Zo maandelijks mogelijk

zaaien in de Oogstmaand 
Mensen vragen zich wel eens af hoe ik dingen voor elkaar krijg, 'want je doet altijd zoveel'.
En eerlijk gezegd: toen ik mijn jaarboek van 2013 bekeek en alvast bezig was met het jaarboek over 2014, schrok ik er zelf ook van: ik doe inderdaad wel erg veel. Tegelijk.
Het leuke daarvan is, dat er daardoor altijd wel iets af is. Zo kom ik verder.

Ik vergelijk mezelf wel eens met een boom in de buurt van de evenaar, waaraan tegelijkertijd bloesem, onrijpe en rijpe vruchten hangen. 
Zaaien, oogsten, ik doe het allemaal door elkaar. 

Ik ben gewoon voortdurend in beweging en zeg regelmatig 'ja' tegen dingen waarvan ik op dat moment nog helemaal niet weet wat ik er aan heb en wat ik ermee kan.
Mijn werk is een mix van heel veel lezen, nadenken en mensen ontmoeten, waarbij ik als een soort ontdekkingsreiziger in allerlei verschillende vakgebieden terechtkom (waar mensen het blijkbaar volstrekt normaal vinden dat ik er ben).
Ik kan niet anders.
De manier waarop ik werk, zegt vast veel over mijn persoonlijkheid.

De zomermaanden betekenen voor mij doorgaans  – ik zei het al in de vorige nieuwsbrief – tijd voor bezinning en reflectie achter de schermen.
Ik heb veel nagedacht over een nieuw format voor mijn lezingen en over nieuwe content uiteraard; ik neem mijn vak serieus en wil mensen die eerder bij me in de zaal zaten liever niet teleurstellen met hetzelfde verhaal. 

En naast alle activiteiten die horen bij mijn nieuwe papa-rol (luiers verschonen kan ik inmiddels als de beste :)) ben ik bezig geweest met het uitdokteren van de koers van Permanent Beta en met de hoognodige nieuwe jassen voor de Easycratie-website en www.martijnaslander.nl. Verder ben ik als een razende aan het ontspullen geweest en heb ik me weer eens dieper verdiept in mijn (gezondheids)routines. 

In het kader van dit laatste ben ik een dagje in retraite geweest bij Mind & Health, waar ik een soort holistische scan heb laten maken.
Een ademhalingsspecialist, een 'inspanningsdeskundige', een dame die handig is met hersenscans, een voedingsdeskundige en een psycholoog hebben me een dag lang door de mangel gehaald, om te kijken hoe het is gesteld met mijn 'fitness'. 

Nou ben ik helemaal niet zo extreem geïnteresseerd in mijn eigen gezondheid (en sinds ik me aan dit lijstje houd voel ik me doorgaans best fit), dus ik deed het met name omdat de tests zelf me boeien en omdat ik zeer benieuwd  ben waar het naartoe gaat met dit soort ontwikkelingen, vanuit een 'Apple health en Quantified Self' - gebaseerde nieuwsgierigheid. 

Wat was er nog meer? Oja. Samen met Klein Haarlem, een netwerk van creatieve ondernemers in Haarlem, gaat Permanent Beta een reeks lezingen organiseren onder de titel: De creatieve Universiteit van Nederland. Hierbij worden ondernemerschap (ondernemend denken) en ondernemersvaardigheden onder de loep genomen, afgewisseld met storytelling: helden- en antiheldenverhalen van ondernemers, ter lering ende vermaeck.
De bijeenkomsten vinden plaats op MKB locaties: dus bij de fietsenmaker, de bakker en de kledingzaak, waardoor we meteen de creatieve ondernemer en de retail met elkaar verbinden. Want je weet maar nooit wat daar weer uitkomt.Uiteraard wordt dit allemaal weer leuk gefilmd en gedeeld enzo. 


Resumerend, ik heb dus voornamelijk zaadjes geplant, deze oogstmaand. 
Eens kijken of er in het najaar nog iets leuks wil groeien.
 
 

klooien met appsIk las laatst in dit artikel dat Tim Cook, de baas van Apple, 80% van zijn werk op de iPad doet. Ik snap dat niet, maar ik vind het wel fascinerend; ik ben tenslotte ook altijd bezig met het verkennen van de mogelijkheden van iPhone en iPad. 
Zo ben ik de laatste tijd ook weer  lekker aan het klooien (of zoals Maarten den Braber dat noemt:  'fiddelen') geweest met apps. 

