Zo maandelijks mogelijk

DE WEEK van de topsporter


Er zijn in Nederland weinig situaties die voor sprekers zo interessant zijn en die zo'n uitdaging vormen voor je talenten en speaking skills als de Week van de Ondernemer.
Topsport, is het. Althans, zo heb ik het ervaren, met vierentwintig lezingen in drie-en-een-halve dag tijd.

Het is eigenlijk een soort Pinkpop voor sprekers, die Week van de Ondernemer. Het is intensief, het is inspirerend, het kost energie, maar levert minstens zoveel op, en achter de schermen ontmoet je de leukste collega-sprekers – zoals o.a. Merel Westrik (nieuwslezer bij RTL), Adjiedj Bakas,  Michiel Muller (founder van o.a. Route Mobiel) en Menno Lanting

Al zo'n vijf jaar op rij ben ik er bij. En ik ken ze inmiddels ook best goed, de mensen van Synpact, die de Week organiseren. (Ik deed met hen ook The Next Entrepreneur). 

Vorig jaar liep het allemaal anders dan de bedoeling was, maar werd het daardoor extra leuk en dit jaar stond ik gewoon keihard op het hoofdpodium, in het Beatrixtheater!Er kunnen 1600 mensen in de zaal en ik had drie dagen lang een volle bak. Ik heb genoten, was behoorlijk tevreden over mijn eigen prestaties en heb er een aantal heel leuke aanvragen voor lezingen aan overgehouden, zoals van SalesForce, in San Francisco in Oktober. 

Er was overigens een grote rol weggelegd voor Permanent Beta tijdens deze afgelopen WvdO. We realiseerden ons dat er 's avonds niets meer gebeurde op de volledig ingerichte beursvloer (zónde toch?) en kregen toestemming om op woensdagavond gebruik te maken van de bestaande infrastructuur om ons eigen ‘feestje te bouwen’ – uiteraard binnen het heersende thema.
We hingen banners op, nodigden mensen uit de maker-scene en DIY uit, vonden de horeca bereid om een barretje te plaatsen...met minimale middelen en inspanning stond daar zomaar een inspirerend evenement-binnen-een-evenement. Ha! 
Lees anders ook even het verslag dat  Kim van den Berg schreef in de Permanent Beta Nieuwsbrief
 

THEATERTrouwe lezers weten dat ik al een paar jaar de wens koester om het theater in te gaan. (Ik ben zelfs een paar jaar geleden begonnen met een 'Martijn-in-het-theater' nieuwsbrief, die nooit verstuurd is aan de 177 subscribers :)). 

Dat verlangen is door mijn ervaringen op het podium van het Beatrixtheater weer flink aangewakkerd. Ik weet niet precies waar het door komt (is het de belichting? de akoestiek? de algehele magische ambiance?) maar ik heb altijd het gevoel dat ik in een theater veel beter tot mijn recht kom. Ik durf ook meer (hoewel ik het tegelijkertijd doodeng vind). link vrees.Door de jaren heen heb ik af en toe wel aanbiedingen gekregen van theaters, maar ik wist eigenlijk nooit wat ik daar dan precies moest doen.
Tot nu toe.
Want afgelopen maand werd ik op het briljante idee gebracht om een soort van oudejaarsconferentie te maken, op basis van de nieuwsbriefcontent van het voorbije jaar. (Wouldn't that be fun!!?)

Geïnspireerd door de Personal Annual Reports van Nicholas Felton (de man die ook de timeline bij Facebook bedacht) heb ik de hoogtepunten uit mijn nieuwsbrieven van vorig jaar overigens gebundeld in een jaarboek.
Het betreft pas een eerste probeersel – komend jaar ga ik het verder perfectioneren en optimaliseren met statistieken en leuke dingetjes enzo – maar voor wie het leuk vindt is ie hier te downloaden als pdf. 

Aleid Rensen, oud-directrice van dierentuin Emmen, met wie ik in de jaren '90 geregeld koffie dronk, adviseerde me ooit om al mijn avonturen goed vast te leggen. Deze nieuwsbrief is daartoe een fantastisch middel; omdat ie me dwingt bij te houden waarover ik nadenk en waarmee ik bezig ben is mijn nieuwsbrief tevens mijn logboek.

