Zo maandelijks mogelijk
Ik zat in het buitenland en mijn ghostwriter had vakantie, en dan kan het dus zomaar gebeuren: een nieuwsbrief van juli, in augustus!

(Hè, hè, kan ik tenminste eindelijk weer eens aanspraak maken op de disclaimer 'zo maandelijks mogelijk.' Ik wilde er laatst al bijna afstand van doen; zo akelig regelmatig als die nieuwsbrief de laatste tijd verschijnt...)


 

over BANKEN, BITCOINS EN DE BLOCKCHAIN
Banken: ik heb er in mijn leven al heel wat mee te maken gehad, op uiteenlopende manieren en in verschillende hoedanigheden.
Zo ging ik in 1998 voor een paar ton het schip in (geloof me, dan leer je een bank écht goed kennen), had ik tussen 2004 en 2006 de beschikking over een directiekamer van een Rabobank in Assen (mijn grapje destijds: 'ik heb de sleutel van de bank, helaas niet die van de kluis') en geef ik tot op de dag van vandaag regelmatig lezingen bij banken.


Vanaf mijn 13e ben ik al klant bij dezelfde (Rabo)bank in Drenthe. Zelfs nu nog, nu ik in Haarlem woon. En ook al heeft elke relatie zijn voors en tegens; ik was altijd erg tevreden met mijn bank. 
Maar de laatste tijd is de liefde wat aan het bekoelen. En niet eens door een incident, maar omdat ik ineens merk dat de Rabobank heel hard aan het weg-bewegen is van waar (ik dacht dat?) ze voor stonden. Van dat echte coöperatieve, dat ik altijd zo sympathiek vond.

Dus ik heb besloten dat ik na 30 jaar mijn geluk maar eens elders ga beproeven. 
En ik geloof dat mijn keuze is gevallen op de ING.
De ING maak ik de laatste tijd veel van dichtbij mee en ik zie dat ze echt bezig zijn te veranderen en op weg zijn om een exponentiële organisatie te worden (10 keer zo snel, goed en goedkoop als de concurrent). Hoewel ik natuurlijk ook wel besef dat het zo'n vaart niet zal lopen. 
Maar toch.

Uiteraard heb ik me ook verdiept in meer ideologische banken als ASN en Triodos, maar beide leken van dichtbij toch ineens minder ideologisch en toch nauwer verbonden bij de traditionele grootbanken dan iedereen vermoedt.

Een van de doorslaggevende factoren bij de keuze voor een bank is voor mij eerlijk gezegd: digitaal gemak. Ik ben niet voor niets lifehacker natuurlijk; ik hou nou eenmaal erg van dingen die mijn leven makkelijker maken. En ik heb sterk de indruk dat ING op dit punt de beste papieren heeft.

Een andere factor is vertrouwen. En dat is een dingetje; banken en vertrouwen.
Jaren geleden, toen ik nog lezingen gaf over netwerken, haalde ik met grote regelmaat de 'trust equation' aan. Een vergelijking waarmee je vertrouwen kunt 'berekenen'.Ik heb de trust equation nog nooit toegepast gezien op banken, bedacht ik vandaag ineens. Waarom eigenlijk niet? Want met name op het gebied van intimacy (compassie, empathie) en self-orientation (handel ik in het belang van de klant of van de bank?) valt vaak nog veel te winnen. 


Ik vraag me overigens serieus af of we op termijn – zeg over tien, vijftien jaar – nog banken hébben. Of we ze dan nog nodig hebben.
Hypotheken worden tegenwoordig al op creatieve manieren geregeld: lees maar. En niet alleen Michiel en Nynke, maar ook Esther Jacobs is momenteel bezig haar nieuwe huis op deze manier te financieren. 


Een aantal jaren geleden werd ik benaderd door de Europese Commissie om mijn mening te geven over Basel lll, de aanvulling op de bestaande bankwetgeving, die in het leven is geroepen om te voorkomen dat banken onderuit gaan, zoals in 2008 gebeurde. 

