Use this area to offer a short teaser of your email's content. Text here will show in the preview area of some email clients.
Juni was een bomvolle maand.
Het was zo druk dat ik nauwelijks tijd had om al het nieuws op een rijtje te zetten. Maar hier is ie dan eindelijk:
De nieuwsbrief van juni. In juli.

Bomvol nieuws, dat dan weer wel.


Boeken

"The difference between where you are today and where you'll be five years from now will be found in the quality of books you've read." (Jim Rohn)
 

Boeken zijn al jaren een belangrijk onderdeel van mijn leven. Ik lees boeken, ik schrijf boeken en af en toe geef ik er zelfs lezingen over. Ook lever ik regelmatig bijdragen aan andermans boeken en drink ik vaak koffie met mensen die boeken hebben geschreven, die me dan vertellen wat er in hun boek staat (en me soms ook nog een gratis gesigneerde versie geven :)).


De afgelopen maand stond dusdanig in het teken van boekennieuws, dat ik eigenlijk niet anders kan dan er het hoofditem van deze nieuwsbrief van maken. 

Zo vond ik binnen een week tijd drie titels op mijn deurmat. Ten eerste was daar Het nieuwe werken van Arjan Broere. 
Het tweede boek dat ik aantrof is van Petra de Boevere, Durf te Doen. Een waanzinnig boek over de kracht van sociale media (met een bescheiden bijdrage van mijn hand) waarvan ik er drie ga weggeven
En dan was daar ook nog  Waanzinnige Plannen van Marcel van Driel. Hier geef ik er ook drie van weg

Niet op mijn deurmat, maar wel verschenen, is het e-book  Zittingszaal 14 van Rob Zijlstra, rechtbankverslaggever in Groningen. (De papieren versie is al een tijd niet meer verkrijgbaar). Het is een absolute aanrader voor iedereen die meer wil weten over criminaliteit en samenleving. Het gelijknamige weblog is overigens ook een aanrader. (Rob Zijlstra zien? Filmpje.) 


Op 2 juli (morgen!) tijdens de Permanent Beta dag (Kickoff deel 2) vindt de lancering plaats van Pamflet2.nl - Zelfsturing, samengesteld door Erwin Witteveen en mij. Zelfsturing en zelforganisatie wordt steeds belangrijker, nu binnen de bestaande structuren vaak geen oplossingen meer worden gevonden. Pamflet 2.nl - Zelfsturing bestaat uit zestig verhalen van bekende en onbekende Nederlanders, die zelf de handen uit de mouwen hebben gestoken. Het is een boek vol inspirerende praktijkvoorbeelden van hoe dingen beter werken als ze 'bottum up' georganiseerd worden, in plaats van 'top down'. 
Ik geef 10 exemplaren weg.
Lees hier het voorwoord.
En kijk ook even op de website, waar naast de 60 verhalen uit het boek nog eens 30 andere bijdragen zijn te vinden.
 

Al jaren heb ik veel en prettig contact met verschillende uitgevers. De samenwerking met Koninklijke Van Gorcum is zo goed bevallen dat ik samen met hen een nieuwe imprint bent begonnen. Dit najaar lanceren we een nieuw label: The Connectors Publishing, met een focus op boeken over de netwerksamenleving. (Jeej! Ik word uitgever!)En hee, ik heb iets interessants ontdekt. Er bestaat eigenlijk geen managementliteratuur over hoe je moet managen als je in een achtbaan zit. Anders gezegd: alle managementliteratuur gericht op MBA mensen is wat mij betreft waardeloos, omdat ontwikkelingen momenteel zo snel gaan dat er niet veel te managen valt. Dat geldt ook voor mijn leven. Ik heb ontdekt dat het enige dat je eigenlijk kunt doen is je info op orde houden; in de waanzinnige maand die ik achter de rug heb heb ik van dichtbij mogen ervaren hoe krankzinnig vernuftig de GTD (Getting Things Done) Evernote aanpak van Fokke Kooistra eigenlijk is.