Met Hue en Wemo, onder andere, waarmee je heel leuk je huis kunt automatiseren. De lichten in de woonkamer aan en uit doen, ze laten meekleuren met het weer en mijn stemming... In combinatie met de app IFTTT (If this then that) wordt het helemaal grappig en kan ik bijvoorbeeld de lampen boven de eettafel drie keer groen laten knipperen als er een bericht over Permanent Beta mijn mailbox binnenkomt.. 
Meer weten over de mogelijkheden van Hue en Wemo? Lees dan even dit en dit.)


De app waar ik momenteel het áller-enthousiast over ben is Anylist
Anylist is een boodschappenlijstjes-app, die momenteel een onmisbare functie vervult in de logistiek van ons veranderde huishouden door de komst van de baby.
Het is een snelle app, met een goeie sync en een reuzefijne user interface.

Anke en ik hebben de app allebei op onze iPhone en kunnen dus allebei afzonderlijk een boodschappenlijstje maken. En die lijstjes, die 'syncen' met elkaar.
Stel, Anke constateert dat de olijfolie op is. Of de WC-eend. Dan zet ze die artikelen op haar lijstje.
De eerstvolgende keer dat ik daarna in de supermarkt ben en Anylist open, dan vind ik dus naast de boodschappen die ik zelf heb opgeschreven, ook de dingen die Anke in haar lijstje heeft gezet, WAARVAN IK DUS NIET EENS WIST DAT ZE OP WAREN!!Okee, Never mind mijn hysterie. Maar serieus: het is een heel handige app, waar geen modern huishouden meer zonder wil. (Had ik het al gehad over de mogelijkheid om fotootjes in de lijstjes te plaatsen, zodat ik in de winkel dus ook nog eens precies weet wélke olijfolie of WC-eend ik moet kopen?)

Recepten opslaan, en de ingrediënten rechtstreeks naar een boodschappenlijstje laten vertalen, dat kan ook met Anylist.
Helemaal leuk wordt het, maar dat heb ik dan weer zelf bedacht, als je de app een één-tweetje laat doen met TextGrabber (ook een juweel van een app, overigens).

Ik zag in Trouw een recept van Pad Thai, waarvan het water me in de mond liep en maakte foto's van de benodigdheden en de bereidingswijze.
Ik liet TextGrabber zijn magische kunstje doen en stuurde de uit de foto's gegraaide tekst vervolgens naar Anylist, die er op zijn beurt een stappenplan en een boodschappenlijstje uit destilleerde.
Ongelofelijk!
Van een recept in de krant naar een customized boodschappenlijst in minder dan een minuut!
Het is bijna net zo makkelijk als je eten gewoon laten bezorgen. :)
Een andere lijstjes-app is Wunderlist. Niet perse handig voor boodschappen, wel voor heel veel andere dingen. Voor taken bijvoorbeeld. En vooral als je die taken wilt kunnen delen met anderen. 

Ik kwam er laatst ook achter dat je met Wunderlist ook lijsten openbaar kunt delen. Dat leek me dan weer ideaal voor mijn verlanglijstje. :)
 

Omooc

Tijdens mijn lezingen – en zeker als het over onderwijs gaat – heb ik het regelmatig over MOOCS, de zogenaamde Massive Open Online Courses. En dan vertel ik altijd dat ik het zo gaaf vind dat Harvard tussen nu en een jaar 1 miljard mensen online wil laten studeren.

Maar wat pas echt gaaf is: nu zit ik zelf in een MOOC!

Aik van Emeren, die ik heb leren kennen bij de denktank van De Baak over de participatiesamenleving, heeft me gevraagd om mee te werken aan een OMOOC: een 'Overheids-MOOC', waarin een aantal mensen hun visie mogen geven over het nut, de noodzaak en de omvang van de overheid.
 

Vanaf 28 augustus komt acht weken lang elke donderdag om 12.00 uur een nieuw 15 minuten durend college online op omooc.nl. De colleges worden gegeven door o.a. Kim Putters (SCP), Jos van der Lans (cultuurpsycholoog en voormalig Eerste Kamerlid, Albert Jan Kruiter (mede-oprichter Instituut voor Publieke Waarden, Mark Hillen (directeur Social Enterprise NL), Chris Sigaloff (directeur Kennisland) en Sadik Harchaoui (voorzitter RMO). 


En door mij dus; gisteren heb ik het spits afgebeten. In mijn college vertel ik hoe ik het einde voorzie van bijna alle grote overheidsorganisaties. Binnen een jaartje of tien. Dat is niet erg. Sterker nog het biedt nieuwe kansen. 

Hieronder een 'shortcut' naar mijn college. (We zien natuurlijk liever dat je je aanmeldt via omooc.nl.)
 


Heb je vragen of wil je hierover live met mij in discussie, meld je dan via omooc.nl  aan voor de google hangout a.s. maandag om 12:00 uur.  (De reacties vliegen me inmiddels al om de oren. Met name op Twitter....) 
 

