LIFEHACKING IS NOG STEEDS EEN GOED IDEE (NET ALS KLOOIEN)

Nog altijd word ik op congressen aangekondigd als lifehacker.
In 2005 las ik dit artikel in de New York Times en ik was zo ontzettend blij dat er een woord was voor iets dat ik al de hele tijd deed, dat ik het onmiddellijk heb omarmd en er vervolgens vele publicaties en lezingen aan heb gewijd.

In 2006 richtte ik samen met o.a. Sanne Roemen, Daan Kortenbach en Frank Meeuwsen de website lifehacking.nl op, een van de meest invloedrijke websites in Nederland over slimmer werken, slimmer leven, persoonlijke ontwikkeling, kennismanagement en DIY.
Langzamerhand ben ik me meer gaan richten op easycratie en hou ik me persoonlijk niet meer zo actief bezig met de website, maar ik blijf uiteraard altijd lifehacker! (Easycratie is natuurlijk eigenlijk óók gewoon lifehacking, maar dan vertaald naar organisaties.)

Ook Fokke en Sukke hebben lifehacking ontdekt en dat is best logisch; het is een onderwerp dat bijna vraagt om ridiculisering. Want waarom zou je uren tijd en veel energie stoppen in iets dat je vervolgens maar een paar seconden tijdsbesparing oplevert? Dat heeft toch geen zin!?
Nou, echt wel dat dat zin heeft! Die paar seconden tijdswinst is namelijk niet het enige dat er te winnen valt. Terwijl je iets aan het hacken bent – een oplossing aan het zoeken bent voor een alledaags probleem – vergaar je inzichten en verwerf je nieuwe vaardigheden die later, in andere situaties, weer van pas kunnen komen. 

Herman Kopinga illustreert dit prachtig in dit filmpje:Herman had bedacht dat hij een likejar wilde maken, maar moest zichzelf onderweg allerlei deelvaardigheden aanleren (solderen, printplaatjes programmeren, etc.) om telkens een stapje verder te komen. Vergelijk het met een game; ieder level vereist andere skills, die je allemaal moet 'masteren' om het spel uit te kunnen spelen. 

Zo ben ik bijvoorbeeld ongelofelijk enthousiast over het automatiseren van allerlei taken op mijn iPhone (via Drafts, Due en url-schemes - voor de meeste lezers misschien een wat te technisch verhaal, maar voor wie het interessant vindt: lees hier, hier en hier) en dus niet puur vanwege het directe gemak dat het me oplevert, maar vooral om mezelf te bekwamen in nieuwe vaardigheden, die later weer handig kunnen zijn.


Over Fokke en Sukke gesproken, ik ontmoette laatst op een evenement Bastiaan Geleijnse, een van de bedenkers van de welbekende strip. Hij bleek ook in Haarlem te wonen en bood me een lift aan naar huis.
En aangezien hij officieel verstand heeft van humor, was dit een uitgelezen kans voor mij om eens wat beter te gaan begrijpen hoe dat nou eigenlijk zit bij mijn lezingen. Ik ben geen humorist; een zaal aan het lachen krijgen is geen doel op zich (eerder een middel?), maar het gebeurt wel regelmatig - en ik heb dus geen idee hoe dat werkt, of hoe ik dat doe, dat is nogal een troebel gebied voor me. Enfin, het leverde een zeer leuk en verhelderend gesprek op.
 
 
 

lezingen en PlankenkoortsMinstens duizend keer stond ik al op het podium; je mag wel zeggen dat ik een ervaren spreker ben. En meestal voel ik me ook heus op mijn gemak voor een volle zaal.
Maar niet altijd hoor!
Onlangs moest ik een lezing geven op Big Improvement Day (een event dat bruggen bouwt tussen de private en publieke sector, met zo'n 40 bevlogen sprekers van allerlei pluimage) en it scared the crap out of me. Niet overdreven: ik scheet echt bagger.

Tien minuten had ik, om mijn verhaal te doen, voor een stampvolle zaal met daarin de top van ministeries en het bedrijfsleven én de pers. En tien minuten, dat is best heel kort om de zaal mee te krijgen én ook nog echt iets te vertellen. Zonder populistisch te worden. Zonder uit de heup te gaan schieten of te strooien met oneliners. (Ik sprak laatst iemand die het volgende business-model hanteert: 'Hoe langer ik mag vertellen bij een lezing hoe goedkoper het wordt'. Ik snap deze man.)