 

er is genoeg


Wat trouwens erg de moeite waard was tijdens de PB-special van de Week van de Ondernemer, was de lancering van het magazine Er Is Genoeg, door Nils Roemen

Nils en ik delen al jaren de filosofie dat er veel te veel van alles is, maar dat veel van wat mensen nodig hebben op onbekende plekken ligt. Reden genoeg om daar meer over te ontdekken en te beschrijven in verhalen en video's.

 

mallorca 


Na de drukke eerste weken van april rustte ik even uit op Mallorca, dat – als je de toeristische plekken links laat liggen – een fantastisch, wonderschoon eiland blijkt te zijn! 

Ik had dat natuurlijk gewoon kunnen weten; Esther Jacobs heeft er namelijk een boerderijtje gekocht. En stel, je bent officieel wereldburger en kunt dus in principe óveral ter wereld gaan wonen en je kiest voor Mallorca, dan zegt dat dus wat. MUST READ Blogs

Ik probeer wel eens uit te leggen aan mensen hoe ik in het leven sta en mijn dingen doe. Soms gaat dat best aardig, maar zo goed als Seth Godin het verwoordt is het me nog nooit gelukt. 
Lees hier even zijn blogpost, over The infinite game.


"You certainly know people who play this game, you may well have been touched by them, inspired by them and taught by them. The wrong question to ask is, "but how do they win?" The right way to understand it is, "but is it worth playing?”"
 

En als je dan toch bezig bent, lees meteen even een aantal van zijn andere stukjes. Die zijn leuk namelijk. En heel erg waar vaak. En opwindend inspirerend ook.

Ik lees heel veel blogs (een wezenlijk onderdeel van mijn werkdag), veel meer dan ik in mijn nieuwsbrief kan zetten, maar in de zijbalk, onder het kopje ANDERE NIEUWSBRIEVEN EN BLOGS probeer ik er af en toe een paar onder de aandacht te brengen.

Een van mijn dierbaarste vrienden, Jan Willem Wolff, is eindelijk gaan bloggen! Jeeej! Jan Willem is namelijk heel bijzonder. En heel wijs ook. Ik ben met hem de halve wereld over gereisd.
Het was ook Jan Willem die er voor heeft gezorgd dat het grootste hunebed ter wereld er daadwerkelijk kwam.  

(Hunebed? Huh? Waar heb je het over Martijn? 

Nou, bekijk hier een filmpje over hoe de stenen met handkracht bewogen werden, lees hier een achtergrondverhaal over hoe te dealen met overheidsbureaucratie als je een hunebed wilt bouwen of kijk even een stukje Jeugdjournaal....)

 

Het blog van Jan Willem is hier te vinden. Of, voor de lifehackers onder mijn lezers, hier is de rss feed.

 
Jan Willem spaart trouwens bierviltjes. En dan bedoel ik niet zomaar een beetje bierviltjes sparen, nee, echt big time.
Dus als iemand ergens in een ver en spannend oord een bijzonder viltje tegenkomt, doe mij en Jan Willem een plezier en neem hem mee. 
 

versimpelenHet boek Versimpelen - projecten realiseren zonder gedoe, waarvan ik het voorwoord heb mogen schrijven, heeft de finale gehaald van Managementboek van het jaar 2014. Hulde, Jan Peter Bogers!
Helaas heeft het boek niet gewonnen, maar ja, dat heb je vaker met goeie boeken; Easycratie zat destijds zelfs niet bij de eerste vijf....:)

Ik geef drie gesigneerde exemplaren van Versimpelen weg. 
Klik!

Easycratie blijft het trouwens ook hartstikke goed doen, we ontdekken nog steeds om de haverklap grappige dingen. Zoals dit rapport, dat onderzoekt hoe Easycratie kan werken in overheidsorganisaties.

Ook kwamen we er tot onze verrassing achter dat Ina Brouwer quotes uit Easycratie gebruikt in haar verkiezingsprogramma. Helaas is het haar partij Visie op Amsterdam niet gelukt om in de gemeenteraad te komen, maar dat lag heus niet aan de Easycratische beginselen...

HOSPITALHACKINGBij onze ontdekkingsreis door de wondere wereld van het in verwachting zijn hoort helaas ook ziekenhuisbezoek. (Geen zorgen hoor; de baby maakt het prima.)

