Zo maandelijks mogelijk

hack je research!Lifehackers, dat zijn mensen die bezig zijn met nadenken over hoe dingen slimmer, sneller en goedkoper kunnen. Het zijn handige rakkers, met verstand van dingen.

Mijn betrokkenheid bij het opzetten van lifehacking.nl was trouwens niet omdat ik zelf nou zo handig ben –  dat ben ik namelijk helemaal niet  – maar puur uit fascinatie. En het leuke was, ik verzamelde op deze manier allemaal mensen om me heen, die wél heel handig zijn.
Ik kan inmiddels op vele lifehackers een beroep doen als ik ergens niet uitkom en ik mag regelmatig hun boeken gratis weggeven in mijn nieuwsbrief.
 
Eigenlijk pak ik heel veel dingen zo aan.
Ik roep heel hard dat ik iets interessant vind, deel vrijelijk mijn (beperkte) kennis, en binnen afzienbare tijd sluiten andere mensen zich bij me aan – mensen die écht iets weten – en zit ik zomaar eerste rang bij nieuwe ontdekkingen en inzichten. Ha!

Ik noem dat in goed Nederlands het 'outsourcen van research'. Waarom zou je zelfs iets gaan uitzoeken, als je het ook een ander voor je kan laten doen? Dat is namelijk vaak nog veel leuker ook!

Neem bijvoorbeeld boeken. Er verschijnen een heleboel interessante boeken, maar ik heb de tijd niet om ze allemaal te lezen. 
Daar heb ik lang geleden al eens een list op verzonnen. Ik geef gewoon heel veel boeken weg aan mensen in mijn omgeving. Als ik iemand dan enige tijd later weer tegen kom zeg ik: 'Hee dat boek wat ik je laatst gaf hè, heb je dat gelezen? Was het wat? Kun je de belangrijkste inzichten met me delen?' 

Of ik ga koffie drinken met schrijvers en laat ze over de inhoud van hun boek vertellen. Dat doen schrijvers over het algemeen heel graag namelijk, praten over hun onderwerp. Duh; ze hebben er niet voor niets een boek over geschreven!

Met Quantified Self heb ik ook iets dergelijks gedaan. Een paar jaar geleden ging ik met Joost Plattel naar een QS conferentie in San Francisco, om te proberen Quantified Self naar Europa te halen. Dat is gelukt en we hebben in Nederland zelfs het eerste QS-instituut ter wereld opgericht. Ik ben zelf geen autoriteit op het gebied, maar als ik iets wil weten, zijn er nu een heleboel mensen die ik kan bellen.
(Lees hier een leuk interview met Martijn de Groot, onderzoeksleider van het QS instituut, afgenomen tijdens de afgelopen QS Conference, op 8-10 juni in San Francisco.)


En voor biohacking geldt hetzelfde. Vorig jaar (vandaag exact een jaar geleden!) liet ik een rfid-chip in mijn pols implanteren, omdat ik nieuwsgierig was en er meer van wilde weten. (Filmpje nog eens zien? Klik!)

Ik dacht: als ik zo'n chip onder mijn huid heb, dan trek ik vast allerlei mensen aan die me kunnen helpen met mijn onderzoek. En dat klopte. Ik werd gevraagd als spreker op de Biohacker Summit in Helsinki, waar ik een heleboel kennis heb opgedaan en inmiddels heb ik zo'n 60 mensen om me heen verzameld die ook een chip onder hun huid dragen, waaronder Peter Diamandis. Ik hoef niet meer in mijn eentje uit te vinden wat er allemaal mogelijk is met mijn chip, want de kennis en informatie komt zomaar gratis naar me toe!

(Eigenlijk ben ik goed bekeken tóch best handig. :))

 
 

een jaar papaMorgen is Robin jarig, voor de eerste keer.
Dat betekent dat ik een jaar papa ben.

Het vaderschap levert me een heleboel nieuwe skills op. Ik bedoel: het is natuurlijk vooral Robin die als een dolle nieuwe skills leert, maar ik, als vader, daarmee ook.
Robin kan inmiddels kruipen, en ik kan dus traphekjes plaatsen! (Of nouja...met een beetje hulp dan toch....ehm ... anyway. Sorry Anke, het was echt heel lastig, in zo'n monumentaal pand.)

