Zo maandelijks mogelijk

EEN KIJKJE IN MIJN BREINVeel mensen vinden me een aparte, dat weet ik best. Die vragen zich – soms zelfs hardop – af: is die gozer wel normaal? Tsja, ik weet het niet: ik weet alleen hoe het is om mij te zijn en vind dat dus redelijk gewoon. 

We zouden het allemaal wel eens willen, hè: even een kijkje nemen in iemand anders' hoofd. Dat kan helaas niet. Maar wat wél kan, is je hersens laten scannen. Dat deed ik vorige maand, bij Mind&Health

Inmiddels het verslag van mijn hersenscan binnen en ik kan zeggen dat de mensen die ik hierboven noem, het wel een beetje bij het rechte eind hebben. Er is inderdaad iets opmerkelijks aan de hand: mijn dominante hersengolf is de thèta golf.

Even googlen:

Thèta-golven (4-8 Hz.) 
De thèta- laag wordt ook wel de ‘creatieve’ laag genoemd. Bij de gemiddelde mens zie je deze golven in een toestand vlak voor het wakker worden of in slaap vallen. In die toestand ziet men vaak beelden van gebeurtenissen van de afgelopen dag. Soms ziet men opeens helder wat men goed of fout gedaan heeft of krijgt men een moment van inzicht. 
Thèta-golven kan men ook overdag hebben tijdens staren of dagdromen. Een typisch voorbeeld is wanneer iemand over een bekende snelweg rijdt en in een diepe ontspannen staat is, waar men vergeet dat men aan het rijden is. De persoon handelt dan vanuit het onderbewuste deel van de hersenen.


Nah. Mijn hersens staan dus heel vaak in dagdroomstand!
Volgens mij past dat heel goed bij de baan die ik voor mezelf heb gecreëerd.
En het verklaart ook waarom ik soms letterlijk in slaap val als ik me verveel op feestjes. (Zie je wel, jongens, ik kan daar dus echt niets aan doen..:))


Wil je zelf ook die thèta golven ervaren, ga dan eens een dag mediteren bij Robert Bridgeman.
Mijn tekstschrijfster Novy, van het type 'been there, done that, seen it all' was totaal van haar sokken geblazen na een korte Bridgeman sessie: 'Ik had geen idee dat dit bestond,' zei ze.
Ik bedoel maar.

Ik geef een plek weg bij een van zijn cursussen. Vertel me hier waarom jij die plek zou moeten winnen! 
 

drones en biohackingDe laatste tijd verschijnen de onderwerpen Drones en Biohacking steeds meer op mijn radar en ik heb ontdekt dat er met mij veel meer mensen in dezelfde materie geïnteresseerd te zijn.De ontwikkeling met die drones, die gaat snel! Een paar jaar geleden kreeg ik al een Parrot drone, van Olga Plokhooij. Heel tof, maar helaas wist ik hem al na 10 minuten te crashen, en kreeg hem nooit meer aan de praat. 
Inmiddels is de Parrot kinderspeelgoed in vergelijking met wat er tegenwoordig op de markt is.

Ik trek de laatste tijd veel op met Ran Hendriks, die een Phantom quadcopter heeft, die tot 500 meter hoogte kan vliegen. Vijf keer de Euromast, zeg maar. Zo hoog, dat je hem met het blote oog niet eens meer kunt zien. De GoPro HD camera die eronder hangt levert waanzinnige beelden op. 


Ran en zijn quadcopter vergezellen me tegenwoordig vaak bij lezingen en dan gaan we met dat ding door de zaal vliegen, hetgeen hilarische reacties oplevert. Met wegwaaiende papieren enzo. Ik moet iets opbiechten trouwens: ik heb voor het eerst gelogen tijdens een lezing.
(Echt gelogen, bedoel ik dan. Want meestal verdraai ik gewoon de waarheid – never let the truth spoil a good story, immers.) 

Ik heb mijn publiek wijsgemaakt dat ik de drone kon besturen met mijn hersensignalen. Maar intussen zat Ran natuurlijk gewoon achter in de zaal met de afstandsbediening....
Haha.
Er waren mensen in de zaal die het geloofden en ik vergat te zeggen dat het een grapje was. 
Mijn nederige excuses. :)

Maar serieus: met zo'n drone voel je gewoon het zinderen van de vooruitgang.
Dat je denkt: holy shit, zijn we dáár al qua technologie.