Op een bepaald moment wilde de dokter precies in kaart brengen hoeveel de aanstaande moeder bewoog. En dat was lastig.
'Nee hoor, helemaal niet,' riep ik.
En klikte mijn fitbit om haar pols (die liet zien dat als je 27 keer per dag naar de wc moet, je al snel aan de 3000 stappen komt).
 
Het blijkt wel weer: in het ziekenhuis is Quantified Self nog niet echt doorgedrongen.
(Ziekenhuisbazen zouden eigenlijk allemaal naar de QS Europe Conference moeten gaan, aanstaand weekend. Of op z'n minst even hier lezen waarom.)


Ik zou trouwens Martijn niet zijn als ik zo'n nieuwe omgeving niet meteen zou proberen te doorgronden en masteren. You live, you learn. Of veni vidi vici, ik weet eigenlijk niet welke uitspraak hier beter past.
Hoe dan ook, ik weet inmiddels hoe ik een echo apparaat moet bedienen. (Want de handleiding van de Aloka Prosound SSD 3500 SX is gewoon op youtube te vinden :))
Ook de doptone had ik zo onder de knie en verbaasde vervolgens het verplegend personeel door het onderscheid te kunnen horen tussen de navelstreng en het hartje.
 Why doesn't everyone have a pocket ultrasound machine?  vraagt Janice Boughton zich af. Nou, ik inmiddels ook.

Over hospitalhacking gesproken, dat is eigenlijk heel mákkelijk, las ik hier.

En terwijl ik zo wat met dat ziekenhuisgedoe bezig was, kwam ik ook nog dit epistel van Malcolm Gadwell tegen, waarin hij vertelt hoe hij denkt over de gezondheidszorg.
Zeer interessant om te lezen!

 


mijn website wordt VERBOUWD


Na jaren van trouwe dienst was mijn oude website ineens...tjsa, te oud geworden. 'Martijn, dit kan echt niet meer,' klonk de laatste tijd herhaaldelijk het commentaar van mensen die er verstand van hebben en ik moest het uiteindelijk toegeven: Okee, okee, het kon echt niet meer.
Al was het alleen maar omdat een website tegenwoordig natuurlijk ook geschikt moet zijn voor tablets en smartphones.

De oude website is inmiddels offline gehaald en vervangen door een voorproefje van de nieuwe, waarmee  Paul Bos, vormgever van o.a. deze nieuwsbrief, momenteel samen met mijn tekstschrijfster aan het werk is.

Als 'curator van content' wil ik natuurlijk alle gave dingen die ik tegenkom op de leukste en handigste manier ontsluiten (wat in feite natuurlijk voor iedere website de uitdaging is). 

Ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig; Welke functies zou mijn website volgens jullie moeten en kunnen vervullen? Mail me met tips en ideeën! 
 

lucky birds van vorige maand


Engelstalige versies van het boek Society 3.0 van Ronald van den Hoff gaan naar: 
Edwin van der Schoot
Esther van Dongen

Start vandaag met lichter leven van Robert Bridgeman is gewonnen door:
Peter Meeuwisse
Martine Jager
Wendy Pereboom

Hou je mailbox in de gaten!


En dit is wat ik deze maand weggeef:


Een telefoonoplader van kersenhout met het Permanent Beta logo erin, gemaakt door Uncover Lab


En het e-book van Rob Zijlstra, Bevroren Grasland. (Lees ook echt even zijn blog, bij mijn 'must reads' in de zijbalk!)

Kans maken? >>>>>


Martijn Aslander is professioneel lifehacker en verbinder van mensen, informatie en ideeën. Hij is een veelgevraagd spreker op congressen, geeft advies aan overheid en bedrijfsleven en is schrijver van o.a. het boek Easycratie.
 

Zowel in zijn publicaties als op het podium laat hij de ongekende mogelijkheden zien van de huidige netwerksamenleving voor mens en arbeidsmarkt. De ‘nieuwe renaissance’, waarin kennisverspreiding sneller gaat dan ooit, biedt enorme kansen voor mensen om zich bottom-up te organiseren en sneller, efficiënter en zonder bureaucratie dingen voor elkaar te krijgen en oplossingen te vinden voor moeilijke vraagstukken.