 

wacht, NOG Meer over BOEKEN


Er zijn inmiddels meer dan 10.000 Kleintjes Easycratie verkocht!
Het gaat best goed met Easycratie dus. (Van boektitel naar begrip: hoe mooi zou dat zijn?)
Easycratie heeft trouwens ook een eigen nieuwsbrief en een Facebook pagina.


Momenteel zijn Erwin en ik druk bezig met het vervolg op Easycratie: Nooit af. Ik hou je op de hoogte.

En er is nóg een boek in de maak: Lief zijn werkt beter. Een vrije bewerking van het boek van Tim Sanders: Love is the Killer app, waarin wordt beschreven dat 'liefde tonen' de beste - en misschien enige - manier is om succes te behalen in de huidige zakenwereld.  
En dat gaan we dan illustreren met voorbeelden die ik heb verzameld in de afgelopen jaren.

Ik ben overigens heus niet altijd lief hoor.
Nee zeg.
But I'm really trying!

 


Da Vinci Afgelopen maand heb ik een paar heel leuke lezingen gegeven.
Ik heb secretarissen-generaal en directeurs-generaal van ministeries in mijn zaal gehad (twee uur lang!) wat een buitengewoon interessante en nuttige dialoog opleverde.
Op een plein in Den Haag had ik 350 Haagse ondernemers een uur lang muisstil en ik mocht optreden in een waanzinnig gaaf nieuw gebouw: het Eye Museum in Amsterdam, vlakbij het Station. (Voor mij is optreden in een filmzaal ongelooflijk leuk omdat ik dan zo’n groot scherm heb om dingen op te laten zien.)

Ik gaf een postacademische leergang over leiderschap in deze tijden bij de Academische Onderwijsgroep Groningen en ik had nóg een leuke thuiswedstrijd; ik mocht een lezing geven in mijn eigen stad  bij het jongerennetwerk YoungLink met talentvolle HR professionals.

Op 25 juni gaf geef ik in Beilen een lezing bij boekwinkel het Logboek. Een paar jaar geleden heb ik wat lopen sparren met de eigenaar Otto Krediet. Ik kwam er onlangs toevallig achter dat hij tegenwoordig bijeenkomsten organiseert, en nu mocht ik er zelf komen optreden. Een leuke gelegenheid voor een try-out van een nieuw thema:
De nieuwe renaissance  of 'wat we in de hedendaagse netwerksamenleving kunnen leren van Da Vinci.'  

(Ik ben namelijk de laatste tijd een heleboel leuk materiaal op het spoor met betrekking tot Da Vinci. Met dank aan Astrid Willems die me het idee aan de hand deed!)


prism, privacy & the cloud


Als lifehacker en Evernote-fan ben ik natuurlijk dagelijks bezig met de cloud. En nou bleek afgelopen maand ineens dat de Amerikanen er gewoon bij kunnen!
Ja, dat verbaast me niets; dat kunnen ze natuurlijk al jaren. En het is uiteraard een grof schandaal, maar aan de andere kant: we leven in een schijnveiligheid, laten we ons daar vooral van bewust zijn!Het blijft moeilijke materie, die privacy. Hoe sta je er in, wat geef je weg - en maakt dat eigenlijk nog wat uit als iedereen toch overal bij kan?
 
Een van de boeiendste boeken die ik hierover las is het Juvenalis Dilemma, het eerste boek van Dan Brown (je kent hem wel, van De Da Vinci Code en het onlangs verschenen Inferno). Je zou kunnen zeggen dat Brown met deze techno-thriller over de NSA en het kraken van gecodeerde berichten op Internet lekker zijn tijd vooruit was.

Uit de satiren van Juvenalis (de Romeinse dichter aan wie we de satire te danken hebben (leve de satire! Hoera voor Juvenalis!) citeerde Dan Brown een belangrijke quote:
'Wie bewaakt de poortwachters?' 

Een prachtig filosofisch vraagstuk, waar Bits of Freedom een antwoord op probeert te vinden. Omdat we ook een digitale waakhond moeten hebben die de overheid in de gaten houdt en controleert.

Een greep uit artikelen die zijn verschenen op bof.nl:
Bits of Freedom eist einde gebruik prism door Nederlandse geheime diensten. 
Wist Plasterk niets over prism of doet hij alsof? 

