gelukt!Poehee, wat een heftig jaar was 2013! Hoogtepunten en dieptepunten wisselden elkaar af, zowel zakelijk als privé. 
Er zijn dingen niet gelukt (ik zeg altijd graag: 'nog niet gelukt', want op die manier bekeken kan er lekker nooit iets mislukken) en er zijn ook een heleboel dingen wél gelukt, zoals bijvoorbeeld het maandelijks versturen van deze nieuwsbrief. Want jawel: nieuwsbrief nummer 12 van dit jaar zit nú in je mailbox. :)

Het was eerst even aftasten. Moet zo'n nieuwsbrief lang zijn of kort - of mag de lengte variëren naargelang het aantal onderwerpen? Is het gek als er 168 links in de nieuwsbief staan? Waar schrijf ik over, op welke informatie zitten mijn lezers te wachten, welke verhalen zijn leuk om te lezen? 
Onder de werktitel 'zo maandelijks mogelijk' zijn we maar gewoon wat gaan doen. (En we, dat zijn Novy en ik.)
Gezien de verdubbeling van het aantal subscribers en de enorme hoeveelheid leuke reacties (die me voornamelijk via het  cadeautjes-weggeef-formulier bereiken, wat ik aanvankelijk wonderlijk vond, maar wat eigenlijk heel logisch is; ik schaar natuurlijk vele hackers onder mijn lezers) durf ik te concluderen dat onze inspanningen best wel worden gewaardeerd en dat we nog maar een tijdje zo moeten doorgaan.. 

Maar voor nu, aan het eind van het jaar: dank voor al jullie aandacht, interesse, coole bijdragen en leuke vragen!

(Momenteel ben ik trouwens bezig met een jaarboek, met alle content van de 12 nieuwsbrieven. Dat is leuk voor mezelf – het leest terug als een soort dagboek – en misschien ook voor anderen, wie weet.)

 
 

business-r-evolution
Eind november was ik op Curaçao, om in het kader van Boost Your Business samen met Esther Jacobs  en Peter Ros (helaas kon Jan Henk Bouman er wegens omstandigheden niet bij zijn) een groep Nederlandse ondernemers te inspireren.
En hoewel het alweer de derde keer was dat ik een bijdrage leverde aan BYB, was het mijn allereerste bezoek aan Curaçao – en wat vond ik het ongelofelijk leuk om daar te zijn! Alleen al omdat het zo grappig is om op zo'n ver en tropisch eiland gewoon Nederlands te kunnen praten. En ik zag ook nog allemaal leuke dingen en dieren, zoals onderwaterwrakken, fregatvogels, pelikanen, flamingo's en grote FreekVonk-fähige leguaanbeesten.

De week verliep overigens niet helemaal volgens plan. Op de eerste dag raakte 'local' Esther Jacobs betrokken bij een aanrijding en bleek voorlopig uitgeschakeld door een whiplash. Dat was een lelijke streep door de rekening (met name voor Esther natuurlijk) en betekende dat Peter en ik ineens keihard aan de bak moesten!
Maar dankzij de geweldige groep flexibele mensen (en het onwaarschijnlijke improvisatietalent van Peter en mij, haha) kunnen we toch terugkijken op een heel mooie editie van Boost Your Business. 

Omdat het zo ongelooflijk leuk is om op deze manier kennis te delen, gaan we uiteraard nog heel lang door met dit concept (twee keer per jaar: een keer in de sneeuw en een keer in de zon) maar vanaf nu onder een andere naam: Business-r-evolution. In de volgende nieuwsbrief maak ik de data bekend.

(Via deze weg nogmaals: heel veel beterschap, Esther!!)

permanent betaZet Peter Ros en mij een week bij elkaar op een Caribisch eiland en de ideeën voor Permanent Beta rijzen de pan uit.  
We hebben bedacht: we gaan samen het podium op.
Dat deden we al eens eerder, op Texel, en dat bleek heel lollig.

We zijn inmiddels begonnen met een nieuw thema binnen Permanent Beta: Pre Trending Topics. Die titel zegt eigenlijk al genoeg.
Kijk hier naar de eerste aflevering


Daarnaast gaan we onder onze alter ego's McPeter en McTinus (al dan niet in Kilt. Want waarom niet?  Ik hou van Schotland en van whisky, net als Peter) drie sessie presenteren in de Beurs van Berlage. 
De eerste: Macsplosion.
Een duizelingwekkende middag voor mensen die een Macbook, een iPad én een iPhone hebben en die willen ontdekken wat daar eigenlijk allemaal mee kan (en die te lui zijn om blogs te lezen...).
Peter en ik zijn allebei van nature heel nieuwsgierig, lezen veel, houden van pielen en klooien en kennen inmiddels een heleboel vette tips en trucs.
Let op, het is géén cursus,  we gaan je niet leren op welke knopjes je moet drukken. Het wordt: fasten your seatbelts. We laten zien wat je allemaal uit het 'mac eco- system' kunt halen tot je hoofd ervan tolt. Kosten: 99 euro ex btw.