 

BOEKINGEN

    


Wil je dat ik een presentatie kom houden op een congres of bijeenkomst?


Lees hier mijn nieuwe profielpagina op thenextspeaker.com

En hier staat hoe ik lezingenaanvragen beoordeel.  


Vul het boekingsformulier in >

 

EASYCRATIE NIEUWS

 
Kleintje Easycratie is nu ook als luisterboek verschenen! 
KLIK

Het is trouwens ook nog altijd mogelijk om GRATIS de Easycratie  iPhone & iPad app te downloaden.

Easycratie op de voet volgen? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.


ASLANDER APPTIPS

  
 
Hazel. Een 'if this then that'-achtige app om allerlei handelingen te automatiseren op je desktop. 

Kool. Stop met typen en zet je stem onmiddellijk om in tekst. (Dát is handig!)

WeTransfer voor iPhone. Heel handig, als je meer dan vier foto's tegelijk wilt versturen.

Popcorn Time of Flixtor. Niet downloaden (want dat mag niet meer hè), maar gewoon rechtstreeks streaming films en series kijken. Netflix, maar dan anders en gratis. (Hoe destructief is dit eigenlijk voor de filmindustrie?)

 

LEUKE EVENTS


7 mei: Macsplosion
10/11 mei: QS Europa Conference
15 mei: KIJK live! #9
21 juni: Midsummer Festifarm
30 juni: Permanent Beta dag #4

 


FIJNE MUZIEKJES


Beluister mijn lijst met leuke liedjes op Spotify.

Ook leuk: Lazy Sunday Music


Mijn liedje van de Maand:  Hide no More van Bade. 


(Lees hier waarom ik enorm hou van het trio iPad mini, Spotify en de Bose Soundlink.)


VERLANGLIJSTJE


Heb je per ongeluk veel aan me gehad de laatste tijd? En wil je iets terug doen?

Hier is mijn wishlist.
Van boekenbonnen word ik overigens altijd blij. 
En oja: ik wil ook graag een Mac Pro :)

 


KLASSIEKERS 
UIT MIJN PRIVÉ TOP 20


Ten reasons you should never get a job -  Steve Pavlina
Love is the killer app - Tim Sanders
1.000 true fans - Kevin Kelly
- Kwantumtheorie van vertrouwen - Karen Stephenson
Meet the lifehackers - Clive Thompson

 

MUST WATCH

  


FILM: The Crash Reel 


De 8785 horizonnen van Bruno van den Elshout! 

 

Rsa animate: Changing education paradigms


ARCHIEF

    

Oude nieuwsbrieven teruglezen?
Dat kan hier!


ANDERE NIEUWSBRIEVEN EN BLOGS


Andere mensen schrijven ook nieuwsbrieven en blogs. Soms heel leuke en interessante.

Deze bijvoorbeeld, van Joost PlattelThe curious corner of the Internet 


Of deze, van de maatschappelijk betrokken fotograaf Daniel Maissan uit Haarlem. 

Of klik op de volgende links voor de blogs van respectievelijk Jan Willem WolffAnnemieke NieborgMarit Coehoorn en Maartje Grond.


NOVY'S WIJNTIP

(Hoezo, Novy's wijntip?)"Margootje"
 
Van de 6 appellations van de Haut-Médoc (Saint Estèphe, Pauillac, Saint Julien, Listrac, Moulis en Margaux) geldt Margaux als de meest vrouwelijke.
Waarmee bedoeld wordt dat de wijnen die er worden gemaakt soepel, rond en zacht zijn, en tegelijkertijd ongelofelijk complex. Zoals tenslotte alle vrouwen :).
 
Het was het favoriete wijn van mijn vader. Niet verwonderlijk, want hij hield ook van ronde en zachte vrouwen, vooral als ze naar vanille en truffel geurden.
Enfin.

De Margaux die ik dronk is van Chateau Paveil de Luze, uit 2008. Een wijn om van te houden; elegant en vol finesse. En lekker, vooral bij rood vlees.


Naar alle 'vuurtorenwijnen' >>


MUST READ

Frans van der Reep over het einde van trendwatching. 

Rob Zijlstra: De waarheid! Een echt doordenkertje over het rechtssysteem. 

Cool blog over nieuwe materialen.