Zo maandelijks mogelijk

nooit af? Heus wel!!Het heeft (met name Erwin) een paar jaar noeste arbeid gekost en menigeen een lange adem, maar: Nooit Af is af!

De ruwe versie hebben we momenteel binnen een select gezelschap verspreid, om de reacties te peilen, welkome aanvullingen te verzamelen en te checken of en waar we de bocht uit vliegen. 

Lees hier een blogpost van Jan Willem Wolff over Nooit Af.
(Oh, wacht: nóg een.)

We dachten trouwens dat we een managementboek aan het schrijven waren, maar uit de reacties blijkt dat het ook een filosofieboek, een boek over trends en ontwikkelingen, een boek over leiderschap en – volgens ingewijden in het Haagse – zelfs een politiek manifest is.
Hoewel we dat zelf wat al te pretentieus vinden.
(Voor mensen die nu denken: 'ah bah, jakkes, politiek,' wees niet bang, het zal zowel links- als rechtsgeoriënteerden behagen.)


Het is trouwens een nogal ehm.. lijvig werk geworden.
Twee keer zo dik als Easycratie.
(Misschien dat het boek zelf, terwijl het geschreven werd, de titel Nooit Af wat al te letterlijk nam?)
De uitgever schrok er ook een beetje van; een en ander zal natuurlijk consequenties hebben voor de verkoopprijs en de gratis download. Maar daar komen we uit.

De komende zes weken staan in het teken van correctierondes en fine-tuning en als het goed is ligt het boek dan dit najaar daadwerkelijk in de winkels..!

De feestelijke boekpresentatie zal uiteraard plaatsvinden bij de leukste boekhandel van Nederland H. De Vries in Haarlem.
Daarna gaan we op tournee, startende bij seats2meet in Utrecht waar we te gast zijn bij Ronald van den Hoff, wiens geweldige boek Society 3.0 is opgenomen in de Easycratische bibliotheek.  


Stel nou dat je als organisatie leuke ideeën hebt, of bijvoorbeeld een speciale editie wilt bestellen met een alternatief voorwoord, als relatiegeschenk of voor in het Kerstpakket, laat het dan vooral weten.
Een aantal clubs gingen je al voor. 


En hou voor meer informatie de Easycratie nieuwsbrief in de gaten!

 
 

sherlocked again
Vorig jaar had nog bijna niemand ervan gehoord, inmiddels zijn ze niet meer weg te denken en schieten ze als paddestoelen uit de grond: escape rooms en mystery games.
Mike van Hoenselaar, een van de mensen die de Easycratie-app ontwikkeld heeft, heeft er zelfs een hele website aan gewijd: www.escaperoomsnederland.nl.

Ik schreef al eens over de toffe samenwerking met Victor van Doorn, de man achter Sherlocked en wat mij betreft verantwoordelijk voor een van de allergaafste escape-ervaring van Nederland, onder de Beurs van Berlage.

Onlangs kruisden onze paden opnieuw. 
Dat ging zo.
Door mijn werk kom ik regelmatig op de meest wonderlijke plekken en al sinds geruime tijd adviseer ik het Havenbedrijf van Amsterdam – de club die onlangs SAIL organiseerde.
(Ook Permanent Beta werkt samen met het havenbedrijf; we mogen een geweldige door Dudok ontworpen locatie aan het IJ gebruiken voor bijeenkomsten – en er gaat nog veel meer gebeuren.)

Het havenbedrijf is een bijzonder complex bedrijf en een van de dilemma's waarover ik mocht meedenken was: 'Hoe laat je mensen kennismaken met een gebied dat om veiligheidsredenen niet vrij toegankelijk is?'

Toen moest ik onmiddellijk aan Victor en zijn team denken. 
Ik dacht: er zou eigenlijk een soort van escaperoom-achtige-reallife-mystery-game-toestand verzonnen moeten worden. Edutainment: tegelijkertijd leuk én leerzaam.
Je laat mensen een Indiana Jones/Sherlock Holmes/James Bond-fähig spel spelen in de context van het havengebied, compleet met duikboten en speedboten en loodsen en spannende dingen in het ruim van een driemaster, en dat noem je dan 'Harbour Games', ofzo. 
En aldus geschiedde.
In 2016 gaat 'Portgame' van start.
En vorig weekend heb ik alvast een voorproefje mogen ervaren.
(Bekijk hier de sfeervideo die Kees Plattel maakte.)