De tweede inspiratiemiddag heeft als titel: Storytelling, marketing en conversie in de netwerk- en informatiesamenleving.
Wat is storytelling? Wat zijn sociale epidemieën? Hoe belangrijk is content? Hoe werkt het eigenlijk allemaal online (en hoe kun je daar geld meer verdienen)?

Sessie nummer drie gaat over 'slimmer ondernemen' en wordt een mix van lifehacking en ondernemerstips. Peter en ik zijn beide door de wol geverfd, hebben genoeg fouten gemaakt en weten hoe je een business moet runnen.

Wij hebben er alvast heel veel zin in!!
Macsplosion staat gepland op 12 februari a.s.
 

het belang van klooienIk was te gast in het programma Top Names van Fast Moving Targets. Aanschuiven bij Erwin Blom en Roeland Stekelenburg was een spontaan last minute besluit dat enorm goed uitpakte. 
Er ontstond een heel leuk gesprek, dat zo mogelijk nóg leukere reacties opleverde. En daar was ik heel blij mee. Ik ben niet zo vaak op (internet)tv (alleen maar soms) – ik hou er niet zo van namelijk, doe mij maar radio, zeg ik altijd, daar krijg je tenminste de tijd om je verhaal te vertellen – dus áls ik het dan eens doe is het best leuk als het enthousiast wordt ontvangen. 
(Voor wie eventueel geen zin heeft om 40 minuten naar een filmpje te kijken – ik kan me het niet voorstellen, maar het zou kunnen :) –  Leonieke Daalder schreef er een verslag van.
 

spiritualiteit?Mensen die mij wat beter kennen weten dat ik me meestal niet zo uitlaat over spirituele zaken. Ik heb gemerkt (bijvoorbeeld na mijn interview in de Happinez)  dat mensen uit de spirituele hoek doorgaans enthousiast zijn over mijn verhaal, maar dat ik er zelf niet perse blij van word. Wel van het enthousiasme natuurlijk, maar niet van de hoeveelheid misverstanden die er welhaast bij lijken te horen.

In het gesprek dat ik had met FMT kreeg ik de vraag uit het publiek: Wat is het meest geestverruimende boek dat je hebt gelezen? En ik hoorde mezelf antwoorden: Het Elixer en de Steen.

Ik kan het sneller vertellen dan opschrijven, dus kijk maar even:  FRAGMENT-FRAGMENT-FRAGMENT>>>>

Wat ik zo goed vind aan Het Elixer en de Steen is dat het een reis door een paar duizend jaar onderstroom is. Het gaat over hermetisme, mystiek, alchemie en magie en trekt heel heldere lijnen tussen Alexandrië, de Renaissance, Paracelsus, Goethe, William Blake, Tolkien en Jim Morrison. En laten dat nou net allemaal thema's en figuren zijn waarin ik me graag verdiep...
Het aardige van het hermetisme is bovendien dat het inzichten uit alle religieuze stromingen verbindt. Het is uitermate boeiende materie.  

meer

 


Waarover ik eigenlijk ook nog wilde vertellen (maar de nieuwsbrief werd te lang): mijn bezoekje aan Serious Request en de gevolgen daarvan in 2014, mijn etentje met Sanoma-mensen en de marketingbazen van de grootste elektronicamarketeers minus Apple, mijn wonderlijke ervaring met de NS HiSpeed lounge en wat er gebeurt als je daar een vervelende ervaring over twittert, mijn presentatie bij kerkgezelschappen uit Overijssel en Gelderland, de standup-sessie bij Nationale Nederlanden waarbij alle techniek uitviel en mijn bijdrage aan deze documentaire ... maar tja, soms moet je gewoon kiezen... 


verlate kerstcadeautjesIk geef weg:
- 1 exemplaar weg van het leukste boek dat ik onlangs las: De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje van (wederom) Jonas Jonasson.

- 2 exemplaren van Pamflet 2.nl – blijvend in beweging Dit vervolg op Pamflet 2.nl - zelfsturing (waarvoor ik samen met Erwin het voorwoord schreef) bestaat uit 64 visies op duurzame inzetbaarheid. Mijn bijdrage (op pagina 39) gaat over hoe ik denk over school en carrière. 

- 1 gesigneerd exemplaar van De Enthousiasme Trilogie van Rijn Vogelaar. Rijn Vogelaar is dé enthousiasme-expert van Nederland.  

- 1 exemplaar van Thuisgekookt (het kookboek van thuisafgehaald.nl) van Marieke Hart (die heel leuk is. Kijk maar. En we deden ook al eens wat samen.)

Klikt u maar!

Mazzelaars van vorige maand:

De Waka-waka wonnen:
- Tristan Koch
- Annemiek Scholten

Een babyblokje gaat naar:
- Chiara van den Berg
- Catja Cappon
- Gerrit Jan Deenen

Hou je mailbox in de gaten!

