Zo maandelijks mogelijk

Mijn nieuwsbrief is te lang en gaat teveel over mijMeer dan vijftig nieuwsbrieven heb ik inmiddels verstuurd en het aantal subscribers groeit nog steeds gestaag: jullie zijn inmiddels met ruim 5.500  (waarvan de helft de brief nog regelmatig opent en leest ook)!

Regelmatig krijg ik reacties op mijn nieuwsbrief. Meestal bestaan die reacties uit inhoudelijke feedback of positieve commentaren, maar soms ook krijg ik kritiek. De meest gehoorde kritiekpunten zijn dat mijn nieuwsbrief  te lang is en dat mijn nieuwsbrief teveel over mij gaat.
Lange tijd heb ik die kritiek naast me neergelegd, want zo was het nou eenmaal, mijn nieuwsbrief dient immers een tweeledig doel: in de eerste plaats is het een medium om mijn inzichten en ontdekkingen te delen, maar daarnaast fungeert mijn nieuwsbriefarchief ook als een soort logboek; zo'n maandelijkse nieuwsbrief dwingt me om te documenteren wat ik allemaal doe en meemaak. En dan met name in mijn werkende leven, maar dat overlapt soms wel eens met privé. 

De laatste tijd ben ik er wat dieper over gaan nadenken, en kwam tot de conclusie dat het eigenlijk heel makkelijk anders kan. Dus vanaf nu zullen de persoonlijke, dagboek-achtige verhalen niet meer integraal in de nieuwsbrief verschijnen, maar in de vorm van linkjes die verwijzen naar mijn weblog, waar dan het uitgebreide verhaal te lezen is. 

Iedereen blij, zo dacht ik: de nieuwsbrief wordt (iets) korter én gaat minder 'over mij', en de mensen die wél houden van lang en persoonlijk en die bijvoorbeeld graag willen lezen over de geboorte van onze tweede dochter Pixie Novi, of over hoe we ineens brand in de babykamer hadden, worden ook bediend. 
 

puzzelpost


Trouwe lezers van deze nieuwsbrief weten dat ik een mateloze fascinatie heb voor puzzelen, creativiteit, mysteries en innovatie, al die dingen die tot het domein van de verbeelding horen.
Dus was het niet verwonderlijk dat ik vanaf de eerste ontmoeting met Ruud Kool, professioneel ontwerper van mysteriegames, een mooie klik had. Ruud was zo aardig om mij en Erwin de preview te gunnen van een nieuwe game, een detectivespel dat je aan de keukentafel kan spelen met een aantal vrienden of collega's.

Dit filmpje legt het wel zo'n beetje uit:

De bètaversie van de game was binnen een week uitverkocht, de eerste echte uitgave zal binnen afzienbare tijd verschijnen. Ik heb er vast drie gereserveerd om weg te geven. Als je je emailadres achter laat op de puzzelpostwebsite, en aangeeft dat je er via mij van hebt gehoord , maak je kans op een van de drie exemplaren. 


Nou wil het toeval dat ik de laatste tijd heel veel lezingen heb gegeven voor allerlei afdelingen van de politie. En dat ik het boek de gekooide recherche las.
En toen begon er iets te ratelen in mijn hoofd. 
Kort door de bocht bedacht ik dat het best een aardig idee zou zijn om echte casussen en echte vraagstukken waar de recherche mee worstelt te 'vermommen' als mysterie-puzzel, om op die manier kennis en verbeelding van buiten naar binnen te halen.

Op 31 mei vindt de XL editie plaats van de Creatieve Universiteit Haarlem, waar we hier een eerste poging toe gaan wagen. 
 


mijn eerste teDx


Daar is ie dan, de video van mijn Ted Talk:

My holy trinity of beating bureaucracy


Over wat er gebeurt als je problemen en uitdagingen benadert vanuit een puzzelmetafoor.
 

