulletproof (Coffee). 
En Tom van Oudenaarden, die was er uiteraard ook, de piercingartiest die de chip onder mijn huid aanbracht en dat inmiddels deed bij nog zo'n 50 anderen.
Dit is ook nog een leuk artikel over Tom


Biohacking is waar lifehacking in 2005 stond (ik haakte pas in 2006 aan), en ik roep het al een tijd: tussen nu en 5 jaar wordt het really big!
En dan bedoel ik niet dat binnen nu en 5 jaar iedereen met allerlei implantaten rondloopt, maar dat de inzichten die we momenteel verwerven enorm relevant zijn. Wat kun je allemaal doen met technologie om je leven en lichaam te upgraden?
Met Permanent Beta houden we stevig de vinger aan de pols.

Er schiet me trouwens ineens iets te binnen.
Toen ik van HAVO 5 overstapte naar VWO 5 moest ik een extra vak kiezen. Ik koos voor biologie, iets wat totaal niet voor de hand lag (ik had namelijk niets met exacte vakken), maar mijn eigen logica was dat ik me graag wilde verdiepen in een onderwerp waar ik nog weinig van wist, en dat later vast op de één of andere manier van pas zou komen.
Op de mavo had ik ooit wel een paar jaar biologie gehad, maar dat had ik laten vallen omdat de leraar ( een collega van mijn vader) de pik op me had.
In één zomer moest ik dus 4 jaar aan VWO-stof biologie inhalen, wat best lastig was, zonder wiskunde of natuurkunde in mijn pakket.
Ik had het geluk om bij meneer de Haan in de klas te komen, die met passie en humor biologie doceerde. Nóg een geluk was dat ik naast Martijn de Groot zat, die zo bezeten was van het vak dat ie het later is gaan studeren en doceren en zelfs directeur werd van het Quantified Self Instituut in Groningen.
 
Het werd overigens niet echt wat met mij en biologie, mede door mijn totale gebrek aan tekenvaardigheid, maar ik heb toch veel geleerd en een hoop lol gehad en de 5 op mijn eindlijst vond ik allang prima.
En zie je wel, ik wíst dat het ooit van pas zou komen! 

 de verbinder wordt altijd betaald 

Verkenner van de netwerk- en informatiesamenleving, zo omschrijf ik mezelf doorgaans. En als verbinder. Van mensen, informatie en ideeën.

Ik bevind me door mijn werk regelmatig op kruispunten van verschillende netwerken en denk heel vaak: Hee, die zou eigenlijk even met die moeten gaan babbelen, want dan zou er wel eens iets moois kunnen gebeuren. De beste oplossingen liggen nou eenmaal vaak buiten je eigen gebied en blikveld. 

Verbinden is leuk en een kleine moeite en ik ben ervan overtuigd dat je het terugkrijgt. Soms direct, soms via een omweg, soms overduidelijk en soms ongemerkt. En soms misschien ook gewoon niet, maar dat maakt ook niet uit; het is immers niet de insteek. 

Er bleek onlangs een blog rond te waren op het internet onder de titel: Wie betaalt de verbinder? Met de ietwat zurige kern van het verhaal: 'Vooraf is de waarde niet te bepalen, achteraf is de waarde vaak vergeten.' 
Het stuk werd driftig gedeeld op de social media en van instemmende reacties voorzien.

Het was mij eerlijk gezegd allemaal wat ontgaan. Maar zo niet Annette Dölle, die erop dook en een vurig betoog schreef als antwoord: De verbinder wordt altijd betaald!   
Ik ben het volledig met haar eens.
Vervolgens sprong Erwin Witteveen er ook nog eens op in en schreef: Waar kan ik mijn whuffies cashen?

Twee ijzersterkte staaltjes easycratie, als je het mij vraagt.

 Organizonderen 
 
Naast Nooit Af, dat in 2015 toch echt (écht, écht) zal uitkomen,   
verschijnt er komend jaar nog een boekje van mijn hand, onder de titel Organizonderen.
Tsja, het is misschien een wat flauwige woordspeling, maar wel een flauwige woordspeling die doet wat ie moet doen, namelijk precies weergeven wat ik bedoel.
Organiseren zonder.
Zonder ingewikkelde organisatie.
Zonder rompslomp.
Zonder papier en zonder (of, okee, met zo weinig mogelijk) geld.
Dat gaat namelijk veel sneller, en vaak ook beter.

