Zo maandelijks mogelijk
Regelmatig schrijf ik in deze nieuwsbrief over de deeleconomie, ik hou namelijk heel erg van delen. 
Maar – en dat wist ik nog niet – ik kan ook vermenigvuldigen!!
JAWEL!
Als alles goed gaat word ik in augustus PAPA!
Er wordt een kleine Aslander geboren. Of een kleine Beeldens, wie zal het zeggen.

Als ontdekkingsreiziger begeef ik me ineens op gebieden waar ik nog niet eerder was. En ik kan nu al zeggen: alle clichés over aanstaande ouders zijn waar. 
Ik ben weer een hoop nieuwe dingen aan het leren die nog niet op mijn radar stonden. Zo heb ik bijvoorbeeld ontdekt dat je overspoeld wordt met cadeautjes als je in verwachting bent. Als het nog even zo doorgaat hebben we straks genoeg rompertjes om een heel jaar niet te hoeven wassen. Ha! :)

Nouja, dit WAANZINNIG LEUKE NIEUWS wilde ik even met jullie delen.Afgelopen weekend waren we trouwens in Kopenhagen (met z'n drietjes :)). We gingen met de trein, een ervaring op zich. Die trein gaat namelijk op een bepaald moment op de boot. Ik dacht dat ik wat betreft treinreizen alles wel gezien had, maar dit voegde daar toch wel weer een heel nieuwe dimensie aan toe.
Ook grappig: de internetverbinding op onze hotelkamer liet nogal te wensen over. Dat vond ik eerst irritant, tot ik me ons kamernummer realiseerde: 404.
Haha, volkomen logisch dus. 
 

Geen school en (wel) onderwijs


Er zijn twee gebieden waar mijn speerpunten (Easycratie, Lifehacking etc.) extra goed gevolgd worden: in de Zorg en in het Onderwijs.
Dat laatste is best grappig, gezien mijn eigen bizarre schoolloopbaan, waarbij ik via de huishoudschool, de mavo en de havo uiteindelijk mijn vwo afrondde, om vervolgens  te stranden in het tweede jaar van mijn studie Rechten.
Ik was de klassieke dropout; ik had – en heb nog steeds – niets met het geldende schoolsysteem.
Aan de andere kant heb ik wél veel met  leren en kennisoverdracht, dus zo gek is het ook weer niet dat vijftien procent van de lezingen die ik geef te maken heeft met onderwijs. 

Een paar jaar geleden mocht ik met o.a. Tjeu Seeverens en Fanny Koerts Slimmerkunde veroorzaken (een methode om slimmer te werken in het onderwijs) en vorig jaar was er zomaar een basisschooldirecteur die na afloop van een lezing 1000 kleintjes kocht om te verspreiden onder vakgenoten in Drenthe en Groningen.

Toch vermijd ik doorgaans grote onderwijsprojecten, omdat ik een heleboel mensen ken die er veel meer verstand van hebben, zoals Claire Boonstra, die met haar Operation Education de essentie van het onderwijs opzoekt. Of Fanny Koerts en Marloes Dekker van het fantastische platform Jimmy's, dat opereert op het snijvlak van onderwijs en jongerenwerk.
En niet te vergeten Alette Baartmans, van het project Geen School, dat vindt dat onderwijs slimmer, leuker en beter kan.

Bij laatstgenoemde was ik onlangs nog te gast, tijdens een project in Landgraaf. Onwijs leuke dagen, waarin ik een groep vmbo'ers met de spanningsboog van een stoeptegel toch zeker 12 minuten heb weten te boeien, een lipdub heb voorbereid met een groep onwillige stuiterende pubers én een reuzeleuk slaapfeestje heb beleefd – in de school.
Was best lang geleden, dat ik in een school had geslapen. Het deed me denken aan een paar jaar geleden, toen ik met Joost Plattel en Herman Kopinga overnachtte bij Permanent Beta, in de Kamer van Koophandel in Amersfoort (dat we voor de gelegenheid omgedoopt hebben tot de SlaapKamer van Koophandel :)). 