Voor ik het podium betrad stond daar Daan Quakernaat, met een ongelofelijk goed verhaal over de confrontatie aangaan met je angsten. Ik zag daarin ineens een prachtig bruggetje naar de eigenschappen die de moderne renaissancemens nodig heeft en besloot in een split-second mijn intro te veranderen. Doodeng, maar het pakte godzijdank goed uit, ik kreeg onwijs leuke reacties (zelfs Ali B kwam naar me toe! :)) en ik heb volgens mij een paar interessante openingen gevonden voor klussen in het buitenland. (Daar hou ik namelijk heel erg van; presentaties geven in het buitenland. En ook wel in lekker-warm-ver-weg-buitenland. Ik denk ik noem het nog maar even.)

(Valt het op, trouwens? Mijn plankenkoorts?)Gelukkig waren er ook minder griezelige optredens. Zoals op de nieuwjaarsbijeenkomst van Motivaction. (Ik werk al een tijdje samen met Martijn Lampert, met wie ik op de Permanent Beta dag in november vorig jaar deze presentatie gaf, over Da Vinci en de nieuwe renaissance. De uitkomsten van het onderzoek dat we in dit kader hebben gedaan – met maar liefst 70.000 respondenten in meer dan 20 landen!! – verschijnen rond april.)
Andere leuke lezingen gaf ik in Burger’s Zoo, voor de Provincie Gelderland, waarbij iedereen een exemplaar van Kleintje Easycratie kreeg uitgereikt (inmiddels zijn er 15.000 verkocht!), bij Hogeschool Rotterdam (dat was waar ik Bastiaan Geleijnse ontmoette) en bij Groninger Seaports (een bijzondere club mensen met klanten als Google en Apple), over onderwerpen als intelligence en leefbaarheid op het platteland. 

Ik vind het leuk om in mijn lezingen telkens andere (nieuwe, frisse) voorbeelden te gebruiken om iets te verduidelijken. Ik ben al een tijd enthousiast over Peerby, het coolste spullenuitleenplatform van Nederland (ik schreef er al eens over in de context van de deeleconomie en reputatie-economie) en sinds ik Daan Weddepohl, de man achter Peerby, heb ontmoet ben ik nóg enthousiaster. Hier een linkje naar de Peerby-nieuwsbrief.

Oja, ik heb trouwens mijn profiel op THE NEXT SPEAKER een update gegeven. 

Permanent beta en de week van de ondernemer
Permanent Beta is booming.
MacPeter en MacTinus komen eraan (check de website!!!!), de organisatie van de inmiddels vierde Permanent Beta dag is in gang en ook KIJK Live loopt lekker gestaag door – inmiddels kunnen mensen thuis ook meegenieten via een heuse livestream – en het blijkt dat er na Amersfoort en Amsterdam méér steden zijn die ook wat met Permanent Beta willen. (En terecht natuurlijk.) 

Verder zijn we gestart met het mobiliseren van de denk- en zwermkracht van de meer dan 1000 mensen tellenden PB-community, zodat bedrijven en overheden hun vraagstukken snel kunnen laten oplossen door onze denktank Permanent Beta Lab.

En ook leuk: Permanent Beta is dit jaar partner van het grootste MKB-evenement van Nederland: de Week van de Ondernemer, die straks in april weer gaat plaatsvinden. Hierover in de volgende nieuwsbrief meer. Maar bekijk nu alvast de trailer. (Ik zit erin! :)) 


Eigenlijk is er voortdurend zoveel nieuws over Permanent Beta, dat we besloten hebben er een eigen nieuwsbrief voor te maken. Die je hier kunt vinden.


In m'n hum in haarlemWas ik de eerste maanden na mijn verhuizing vooral bezig met het plukken van de vruchten van een aanzienlijke reistijdvermindering, inmiddels ben ik me ook meer gaan verdiepen in mijn 'nieuwe stad' en aan het ontdekken hoe de netwerken in elkaar steken. 
Zo ging in het kader van inburgeringsproces naar de MKB nieuwjaarsborrel hier in Haarlem, waar Lieke Lamb optrad en ik een aantal leuke Haarlemmer ondernemers heb ontmoet.
Ik woon boven een boekhandel. Laatst besloot ik maar eens koffie te gaan drinken met de bedrijfsleider, Daan van der Valk (in 2012 uitgeroepen tot beste boekverkoper!). Het was een leuke kennismaking, waarbij we elkaar leuke ideeën aan de hand gedaan. (Ik hem bijvoorbeeld dit, uit de oude doos.) 
 