martijn op informatiedieet
Daar waar ik afgelopen maand besloot iets aan mijn alcoholverslaving te doen, met alle gevolgen van dien, bleek er ineens nog een onwelkom ding in mijn systeem te zijn geslopen. En juist ik, als founder van lifehacking.nl, zou toch beter moeten weten...
In theorie heb ik mijn informatiehuishouding hartstikke goed op orde: systemen werken, filters doen het, ik heb mijn tv al jaren geleden de deur uit gedaan en volg nauwelijks tijdlijnen op Facebook en Twitter. Maar toch betrapte ik mezelf er ineens op dat ik dagelijks, vanaf het moment van ontwaken tot het moment waarop het licht uitgaat 's avonds, achter elkaar een stuk of 14 apps  aan het 'checken', was, om bij de laatste aangekomen, weer bij het begin te beginnen...(een bekend patroon, vrees ik, voor velen). En tot mijn plotselinge schrik ontdekte ik dat deze hap-snap junkinformatie enorm ten koste ging van mijn o zo broodnodige in-depth reading

Dus ik besloot tot een radicale ommezwaai. 
Voor 10 uur 's ochtends en na 10 uur 's avonds raak ik geen (social) media met nieuwe prikkels meer aan. 
Het eerste wat ik momenteel doe als ik wakker word, is mijn Kindle pakken om me op mijn behoorlijk opgebouwde boekencollectie te storten. Ik lees me ineens te pletter!  Zo las ik de afgelopen weken Homo Deus van Yuval Noah Harari (lees even dit artikel op Wired en bekijk deze Ted Talk) en De gekooide recherche; heel interessant met betrekking tot de lezingen die ik vandaag de dag voor de politie geef. Momenteel ben ik halverwege het boek De Uitvinders, van Walter Isaacson (de biograaf van Steve Jobs). Over de geschiedenis van de computer. Met echt prachtige pareltjes over hoe innovatie werkt. En veel leuke nieuwe weetjes. Over de invloed die de dochter van Lord Byron, Ada Lovelace rond 1840 had, op het denken en conceptualiseren van de huidige computers. En dat de eerste computerprogrammeurs ter wereld zes vrouwen waren, die aan de ENIAC werkten. Een echte aanrader, dit boek!

Ik probeer een overzicht bij te houden van de interessante boeken die ik lees in mijn booklog, dat standaard in de zijbalk van deze nieuwsbrief te vinden is. Een en ander had trouwens tot gevolg dat ik ook ineens weer dringend behoefte had aan een analoge boekenkast. (Die had ik namelijk niet meer, sinds onze laatste verhuizing, mijn geweldige boekenkast waarvoor ik geen plek meer kon vinden, staat tegenwoordig in Den Haag bij de mensen van Kracht in nl). 

Dus ik ging naar de winkel en kocht er een. En legde er mijn antibibliotheek in aan. 
(Een antibibliotheek, wat is dat nou weer? Dat is wat Umberto Eco zijn verzameling ongelezen boeken noemt. Lees Why unread books are more valuable to our lives than read ones.)


Grappig: precies in dezelfde week leerde ik via Sanne Roemen een nieuw woord kennen in dit kader:  Tsundoku.

 

 

 


foodfirst network

Ik heb er een paar maanden geleden al even kort iets over geroepen: ik ben betrokken bij een ontzettend gaaf nieuw initiatief, van een van mijn oude leermeesters, Jan Dekker.
Ik heb Jan leren kennen tijdens een nogal uit de hand gelopen examenstunt (toen ik eenmaal na vele stapelingen mijn vwo-diploma had gehaald vond ik dat dat wel even goed gevierd mocht worden), maar dat is een verhaal voor een andere keer. :)

Jan is een van de mensen achter Telekids, Eigen Huis en Tuin, Life & Cooking en 24Kitchen, hij is al jarenlang de manager van Irene Moors en inmiddels ook van tv-kok Rudolph van Veen, je zou dus wel kunnen zeggen dat hij gepokt en gemazeld is in de wereld van media in het algemeen en tv in het bijzonder.

Jan is begonnen aan een nieuwe avontuur rondom food and health, Een Netflix-achtig platform, waarbij recepten worden gecombineerd met voorlichting over gezonde voeding en ingrediënten en hoe je de strijd kunt aangaan met obesitas, diabetes en andere voedingsgerelateerde aandoeningen en klachten. Een onafhankelijk (en dus advertentievrij!) platform welteverstaan, want je moet natuurlijk niet willen dat Unilever-achtige clubs zich bemoeien met gezondheidsadviezen.
Jan heeft een indrukwekkende lijst van experts verzameld, hij heeft een geweldige eigen tv studio in Houten, en tegen het einde van het jaar gaat het platform live. 


