Zo maandelijks mogelijk

pokémon go
Het zal niemand ontgaan zijn: Pokémon Go is een hype. En nou is er iedere zomer wel een of andere hype, maar deze is HUGE! (En een stuk leuker, mag ik wel zeggen, dan die andere hype momenteel, die van terreur en geweld.)

Pokémon Go is in feite de publieksdoorbraak van augmented reality, waarbij een datalaag over de realiteit heen gezet wordt. In dit spel is een meme als Pokémon gemixt met de kaartendatabase van Google Maps en Streetview, wat een bijzonder grappig, dynamisch en verslavend spel oplevert.

Nogal uniek is dat 1,3 miljoen Nederlanders de app al gedownload hadden nog voordat die in Nederland te downloaden was! Inmiddels staat het spel gewoon in de Appstore, maar tot voor kort moest je er flink wat moeite voor doen: een buitenlands account aanmaken op iTunes, om te beginnen. (Waardoor veel mensen dus een nieuwe skill hebben geleerd, die wellicht in de toekomst weer van pas komt.) Maar dit zegt dus wel iets over de gretigheid. 

Ik ben geen die-hard spelletjesfanaat, maar ik was het natuurlijk wel aan mijn stand verplicht om het uit te gaan proberen. En wat is het leuk! In mijn buurtje in Haarlem blijken veel Pokémon verstopt te zitten. En PokéStops; plekken waar je Pokémonballen kunt vinden om de Pokémon mee te vangen.
Het spel laat je de omgeving anders beleven. Ik wandelde ineens door buurtjes waar ik normaal nooit kwam. Ik ontdekte leuke straatjes. En omdat de PokéStops vaak gesitueerd zijn op bijzondere locaties, plekken met een historisch karakter, bij beeldhouwwerken etc., leerde ik ook nog eens van alles. 

Het is het eerste spel dat mensen massaal in beweging krijgt. Ik heb bevriende ouders gesproken over hun luie pubers die normaal niet uit hun stoel te krijgen zijn, en die nu ineens naar buiten, de straat op, gingen!

Inmiddels verschijnen er ook allerlei artikelen waarin wordt gesteld dat Pokémon Go helpt tegen depressie en sociale angsten. Ik weet het allemaal niet, maar het klinkt goed.

Lees:
Pokéom Go - Why you should play
How to throw a perfect curve ball in Pokémon Go
Het kostte iemand 153 kilometer om (bijna) alle Pokémon te vangen 
Pokémon go als hulpmiddel tegen depressie en angststoornissen
Hundreds team up to figure out which Pokémon Go monsters are the strongest 
- 8 Pokémon Go verbeteringen die de game een stuk beter zouden maken


Dit is natuurlijk nog maar het begin. Het is een voorteken van hoe mixed reality (zoals Kevin Kelly het noemt) ons leven gaat verrijken, niet alleen op het vlak van entertainment, maar ook op het gebied van gezondheid en creativiteit.
 

#20:36Het is alweer een paar jaar geleden dat Maarten den Braber en Joost Plattel, in navolging van Buster Benson, ineens elke avond om 20:36 uur een foto gingen maken. 

Het duurde niet lang of ik deed het ook. En ik moet zeggen: ik hou het behoorlijk steady vol (geholpen door mijn alarmklok). Heel soms sla ik een avond over, als ik toevallig net op dat tijdstip lig te slapen, of als ik geen bereik heb (zoals nu, in de krochten van de Drôme), of als onverhoopt mijn telefoon leeg is, maar ik schat dat ik er zo'n 340 dagen per jaar in slaag een foto de wereld in te slingeren, via Twitter en Facebook

20:36 draait voor mij puur om het zo dagelijks mogelijk een foto maken. Niets meer en niets minder. Een foto van iets wat die dag symboliseert, van de situatie waarin ik me op dat moment bevind, of van de mensen met wie ik me op dat moment omring.
Het is de meest luie vorm van een dagboek, maar het heeft me een heleboel gebracht, deze manier van life logging: leuke reacties, interacties en inzichten (dat ik vaker thuis ben dan ik dacht, bijvoorbeeld).
Voor mijn moeder is het ook fijn. Kan ze me een beetje in de gaten houden. 
En wanneer ik  rondom het tijdstip van 20:36 in de buurt ben van Maarten en/of Joost wordt het echt grappig.