Eind van dit jaar staat Serious Request trouwens zo ongeveer bij mij in de straat (dat wordt druk)! En grappig, over Serious Request gesproken, ik meldde in mijn vorige nieuwsbrief terloops in een bijzinnetje dat ik bij Serious Request in Leeuwarden op bezoek was geweest, en prompt kreeg ik een mail van iemand van SR, die mijn nieuwsbrief bleek te lezen... 

En in het verlengde hiervan: via Arre Zuurmond van de KAFKAbrigade kwam ik erachter dat Serious Ambtenaar – een initiatief van waarbij ambtenaren zich voor het goede doel belangeloos beschikbaar stellen en advies bieden voor (langlopende) vraagstukken –  mede geïnspireerd is op het gedachtengoed van Easycratie! Leuk, toch?
 

Anders werken, wie helpt?

Na Zelfsturing en Blijvend in Beweging (over duurzame inzetbaarheid), komt er weer een pamflet2.nl aan, met de titel: Anders Werken
Aukje Nauta en Cristel van de Ven van Factor Vijf nodigen 60 co-auteurs uit – het bekende format – om een bijdrage te  leveren aan hun boek, door een column te schrijven over anders (re)organiseren, anders verdienen, anders veranderen of ander leiderschap. Klik hier voor meer informatie.

k'dootjesGeen boeken deze week, maar dingen. Dingen die leuk passen binnen het thema lifehacking.

Ik geef weg:
- 2 boxershorts van Van Hulley. Een boxershort gemaakt van je eigenste oude overhemd! 
Duurzaam, persoonlijk en een geweldig leuk idee van Jolijn Creutzberg.

- 3 draailampjes van David Bakker. (Die zijn namelijk reuze cool.)


(en, uit onze eigen lifehackingshop:)
- 3 Aquanotes (het waterproofste notitieblok ter wereld - om je inspiratie niet met het badwater weg te gooien.)

- 1 toegangskaartje voor Macsplosion op 11 maart in de Beurs van Berlage.

Kans maken? Klik! (Pas op: de link doet het!) 


Winnaars van vorige maand:

Het boek Thuisgekookt van Marieke Hart gaat naar Nicolette Last
De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje van Jonas Jonasson naar Pia van den Berg
Pamflet 2.nl – blijvend in beweging zijn voor Mark Raijmakers en Edwin van de Bospoort
En Bastiaan van den Noort krijgt De Enthousiasme Trilogie van Rijn Vogelaar

Hou je inbox in de gaten!

OVER MARTIJN

 

Ik houd mij bezig met het verbinden van mensen, informatie en ideeën. Dynamiek fascineert me. Net zoals persoonlijke ontwikkeling en groei.

We leven in interessante tijden, de netwerk- en informatiesamenleving biedt grote kansen en mogelijkheden voor de mensheid.

 

BOEKINGEN

 

Wil je dat ik een presentatie kom houden op een congres of bijeenkomst?


Lees hier mijn nieuwe profielpagina op thenextspeaker.com
En hier staat hoe ik lezersaanvragen beoordeel.  


Vul het boekingsformulier in >


WORD AMBASSADEUR VAN EASYCRATIE


Als je enthousiast bent over Kleintje Easycratie en je wilt er HEEL VEEL weggeven, dan kan dat! Ambassadeurs kunnen tegen inkoopsprijs de boekjes bestellen, vanaf 20 stuks.

Klik hier voor het formulier.
 
Alvast ontzettend bedankt voor het verspreiden van onze  ideeën!
 
Overigens is het nog altijd mogelijk om GRATIS de Easycratie  iPhone & iPad app te downloaden!!

Easycratie op de voet volgen? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.

