Zo maandelijks mogelijk

Niet-managementboek
Het was een geweldig leuke avond, de avond van 21 april. Waarop Nooit Af helaas niet werd verkozen tot Managementboek van het Jaar, maar wel het volgende predikaat meekreeg: 'Het belangrijkste niet-managementboek dat elke manager verplicht moet lezen.' Lees hier ons verslag.
 

amsterdam connected

 

Een paar maanden geleden deed zich een enorme kans voor en eindelijk mag ik er iets over zeggen!  Sinds kort mag ik mezelf co-founder van AmsterdamConnected noemen. En: Builder of mini-metropoles, samen met Felix Lepoutre en Marco Verwoert. 

Dit stukje tekst schreef ik erover op LinkedIn:
 

After being involved in several hubs, communities and ecosystems, I'm currently caught up in the biggest attempt I've seen in the Netherlands to build a living lab, mixing monetary capital, social capital en swarms of highly talented individuals to figure out what a mini-metropolis could be. Expect a steady current of intense and inspiring meetups, powwows and hackathons, and also great ideas coming out of this building...

En hieronder leggen Marco en ik het een en ander nog wat duidelijker uit, in een 360 video. (Met de pijltjes linksboven kun je rondkijken.)

Wil je dit geweldige gebouw wel eens met eigen ogen zien en de potentie voelen? Kom dan naar de Permanent Beta dag op 27 juni. Dat is iets wat je natuurlijk sowieso moet doen, want: meer dan zestig sprekers met hoogwaardige content op een dag bij elkaar, een waanzinnige energie, en nog vrij toegankelijk ook!

Be there or be square!

(Dat heb ik altijd al eens willen zeggen, en het lijkt me hier wel op z'n plek.)
innovation expo
 

Nederland is voorzitter van de Europese Commissie, en pakte in dat kader groot uit met de Innovation Expo; het grootste innovatie-event van Nederland, met naast 200 exposanten een groot aantal bijeenkomsten met topsprekers over global challenges. Ik vond het een behoorlijk eervol podium om te mogen betreden, eerlijk gezegd. Elon Musk was er zelfs aanvankelijk voor gestrikt. 

Dit is wat ik ervan gemaakt heb (ik vond het best spannend):
En kijk, Mark Rutte was er ook, maar die was zo druk met staatszaken dat hij geen tijd had om naar mijn verhaal te luisteren. Wat jammer is, want ik vertelde best interessante dingen. Over waarom meer innovatie niet gaat leiden tot meer economische groei - en waarom dat niet erg is. Het valt me vaker op, dat politici niet luisteren als het echt belangrijk wordt ;). Gelukkig is het gefilmd!


waar komen de Bibliotheekboeken vandaan?Vraag aan een willekeurige Nederlandse auteur waar de bibliotheekboeken vandaan komen, en hij of zij heeft waarschijnlijk geen flauw benul. Een beetje zoals een stadskind, dat niet weet waar de eieren en de melk eigenlijk vandaan komen.

Ergens in mijn fantasie heb ik altijd gedacht dat de 'biebboeken', met hun geplastificeerde kaften, gewoon het werk waren van een ijverige bibliothecaresse.

Toen ik me onlangs realiseerde dat dat wellicht een tikkeltje naïef was, besloot ik er maar eens in te duiken om erachter te komen hoe het nou precíés zit. (Ik hou van ontdekken – en van bibliotheken).
Enkele tweets later was ik op het spoor gezet van NBD Biblion in Zoetermeer, een bedrijf dat een paar miljoen bibliotheekboeken per jaar verwerkt. Ik nodigde mezelf uit voor een rondleiding en was bereid voor personeel een lezing te geven over Nooit Af, met als tegenprestatie een stapeltje Nooit Af en Easycratie in hufterproof biebboek-uitvoering. :)

Aan het begin van de productielijn werd ik meteen hardhandig uit de droom geholpen. De originele kaft wordt rücksichtlos van het boek gescheurd en vervolgens gescand en uitgeprint op stevig karton. Het boek krijgt dus een volledig nieuwe, stevige, geplastificeerde kaft, aangebracht met een extra sterke lijmlaag.
Alles ter verduurzaming van het boek. 
Leuke informatie, toch?

Naast deze ambachtelijke afdeling is er tevens een academische afdeling, die zich bezighoudt met de 'metadatering' van de boeken (in welke rubriek hoort een boek thuis, etc, binnen welk register dient een boek geclassificeerd te worden, waar gaat het boek over etc.). Elk boek krijgt bovendien een rfid tag en er wordt een beknopte samenvatting geschreven.