Naast nieuwe skills komt het vaderschap ook met nieuwe overtuigingen. 
Riep ik een paar jaar geleden nog dat ik nooit meer een auto wilde – reizen per trein en taxi was in mijn leven vele malen praktischer –  ineens leek het toch wel weer handig, zo'n eigen vervoermiddel, alleen al om een beetje makkelijk naar oma te kunnen reizen met de kinderwagen en het logeerbedje en de luiertas en alles.
Dus wat doe je dan? Dan koop je een oude Volvo.

Nieuwe gevoelens, die zijn er ook. En hoe!
En nieuwe onzekerheden. (Over vaccineren bijvoorbeeld, wat ik na er heel veel over gelezen te hebben, nog steeds een ongelofelijk complex fenomeen vind.)
En nieuwe dilemma's. Met betrekking tot de combinatie van zorg en werk, en kinderopvang. 
En ruimtegebrek, dat ook. 
Dus we gaan verhuizen! Jeeej! Naar een groter huis, met een tuin en een eigen kamer voor Robin!


Het was een enerverend jaar, maar terugkijkend kan ik alleen maar zeggen dat ik het héél erg leuk vind om vader te zijn.
Nog leuker dan ik dacht.
En dat komt natuurlijk vooral omdat Robin fantastisch is. 
(Echt, ze is zó leuk! En ze heeft ook nog eens ongelofelijke mazzel: ze heeft namelijk de liefste moeder van de wereld.)


Kijk, hier was ze op haar eerste board meeting, bij T-mobile! ;)


Pb DAG #6Het was de tweede keer dat ik rechtstreeks vanaf de Permanent Beta Dag naar het ziekenhuis ging. Vorig jaar i.v.m. de op handen zijn de geboorte van Robin, ditmaal omdat ik kennis maakte met de RoadFloat. En ehm... met het asfalt.

(De RoadFloat is een soort mini Segway. Volgens Joost van der Straaten, een van de 16 jarige oprichters, van Roadfloat, 'the closest thing to een betaalbaar (€600) Hoverboord.')

Een heel gaaf ding. En ik kon het best goed!
Totdat ik vond dat ik ook best even een hellinkje kon nemen en me niet realiseerde dat afstappen dan ineens een ander verhaal is....
Au.


Mijn elleboog was uit de kom. Ik dacht eerst dat ie gebroken was, maar dat bleek gelukkig niet het geval, dus kon ik een paar uur later met mijn arm in het gips terug naar de Nieuwe Stad, om de rest van het event bij te wonen en mijn eigen lezing te laten doorgaan.

Gelukkig maar, want het was een fantastische dag; met geweldig weer en dito sfeer. 
Een uitgebreid verslag verschijnt binnenkort in de nieuwsbrief van Permanent Beta nieuwsbrief, dus ik ga er hier niet teveel over uitweiden, maar alleen dan even dit:

De Maker Challenge.
Dagmar Hennipman, zelf gekluisterd aan een rolstoel, had namens stichting Rolo de volgende vraag ingediend: of het mogelijk was om een echt handige 'inschenkhulp' te ontwikkelen, die makkelijk te bedienen is met 1 hand en weinig kracht en geschikt voor een zware waterkoker of een thermoskan.

En ja, je heet natuurlijk niet voor niets David Bakker of Herman Kopinga; dat is natuurlijk gelukt. 

Ze hebben in één dag eventjes iets bedacht en gemaakt, dat gewoon een handeling van de thuiszorg scheelt.
Er zit nog zoveel ruimte en lucht in het zorgvraagstuk en het is gewoon gaaf vind ik, dat we bij Permanent Beta met iets ogenschijnlijk simpels zo'n verschil kunnen maken in het leven van één individu –  en waarschijnlijk in dat van vele anderen, omdat de 'pouring aid' dus inmiddels op instructables.com staat en iedereen hem kan namaken....
The times they are a changing.
 

apple & googleInmiddels kunnen we spreken van een ware traditie bij Permanent Beta; samen kijken naar de live stream van de Apple Keynotes. 
Ik schreef hier al eerder over, met betrekking tot Researchkit. 

De reden dat we er zo'n diepe fascinatie voor hebben is dat ze bij Apple dingen aan het doen zijn die het leven van 800 miljoen mensen beïnvloeden op het gebied van werk, organiseren en technologie.