Ontwikkelingen gaan tegenwoordig zo hard; er is helemaal geen tijd meer voor ellenlange aanloopperiodes, lijvige beleidsplannen en uitgewerkte begrotingen. 
Bovendien: als alles vastligt op papier, ben je niet meer flexibel. 


Organizonderen is organiseren onder het mom: Wil je iets beginnen? Begin dan gewoon!

Ik bracht het onlangs best aardig onder woorden, in de column die Fokke Kooistra me vroeg te schrijven voor de eerste Nederlandse editie van Productive! magazine. 
 

new horizonS


 


Bruno van den Elshout plaatste een camera op het dak van het NH Hotel Atlantic in Den Haag en maakte in 2012 een jaar lang, ieder uur een foto van de Noordzee-horizon.
Het plan groeide uit tot een mega-project.
Lees hier meer over het hoe en waarom van New Horizons.
 
De camera verzamelde 8785 afbeeldingen die ieder uur als vanzelf op de projectwebsite verschenen. 
De eerste expositie was in oktober 2012 – terwijl het project nog liep – bij Broft/Van der Horst op het Haagse Noordeinde, om de hoek bij Beatrix.
Ik was betrokken bij de opening en ik kan alleen maar zeggen: het was waanzinnig; ik liep al een half uur door die galerie, voor ik echt had geïnternaliseerd dat ik steeds naar hetzelfde plaatje keek. 

Ik heb er nog een mooie afdruk aan over gehouden ook, die hangt bij mij thuis:En dat niet alleen; het verhaal dat Bruno vertelde bij deze eerste expositie, over waarom het soms absoluut een goed idee is om maar gewoon wat te gaan klooien, heeft de basis gelegd voor mijn eigen verhaal over klooien.

Op 4 december van deze maand is het boek verschenen – in een genummerde oplage van 2012 exemplaren – met alle gebundelde foto's.
Het telt 212 pagina's en kost 212 euro.
Het is een werkelijk práchtig boek, dat door een bepaalde bindtechniek op elke bladzijde heel mooi open kan blijven liggen. 

De expositie van New Horizons is momenteel nog te bezichtigen in Panorama Mesdag, tot 1 maart 2015. 
Ga. Dat. Doen.

Het hele project, het boek, de expositie, krijgt geweldige recensies. En terecht; laat Bruno maar schuiven.
Onlangs was hij te gast bij de Creatieve Universiteit Haarlem, om ondernemende creatievelingen te inspireren en kon ik hem verbinden met Daan van der Valk, eigenaar van leukste boekwinkel in Haarlem, en tegenwoordig ook in Den Haag. Best een goed idee als het boek straks ook daar ligt, toch?

Ik ben in het bezit van twee exemplaren van dit buitengewoon bijzondere en zeldzame boek en ik geef er één weg.
Dus als je van kunst en fotografie houdt én van de zee: grijp je kans.

winnaarsDe winnaar van de Sherlocked Experience is geworden: 
Tessa Bouw.
Gefeliciteerd, Tessa, ik ben heel benieuwd naar je ervaring!!

Voor alle andere mensen die ook hadden aangegeven heel graag de Sherlocked-game te willen spelen (en dat waren er best veel!), heb ik nog iets leuks te melden: ik mag iedereen die gereageerd heeft een kortingscode aanbieden.
Dus...hou binnenkort je mail in de gaten!

De draailampjes van David Bakker gaan naar: 
Mark Riem Vis
Antoine Glerum
Jeffrey Raymakers

En de winnaars van de boeken:
Exponential Organziations
Lisa Vos
Albert Roelofswaard
Arno Koopmans

The freaks shall inherit the earth:
Annemiek Scholten

Hoe google werkt:
Henk Kroezen
 

"....heeft zelden gelijk, maar wel vaak een punt."

Martijn Aslander is professioneel lifehacker en verbinder van mensen, informatie en ideeën. Hij is een veelgevraagd spreker op congressen, geeft advies aan overheid en bedrijfsleven en is schrijver van o.a. het boek Easycratie.
 