Cirque du Soleil doet tegenwoordig ook heel gave dingen met quadcopters trouwens.


Wat biohacking betreft, het begint langzaam door te dringen dat ik een chip in mijn arm heb laten zetten. Werd ik eerst vooral meewarig aangekeken, inmiddels raken mensen echt geïnteresseerd. Ik ben de afgelopen tijd voor diverse media geïnterviewd en was afgelopen donderdag live op de radio bij Jeroen van Inkel.
Aanleiding hiervoor was de  IT Innovation day, waar nog een aantal mensen een chip hebben gekregen, onder aanvoering van Ruben Horbach van Wizkid.
Ruben gaf een presentatie over de (on)mogelijkheden van NFC chips en liet vervolgens redacteur René Schoemaker live op het podium chippen. Daarna was hij zelf aan de beurt. 
 

Dit schreef de Hogeschool van Amsterdam over het experiment.

 

Het zal heus nog wel een paar jaar duren voor het mainstream wordt dat amateurs echt op grote schaal gaan knutselen met biologie en technologie, maar het is een boeiend veld waarin leuke dingen zijn te ontdekken. (Zo kwam ik bijvoorbeeld een paar jaar geleden iemand tegen die magneetjes in zijn vingers heeft laten implanteren. Reuze handig voor elektromonteurs, die op deze manier kunnen voelen op welke draadjes stroom staat en waar leidingen lopen.)

Langzamerhand wordt me steeds duidelijker wat er allemaal kan met mijn eigen chip, waarvoor ik hem zou willen gebruiken en waarvoor niet.
Ik begin maar eens met het aanpassen van mijn deurslot zodat ik die met mijn chip kan bedienen. Het lijkt me namelijk heel praktisch om huissleutelloos door het leven te gaan... 


PERMANENT BETAPermanent Beta gaat echt als een speer. Er gebeuren zulke gave dingen!Zo zijn we bijvoorbeeld gaan samenwerken met VPRO's Tegenlicht en organiseren Jan-Henk Bouman en Wim van Rooijen tegenwoordig de officiële meetups in Amersfoort. 
Samen naar Tegenlicht kijken is leuker dan alleen, omdat je daarna met elkaar de dialoog kunt aangaan over de tot nadenken stemmende onderwerpen. Lees hier een verslag van de meetup van 23 september, rondom de uitzending over gratis geld. Vanavond is de volgende bijeenkomst ,over de aflevering van afgelopen zondag, 'De macht aan de stad.'
Op 9 september keken we in de Meet and Workspace van de Beurs van Berlage live naar de Apple Keynote. Waar – het zal niemand ontgaan zijn – de iPhone 6, de iPhone 6 plus en de Apple Watch werden onthuld. (Kijk anders nog even naar de samenvatting.) De stream was niet perfect. (Waarom eigenlijk niet?) maar dat mocht de pret niet drukken.  

Ik heb er inmiddels een, trouwens: een iPhone 6 plus. Gekregen van T-Mobile, om te proberen. (Ik heb zulk leuk werk!)

Zoals eigenlijk met elk Apple-product het geval is: je moet het in je handen houden om echt te beseffen wat het is en wat het doet.
Dat grote scherm ziet er in eerste instantie misschien wat ouwelullerig uit, maar is nógal fantastisch!
En dat ie misschien 'wat groot is aan je oor' is voor mij geen issue, ik bel namelijk altijd met een bluetooth headset, de Jawbone Era. (Ja, ik ben die rare man die altijd op straat hardop tegen zichzelf loopt te praten.)

Twijfel je nog tussen de 6 en de 6 plus? Misschien dat dit helpt. Of dit.

Ik heb mijn keuze gemaakt, zeker ook met het oog op de Apple Watch die er aan komt. Misschien dat ik mijn iPad mini wat minder zal gaan gebruiken, maar so be it.Op het afgelopen Permanent Beta Festival zijn we traditiegetrouw aan de slag gegaan met een aantal business-cases vanuit overheid en bedrijfsleven. Dit was voor alle partijen dermate succesvol dat we er nog serieuzer werk van gaan maken.
Gecoördineerd door Aukje Nauta, onder de werktitel 'Operatie Denkkracht', zullen er op de aankomende Permanent Beta dag op 3 november opnieuw een aantal vraagstukken zijn waar de bezoekers over mee kunnen denken.