Urban dictionary

Toen het op een bepaald moment duidelijk werd dat Robin de negen maanden in in haar moeders buik niet vol zou maken, impliceerde dit onder andere dat we vroeger dan verwacht knopen moesten doorhakken met betrekking tot haar naam. 
Aah, the pressure! 
Spelenderwijs begonnen we wat namen in te tikken op de site van The Urban Dictionary.
Dat bleek een goed idee, want het is hartstikke leuk – je vermaakt je er zo een hele avond mee – en het hielp; je zou het bijna onder de lifehacks scharen.

En passant verschafte het Anke ook nog eens een geweldig idee voor een geboortekaartje.
Dat een geboortetasje is geworden.
Oftewel een geboortekaartje van stof, met hengsels. Waar wat in kan.

We hebben er mega-veel verstuurd en waarschijnlijk nog steeds mensen te kort gedaan. Heb je er geen ontvangen, maar wil je dat wel graag?
Er zijn er nog een paar over. Ik verloot er drie. Klik! 
 

RSA foundationIk ben op aangeven van Richard Kastelein fellow geworden van de RSA Foundation!
De RSA Foundation is heel cool!

Je kent ze misschien wel, deze fantastische animaties:

Waarom het precies zo leuk is dat ik (jolly good) fellow ben geworden en wat de RSA en ik voor elkaar kunnen betekenen, daar ben ik nog niet helemaal achter, maar dat gaat vast de komende tijd duidelijk worden!
 

Da Vinci en chinaIk gebruik regelmatig aannames als kapstok voor mijn verhaallijnen.
Soms kom ik er na verloop van tijd achter dat zo'n aanname niet blijkt te kloppen.
Dat geeft niet, want het draait bij mijn lezingen om de onderliggende boodschap en eigenlijk nooit om de letterlijke tekst.Ik mag functioneel ongenuanceerd en kort door de bocht zijn, dat vind ik een van de leukste dingen van mijn werk.Maar deze zomer kwam ik ineens zomaar drie (!) dingen tegen die ineens anders bleken te zijn dan ik tot dan toe had aangenomen, waardoor ik toch even gedwongen werd na te denken over mijn materiaal. (Damn!, het zou zo maar kunnen dat veel van wat ik heb verteld in mijn lezingen gewoon niet klopt !:))Ten eerste: momenteel ben ik op aanraden van Henk Koopmans het boek 1434 aan het lezen, waarin beweerd wordt dat waarschijnlijk veel van Da Vinci's kennis uit China kwam. Er liggen bewijzen dat een aantal baanbrekende ideeën van da Vinci hun bron vinden in een bezoek van een Chinese vloot aan Florence.
Huh?
Het maakt voor die baanbrekende ideeën natuurlijk niet uit, maar zet toch alles even in een ander perspectief. (Hmmm.....dus Da Vinci was in feite ook een verbinder van kennis....? :)) 

Ook dit artikel deed me even achter mijn oren krabben.
Huh? Er zijn nog nooit zo weinig startups geweest als nu?

En dan noem ik ook nog even dit boek: Verwoesting en Vooruitgang, waarin Ian Morris stelt dat oorlog het leven op aarde veiliger en vredelievender heeft gemaakt.
Huh? 

het leven is een loterij

 

Ik heb mijn jaarboek 2013 in heel kleine oplage in print laten drukken en ik verloot 1 exemplaar. 
Leuk? Klik!(Okee, het is nog wel niet zo indrukwekkend als de jaarboeken van Nicholas Felton, maar wat niet is kan nog komen: was dit jaarboek nog slechts een bundeling van mijn maandelijkse nieuwsbrieven, de komende editie wordt al een stuk spectaculairder en aangevuld met allerlei relevante en/of leuke data en statistieken, waartoe ik tegenwoordig een uitgebreid logboek aan het bijhouden ben.)


De winnaars van het boek: No ego van Rob Adams zijn:

Jelle Boute
Maija Klamer

Hou je mailbox in de gaten!


 

"....heeft zelden gelijk, maar wel vaak een punt."

Martijn Aslander is professioneel lifehacker en verbinder van mensen, informatie en ideeën. Hij is een veelgevraagd spreker op congressen, geeft advies aan overheid en bedrijfsleven en is schrijver van o.a. het boek Easycratie.
 

Zowel in zijn publicaties als op het podium laat hij de ongekende mogelijkheden zien van de huidige netwerksamenleving voor mens en arbeidsmarkt. De ‘nieuwe renaissance’, waarin kennisverspreiding sneller gaat dan ooit, biedt enorme kansen voor mensen om zich bottom-up te organiseren en sneller, efficiënter en zonder bureaucratie dingen voor elkaar te krijgen en oplossingen te vinden voor moeilijke vraagstukken.