Zowel in zijn publicaties als op het podium laat hij de ongekende mogelijkheden zien van de huidige netwerksamenleving voor mens en arbeidsmarkt. De ‘nieuwe renaissance’, waarin kennisverspreiding sneller gaat dan ooit, biedt enorme kansen voor mensen om zich bottom-up te organiseren en sneller, efficiënter en zonder bureaucratie dingen voor elkaar te krijgen en oplossingen te vinden voor moeilijke vraagstukken.

 

 

INTERVIEW

          


BOEKINGEN

            


Wil je dat ik een presentatie kom houden op een congres of bijeenkomst?


Lees hier mijn nieuwe profielpagina op thenextspeaker.com

En hier – dat is handig om te weten – staat hoe ik lezingenaanvragen beoordeel.  


Vul het boekingsformulier in >

 

LEUKE EVENTS

 
18-20 juni 2015 San Francisco: QS Global Conference

27 juni 2015: Permanent Beta dag #6
Bekijk hier alle Permanent Beta bijeenkomsten.

24-15 september 2015 Helsinki: Biohacker Summit

5-8 november 2015: Business revolutionWAT IS PERMANENT BETA? Read this article in English.


EASYCRATIE NIEUWS

 
Easycratie heeft een nieuwe website! Bekijk hem hier!

Kleintje Easycratie is ook als luisterboek verschenen! 
KLIK>>>>>
 

Als je enthousiast bent over Kleintje Easycratie en je wilt er HEEL VEEL weggeven, dan kan dat! Ambassadeurs kunnen tegen inkoopsprijs (€1,50) de boekjes bestellen, vanaf 20 stuks.

Naar het aanmeldformulier >>>>>>>>>
 

Easycratie op de voet volgen? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.

 

MUST SEE
Hilarische serie waarmee ik me enorm heb vermaakt de laatste tijd. Misschien nog wel het best uit te leggen als 'De honderdjarige man die uit het raam klom en verdween' meets The Sopranos. 

(Leuk weetje: De hoofdrolspeler is Steven van Zandt, ook bekend als Little Steven uit de E-Street Band van Bruce Springsteen. In de jaren '80 scoorde hij met Artists United Against Apartheid een hit met  Sun City.)Tevens een aanrader is de satirische talkshow van Arjen Lubach - Zondag met Lubach. De eerste Nederlandse poging die er wat mij betreft toe doet.
 


MUST LISTEN

     


Beluister mijn lijst met leuke liedjes op Spotify.

(Lees hier waarom ik enorm hou van het trio iPad mini, Spotify en de Bose Soundlink.)

Jaaa: De podcast over het boekenvak staat online! 

Ruim baan voor de universele prutser! Op 25 december werd bij BNR dit gesprek opnieuw uitgezonden.

En natuurlijk deze luistertip: mijn Inspiratie-Meditatie


KLASSIEKERS UIT MIJN PRIVÉ TOP 20


Ten reasons you should never get a job -  Steve Pavlina
Love is the killer app - Tim Sanders
1.000 true fans - Kevin Kelly
Kwantumtheorie van vertrouwen - Karen Stephenson
Meet the lifehackers - Clive Thompson
De Mercator Sapiëns - Geert Mak
 


ANDERE NIEUWSBRIEVEN EN BLOGS


Andere mensen schrijven ook nieuwsbrieven. Soms heel leuke en interessante.

Deze bijvoorbeeld, van Joost PlattelThe curious corner of the Internet 
Of die van Esther Jacobs


Of het nieuwe blog van Jan Willem Wolff: Bierviltjes, reclame en meer.

De verhalen op het spoor van Martin Janssen zijn ook erg leuk, net als Maartje's mijmeringen.

Oh, en Frank Meeuwsen (bekend van o.a. lifehacking) heeft een nieuwe site: The incredible adventure starts here

 ARCHIEF

            

Oude nieuwsbrieven teruglezen?
Dat kan hier!


VERLANGLIJSTJE


Heb je per ongeluk veel aan me gehad de laatste tijd? En wil je iets terug doen?

Hier is mijn wishlist.
Van boekenbonnen word ik overigens altijd blij. 
En oja: ik wil ook graag een Mac Pro :)