Ik spitste onmiddellijk mijn oren, want een dergelijk platform biedt ruimte voor nog iets anders....
Mijn QS-hart begon acuut sneller te kloppen. Want als mensen uitgedaagd worden om anders te koken en eten, en ze halen hun kennis, recepten en inspiratie van één en dezelfde plek, dan is die plek uitermate geschikt om feedbackloops in de software in te bouwen, om op die manier effecten te kunnen meten!

Mocht dit project net zoveel tractie krijgen als Eigen Huis en Tuin, Life and Cooking en 24Kitchen, dan kon het wel eens het grootste researchplatform van Nederland gaan worden, daar waar het gaat over gezondheid en gezonde voeding. 

Ik heb dus een heerlijke creatieve intellectuele puzzel om me op te storten, waar bij al mijn skills, ervaring en netwerk ongelofelijk van pas komen. Komende maanden hierover meer!

 

TECH-update februari

 

 

Afgelopen maand kwam ik weer veel leuk technieuws tegen dat ik met jullie wil delen.

 

 

Apple blijft records breken zoals ik vorige maand al voorspeldeLangzaam maar zeker wint ook hun betaalmethode flink terrein en voor veel mensen is het zelfs een reden om over te stappen van bank. In Nederland nog niet beschikbaar, maar ook deze dienst van Apple wordt een big one.

In dit blog wordt voorspeld dat Apple binnen 5 jaar een Oscar gaat winnen met unieke content, en ik acht dat niet ondenkbaar.

Ik ben nog steeds onverminderd enthousiast over mijn AirPods, mijns inziens één van de beste Apple producten die ik ooit (!!!) gehad heb.

Ook kwam ik nog een leuk stuk tegen over het slimmer gebruiken van de optieknop op je toetsenbord: Gaaf! Je kunt veel meer doen met de optie-toets van je Mac.

 

Augmented reality gaat flink groot worden de komende paar jaar, en dit is een mooie toepassing om te kijken hoe meubels passen in je huis. 
 

 

Met deze nieuwe app kun je DM’s van Twitter snel en slim managen.

 

Robottechnologie ontwikkeld zich ook exponentieel, maar dat ze al zo ver waren als in dit filmpje van Boston Dynamics wist ik echt niet. Kijken!


 

 

Zoals ik bij mijn recente TEDx Talk al vertelde zijn satellieten steeds kleiner en goedkoper. India heeft er net 104 (!) in één vlucht de ruimte ingeschoten. 

 

Van Nederlandse origine, een soort 'Waar is Wally' maar dan voor volwassenen: Hidden Folks.

 

Ik speel nog steeds met veel plezier dagelijks Pokémon Go (inmiddels zit ik op level 30), en wandel daardoor dagelijks al gauw zo’n 5000 stappen extra. Inmiddels Heeft het spel flinke updates gehad en zijn er nieuwe Pokémon te vangen.

 

Op de valreep kwam ik nog een nieuwe app tegen waar ik erg nieuwsgierig naar ben, Medium, met een nieuwe kijk op storytelling, genaamd series.

 

Dit TED filmpje van Alejandro Alvarado vond ik nogal spectaculair, en ergens ook schokkend, qua inzichten over belabberde wetenschap en spannend nieuw terrein.

 

 

“Science is not about knowledge, science is about ignorance “
 


 

 

Zwitserland, bankiersland sinds mensenheugenis en Bitcoin worden vriendjes, iets om in de gaten te houden.  In Groningen vond onlangs de grootste Blockchain Hackaton ever plaats: hier een verslag.

 

 

Geen tech maar wel interessant:

 

Vakbroeder Richard Engelfriet over de onzin van managementboeken. (Ik ben het met hem eens. :))

 

Een prachtig stuk over Gerard Steen, die ons een inkijkje geeft in metaforen.
"Metaforen helpen ons elkaar beter te begrijpen, maar kunnen ons ook misleiden, ontmoedigen of in de war brengen. Taalkundige Gerard Steen schroeft metaforen uit elkaar en verandert zo bommen in bruggen."