Maar nog even ontopic: het is goed om te merken dat de politiek de afgelopen maanden ook wakker blijkt te worden. De roep om verandering van het onderwijssysteem wordt steeds breder voelbaar. Initiatieven schieten uit de grond, een aantal noemde ik hierboven al, maar denk bijvoorbeeld ook aan de MOOCs, de Massive Open Online Courses, die in rap tempo in kwantiteit en kwaliteit toenemen. 


 

pre trending topics


Permanent Beta ontwikkelt zich als een speer. Ik voorspel dat er volgend jaar een heleboel mensen zijn denken: huh? Hoe kan dit? Waar komt deze hausse ineens vandaan?
Wij zien dat nu al aankomen.
Daar zijn we goed in.
Daarom is ons nieuwste thema 'Pre Trending Topics' ook zo'n succes natuurlijk.
Haha.

Trending topics, je kent ze wel: de onderwerpen waar iedereen over praat.
Pre Trending Topics gaat over het stadium dat daaraan vooraf gaat. Samen met mensen als Yuri, Maarten en Joost voorspellen Peter en ik als het ware welke topics morgen trending zullen zijn.
Volkomen pretentieloos overigens. :)

Lees hier een prachtig Engelstalig verslag van een PTT-sessie.

Of hier een blog van onze eigen Kim van den Berg.


 

Overigens, de datum van de volgende Permanent Beta dag is bekend: 30 juni. Meer dan 50 lezingen op één dag. Aanmelden kan al!!!. 


Meer weten? Meld je hier aan voor de PB-nieuwsbrief


help, de middenklasse gaat eraan!


Afgelopen tijd werd ik ineens een paar keer achter elkaar benaderd door organisaties die zich bezig houden met arbeidsmarktvraagstukken. Ik werd daar in eerste instantie wat zenuwachtig van, want joh, de arbeidsmarkt, das nogal een breed begrip en wat weet ik daar nou eigenlijk van? Maar ja, ze vroegen me niet zomaar, reden dus om me maar eens flink te verdiepen in de huidige ontwikkelingen. 

 

We hebben best een hoog percentage werklozen en met de opkomende robotisering en verdergaande automatisering van processen, lijkt een en ander uit de hand te gaan lopen.
De afgelopen weken las ik een aantal artikelen, o.a. in The Economist en het Financieel Dagblad, met allemaal dezelfde onheilstijding: De middenklasse gaat verdwijnen.
In Davos deed Eric Schmidt van Google  ferme uitspraken over 'The decline of the middle class' en Adam Savage, een van de kopstukken van de Maker-beweging, zei in dit filmpje verdorie precies hetzelfde!

Ik heb nooit zo goed opgelet op school, maar wat ik altijd heb onthouden is dat een grote, stevige middenklasse zorgt voor stabiliteit, rust en voorspoed. De middenklasse als hoeksteen van de samenleving, zeg maar. Dus als die gaat verdwijnen? Oei.
Het toekomstbeeld dat wordt geschetst is echter niet irreëel: de enorme technologische sprongen die momenteel gemaakt worden kunnen inderdaad wel eens einde oefening gaan betekenen voor een groot deel van de dienstverlenende beroepen. Internet is cutting out the middle man. 

Als we dus afstormen op twee miljoen extra werklozen, moeten we daar eens flink over gaan nadenken! 
In opstand komen tegen die ontwikkeling is namelijk geen optie, de technologische opmars is niet te stoppen; adapt or die! 

Mijn eerste kort-door-de-bocht oplossing: Meer bezit gaan delen, zorgen dat we voedsel en loon veilig stellen, en onze vrije tijd gebruiken om te creëren ipv te consumeren.
(Bekijk in dit kader even deze TEDtalk van Clay Shirky, over cognitive surplus. Of lees hier wat ik er drie jaar geleden over dacht. )


Updates


Omdat ik me kan voorstellen dat sommige trouwe lezers af en toe denken: Hoe ging het nou verder met...? dacht ik: misschien moet ik eens wat vaker terugkomen op dingen waarover ik het in eerdere edities van de nieuwsbrief heb gehad.

Ik schreef vorige week over mijn 'stagefright'. Wat heb ik daar veel leuke, lieve en hartverwarmende reacties op gekregen! 
Voornamelijk van mensen die heel blij waren om te horen dat ook iemand die jaarlijks meer dan 100 lezingen geeft nog last van zenuwen heeft, en zeiden dat dit hen helpt bij hun eigen podiumperformance.