Ik zei dat ik me afvroeg of Basel lll niet het einde van de banken zou betekenen, omdat het ertoe zou leiden dat geen bank nog geld ging uitlenen, met zulke ingewikkelde regels.

Waarop men mij wat meewarig aankeek. 

Maar echt hoor: het wachten was volgens mij op alternatieven. Leek me niet zo moeilijk, met een heleboel slimme mensen op de wereld en de kracht van het Internet. 
 
En jawel: daar had je de bitcoin. Ik heb me er de afgelopen jaren behoorlijk in verdiept en met name ook in de onderliggende technologie, de blockchain. Die een serieuze bedreiging (kans) vormt voor het fenomeen 'trusted third party' – waarvoor we momenteel nog bij bankiers, notarissen en overheden terecht moeten.
 
De blockchain is een niet corrumpeerbaar administratiesysteem. 
In Honduras plegen ze inmiddels grondtransacties veiliger via de blockchain dan via de overheid.


Op de afgelopen Permanent Beta dag gaf Lykle de Vries – die er echt veel van weet – een verhelderend college over bitcoins en de blockchain. Helaas zijn daar geen opnames van, maar hier legt hij ook het een en ander uit. 

 

En bekijk ook even deze presentatie van Rutger van Zuidam (Bestaan banken over tien jaar nog?) bij het Ondernemerscollege van Baker Tilly Berk. 
 

Een heel verhelderend blog over de financiële wereld is trouwens : Follow the Money: http://www.ftm.nl/ 

En lees, als je dat niet al hebt gedaan, het boek Dit Kan Niet Waar Zijn van Joris Luyendijk.  
Of nu in elk geval even dit recente interview met hem. (Waaruit ik trouwens denk op te maken dat Luyendijk juist weer niet zo dol is op de ING, ik ben eigenlijk wel benieuwd waarom, misschien mag ik het hem nog eens vragen.)

 

een rockstar in Zuid-afrikaOp de vleugels van de storm vlogen we naar Zuid-Afrika, Kim en ik. Voor de tweede keer binnen twee maanden.
We beginnen inmiddels aardig de weg te kennen in Johannesburg.

Ik was er onder andere om te horen hoe het verder ging met de merger & aquisition deal van vorige maand (het lijkt er nog op ook dat mijn bijdrage een cruciale was), ik deed een strategische sessie met de Rand Merchant Bank die gespecialiseerd is in betalingsverkeer in Afrika (en nog maar nauwelijks over de blockchain had gehoord) en ik mocht op GIBS University een masterclass gegeven voor het FinTech Event, waar niet alleen 'conservatieve' bankiers waren, maar ook hippe tech-savvy startuppers die acuut bovenop me doken om verder te kletsen.
(Klik hier voor een liveblog/twitterverslag van het event en mijn keynote-optreden.) 

Het was al met al een vruchtbaar tripje. En leuk bovendien!
De samenwerking met Alex van Groningen en met de CFO's ter plekke is heel fijn, en Kim en ik hadden de kans om het land en de omgeving verder te verkennen.
(Voor wie trouwens denkt dat we lekker weer hadden; vergeet het maar, het is er winter en 6 graden. Wel leuk: ontbijten bij een haardvuur.)
We bezochten het hotel waar Mandela zijn boek schreef – en waar je heel lekker kon eten. En we hebben de normale mensen ontdekt! Want we wisten inmiddels waar de elite woont en werkt en we hadden de townships gevonden, maar waar was de rest? OSM? Nou, daar waren ze. Ineens zaten we tussen de hipsters en de nerds en hebben we vrienden gemaakt, die mee willen spelen met Permanent Beta.