 


ASLANDER APPTIPS

 
Nocturne (om je Mac op night-vision te zetten)

Command-C (om snel content heen en weer te sturen van Mac naar iPhone en terug)

Keyboard remapper (don't try this at home!! :))
Uber (een taxi app: met één druk op de knop een luxe auto met privé-chauffeur)


In de herhaling (want ik word steeds blijer!): Drafts


LEUKE EVENTS

 

Macsplosion:
(Je kunt je nu aanmelden!)
11 maart

Pre trending topics:
4 februari
4 maart

KIJK Live:
#6: 19 februari
#7: 19 maart

Permanent Beta Lab:
20 februari

Week van de Ondernemer:
8,9 en 10 april
 


HACK!

 


Kijk, dit zijn nog eens handige opbergetuis. 
Te koop in de Lifehackingshop.
In A4, A5 (ideaal voor je macbooksnoer!) en A6 formaat.


FiJNE MUZIEKJES


Beluister mijn lijst met leuke liedjes op Spotify.

(Lees hier waarom ik enorm hou van het trio iPad mini, Spotify en de Bose Soundlink.)

 
 

MUST READ

 

- Journalisten moeten de macht weer controleren (topartikel van Brenno de Winter.)

 

- Time for something new (stel je hebt een succesvol bedrijf en je besluit op het hoogtepunt de stekker eruit te halen. Stoer!) 

 

- Internetmaffia? (Over wat er gebeurt als hordes intelligente mensen ineens ook met hooivorken digitaal op pad gaan. Heb er nog geen oordeel over overigens...)  

- Opmerkelijk: eerste Lidl-restaurant

Arnon Grunberg goes Quantified Self

Waarom je als professional niet altijd professioneel hoeft te zijn (Dit artikel heeft her en der al een hoop losgemaakt.) 
 

- Geweldig artikel: active ownership vs minimalism 

Elsevier coververhaal (over burgerinitiatieven.) 

 


 

VERLANGLIJSTJE


Heb je per ongeluk veel aan me gehad de laatste tijd? En wil je iets terug doen?

Hier is mijn wishlist.
Van boekenbonnen word ik overigens altijd blij. 
En oja: ik wil ook graag een Mac Pro :)

 


KLASSIEKERS UIT MIJN PRIVÉ TOP 20

 


Ten reasons you should never get a job -  Steve Pavlina
Love is the killer app - Tim Sanders
1.000 true fans - Kevin Kelly
Meet the lifehackers - Clive Thompson
 
 ARCHIEF

 


Oude nieuwsbrieven teruglezen?
Dat kan hier!


NOVY'S WIJNTIP


(Hoezo, Novy's wijntip?)

Decugnano Il Bianco 2010 Orvieto Classico SuperioreWitte wijn in de winter: er zijn mensen die dat raar vinden.
Er zijn ook mensen die witte wijn sowieso raar vinden, die denken dat je dat alleen drinkt in een foute club, met ijsblokjes. Of goed dan, ook aan tafel, maar alleen bij vis. 
Er bestaat zelfs een wijngenootschap, dat heet WIREKUF. (Wijn Is Rood En Komt Uit Frankrijk.) Ik moet daar om lachen, want ik hou wel van radicaliteiten, als ik tenminste vermoed dat er humor achter steekt. Maar ik ben het natuurlijk helemaal niet met ze eens. Integendeel!
Voor mij is wijn vooral wit. Witte wijn kan namelijk bijna altijd. En witte wijn verschijnt in vele vormen; van mineralig strak tot botervet en van bleek-lichtgroen tot donker strogeel. De prachtigste wijn-spijscombinaties zijn te maken met witte wijn. 
Witte wijn is uiteraard lekker bij vis, maar ook bij (wit) vlees en bij de meeste kazen!
Eigenlijk drink ik alleen rood als daar een aperte reden voor is. Als er biefstuk op het menu staat, of lamsvlees, of een stevige stoofschotel. Maar in alle andere situaties: wit.
 
Deze wijn, Il Bianco van Decugniano dei Barbi, een Orvieto Classico, is een aanrader. (Alleen al het etiket, de eenvoud!)
Zalvend zacht, maar ook nog lekker fris. Gemaakt van 50% Trebbiano, 10% Grechetto, 30% Vermentino en 10% Chardonnay, waarvan de helft op nieuwe eikenhouten vaten heeft gegist.
Heerliijk bij pasta met truffel, maaltijdsalades en wat vettere vis.

Naar alle 'vuurtorenwijnen' >>