Er konden 25 teams meedoen. Wij – Esther Jacobs, mijn lief Anke en ik – waren het laatste team. In een motorbootje werden we tussen de sail-boten door naar de replica van VOC schip De Halve Maen gebracht, om vervolgens via het kanonnenluik in het achtersteven naar binnen te sneaken. 
Wat er vervolgens allemaal gebeurde kan ik alleen omschrijven als een mix van mindfuck en adrenaline rush. Twintig minuten later stonden we weer buiten, met wat bleek de snelste tijd. (Inderdaad. Alweer. En ik lieg niet.)Inmiddels hebben de mannen van Sherlocked naast 'The Architect'  trouwens een tweede game ontwikkeld binnen de Beurs van Berlage.  'The Vault, a break-in experience.'
Geen escaperoom dus, maar andersom. 
Ik kan niet wachten!

De 10 leukste opmerkingen over escape rooms/mystery games mag ik belonen met een kortingscode.
(€20 korting) Klik
 

nieuwe beroepen
In het verlengde van het vorige onderwerp moet ik ineens weer denken aan de banen die gaan verdwijnen en verschijnen de komende jaren. 

Een van de nieuwe beroepen is volgens mij ook  'game and experience designer'. Of 'escape-room developer', of hoe zullen we het noemen. 
Ruud Kool is er zo een.

En een ander nieuw beroep is drone piloot.
Zoals mijn zwager Ran, over wie ik al vaker schreef, die tot voor kort BHV (bedrijfshulpverlening) trainingen gaf, maar zich inmiddels heeft gespecialiseerd in het schieten van waanzinnige videobeelden met behulp van drones.

En met waanzinnig bedoel ik ook echt WAANZINNIG:

De volgende video, voor het Havenbedrijf Amsterdam, is minstens zo waanzinnig. 
Inmiddels heeft het filmpje al ruim 2,8 miljoen (!) views op Facebook – and counting
Ran is er samen met zijn team in geslaagd de meest iconische videobeelden te schieten die ooit zijn gemaakt van een Maritiem evenement.
Dit filmpje legt zo goed uit wat SAIL is, daar kan geen communicatieafdeling tegenop. 

Voor wie het nog niet gezien heeft: 
SAIL in anderhalve minuut:

Binnenkort vliegen de Drone Addicts boven Paris-Dakar.

de apple watch 
2 maanden later 
Twee maanden heb ik hem nu om mijn pols, mijn Apple Watch.
Voortdurend vragen mensen me: 'Nou? Wat vind je ervan?'

En dat is eigenlijk heel grappig: Ik vínd er niet zoveel van. 
En dat is tegelijkertijd het briljante.

It's just there.

Ik heb geen klachten over de batterijduur,  ik merk niet dat ie om mijn pols zit, en verder doet ie wat mij betreft precies wat hij moet doen; me bewust maken van mijn dagelijkse beweging én zorgen dat ik mijn telefoon minder vaak gebruik. Want omdat ik van alle belangrijke dingen reminders en notificaties krijg op mijn Watch, hoef ik niet van tijd tot tijd mijn iPhone te checken, met het risico dat ik vervolgens op Facebook blijf hangen of iets dergelijks. 
De Apple Watch is wat dat betreft veel minder 'invasief'. 

Ik ben wel benieuwd eigenlijk, of andere Apple Watch bezitters dat ook zo ervaren.


 

gearcamp


Al jarenlang ben ik liefhebber van de website cool tools van Kevin Kelly.

Kevin Kelly is een van de founders van de Quantified Self beweging, eigenaar van het weblog The Technium en de schrijver van  'What technology wants' – het boek dat ik mensen aanraad die in paniek zijn geraakt van De Cirkel van Dave Eggers

Cool tools is een inspirerende website, waar enthousiaste fans van tools elkaar vinden en kunnen delen waarom ze bepaalde tools en gadgets nou zo geweldig vinden.
Wellicht is het mijn padvindersachtergrond, maar ik ben altijd al enorm gefascineerd geweest door tools.
(De meeste kan ik niet hanteren trouwens, daar ben ik veel te onhandig voor, maar dat maakt voor de fascinatie blijkbaar niet uit.)