Dit is wat Buster Benson vertelt over zijn '8:36 pm' -project.

Bekijk hieronder het filmpje waarin Joost bij TEDxYouth uitlegt waarom het zo leuk is om te doen:
Ik ben momenteel van plan om alle 20:36-foto's die ik gedeeld heb te uploaden naar Flickr. Omdat het leuk is om ze allemaal bij elkaar te zien. En omdat ze op die manier onderdeel kunnen gaan uitmaken van mijn jaarboeken
 

ted en anderson

 


Ik heb nog nooit een slecht boek kunnen ontdekken bij Maven Publishing. Ze hebben een bijzonder scherpe neus voor goede boeken, daarom werkt Permanent Beta ook zo graag met ze samen. 

Maar ik moet toegeven dat toen Maven met een boek kwam over TED, geschreven door mister TED himself: Chris Anderson, ik toch met enige scepsis begon te lezen.
Misschien omdat ik zelf spreker ben, misschien omdat ik het TED-concept al wel enigszins uitgekauwd vond; we kennen het zo langzamerhand wel en het is niet voor niets inmiddels onderwerp van satire.
MAAR... terwijl ik aan het lezen was werd ik toch heel erg enthousiast!
Het boek liet me onverwacht door een andere bril naar TED Talks kijken. En ik pikte zelfs, met mijn jarenlange ervaring als spreker, nog een aantal aardige inzichten op.
Lees hier de eerste twee hoofdstukken
En klik hier als je een exemplaar wilt winnen. 

Maar dus: Chapeau voor Chris Anderson!
En: Chapeau voor Maven!

(Ik probeer ze momenteel zover te krijgen dat ze het nieuwe boek van Kevin Kelly (The Inevitable - Understanding the 12 Technological Forces That Will Shape Our Future ) gaan uitgeven in het Nederlands. Dat is volgens mij namelijk een heel goed idee.) 

BREXIT EN DE PiRATENPARTIJJa, en dan was er natuurlijk nog de Brexit. Oftewel de referendumuitslag waar veel mensen nogal van zijn geschrokken, niet in het minst de LEAVE-stemmers zelf. 
(Want tja: wat nu? Ze hebben de gevestigde politieke orde lekker een poepie laten ruiken, maar....gaat het hier nu echt beter van worden?)

Het fenomeen dat mensen uit onvrede en chagrijn 'extreem' gaan stemmen, zonder de consequenties te (kunnen) overzien, is momenteel ook duidelijk aan de hand in Amerika, waar het er verdacht vele op begint te lijken dat Trump de presidentsverkiezingen gaat winnen. (Lees hier: 5 redenen waarom Trump president zal worden, volgens Michael Moore.)

En omdat ik het vrij reëel acht dat het in Nederland ook die kant op zal gaan, leek het me ineens een goed idee (ook al houd ik me dan meestal verre van politiek) om even te wijzen op de Piratenpartij, met programmapunten als: een transparante overheid, Innovatie en kennisdelen, vrijheid van informatie en onderwijs en waarborging burgerrechten en privacy (allemaal onderwerpen die ik mis bij de gevestigde partijen!)

Ik denk namelijk dat een groot deel van het 'chagrijnig electoraat' liever 'tegendraads' op Ancilla zou stemmen, dan op iemand als Wilders ofzo.  

SLMMR MT MK VRBRGGNIk sta al jaren bekend als lifehacker, en dat komt voornamelijk door mijn lifehacker approach: Ik ben nieuwsgierig en hou van slimme, tijdbesparende oplossingen – het is niet zo dat ik zelf kan programmeren ofzo.
De afgelopen jaren heb ik vele andere lifehackers ontmoet, en ik vind het heel erg leuk om met hen samen te 'nerden' en ons te verliezen in enthousiasme over allerlei handige tricks en tools.