De afgelopen editie waren we in gezelschap van Maarten den Braber. En van Erwin Blom (van Fast Moving Targets), die het zo leuk vond dat hij er de volgende keer weer bij wil zijn.
Hij maakte de terechte opmerking dat we eigenlijk ook naar de livestream van de Google-events zouden moeten kijken; Google doet tenslotte ook waanzinnig interessante dingen.

Nou ben ik al een kritische Apple gebruiker – ik besef dat elke stap die ik zet in het Apple ecosysteem mij dieper het Apple web in trekt – maar een nog kritischer Google gebruiker.
Anders gezegd, ik ben me er terdege van bewust dat het gemak dat Google me oplevert zijn downsides heeft op het gebied van privacy. 

Desalniettemin, los van de downsides, zie ik veel boeiend, relevant en goed nieuws op mensheid-niveau. En als zelfbenoemd researcher kan ik het me nou eenmaal niet permitteren om vanaf de zijlijn iets te vinden van deze bedrijven, maar dien ik me erin te verdiepen als denker en gebruiker. 

Op de WWDC van Apple zagen we een voorproefje van het nieuwe besturingssysteem voor iPhones en Macs. En met name de ontwikkeling omtrent Deep Learning, Predictive Intelligence, sensortechniek en spraakherkenning, maken me reuze nieuwsgierig naar de gebruikerservaringen.Ik heb overigens net mijn Apple Watch gekregen! Ik geloof werkelijk dat de Apple Watch, door velen weggehoond, opnieuw een gamechanger gaat zijn op het gebied van onze interactie met technologie.
(En hij komt meteen ongelofelijk goed van pas, gezien mijn gips-arm en het gemak waarmee de Watch met je stem te bedienen is.)   
Dat zouden mensen met een iPhone trouwens ook eens vaker moeten proberen: praten tegen Siri. Spraakherkenning is tegenwoordig zo krachtig geworden, ik betrap mezelf er steeds vaker op dat ik mijn telefoon verbale opdrachten geef, domweg omdat het gewoon veel makkelijker is dan typen. 


Verder ben ik momenteel aan het spelen met CarPlay (waarmee de dingen die je onderweg moet doen met je iPhone zichtbaar zijn op het ingebouwde display in je auto) en binnenkort ook met HomeKit; mijn huis was al voorzien van de Hue lampen van Philips, maar vanaf oktober kan ik tegen mijn Apple Watch roepen: 'Hee maak het licht in mijn huiskamer ff gezellig!' En dan wordt dat geregeld.

Onlangs ben ik ook het experiment aangegaan met de nieuwe app Google Photos. Die is echt creepy! :) Hij analyseert proactief de inhoud van je foto's, zodat je bijvoorbeeld je fotobestand de opdracht kan geven: Laat alle foto's zien waar een kat op staat. Of een berg. Dat is echt superhandig! Denk er maar eens over na.

Er zit nog veel meer in de pijplijn, waar we binnenkort meer over gaan horen. Zo is Apple bezig om berichten contextgevoelig te maken. Daarover vast binnenkort meer.
 

BIJZONDERE Lezingen Ik ken iemand, een collega-spreker, die in zijn boekingsvoorwaarden heeft staan: 'Hoe langer ik mag praten, hoe goedkoper het wordt.'

Ik snap dat wel. Het is namelijk hartstikke moeilijk om in korte tijd je verhaal duidelijk te maken en alle implicaties te duiden. 

Soms zeggen mensen bij een aanvraag: 'Maar we willen gewoon even geïnspireerd worden!' 
Ja, hallo! Ik ben geen inspiratie-machine! Inspiratie gebeurt of gebeurt niet, maar hangt altijd samen met de inhoud van mijn verhaal.
(Inspirator is sowieso een van de laatste namen die ik mezelf zou geven, net als coach of guru. Of entertainer. Ik ben Gerard Joling niet! Ook al word ik best vaak topper genoemd. Enfin.) 

Nou wil het geval dat ik laatst toch ja heb gezegd tegen accountantskantoor Baker Tilly Berk, om een ondernemerscollege te geven van 20 minuten. In een tv studio.
Ik mopper altijd een beetje als ik maar 20 minuten krijg. Maar blijkbaar was er toch iets dat me prikkelde.