2014Wat 2014 ook allemaal moge brengen, een aantal dingen staan vast: naast alle Permanent Beta plannen ga ik leuke dingen doen bij de Week van de Ondernemer, de Engelse en Duitse vertaling van Kleintje Easycratie gaan verschijnen, net als natuurlijk Nooit Af (wat een heel goede naam is gebleken voor het boek), ik krijg een chip onder mijn huid én er is een nieuwe website in de maak:
LIEVE LEZERS, IK WENS JULLIE ALLEMAAL EEN FIJNE OUDEJAARSAVOND EN TOT VOLGEND JAAR!!!

OVER MARTIJN

 

Ik houd mij bezig met het verbinden van mensen, informatie en ideeën. Dynamiek fascineert me. Net zoals persoonlijke ontwikkeling en groei.

We leven in interessante tijden, de netwerk- en informatiesamenleving biedt grote kansen en mogelijkheden voor de mensheid.

 

BOEKINGEN


Ik heb sinds afgelopen jaar een nieuw verhaal te vertellen, als vervolg op easycratie:

 

Internet is cutting out the middleman - sneller en efficiënter organiseren in de nieuwe netwerksamenleving

 

Inmiddels ben ik ook aan het experimenteren met nieuw materiaal, o.a. over Da Vinci en  'Lief zijn werkt beter'.

Wil je dat ik een presentatie kom houden op een congres of bijeenkomst?

 

Vul het boekingsformulier in >


WORD AMBASSADEUR VAN EASYCRATIE


Als je enthousiast bent over Kleintje Easycratie en je wilt er HEEL VEEL weggeven, dan kan dat! Ambassadeurs kunnen tegen inkoopsprijs (1 euro) de boekjes bestellen, vanaf 20 stuks.

Klik hier voor het formulier.
 
Alvast ontzettend bedankt voor het verspreiden van onze  ideeën!
 
Overigens is het nog altijd mogelijk om GRATIS de Easycratie  iPhone & iPad app te downloaden!!

Easycratie op de voet volgen? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.

 

 

ASLANDER APPTIPS


Mail pilot. (Das echt een heel fijne mail-app) 

De app Drafts had ik al een tijdje, maar het was me niet volledig duidelijk wat ik er mee kon. Tot ik dit las.
 

LEUKE EVENTS


Macsplosion:
12 februari

Pre trending topics:
7 januari
4 februari
4 maart

KIJK live:
21 januari


HACK!Kijk, dit zijn nog eens handige opbergetuis. 
Te koop in de Lifehackingshop.
In A4, A5 (ideaal voor je macbooksnoer!) en A6 formaat.


FIJNE MUZIEKJES


Beluister mijn lijst met leuke liedjes op Spotify.

(Lees hier waarom ik enorm hou van het trio iPad mini, Spotify en de Bose Soundlink.)

 
 

MUST READ- Internetmaffia? Over wat er gebeurt als hordes intelligente mensen ineens ook met hooivorken digitaal op pad gaan. Heb er nog geen oordeel over overigens...  

- Opmerkelijk: eerste Lidl-restaurant

- Arnon Grunberg goes Quantified Self

- Waarom je als professional niet altijd professioneel hoeft te zijn
 

- Geweldig artikel: active ownership vs minimalism 

Elsevier coververhaal over burgerinitiatieven. 

 

 


VERLANGLIJSTJE


Heb je per ongeluk veel aan me gehad de laatste tijd? En wil je iets terug doen?

Hier is mijn wishlist.
Van boekenbonnen word ik overigens altijd blij. 
En oja: ik wil ook graag een Mac Pro :)ARCHIEF

Oude nieuwsbrieven teruglezen?
Dat kan hier!


NOVY'S WIJNTIPHa! Champagne! Feest! Bubbles!
Ik hou ervan.
Maar ik moet eerlijk toegeven dat de meeste ‘champagne’ die ik drink Prosecco heet. Of Cava. Of Sekt. 
Het is eigenlijk nooit écht Champagne. 
En dat is best jammer, nu ik er zo over nadenk. Want Champagne, oelala!
Alleen al de romantiek van de Champagnestreek. Met de kalkgronden en het koele klimaat waar de chardonnay en de pinots zo mooi langzaam rijpen en zo’n strak en mineralig basisproduct opleveren. En dan heb ik het nog niet eens over de eeuwenoude traditionele methode om de belletjes in de fles te krijgen...het is pure poëzie. 
 
Over deze Champagne van Stéphane Breton uit Arrentières lees ik dat ie mooi goud-geel is, een goede mousse heeft en een geconcentreerde geur en smaak. Ik ben benieuwd. (Ik heb hem zelf nog niet gedronken want ik bewaar hem natuurlijk voor Oud en Nieuw. Duh.)