Ik heb weer een heleboel geleerd. Dat er een hele industrie achter zo'n bibliotheek schuilgaat. En dat er landelijk 7 bibliotheek-exemplaren van Easycratie zijn en maar liefst 28 van Nooit Af. 

En passant bedacht ik ook nog een leuk concept. Het zou zo maar eens kunnen dat ik aanstichter ben van een leuke startup binnen de boekenwereld. Binnenkort vast meer hierover!

dear linkedin
En toen veranderden ze plotseling iets bij LinkedIn, waardoor ik ineens een paar uur per week méér kwijt was aan een bepaalde routine dan voorheen.... Wat is dit nou weer voor omgekeerde lifehack, dacht ik, en klom dus maar eventjes in de pen:
 

Hi!

Since the beginning of LinkedIn, I'm one of the most prolific advocates of your platform in the Netherlands.

I completely understand that you fiddle and experiment with new features and deleting old ones...

But, with the influx of invites that a known writer and speaker in my country gets on a daily basis, you recently made it impossible for me to accept new contacts because of a design change.

What happened? I ALWAYS reply to people that invite me without saying why they want to connect.

Being invited by a complete stranger feels like meeting someone on the streets that invite you to suddenly become friends.

I don't think that is a good strategy to build lasting networks of trust. A few years ago, it was easy to send an invite with an extra message with the reason to connect. A sensible and friendly approach. With the rise of apps, that option, especially on the iPhone disappeared.

The next step that made me unhappy was the following: I used to be able to respond to an invite by email, contacting people that want to connect with me directly. And i used to asked them where we met and why they want to connect, with gave me a sense of context of the newly to-be-build relationship.

But a few months ago, you have shut down that route...:(

I changed my strategy and used something you call InMail to ask them the reason to connect.

And now, I ran out of InMail point/tokens/whatever-you-call-them.

Basically, I cannot ask unknown people anymore why they want to connect, with makes this whole platform useless to me.

I already paid to premium services but now its becoming ridiculous, aside from the fact that maintaining my LinkedIn network costs me more time than ever as a result to your policies to get more people to spend time on your platform.

I strongly urge you to do something about it, or else I sadly have to leave this, not so long ago great, platform.

Kindest regards,
Martijn
De post meer dan 27.000 keer gelezen, meer dan 1000 keer geliked en heeft meer dan 200 reacties gekregen.
Ik heb inmiddels contact gehad met de directeur van LinkedIn Nederland die me heeft beloofd er serieus naar te kijken.


En tot die tijd moet ik het doen met een geweldige tussenoplossing van Joost Plattel, die eventjes een open source chrome-plugin voor mij schreef, waardoor effectief gezien alles weer bij het oude is. 
Haha! 
I so love nerds.
 

Gary Wolf - professor in Groningen

 
Gary Wolf is, samen met Kevin Kelly, de oprichter van de Quantified Self beweging. In 2007 organiseerden ze de eerste QS meetup in San Francisco. (Ik was erbij met Joost Plattel!)
Ook is Gary Wolf de drijvende kracht achter QS Labs

In 2012 bedacht ik (dat is overigens niet hetzelfde als oprichten hè, want dat is namelijk echt heel veel werk ;)) het eerste Quantified Self Institute ter wereld, dat de QS-beweging verbindt aan onderzoek en wetenschap en hier hard mee aan de weg timmert.
(Lees hier het laatste blog van onderzoeksleider Martijn de Groot, over de activity tracker top 5.)

En wat nou zo leuk is: Op 15 juni wordt Gary Wolf geïnstalleerd als 'visiting professor' aan de Hanze University of Applied Sciences in Groningen, een uiting van samenwerking – zo zou je kunnen zeggen –  tussen QS Labs en QS Insitute. 
De inauguratie vindt plaats om 16:00 uur, met voorafgaand een QS-meetup

De avond ervoor, op 14 juni, geeft Gary bovendien een openbare lezing over gedragsverandering, in het Academiegebouw in Groningen, om 20:00 uur. Er zijn nog plaatsen, maar wacht niet te lang met aanmelden!
 


Ted Talk juni 2010, Cannes.


En dan te bedenken dat Joost en ik ons destijds in 2007 als vrijwilligers hebben aangemeld, omdat die eerste QS Conference uitverkocht was. We hebben een paar dagen met stoelen gesjouwd en noeste arbeid verricht, om er maar bij te kunnen zijn.
Zo leuk om te zien waartoe het uiteindelijk allemaal geleid heeft!
 

<3 radioIk hou zo van radio!
Op 21april mocht ik heel vroeg (heel, heel vroeg) in de ochtend naar de studio van Radio 1 komen, om te komen vertellen over Nooit Af in Kwartiermakers, een programma waar veel mensen naar luisteren, zo bleek uit de piek in de boekenverkoop om 8 uur 's ochtends.
Ik had een heerlijk gesprek met Ruud Koornstra, een zeer enthousiaste en positieve ondernemer en visionair, die ook nog eens fan bleek te zijn van Nooit Af. 
 