Eenmaal op locatie bleek dat ik niet 20 minuten, maar slechts een kwartier spreektijd had. Ik heb echt even binnensmonds staan vloeken. Een verhaal van 20 minuten terugbrengen tot een kwartier is namelijk helemaal niet simpel, als je mensen niet alleen maar even wilt wakker schoppen, maar ook nog graag wat bagage en richting mee wil geven.
Maar goed.
Het werd toch leuk:  ik kwam bekenden tegen als Jeroen Busscher, Ronni Overgoor en Rutger van Zuidam, en ik was achteraf eerlijk gezegd stomverbaasd over het eindresultaat.
En niet alleen ik, ook vele anderen lieten me, nadat ik het filmpje had gedeeld op de sociale media, weten dat het een van de beste dingen die ze van me gezien hebben. (Lees hier bijvoorbeeld wat Maartje erover mijmert.)
Dat heb ik weer. :)---------------

Samen met mijn vrienden van Alex van Groningen mocht ik de openingsact verzorgen op de CFO Day, een van de belangrijkste jaarlijkse meetups van financials – die ik met veel genoegen heb mogen uitleggen waarom de komende 10 jaren disruptief gaan zijn voor het financiële systeem.
'Financials, your days are numbered. Winter is coming.'

--------------------------

Ook was ik op het Air Power Symposium van de Koninklijke Luchtmacht, dat werd geleid door Sofie van den Enk.
Het thema was Pilots versus Nerds.
(Ze hadden waarschijnlijk bedacht dat ik een nerd was. Haha en ik kan niet eens programmeren.)
Naast André Kuipers, een aantal JSF piloten en Richard van Hooijdonk mocht ik mijn visie op de samenleving en technologie geven.
Mijn optreden maakte behoorlijk wat los (een Apache-piloot bekende blown-away te zijn :)) en binnenkort mag ik op de koffie bij de baas. En terwijl ik deze nieuwsbrief aan het schrijven ben kwam er een aanvraag van het Amerikaanse leger binnen. En zo rol je van het ene in het andere. Nooit saai.
 
Ik had trouwens mijn zwager en dronepiloot (nee, niet zo'n dronepiloot die in Afghanistan op terroristen jaagt) Ran Hendriks meegenomen. Omdat het me een leuk idee  leek om met een drone door een zaal vol Luchtmacht-mensen te vliegen. 

(En grappig: Ran is een hele stoere man die bij de Mariniers heeft gezeten, en laat nou net de helikopterpiloot waar hij mee gevlogen heeft ook in de zaal zitten!)

kort  

PRETORIA WAS HERE


Het regent aanvragen uit Zuid Afrika. En omdat ik deze maand echt geen tijd had om er weer daarheen te reizen, kwam er een 'merger & acquisition' team van een bedrijf uit Pretoria, naar mij toe!
Ik waande me even in een episode van Suits.
Het gebeurt zelden dat ik niet meer kan vertellen i.v.m. beursgevoelige informatie, maar dat is nu dus aan de hand.
Maar wat ik wel kan vertellen is dat ik langzaam in een nieuwe rol aan het groeien ben, namelijk die  van boardroom-sparringpartner. And I like it! 

BOUNCE LIKE A BOSS!


Mel van der Kolk (14)  is trampolinespringer. Zijn droom: naar de Olympische Spelen in Tokio in 2020.
Dat kost geld – voor trainingskampen, reizen, kleding en wedstrijden in het buitenland - en daarom is er een crowdfundingactie gestart.

Ik doe normaal gesproken niet zoveel met crowdfundingacties, maar voor Mel maak ik een uitzondering.  
Ik vind het enorm inspirerend om te zien hoe hij ondanks zijn astmaproblematiek zoveel heeft bereikt, en dat hij door te sporten beter met deze ziekte kan dealen. 
En hij is gewoon retegoed, natuurlijk. En absoluut een potentiële medaillewinnaar.
Geef op z'n minst even een Like op zijn pagina
 

EASYCRATISCHE LEERGANG


Ik heb er zoveel over geroepen, dus ik moet er maar even op terugkomen: De inspiratiedag voor de Easycratische Leergang is niet doorgegaan.
Te weinig deelnemers hebben ons doen besluiten om de inspiratiedag maar over te slaan en gewoon van start te gaan met de leergang; een curriculum voor overheidswerkers, over digitale vaardigheden, organizonderen, en innovatie zonder risico. 
De eerste klasjes worden reeds gevormd.