 

Ten slotte een stuk (verplicht) leesvoer van de founder van Basecamp over de downside van kijken naar exponentieel effecten. Een quote uit de tekst: "As Douglas Rushkoff says, we need a new operating system for startups. The current one will keep producing the same extractive and monopolistic empires we’ve gotten so far. No, what we need is a new crop of companies that are institutionally comfortable with leaving money on the table. Leaving growth on the table. Leaving some conveniences and some progress on the board, in order to lead the world into a better direction.”

 

Oja en grappig: Dit beestje wordt vaak gestolen uit trams.

 


gemberbier


Ik heb een heerlijk drankje ontdekt, dat wat mij betreft het gat dicht tussen bier en fris: het lekkerste gemberbier dat ik ooit heb geproefd!


verkiezingen 15 maart

 

 

Omdat dit mijn laatste nieuwsbrief is voor de verkiezingen op 15 maart, en ik nog steeds onverminderd enthousiast ben over het weergaloze nieuwe concept van deze politieke partij die eigenlijk geen politieke partij is, geef ik hier nog wat overwegingen om op GeenPeil te stemmen. Klik op de plaatjes voor de geluidsfragmenten.
Het is leuk om te merken dat er meer clubs geïnteresseerd zijn in de achterkant van GeenPeil. Zo heeft bijvoorbeeld de politie de technologie die GeenPeil gebruikte om het referendum voor elkaar te krijgen (Liquid Feedback) ontdekt, om de mening van alle politiemensen te kunnen peilen. Lang leve Open Source!!
 

 


wie won?


Gefeliciteerd, Martine van de Merwem, Marit Coehoorn, Thijs Vieleers, Helmi Smeulders en Bob van den Berge!

Er wordt zsm contact met jullie opgenomen.

 


Deze maand geef ik weg: drie exemplaren van het boek 

Eén fan per dag van Jos Burgers. Klik hier om kans te maken.
 

 


Oja, Bas van de Haterd schreef een nieuw mini e-boek over de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto. Het boek is te downloaden op basis van waardebepaling achteraf: http://vandehaterd.nl/e-boeken/

 

 


Martijn Aslander  is stand-up filosoof, boardroom sparring partner en mede-auteur van de bestseller Nooit Af. Hij bouwde handmatig het grootste hunebed ter wereld, stond aan de wieg van Lifehacking.nl en is mede-oprichter van Permanent Beta  en AmsterdamConnected.
Zowel op het podium als in zijn publicaties brengt hij met hartstocht en humor de complexe impact van technologie op de samenleving in kaart.


ARCHIEF

                             

De nieuwsbrief van vorige maand: januari 2016: Een raar begin van een jaar

 

Alle nieuwsbrieven teruglezen?
Dat kan hier!
WAT IS EASYCRATIE?

     
 Meld je hier aan voor de nieuwsbrief!


BOEKINGEN

  
Wil je dat ik een presentatie kom houden op een congres of bijeenkomst?

Vul het boekingsformulier in >

Lees hier mijn profielpagina op thenextspeaker.com. 

Experiment van 1 juli 2016 tot 1 juni 2017: Waardebepaling vooraf.


En, voor wie het leuk vindt, hier is een verslag dat iemand maakte van een van mijn lezingen.


INTERVIEW

           


MANAGEMENT SCOPE

 


WAT IS PERMANENT BETA?Engels:


Farsi:Op de hoogte blijven van de activiteiten van Permanent Beta? Abonneer je op de nieuwsbrief

 


AGENDA


Kom naar de Permanent Beta Co-werkdagen (+borrel) in AmsterdamConnected!De volgende data staan gepland:
- 24 maart (met om 16:00 Op de zeepkist...!)
14 april
19 mei

En let op: een jubileum! 
26 juni: PERMANENT BETA DAG #10 

 


Klik hier voor alle PERMANENT BETA bijeenkomsten

 


PROJECTEN

                           


Permanent Beta

KIJK live!
QS instituut 
Lifehacking
Wooden iPad Stand
Operatie Denkraam
7 days of inspiration

Gathering Stones
#20:36

BNR RadiocolumnBeluister hier mijn columns op BNR. 
 


COLUMN FNV    

 

Na anderhalf jaar is mijn tijd als columnist van het FNV Magazine voorbij; ik heb het spreekwoordelijk stokje doorgegeven aan Ronald Giphart

Mijn verschenen columns heb ik even provisorisch gebundeld:


 BOOKLOGLike HOMO DEUS and a girl named Pixie on Facebook