Beluister mijn radio-optreden hier.
Vorige week was het weer tijd voor mijn vaste column op BNR. 
Wat ik daar zeg, over de Gordiaanse knoop ontwarren, is een veel brisanter inzicht dan de meeste mensen door lijken te hebben. Ik leg uit waarom het CPB ernaast zit en daarmee eigenlijk ook de regering.
Luister zelf maar.


Ook heb ik een leuke podcast gemaakt met Peter Joosten, van Project:Leven. (Podcast is ook een soort radio, toch?)

Oja (geen radio, maar ik moest het toch ergens kwijt), ik werd ook nog geïnterviewd door mijn longtime friends van MKB Servicedesk, kijk hier:


SMC050, een Hoge lezing en een paar dagen in EdinboroughIk was weer eens in mijn andere lievelingsstad Groningen, waar ik een lezing gaf voor de Social Media Club. Over mijn goeroe Pippi, onder andere. (Klik op het plaatje, voor bewegend beeld. Aan het eind maak ik trouwens reclame voor de Maakplek in Groningen, het geweldige initiatief van David Bakker en Herman Kopinga waar op 21 mei een openingsmakersmiddag is.. check de agenda!).En ook gaf ik mijn hoogste lezing ooit, in Leeuwarden, in de Achmeatoren van waaruit ik de waddeneilanden kon zien. Het was eigenlijk best een drukke maand, als ik er zo op terugkijk. Gelukkig was er ook nog even tijd om met mijn lief een paar dagen naar Edinborough te gaan. Schotland is een van mijn favoriete landen (ik ben dol op whisky en ooit getrouwd in een kilt) en Edinborough een van mijn favoriete steden.
We ontdekten een wijkje, een soort mini San Francisco met een superfijne vibe, we hebben gewandeld in de Highlands, Stirling Castle bezocht en de Mini Maker Faire.  Het was kort, maar heel fijn en nodig.  


textexpanderAl jaren maak ik tijdens mijn lezingen reclame voor Textexpander, een geweldige tijdbesparende Mac-app (waarmee je kunt tovertypen :)). 

Dat was de mensen achter Textexpander blijkbaar niet ontgaan, want ineens kreeg ik een reactie van ze en ik mag een aantal licenties weggeven. 

Dus heb je een Mac, typ je veel en hou je van tijd besparen? Klik dan hier om kans te maken!
 

de winnaars van vorige maand:Sicco Maathuis
Stephan Droog
Miriam Wesselink


Martijn Aslander  is stand-up filosoof, ideeënbedenker, schrijver, boardroom sparring partner en organizonderdeskundige.
Hij bouwde het grootste hunebed ter wereld, stond aan de wieg van Lifehacking.nl en is mede-oprichter van Permanent Beta en AmsterdamConnected.
Zowel op het podium als in zijn publicaties brengt hij met hartstocht en humor de complexe impact van technologie op de samenleving in kaart.
WAT IS EASYCRATIE?

    

 Meld je hier aan voor de nieuwsbrief!


BOEKINGEN

  
Wil je dat ik een presentatie kom houden op een congres of bijeenkomst?

Vul het boekingsformulier in >

Lees hier mijn profielpagina op thenextspeaker.com. 
En hier hoe ik lezingenaanvragen beoordeel.

En, voor wie het leuk vindt, hier is een verslag dat iemand maakte van een van mijn lezingen.


INTERVIEW

           PROJECTEN

                          


Permanent Beta

KIJK live!
QS instituut 
Lifehacking
Wooden iPad Stand
Operatie Denkraam
7 days of inspiration

Gathering Stones
- #20:36

WAT IS PERMANENT BETA?


Read this article in English

Bekijk HIER een interview met Kim van den Berg over Permanent Beta.

Op de hoogte blijven van de activiteiten van Permanent Beta? Abonneer je op de nieuwsbrief


APP TIP

Textexpander natuurlijk! 


BNR RadiocolumnMaandelijks mag ik kort iets komen vertellen op BNR. 

Beluister hier mijn laatste column, over de inflatie van macht. 

Als je me live wilt horen kan dat op de volgende dagen, telkens om 14:50 uur:

25 april
16 mei
13 juni
11 juli
8 augustus
12 september
24 oktober
28 november
19 december


COLUMN FNV    

Mijn laatste column in het FNV Magazine: De halfwaardetijd van macht.

ARCHIEF

                            

Oude nieuwsbrieven teruglezen?
Dat kan hier!Like Sometimes it wows in april... on Facebook