Want het gaat dus gebeuren! We hebben een goed team mensen gevonden, en beginnen in oktober met de eerste PB-sessies  in Kaapstad en Johannesburg. Onlangs verscheen mijn lezing online, die ik gaf bij de CFO Awards tijdens mijn vorige bezoek.
Waarbij ik wordt aangekondigd als rockstar. :-)
Dat zal me in Nederland niet snel gebeuren denk ik.
Eigenlijk vind ik de paneldiscussie achteraf het interessantst.
Na mijn lezing mag ik in gesprek met  de top van de financiële wereld. Waar mensen het af en toe roerend met me eens zijn en dan weer compleet in verwarring. (Op een bepaald moment (1.12.10) roept Vusi vertwijfeld uit: 'Maar wat jij zegt staat haaks op wat we de afgelopen jaren hebben geleerd!') 


Voorlopig gaat het avontuur nog even door. In oktober ga ik alweer. Het regent aanvragen voor boardroomadvies, strategiesessie en presentaties, dus dat wordt nog een beetje een puzzel, hoe ik dat met mijn leven in Nederland ga combineren. Nouja, van op en neer vliegen naar Zuid-Afrika krijg je in elk geval geen jetlag, dat scheelt.

vimeo portfolio


Ik heb ontdekt dat je heel handige video-portfolio's kunt aanleggen in Vimeo. Dus nu kan ik overzichtelijk mijn informatieve video's ordenen en makkelijk series filmpjes delen.

Informatie

Gedachten en observaties over technologie en de netwerk- en informatiesamenleving.
 

Binnenkort ga ik opnieuw de studio in voor meer materiaal.

Oja, en we zijn ook aan het experimenteren met animaties:(Leuk? Of niet?)


 

JSF EN USA

 

Ik heb me in het verleden nogal negatief uitgelaten over de JSF's (gefundeerd op boerenlogica en gebrekkige kennis uiteraard) maar nu de aanschaf dan toch gedaan is, is het wel handig dat we die dingen ook zo effectief mogelijk gaan gebruiken – waarbij ik hoop voor humanitaire doeleinden.
Blijkbaar had mijn bijdrage aan het Air Power Symposium het gewenste resultaat, want ik vlieg in november naar een grote Amerikaanse luchtmachtbasis in Californië waar ik het Nederlandse JSF-team mag voorzien van kennis en inzichten over de transformerende wereld.
 

Hier wat achtergrondinformatie: 

https://magazines.defensie.nl/vliegendehollander/2015/01/f35

 

 

regelmaat en radio

Ik krijg een maandelijkse radiocolumn bij BNR!
Dat vind ik leuk, want radio is mijn favoriete medium. 

Ik was al vaker te beluisteren bij BNR (en regelmatiger dan ik dacht, want ze blijken uitzendingen te herhalen en dat wist ik niet. Wat dat betreft zal er dus niet zoveel veranderen.. )


 

een leuk gesprekIk had het er al eens vaker over: Productive! Magazine

In het eerste nummer verscheen mijn column: 'Zonder papier en geld'

En nu, in N˚3, feature ik opnieuw in het magazine, met een interview/tweegesprek met Fokke Kooistra. 
Over filteren, de Apple Watch en op speelse wijze bezig zijn met productiviteit. It's a long-read.
 
 


weggevenVeel mensen kennen Marcel van Driel als succesvolle kinderboekenschrijver, maar hij is op veel meer fronten actief.
Zo schreef hij enkele jaren geleden het boek met de veelzeggende titel Waanzinnige Plannen - en hoe ze te realiseren en onlangs verscheen Geen tijd, geen geld, toch doen
Ik geef drie exemplaren weg.

Klik hier als je kans wil maken.

(Maar pas op, want na het lezen van dit boek heb je dus geen excuus meer om je dromen en plannen niet uit te voeren.)

(En nu moeten we Marcel weer even met rust laten, want hij moet verder met Nachtmerrieman.)


Winnaars van vorige maand:
 

10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen
-John Verbruggen
-Josette Koelewijn
-Karen Raatsie

Collega’s en andere ongemakken van Roos Vonk: 
-Ronja Smit
-Harro van Doorn

Dit is big data van Steve Lohr:

-Nick Bartman
-Yuri Vos

Hou je maibox in de gaten, winnaars!

 

 

"....heeft zelden gelijk, maar wel vaak een punt."