Samen met Annedien Hoen ben ik al een tijdje aan het knutselen aan Gearcamp, een website over tools, gear en edc (everyday carry; handige oplossingen voor de dingen die je elke dag bij je hebt).

In onderstaand filmpje vertel ik over mijn nieuwe tas:Als je leuke tools weet of hebt waarover je graag iets op de website zou willen zien, laat het dan weten!


Om de lancering van gearcamp.nl te vieren geef ik een coole tool weg.
De Victorinox Swiss Card.
(Dat is een compleet Zwitsers zakmes ter grootte van een creditcard.)
 klik hier als je er een wilt winnen. 


EN.....:


Ik geef nog iets weg.
Oftewel: LG geeft iets weg.

Het is niet per se een tool.
En ook iets groter dan een creditcard.

Het is een Ultra Wide Monitor.

Ik heb er zelf een en schreef daar al eens uitgebreid over.

Kans maken doe je natuurlijk niet zomaar – duh, het is een duur ding hoor, zo'n widescreen! – je moet er wel wat voor doen.
Vertel me hoe je denkt dat een breed scherm je productiviteit zou kunnen verhogen, kwalitatief en/of kwantitatief (urenbesparing op jaarbasis).
Dat zou LG wel eens waardevolle informatie kunnen opleveren. 
Oja, vermeld er ook even de afmeting van je huidige scherm bij. Het was de mensen van LG opgevallen hoe blij ik ben met mijn breedbeeldscherm en toen gaven ze me - hoe leuk is dat – zomaar een gebogen widescreen in bruikleen:

Met het gevolg dat mijn eigen scherm momenteel uit logeren is.
Het reist rond, zogezegd.
Als je hem ook een tijdje wilt proberen, laat het dan hier weten.

Okee, dat is minder leuk dan er eentje winnen die je mag houden, maar toch.
Dan weet je tenminste wat je mist.:)


(Overigens, in case you're wondering, ik word nooit betaald voor het maken van reclame. Soms ben ik gewoon enthousiast over een product en dat steek ik dan niet onder stoelen of banken. Maar ik ben er niet voor in te huren.)

boekenGeen tijd, geen geld, toch doen Van Marcel van Driel is gewonnen door:

Cat Colnot
Erwin Kerkhof
Quirine ReijmanBoeken die ik in deze nieuwsbrief weggeef:

Het wiel opnieuw uitvinden van Manfred van Doorn.Manfred van Doorn - de vader van eerdergenoemde Victor van Doorn – houdt zich bezig met leiderschapstrainingen op het hoogste niveau en schreef daar vijf jaar geleden dit spectaculaire boek over.

Hij woont bij mij om de hoek en ik ken hem al een jaar of acht, maar had hem tot voor kort nooit echt gesproken. En leuk: dit jaar geeft hij de traditionele jaarlijkse SNN lezing die ik vorig jaar mocht verzorgen.


Spreek als Ted van Carmine Gallo.
Om kans te maken op een van deze boeken klik hier.


Over Spreek als TED, Esther Jacobs en ik bedachten laatst ineens dat er eigenlijk nauwelijks boeken zijn verschenen in Nederland met ervaringen van sprekers. Daar moest misschien maar eens verandering in komen.

Maartje mijmerde laatst over het interviewen van ervaren interviewers en voegde daad bij woord.
En toen dachten we: ze zou vast ook interviews kunnen houden met ervaren sprekers. 
Zoals Esther en ik, onder anderen.
Alweer plannen voor een leuk boekje, dus.

 

 en dan nog even dit: 
Omdat

a) je het hebt volgehouden tot het eind van deze lange nieuwsbrief;
b) jij waarschijnlijk een van die zeldzame lezers bent die ook de zijbalk heeft nageplozen op waardevolle content :) ;)

en

c) omdat deze nieuwbrief langzaam naar de 5000 subscribers klimt waar jij er een van bent. Ongelofelijk: zoveel mensen die maandelijks de moeite nemen om over mijn avonturen en wetenswaardigheden te lezen.... 