Nederlandse overheid broedt op eigen aftapschandaal 

(Oja: Nomineer en help mee! Big Brother Awards)

 

Los van voor of tegen, het privacydebat is een belangrijk thema waar we met zijn allen over na moeten denken. Ik hoop dat de volgende linkjes kunnen helpen bij het vormen van je eigen mening hierover.

  

Artikel John Knieriem nrc next

Column Joris Luyendijk nrc.nl

Column Adriaan Andringa thepostonline.nl

Blog agilebits.com nsa/prism 1password-security

 


MAZZELAARS VAN VORIGE MAANDOndernemerslessen van een InternetCowboy gaan naar:

Marielle Sijgers
Adri Mathlener
Anne Jan Roeleveld

Hou de komende tijd je brievenbus in de gaten!

Een 3d-geprint iPhonehoesje van freshfiber.com gaat naar An van Laer. (Ik neem contact met je op over hoe en wat!)

OVER MARTIJN


Ik hou me bezig met het verbinden van mensen, informatie en ideeën. Dynamiek fascineert me. Net zoals persoonlijke ontwikkeling en groei.

We leven in interessante tijden, de netwerk- en informatiesamenleving biedt grote kansen en mogelijkheden voor de mensheid.

 


BOEKINGEN


Ik heb sinds afgelopen jaar een nieuw verhaal te vertellen, als vervolg op easycratie:

 

Internet is cutting out the middleman - sneller en efficiënter organiseren in de nieuwe netwerksamenleving

 

Inmiddels ben ik ook aan het experimenteren met nieuw materiaal, o.a. over Da Vinci en over 'Lief zijn werkt beter'.

Wil je dat ik een presentatie kom houden op een congres of bijeenkomst?

 

Vul het boekingsformulier in >ASLANDER APPTIPS


MAC:
 

Better finder rename Een onmisbare tool voor mensen die met grote hoeveelheden bestanden klooien (zoals paperless-freaks zoals ik).


Better touchtool een handig programmaatje voor Mac-gebruikers om snel openstaande vensters full screen, half size of quarter size te slepen. (Echt een onmisbare tool als je vaak je laptop op een beamer aansluit. Nooit meer geklooi met verkeerde schermverhoudingen!)


Mackeeper ruimt veel onnodige bestanden en andere rotzooi op.

Gemini: brengt alle duplicates in je systeem in kaart en verwijdert ze voor je. 

WEB:

Mijn reisgeld terug (een geweldige reishack!) 

 


LEUKE EVENTS


Permanent Beta:

2 juli: Permanent Beta kickoffl II
18 juli: Inspiratiecafé Texel

(Trouwens, Permanent Beta gaat uitbreiden naar Groningen en Amsterdam: binnenkort meer hierover!) 

5 t/m 8 september: NNF


22 oktober: Boost your Speech (De eerste, op 21 juni, was dusdanig succesvol dat er meteen een nieuwe datum is geprikt!)


21 t/m 26 november: Boost your Business Curaçao 


 
RECENTE ARTIKELEN

 

- Dialogues House: De maakrevolutie is begonnen


- Artikel in Puurzaam (het blad van Gulpener): Martijn Aslander verbindt mensen, informatie en ideeën.
 

 


WORD AMBASSADEUR VAN EASYCRATIE


Als je enthousiast bent over Kleintje Easycratie en je wilt er HEEL VEEL weggeven, dan kan dat! Ambassadeurs kunnen tegen inkoopsprijs (1 euro) de boekjes bestellen, vanaf 20 stuks.

 

Klik hier voor het formulier.

 

Alvast ontzettend bedankt voor het verspreiden van onze  ideeën!

 

Overigens is het nog altijd mogelijk om GRATIS de Easycratie  iPhone & iPad app te downloaden!!VERLANGLIJSTJE

Heb je per ongeluk veel aan me gehad de laatste tijd? En wil je iets terug doen?
Hier is mijn wishlist :)

(Werkt trouwens erg goed zo'n lijstje;  ik kreeg laatst voor een heel jaar Nespresso cupjes en een parachutesprong!)


Email Marketing Powered by Mailchimp