Mocht je als instelling nog een vraagstuk willen indienen, mail dan naar denkkracht@permanentbeta.nl

Wie heeft er zin om met mij en esther jacobs naar barcelona te gaan? Niet iedereen weet het misschien, maar Permanent Beta is voortgekomen uit Boost Your Business, een format van Esther Jacobs, waaraan ik vaak heb meegewerkt.
Het was tijdens een BYB bijeenkomst in de Berghut in Oostenrijk waar ik Peter Ros en Jan-Henk Bouman leerde kennen en de eerste Permanent Beta plannen werden gesmeed.

Inmiddels heet Boost Your Business anders: Business (R)evolution. Maar het idee blijft hetzelfde: in een mooie en volledig andere omgeving – soms in de sneeuw, soms in de zon – samen met experts en andere enthousiaste ondernemers je bedrijf een boost geven.

De eerstvolgende workshop is van 30 oktober tot 2 november in Barcelona. Met mij, misschien met Peter Ros, maar zeker met Esther Jacobs.En over Esther Jacobs gesproken, die topvrouw heeft net een nieuw boek uitgebracht, haar Handboek voor Wereldburgers.

Op een dag schreef de gemeente Amstelveen haar uit het register, omdat uit onderzoek was gebleken dat ze minder dan vier maanden per jaar in haar (eigen koop-) huis overnachtte. 
Ze werd hiermee met haar neus op het feit gedrukt dat ze niet in het systeem past.  
Na de eerste verontwaardiging en schrik besloot ze de situatie om te draaien in haar voordeel.

Naast een even hilarisch als frustrerend inkijkje in onze maatschappelijke bureaucratie, is het een boek dat gaat over veerkracht en het vermogen tot 'omdenken'. De manier waarop Esther laat zien dat het met een beetje lef en doorzettingsvermogen echt mogelijk is om je leven zo te leiden als jij het wil – je bent vrijer dan je denkt – is inspirerend voor iedereen. Ook als je absoluut niet van plan bent om uit het systeem te stappen en al je 'veiligheden' op te geven.
En ben je dat wel, dan geeft het handboek een heleboel tips waar je je voordeel mee kunt doen.

Ik geef drie exemplaren van het boek weg! Klik

lezingenDe zomer is duidelijk voorbij: ik zit werkelijk tot over mijn oren in de lezingen!De WvdO in Eindhoven is inmiddels alweer achter de rug, ik heb leuke dingen met de Belastingdienst gedaan en een spreekwoordelijke steen in het water gegooid bij SNN, (bekijk hier het openingswoord van de SNN-borrel door Commissaris van de Koning John Jorritsma).

Ik heb een bijzondere avond beleefd bij de Social Media Club in Oss (waar iemand een heel mooi verslag van heeft geschreven) en morgen ga ik iets heel leuks doen bij BNR: Eyeopeners, o.l.v. van Marijke Roskam
Bij BNR was ik overigens vorige week donderdag ook al te gast, in het programma De Nieuwe Onderneming (DNO) van Annette van Soest
 

over grenzenDe komende tijd staan er regelmatig tripjes naar het buitenland op mijn programma. (Vind ik leuk.)

Eerst ga ik maar eens een weekje naar Mallorca, eind oktober naar Barcelona voor Business (R)evolution, begin december naar de Biohacking conferentie in Helsinki en eind december ter ontspanning naar Curaçao. (Waar ik overigens dolgraag eens een lezing zou willen geven, dus mocht je mensen kennen op Curaçao die op een praatje van mij zitten wachten, laat het me weten!) 

Voor begin volgend jaar heb ik een paar aanvragen liggen om in Zuid-Afrika te komen spreken.
En dit vind ek regtig baie pret, want daar is ek nog nooit gewees!

Liefde is....dingetjes weggeven


Mijn jaarboek 2013 in print gaat naar: Mike van Hoenselaar

Robin-tasjes gaan naar:
Peter Rill
Marlou Bullens


Naast een meditatieworkshop bij Robert Bridgeman en drie Handboeken voor Wereldburgers geef ik deze maand ook nog weg: één gesigneerde EP van Jack and the Weatherman.

Klik!


"....heeft zelden gelijk, maar wel vaak een punt."