Ik zit er stiekem over te denken om, als de grens van 5000 subscribers daadwerkelijk is bereikt, een feestje te geven. Een echt feestje, op een locatie, met drankjes enzo.
(Of is dat een beetje te EO-jongerendag? Nee toch?)


 

"....heeft zelden gelijk, maar wel vaak een punt."

Martijn Aslander is professioneel lifehacker en verbinder van mensen, informatie en ideeën. Hij is een veelgevraagd spreker op congressen, geeft advies aan overheid en bedrijfsleven en is schrijver van o.a. het boek Easycratie.
 

Zowel in zijn publicaties als op het podium laat hij de ongekende mogelijkheden zien van de huidige netwerksamenleving voor mens en arbeidsmarkt. De ‘nieuwe renaissance’, waarin kennisverspreiding sneller gaat dan ooit, biedt enorme kansen voor mensen om zich bottom-up te organiseren en sneller, efficiënter en zonder bureaucratie dingen voor elkaar te krijgen en oplossingen te vinden voor moeilijke vraagstukken.


INTERVIEW

           


BOEKINGEN

                    


Wil je dat ik een presentatie kom houden op een congres of bijeenkomst?

Vul het boekingsformulier in >

Lees hier mijn profielpagina op thenextspeaker.com. 
En hier hoe ik lezingenaanvragen beoordeel.

En, voor wie het leuk vindt, hier is een verslag dat iemand maakte van een van mijn lezingen.


AGENDA Klik hier voor alle PERMANENT BETA bijeenkomsten


24-15 september 2015 Helsinki: Biohacker Summit

18-26 oktober: Zuid-Afrika

13 november: PB dag#7 in Rotterdam

10-14 november: USA
 


PROJECTEN

                  


Permanent Beta

KIJK live!
QS instituut 
Lifehacking
Wooden iPad Stand
Operatie Denkraam

7 days of inspiration

 

WAT IS PERMANENT BETA?


Read this article in English

Bekijk HIER een interview met Kim van den Berg over Permanent Beta.

Op de hoogte blijven van de activiteiten van Permanent Beta? Abonneer je op de nieuwsbrief


EASYCRATIE NIEUWSNOOIT AF is AF!!!!! 
 

Hou het nieuws in de gaten op de website van Easycratie.

Kleintje Easycratie is ook als luisterboek verkrijgbaar. KLIK>>
 

Easycratie op de voet volgen? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.


COLUMN FNV    


Mijn tweede column in het FNV Magazine, over waarom ik vind dat vakbonden wel mogen klagen, maar niet mogen zeuren... EEN INTERVIEW MET
DICK OOSTERWIJK


Een eigenzinnige kijk op voeding, gezondheid en duurzaamheid.


APPTIPS

Clue is een app die de vrouwelijke cyclus bijhoudt.
Dat is echt reuze handig.
(Ook voor mannen. Je hoeft nooit meer aan je vriendin te vragen – met gevaar voor eigen leven: 'Wat doe je chagrijnig, moet je ongesteld worden ofzo?' ;))


KLASSIEKERS UIT MIJN PRIVÉ TOP 20


Ten reasons you should never get a job -  Steve Pavlina
Love is the killer app - Tim Sanders
1.000 true fans - Kevin Kelly
Kwantumtheorie van vertrouwen - Karen Stephenson
Meet the lifehackers - Clive Thompson
De Mercator Sapiëns - Geert Mak
 


ANDERE NIEUWSBRIEVEN EN BLOGS


Andere mensen schrijven ook nieuwsbrieven. Soms heel leuke en interessante.

Deze bijvoorbeeld, van Joost PlattelThe curious corner of the Internet 
Of die van Esther Jacobs. En van fotograaf Daniel Maissan.


Of het blog van Jan Willem Wolff: Bierviltjes, reclame en meer.

De verhalen op het spoor van Martin Janssen zijn ook erg leuk, net als Maartje's mijmeringen, Novy loopt over en de avonturen in Zittingszaal 14, van rechtbankverslaggever Rob Zijlstra.

En niet te vergeten Fast Moving Targets van Erwin Blom en Roeland Stekelenburg.ARCHIEF

                    

Oude nieuwsbrieven teruglezen?
Dat kan hier!


Like Over een boek dat AF is. En meer. on Facebook