 

boeken, winnen, leuk How to be a Productivity Ninja  is gewonnen door:
Remco van den Akker 
Thomas Lapperre 
Joep van Ginderen

Ontdek snel: Evernote
Fabian Spierings 
Olaf Calis 
Saskia Klaassen

Deze maand geef ik weg:
 

3x 10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen van Bas van de Haterd
2x Collega’s en andere ongemakken van Roos Vonk 

2x Dit is big data van Steve Lohr 


Klik voor kans!

"....heeft zelden gelijk, maar wel vaak een punt."

Martijn Aslander is professioneel lifehacker en verbinder van mensen, informatie en ideeën. Hij is een veelgevraagd spreker op congressen, geeft advies aan overheid en bedrijfsleven en is schrijver van o.a. het boek Easycratie.
 

Zowel in zijn publicaties als op het podium laat hij de ongekende mogelijkheden zien van de huidige netwerksamenleving voor mens en arbeidsmarkt. De ‘nieuwe renaissance’, waarin kennisverspreiding sneller gaat dan ooit, biedt enorme kansen voor mensen om zich bottom-up te organiseren en sneller, efficiënter en zonder bureaucratie dingen voor elkaar te krijgen en oplossingen te vinden voor moeilijke vraagstukken.

 

INTERVIEW

           


 

BOEKINGEN

                  


Wil je dat ik een presentatie kom houden op een congres of bijeenkomst?

Vul het boekingsformulier in >

Lees hier mijn profielpagina op thenextspeaker.com. 
En hier hoe ik lezingenaanvragen beoordeel.

En, voor wie het leuk vindt, hier is een verslag dat iemand maakte van een van mijn lezingen.

 
 
 

AGENDA Klik hier voor alle Permanent Beta bijeenkomsten


24-15 september 2015 Helsinki: Biohacker Summit

5 november: Lezing op Curaçao 

12-15 november 2015: Business (R)evolution in Barcelona

 

HOW TO BE FUTURE PROOFWAT IS PERMANENT BETA?


Read this article in English

Bekijk HIER een interview met Kim van den Berg over Permanent Beta.

Op de hoogte blijven van de activiteiten van Permanent Beta? Abonneer je op de nieuwsbrief


MARTIJN OVER DE INFORMATIE-SAMENLEVING  

 


EASYCRATIE NIEUWS

 
Easycratie heeft een nieuwe website! Bekijk hem hier!

Kleintje Easycratie is ook als luisterboek verschenen! 
KLIK>>>>>
 

Easycratie op de voet volgen? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.


APPTIPS

   

Red Alert Ik kan mijn favoriete spelletje uit de jaren 90 eindelijk op mijn Mac spelen!

Google Photos Supercreepy photo-app die patronen kan herkennen. 

 


KLASSIEKERS UIT MIJN PRIVÉ TOP 20


Ten reasons you should never get a job -  Steve Pavlina
Love is the killer app - Tim Sanders
1.000 true fans - Kevin Kelly
Kwantumtheorie van vertrouwen - Karen Stephenson
Meet the lifehackers - Clive Thompson
De Mercator Sapiëns - Geert Mak
 


ANDERE NIEUWSBRIEVEN EN BLOGS


Andere mensen schrijven ook nieuwsbrieven. Soms heel leuke en interessante.

Deze bijvoorbeeld, van Joost PlattelThe curious corner of the Internet 
Of die van Esther Jacobs. En van fotograaf Daniel Maissan.


Of het nieuwe blog van Jan Willem Wolff: Bierviltjes, reclame en meer.

De verhalen op het spoor van Martin Janssen zijn ook erg leuk, net als de avonturen in Zittingszaal 14, van rechtbankverslaggever Rob Zijlstra.

Of lees dit verhaaltje, over de winkelmandjestoren van Annette Dölle.

En niet te vergeten Fast Moving Targets van Erwin Blom en Roeland Stekelenburg


 MUST WATCH: RILAN 
 

Haarlem is echt wel het epicentrum van gave muziek!

ARCHIEF

                  

Oude nieuwsbrieven teruglezen?
Dat kan hier!


PHOTOCREDITS

De foto's van Mel van der Kolk en Robin zijn gemaakt door:
© Hélène Wiesenhaan PhotographyLike Over een nieuw huis, een arm in het gips en mijn eerste jaar als papa. En meer. Veel meer. 😉  on Facebook