Ik ga nog iets verklappen: als ik een heel spannende presentatie moet geven, draai ik vaak van tevoren heel hard het nummer Lose yourself van Eminem. Ik heb niet perse iets met rappers in het algemeen of met Eminem in het bijzonder, maar Lose Yourself verwoordt precies hoe het is om te moeten presteren, op het juiste moment. 
Het nummer komt uit de absoluut zeer boeiende film 8 Mile, uit 2002.Het grappige is dat Eminem op dit moment weer een enorme hit heeft, samen met Rihanna, The Monster. Waarin Rihanna beweert bevriend te zijn met de monsters onder haar bed.
Nah. Dat zeg ik ook altijd!


Een ander ding om op terug te komen is de RFID-chip, die in februari onder mijn huid geplaatst zou worden. Helaas: Martijn-de-Cyborg laat nog even op zich wachten, door vertragingen bij de ontwikkeling van de chip. Nog even geduld, dus.
 
Er is wel iets anders leuks: ik ontvang binnenkort de Scanadu Scout. Dit apparaat, dat communiceert met je iPhone, hou je simpelweg een paar seconden tegen je slaap, waarna je uitgebreide informatie over je algemene gezondheid te zien krijgt. (Uiteraard werd de Scanadu Scout al snel vergeleken met de Tricorder: een fictief medische hulpmiddel uit Star Trek!)  
Het meet hartslag, temperatuur, zuurstofniveau, ademhaling, bloeddruk, stressniveau en maakt een elektrocardiogram van je hart. Deze informatie kun je in de app opslaan en vervolgens eventueel doorsturen naar je huisarts. Leve de democratisering van de gezondheidsmonitoring! SLOW magazine


Het artikel in Managementboek Magazine van een tijdje geleden, over de Nieuwe Renaissance, heeft best veel veroorzaakt. Inmiddels is het opnieuw gepubliceerd in Slow Management Magazine, in een bijzonder mooie opmaak.
Slow Management is trouwens een hartstikke leuk tijdschrift, dat toevallig nu een kortingsactie heeft: Een heel jaar Slow, voor 19,95 ipv voor 59,95! 


Het originele artikel, zoals het in Managementboek Magazine verscheen, is op Scribd al meer dan 5000 keer gelezen.
5000 reads, dat is best veel! Hoewel dat ook weer relatief is, als je ziet wat Erwin Witteveen voor elkaar kreeg, afgelopen maand.
Hij schreef een korte anekdote, die inmiddels meer dan een miljoen (!) keer gelezen is, digitaal én in de krant, want behalve op Twitter en Facebook verscheen het ook in de NRC.

 
(En zo leuk: In diezelfde NRC stond nóg een vriendje van me: Maarten den Braber.)


over nieuwsbrieven

Soms, als ik het met mensen heb over permissiemarketing, krijg ik wel eens te horen: 'Maar een nieuwsbrief, dat is toch niet meer van deze tijd?' Tsja, daar ben ik het geloof ik niet mee eens. Ik word nog altijd heel blij van mijn eigen nieuwsbrief en als ik de reacties mag geloven mijn lezers ook. 
Volgens mij is een nieuwbrief nog steeds een effectief middel om je '1.000 true fans' te bereiken. 

Ik kom regelmatig andere leuke en boeiende nieuwsbrieven tegen, van mensen die er blijkbaar net zo over denken als ik. 
Zoals deze bijvoorbeeld, van longarts Wanda de Kanter, die een bizar inkijkje geeft in de achtergronden van de tabakslobby. 
Of deze, van maatschappelijk betrokken fotograaf Daniel Maissan uit Haarlem.

vangen!

En dan ben ik alweer aanbeland bij het leukste onderdeel van deze nieuwsbrief: weggeven!
Ik gooi:

- Het boek Econoshock 2.0 van Geert Noels

- Drie maal het boek Onderhandelen Met Jezelf van Erica Ariel Fox, docent aan Harvard en deels woonachtig in Amsterdam.

- Twee gratis kaartjes voor de Social Media Inspiration Day op 12 maart a.s. van Amy van Son  

Interesse? KLIK!