BOEKINGEN

        


Wil je dat ik een presentatie kom houden op een congres of bijeenkomst?


Lees hier mijn nieuwe profielpagina op thenextspeaker.com

En hier – dat is handig om te weten – staat hoe ik lezingenaanvragen beoordeel.  


Vul het boekingsformulier in >

 

EASYCRATIE NIEUWS

 
Nouja! Ik kwam erachter dat Kleintje Easycratie helemaal nergens te downloaden was!
Nu wel hoor! Hier: KLIK>>>>>

Kleintje Easycratie is ook als luisterboek verschenen! 
KLIK>>>>>

 

Als je enthousiast bent over Kleintje Easycratie en je wilt er HEEL VEEL weggeven, dan kan dat! Ambassadeurs kunnen tegen inkoopsprijs (€1,50) de boekjes bestellen, vanaf 20 stuks.

Naar het aanmeldformulier >>>>>>>>>
 

Easycratie op de voet volgen? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.


APPTIPS

  

Hue
Wemo
Anylist
TextGrabber
Wunderlist
 Contact Center (verandert de manier waarop je met je iPhone omgaat. Lees hierbij even dit.)
 Usage log. Vertelt je welke apps je batterij het hardst leegtrekken. Handig..
Great Big War Game, eindelijk uitgespeeld! Zo veel lol, voor €2,69
 


LEUKE EVENTS

 


9 sept: Permanent Beta viewing party Apple iPhone 6
15 sept: Kickoff Permanent Beta Groningen
17 sept: Biohacking: discussing implants
23 sept: Evernote bijeenkomst 

3 november: Permanent Beta Dag #5

Nieuwe data voor KIJK Live volgen binnenkort!


MUST READ

 


Dat wordt nog wat met die chip-implants: B10N1C implant

Wil je je gewoontes veranderen, maar heb je weinig tijd? 
Met dit boekje Habit Stacking lukt het.
Met o.a de briljante tip: Stel jezelf niet ten doel om elke dag 10 pushups te doen, maar gewoon één.
De drempel wordt lager en je zult zien dat je er dan toch stiekem 5 doet. Of 10. 


MUST SEE

 


Talithia Williams: Own your body's data. Prachtige tedtalk over hoe handig het is als je je eigen verzamelde data kan meenemen naar je arts. De medische wetenschap werkt met gemiddelden namelijk. En jij bent niet gemiddeld. 


MUST LISTEN

 


Mooi! Een Spotify radiostation op basis van de Jose Gonzalez-versie van Teardrop.

Beluister mijn lijst met leuke liedjes op Spotify.

Ook leuk: Lazy Sunday Music


(Lees hier waarom ik enorm hou van het trio iPad mini, Spotify en de Bose Soundlink.)

En natuurlijk deze luistertip: mijn Inspiratie-Meditatie


 

KLASSIEKERS UIT MIJN PRIVÉ TOP 20


Ten reasons you should never get a job -  Steve Pavlina
Love is the killer app - Tim Sanders
1.000 true fans - Kevin Kelly
Kwantumtheorie van vertrouwen - Karen Stephenson
Meet the lifehackers - Clive Thompson
De Mercator Sapiëns - Geert Mak

 

VERLANGLIJSTJE


Heb je per ongeluk veel aan me gehad de laatste tijd? En wil je iets terug doen?

Hier is mijn wishlist.
Van boekenbonnen word ik overigens altijd blij. 
En oja: ik wil ook graag een Mac Pro :)


ANDERE NIEUWSBRIEVEN EN BLOGS


Andere mensen schrijven ook nieuwsbrieven. Soms heel leuke en interessante.

Deze bijvoorbeeld, van Joost PlattelThe curious corner of the Internet 
Of die van Esther Jacobs


Of het geweldige blog van Jan Willem Wolff (in wiens avonturen ik regelmatig figureer, bijvoorbeeld hier en hier).

En op het blog van mijn tekstschrijver Novy staan soms ook best interessante dingen. Zoals deze bespiegeling over scripted jobs


ARCHIEF

        

Oude nieuwsbrieven teruglezen?
Dat kan hier!


FACEBOOK MESSENGER 


Ik heb het gedaan: de messenger service van Facebook verwijderd. Hoewel ik hartstikke voor delen en openheid ben en heus niet naïef in dit soort dingen, werd het me te gortig: door de app te installeren geef je Facebook toestemming tot wel heel veel rare dingen
Dus. In de ban. 
(Jammer, want handig was ie wel.)