Zo was ik onlangs stomverbaasd over wat Mike Verbruggen me liet zien.

Mike is workflow-ontwerper. Hij laat verschillende applicaties met elkaar samenwerken. Mike is heel goed in 'if this then that'-achtige constructies en in het uitvogelen van slimme manieren om reeksen van terugkerende handelingen te automatiseren.

Nu heeft hij het gepresteerd om met behulp van ZapierHazel en Keyboard Maestro een workflow te bouwen die zo BIZAR AWESOME is! 

Kort door de bocht komt het erop neer dat wanneer er een factuur in zijn mailbox belandt, deze automatisch door Zapier in Dropbox wordt gezet, waarna de kaboutertjes van Hazel de belangrijke gegevens uit de factuur halen, de bestandsnaam aanpassen en de factuur op jaar en maand archiveren. Vervolgens geeft Mike één keer per maand Keyboard Maestro de opdracht om alle nieuwe facturen automatisch in Moneybird te verwerken. Waarmee een administratieve handeling die normaal gesproken 10 minuten in beslag neemt, teruggebracht wordt naar 1 minuut.

Dit kan elk willekeurig administratiekantoor dus uren werk per dag besparen! Damn! 

'Waarom ben jij eigenlijk nog geen miljonair?' vroeg ik.

'Omdat mensen vaak denken dat ze het allemaal wel voor elkaar hebben en zich niet realiseren dat er nog een hele wereld aan mogelijkheden bestaat. Ze zoeken het niet op en zijn zich gewoon niet bewust van de tijd die ze zouden kunnen besparen.'

Mocht je dit nou lezen en denken: Wooow, dat wil ik! Ik wil dat de dingen sneller gaan en efficiënter!

 


Of neem een kijkje op zijn website: www.SLMMR.nl
laatste zzp-café en een nieuw radioprogramma!?
Het was een eer dat ik mocht aantreden bij het BNR's allerlaatste ZZP Café onder leiding van Diana Matroos, samen met Ben Verburg, Pierre Spaninks en Steven van Weyenberg.

Met Ben Verburg in een radioprogramma zitten is echt heel leuk: wat kan die gozer gepassioneerd ouwehoeren, zeg. En dat voor een schaatser:).
We vonden het zo leuk met elkaar dat we gewoon geen reden konden verzinnen om er niet meer door te gaan en in de laatste minuten van de uitzending (luister vanaf 48 minuten) bedachten we zomaar een heel nieuw programma: Storm Chasers. Over de nieuwe tijd, over hoe de politiek-bestuurlijke werkelijkheid en de maatschappelijk-technologische werkelijkheid dichter bij elkaar gebracht kunnen worden.

We moeten nog even wat op de financiering verzinnen, maar in augustus zitten we met Sjors Fröhlig, de baas van BNR, om tafel....

The portgame

Samen met een heleboel vrienden van Anke en mij speelden we The Portgame, het nieuwste spel van de mannen van Sherlocked, in het westelijk havengebied van Amsterdam. (Lees hier over de voorgeschiedenis.)
Het leuke van dit spel is dat het met maar liefst 42 personen tegelijk gespeeld worden. Je strijdt met meerdere teams zowel tegen als mét elkaar. In twee uur tijd moet je zoveel mogelijk aanwijzingen verzamelen die uiteindelijk de sleutel zijn tot het einddoel; het tot leven brengen van de ‘Artificial Intelligence’ die gemaakt is door een geniale maar verstrooide professor.


De puzzels die je als team moet oplossen vragen om interactie van skills en dwingen tot samenwerken. Je krijgt snel in kaart op welke manier iemand communiceert, uitdagingen aanvliegt en oplossingen verzint. Als je het mij vraagt is The Port Game dan ook uitermate waardevol en geschikt als  team-building instrument. 