De Aquanoteblocs van de vorige keer zijn gewonnen door:
Annechien Lubbers
- Gert Veenhoven
- Gerda van Galen

Draailampjes van David Bakker gaan naar:
Annette Wessels
Marco Hopmans
- Martin Kraaijenvanger

Van Hulley boxershorts worden binnenkort gedragen door:
- Sander Molenaar
Arjen Banach

En de gratis toegang tot Macsplosion op 4 maart is gewonnen door:
Sonja Broekhuizen

Hou je mailbox in de gaten!

 


Martijn Aslander is professioneel lifehacker en verbinder van mensen, informatie en ideeën. In zijn publicaties en als spreker op congressen laat hij de ongekende mogelijkheden zien van de huidige netwerksamenleving voor mens en arbeidsmarkt.


De ‘nieuwe renaissance’, waarin kennisverspreiding sneller gaat dan ooit, biedt enorme kansen voor mensen om zich bottum-up te organiseren en sneller, efficiënter en zonder bureaucratie dingen voor elkaar te krijgen en oplossingen te vinden voor moeilijke vraagstukken.


BOEKINGEN

  

Wil je dat ik een presentatie kom houden op een congres of bijeenkomst?


Lees hier mijn nieuwe profielpagina op thenextspeaker.com

En hier staat hoe ik lezingenaanvragen beoordeel.  


Vul het boekingsformulier in >


EASYCRATIE NiEUWS


Kleintje Easycratie is nu ook als luisterboek verschenen! 
KLIK

Het is trouwens ook nog altijd mogelijk om GRATIS de Easycratie  iPhone & iPad app te downloaden.

Easycratie op de voet volgen? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.

 


ASLANDER APPTIPS


Wolfram Alpha Een zoekmachine, maar dan anders. Bringing broad, deep, expert-level knowledge to everyone...anytime, anywhere.
Dat omschrijft het wel zo'n beetje. Wolfram Alpha geeft antwoord op vragen.

Slack. De beste samenwerkings-app die ik ken tot nu toe.
 

LEUKE EVENTS4 maart: Pre Trending Topics
11 maart: Macsplosion
19 maart: Permanent Beta Lab
19 maart: KIJK Live!
8,9,10 april: Week van de Ondernemer
10/11 mei: QS Europa Conference

 


HACK!

  


Kijk, dit zijn nog eens handige opbergetuis. 
Te koop in de Lifehackingshop.
In A4, A5 (ideaal voor je macbooksnoer!) en A6 formaat.


FiJNE MUZIEKJES

Beluister mijn lijst met leuke liedjes op Spotify.

Ook leuk: Lazy Sunday Music

Mijn liedje van de maand: The Basis van Lack of Afro.

(Lees hier waarom ik enorm hou van het trio iPad mini, Spotify en de Bose Soundlink.)


MUST READ


Soms is het leven zo oneerlijk.

(Laat je even een kant zien van politiewerk waar je misschien niet altijd bij stilstaat.)

Oxford Study naar de gevolgen van computerisering voor de werkloosheid.

Een pareltje van Ritzo Ten Cate, die ik vanaf zijn 6e ken. Hij is alleen vergeten te vertellen dat ie ook nog 

bovenmeester is geweest van de hunebed-bouw-school van Gathering Stones :)

 


VERLANGLIJSTJE

Heb je per ongeluk veel aan me gehad de laatste tijd? En wil je iets terug doen?

Hier is mijn wishlist.
Van boekenbonnen word ik overigens altijd blij. 
En oja: ik wil ook graag een Mac Pro :)

 


KLASSIEKERS UIT MIJN PRIVÉ TOP 20

Ten reasons you should never get a job -  Steve Pavlina
Love is the killer app - Tim Sanders
1.000 true fans - Kevin Kelly
Meet the lifehackers - Clive Thompson
 


MUST SEE

Leuk: Straatmuzikant zingt liedje van Jimmy Sommerville en krijgt plotseling bijval.

A bully called this news anchor fat and what happened next is incredible

TEDtalk Paula Johnson over healthcare. 

En in de herhaling: This video explains the difference between empathy and sympathy


ARCHIEF

  

Oude nieuwsbrieven teruglezen?
Dat kan hier!


NOVY'S WIJNTIP

(Hoezo, Novy's wijntip?)

Deze maand even geen wijntip, uit piëteit met de zwangeren onder ons. :)