Martijn Aslander is professioneel lifehacker en verbinder van mensen, informatie en ideeën. Hij is een veelgevraagd spreker op congressen, geeft advies aan overheid en bedrijfsleven en is schrijver van o.a. het boek Easycratie.
 

Zowel in zijn publicaties als op het podium laat hij de ongekende mogelijkheden zien van de huidige netwerksamenleving voor mens en arbeidsmarkt. De ‘nieuwe renaissance’, waarin kennisverspreiding sneller gaat dan ooit, biedt enorme kansen voor mensen om zich bottom-up te organiseren en sneller, efficiënter en zonder bureaucratie dingen voor elkaar te krijgen en oplossingen te vinden voor moeilijke vraagstukken.


BOEKINGEN

         


Wil je dat ik een presentatie kom houden op een congres of bijeenkomst?


Lees hier mijn nieuwe profielpagina op thenextspeaker.com

En hier – dat is handig om te weten – staat hoe ik lezingenaanvragen beoordeel.  


Vul het boekingsformulier in >

 

EASYCRATIE NIEUWS

 
Nouja! Ik kwam erachter dat Kleintje Easycratie helemaal nergens te downloaden was!
Nu wel hoor! Hier: KLIK>>>>>

Kleintje Easycratie is ook als luisterboek verschenen! 
KLIK>>>>>

 

Als je enthousiast bent over Kleintje Easycratie en je wilt er HEEL VEEL weggeven, dan kan dat! Ambassadeurs kunnen tegen inkoopsprijs (€1,50) de boekjes bestellen, vanaf 20 stuks.

Naar het aanmeldformulier >>>>>>>>>
 

Easycratie op de voet volgen? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.

 

APPTIPSNon-stop genieten van tv-programma's, zonder reclame, voor maar €7,95 per maand:Met deze app, Humin, bel ik tegenwoordig. Hij vervangt de telefoon-app van de iPhone, maar staat nog in bèta. M.a.w. hij is nog niet te downloaden, maar via mij kun je een invite krijgen. Wil je dat? Laat het hier even weten! 


PROJECTEN

       


Permanent Beta

KIJK live!
QS instituut 
Lifehacking
Wooden iPad Stand
Operatie Denkraam

 
 
 

MUST READ

  


Leuk stukje over MOOCS.

Wil je je gewoontes veranderen, maar heb je weinig tijd? 
Met dit boekje Habit Stacking lukt het.
Met o.a de briljante tip: Stel jezelf niet ten doel om elke dag 10 pushups te doen, maar gewoon één.
De drempel wordt lager en je zult zien dat je er dan toch stiekem 5 doet. Of 10. 


HACK

Met lego kun je alles maken!
Een kalender, bijvoorbeeld.
Check dit uit, echt zo cool!


MUST LISTEN

  


Mijn liedje van de maand is Live it up van Jack and the Weatherman.
('a laid back duo hailing from Haarlem, the Netherlands. Trying to focus on the sunny side of life.')

Beluister mijn lijst met leuke liedjes op Spotify.

Ook leuk: Lazy Sunday Music


(Lees hier waarom ik enorm hou van het trio iPad mini, Spotify en de Bose Soundlink.)

En natuurlijk deze luistertip: mijn Inspiratie-Meditatie

 

KLASSIEKERS UIT MIJN PRIVÉ TOP 20


Ten reasons you should never get a job -  Steve Pavlina
Love is the killer app - Tim Sanders
1.000 true fans - Kevin Kelly
Kwantumtheorie van vertrouwen - Karen Stephenson
Meet the lifehackers - Clive Thompson
De Mercator Sapiëns - Geert Mak

 

VERLANGLIJSTJE


Heb je per ongeluk veel aan me gehad de laatste tijd? En wil je iets terug doen?

Hier is mijn wishlist.
Van boekenbonnen word ik overigens altijd blij. 
En oja: ik wil ook graag een Mac Pro :)

 

ANDERE NIEUWSBRIEVEN EN BLOGS


Andere mensen schrijven ook nieuwsbrieven. Soms heel leuke en interessante.

Deze bijvoorbeeld, van Joost PlattelThe curious corner of the Internet 
Of die van Esther Jacobs


Of het geweldige blog van Jan Willem Wolff (in wiens avonturen ik regelmatig figureer, bijvoorbeeld hier en hier).
 


ARCHIEF

         

Oude nieuwsbrieven teruglezen?
Dat kan hier!