 

Zin om op korte termijn met je familie, bedrijf of vriendenclub dit spel te gaan spelen? Via deze link kun je een kortingscode aanvragen. 

 


 twee jaar papa 

Een jaar geleden schreef ik in mijn nieuwsbrief een verhaaltje met de titel 'Een jaar papa'. Inmiddels ben ik dus twee jaar papa. Dat is gewoon dubbel zo lang!!

En wat is er veel gebeurd, in een jaar tijd! Zeker in het leven van Robin. Zo is ze inmiddels op vier continenten geweest, kan ze huppelen (zooo schattig), heeft ze leren kamperen in Frankrijk (met plastic krokodillen in beekjes enzo) en kan ze inmiddels prima autorijden:

(filmpje, klik)

 

100% terschelling Het prachtige boek is gewonnen door: Dragoslav Sikanja


meer lezen?


De laatste drie nieuwsbrieven:

April 2016: Sometimes it wows in april... 

Mei 2016: Work hard, play hard, play first 

Juni 2016: Over omgekeerde huur, sneeuwballen en mijn postfobieOf ga voor meer verhalen naar  www.martijnaslander.nl/blog

Martijn Aslander  is stand-up filosoof, ideeënbedenker, schrijver, boardroom sparring partner en organizonderdeskundige.
Hij bouwde het grootste hunebed ter wereld, stond aan de wieg van Lifehacking.nl en is mede-oprichter van Permanent Beta en AmsterdamConnected.
Zowel op het podium als in zijn publicaties brengt hij met hartstocht en humor de complexe impact van technologie op de samenleving in kaart.
AMUSEBOEKJES

De amuseboekjes (een smakelijk voorproefje van Nooit Af) zijn nog steeds te bestellen.
Voor €40, inclusief verzendkosten, krijg je een pakket toegestuurd met 200 uitdeelboekjes.

Bestel ze hier


WAT IS EASYCRATIE?

     
 Meld je hier aan voor de nieuwsbrief!


BOEKINGEN

  
Wil je dat ik een presentatie kom houden op een congres of bijeenkomst?

Vul het boekingsformulier in >

Lees hier mijn profielpagina op thenextspeaker.com. 

Experiment van 1 juli 2016 tot 1 juni 2017: Waardebepaling vooraf.


En, voor wie het leuk vindt, hier is een verslag dat iemand maakte van een van mijn lezingen.


INTERVIEW

           PROJECTEN

                           


Permanent Beta

KIJK live!
QS instituut 
Lifehacking
Wooden iPad Stand
Operatie Denkraam
7 days of inspiration

Gathering Stones
#20:36

WAT IS PERMANENT BETA?Engels:


Farsi:Op de hoogte blijven van de activiteiten van Permanent Beta? Abonneer je op de nieuwsbrief

 


BNR RadiocolumnMaandelijks mag ik kort iets komen vertellen op BNR. 

Beluister hier mijn laatste column, over in de toekomst kijken.

Als je me live wilt horen kan dat op de volgende dagen, telkens om 14:50 uur:

8 augustus
12 september
24 oktober
28 november
19 december


COLUMN FNV    


Mijn laatste column in het FNV Magazine, met de titel: De 'Gordoniaanse' Knoop.


LUISTERTIP

Een fantastische Podcast van Timothy Ferris met Kevin Kelly, 
over Artificial Intelligence. 


 

KIJKTIPBekijk hier de onwijs leuke Ted Talk van 'maker-in-hart-en-nieren' Herman Kopinga.

 ARCHIEF

                             

De nieuwsbrief van vorige maand: Over omgekeerde huur, sneeuwballen en mijn postfobie

Alle nieuwsbrieven teruglezen?
Dat kan hier!


JAARBOEKEN
Like Over Pokéom Go, de Piratenpartij, #20:36 en plannen voor een nieuw radioprogramma  on Facebook