kathleenvanbrempt.be

04-10-2013

Nationalistische populisten strijden tegen de “socialistische regering” di Rupo en voorspellen dat ze na de volgende verkiezingen de sociaaldemocraten uit alle regeringen willen wippen. Dat heeft alvast het voordeel van de duidelijkheid. Ze vertellen ons dat mensen die van een leefloon leven of langdurig werkloos zijn dat zelf hebben gezocht. Wie hard genoeg werkt, kan rekenen op een welstellend leven. Maar diezelfde partijen willen hard werken niet eerlijk vergoeden. Ze willen het minimumloon afschaffen. Ze zijn voor Duitse mini-jobs, die daar 1,3 miljoen werkende armen hebben gecreëerd. Het komt er voor hen op neer dat werken helemaal niet hoeft te lonen. Wij, sociaaldemocraten, zijn net ontstaan vanuit de overtuiging dat werken wél moet lonen. 


Een eeuw geleden werden dezelfde argumenten gebruikt: de overheid moet zo weinig mogelijk impact hebben en je moet de markt zo vrij mogelijk laten. Want de markt creëert welvaart en alle bemoeienissen van de overheid zetten een rem op die welvaartsgroei. Nochtans is er vandaag een verschil met vroeger. Vroeger bestond er geen sociale rechtvaardigheid, vandaag wel. Vroeger hadden wij iets te winnen, vandaag hebben we véél te verliezen.


De aanval is ingezet op de sociale welvaartsstaat, op fundamentele rechten en vrijheden. Dagelijks lees je de zorgvuldig gemaakte mythes over het profitariaat van de armen en werklozen, de zieken, de gezinnen met alleenstaande ouders, de lagere middenklasse, zelfs de mythes over de kinderen die profiteren van hun peperdure bos- en zeeklassen. De arme slachtoffers van al die ellende? De CEO’s en bankiers, die hun zuurverdiende bonussen beperkt zien. En net dat is het grote verschil tussen sociaaldemocraten en conservatieven. Zij wijzen voortdurend op de splinter in het oog van de sociale welvaartsstaat, maar de balk in de ogen van de vrije, laissez-faire markt weigeren ze te zien. Dat pikken we niet. Solidariteit kan alleen maar werken als iedereen daar ook eerlijk aan bijdraagt.


De volgende verkiezingen zijn uiterst belangrijke verkiezingen. Niet alleen voor Vlaanderen en België, maar voor héél Europa. We bevinden ons op een belangrijk kantelmoment. Blikken we vooruit en proberen we komaf te maken met de neoliberale recepten die ons in de crisis hebben gestort en proberen we een eerlijkere en duurzamere samenleving te maken. Of gaan we verder koken met dezelfde recepten die ons in de crisis hebben gestort, alleen nog een graad erger? De waarschuwingen zijn er: bedrijfsleiders tonen wereldwijd minder belangstelling voor duurzaam ondernemen, de inkomenskloof in Europa is gegroeid, het aantal werklozen is dramatisch gestegen en het aantal superrijken is nog nooit zo groot geweest dan vandaag. Alle mechanismen die aanleiding hebben gegeven tot de crisis bestaan nog steeds. Eigenlijk zou het niet zo moeilijk mogen zijn om de juiste keuzes te maken.

In de kijker

In Europa

In de buurt

In de gaten

 

 Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties? Laat ze me zeker weten!

Wenst u meer informatie?
Contacteer ons via kathleen.vanbrempt@s-p-a.be.

Socialist & Democrats

U kan deze mail ook online lezen in uw browser. Indien u deze mail niet meer wenst te ontvangen, kan u hier uitschrijven.