Martijn Aslander is professioneel lifehacker en verbinder van mensen, informatie en ideeën. Hij is een veelgevraagd spreker op congressen, geeft advies aan overheid en bedrijfsleven en is schrijver van o.a. het boek Easycratie.
 

Zowel in zijn publicaties als op het podium laat hij de ongekende mogelijkheden zien van de huidige netwerksamenleving voor mens en arbeidsmarkt. De ‘nieuwe renaissance’, waarin kennisverspreiding sneller gaat dan ooit, biedt enorme kansen voor mensen om zich bottom-up te organiseren en sneller, efficiënter en zonder bureaucratie dingen voor elkaar te krijgen en oplossingen te vinden voor moeilijke vraagstukken.


INTERVIEW

           


BOEKINGEN

                   


Wil je dat ik een presentatie kom houden op een congres of bijeenkomst?

Vul het boekingsformulier in >

Lees hier mijn profielpagina op thenextspeaker.com. 
En hier hoe ik lezingenaanvragen beoordeel.

En, voor wie het leuk vindt, hier is een verslag dat iemand maakte van een van mijn lezingen.


AGENDA Klik hier voor alle Permanent Beta bijeenkomsten


24-15 september 2015 Helsinki: Biohacker Summit

18-26 oktober: Zuid-Afrika

13 november: PB dag#7 in Rotterdam

10-14 november: USA

12-15 november 2015: Business (R)evolution in Barcelona


PROJECTEN

                 


Permanent Beta

KIJK live!
QS instituut 
Lifehacking
Wooden iPad Stand
Operatie Denkraam

7 days of inspiration

 

WAT IS PERMANENT BETA?


Read this article in English

Bekijk HIER een interview met Kim van den Berg over Permanent Beta.

Op de hoogte blijven van de activiteiten van Permanent Beta? Abonneer je op de nieuwsbrief


EASYCRATIE NIEUWS

 
Easycratie heeft een nieuwe website! Bekijk hem hier!

Kleintje Easycratie is ook als luisterboek verschenen! 
KLIK>>>>>
 

Easycratie op de voet volgen? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.


 COLUMN FNV    


Mijn tweede column in het FNV Magazine, over waarom ik vind dat vakbonden wel mogen klagen, maar niet mogen zeuren... EEN INTERVIEW MET
DICK OOSTERWIJK


Een eigenzinnige kijk op voeding, gezondheid en duurzaamheid.


 


APPTIPS

Handig voor de reiziger:

iCurrency Pad: onmisbaar als je bijvoorbeeld de Rand wilt omrekenen naar Euro's. 

iShows2: Handig om bij te houden welke serie je ook al weer aan het kijken bent en wanneer welke episodes te bekijken zijn.

myAfrica: leuke app om de landen en steden van Afrika mee te leren.


KLASSIEKERS UIT MIJN PRIVÉ TOP 20


Ten reasons you should never get a job -  Steve Pavlina
Love is the killer app - Tim Sanders
1.000 true fans - Kevin Kelly
Kwantumtheorie van vertrouwen - Karen Stephenson
Meet the lifehackers - Clive Thompson
De Mercator Sapiëns - Geert Mak
 


ANDERE NIEUWSBRIEVEN EN BLOGS


Andere mensen schrijven ook nieuwsbrieven. Soms heel leuke en interessante.

Deze bijvoorbeeld, van Joost PlattelThe curious corner of the Internet 
Of die van Esther Jacobs. En van fotograaf Daniel Maissan.


Of het nieuwe blog van Jan Willem Wolff: Bierviltjes, reclame en meer.

De verhalen op het spoor van Martin Janssen zijn ook erg leuk, net als de avonturen in Zittingszaal 14, van rechtbankverslaggever Rob Zijlstra.

En niet te vergeten Fast Moving Targets van Erwin Blom en Roeland Stekelenburg.ARCHIEF

                   

Oude nieuwsbrieven teruglezen?
Dat kan hier!Like Het juli-nieuws in augustus. Omdat het kan :).  on Facebook