kathleenvanbrempt.be

29-06-2012

Europa is niet meer weg te slaan uit de actualiteit, en hoe. Beelden van Grieken die aanschuiven voor voedselbedeling staan in schril contrast met berichten van een zoveelste redding uit de crisis. Als we de Europese leiders mogen geloven, zitten we gebeiteld met een strategie van ad hoc reddingsoperaties en strenge besparingsmaatregelen.
Niets is minder waar. De leiders van alle lidstaten steken hun knappe koppen bij elkaar en nemen keer op keer contraproductieve beslissingen. Resultaat: stijgende staatsschulden met de afbrokkeling van de welvaartstaat tot gevolg.

Belangrijk is dat Europa een project is. Dit impliceert een visie en dus een plan met duidelijke stappen. Een strategie om uit de crisis te geraken zal pas zijn vruchten afwerpen als die duurzaam is. Duurzaam door een échte Europese aanpak van de bankensector onderworpen aan Europees toezicht. Duurzaam door overheidsinvesteringen niet systematisch gelijk te stellen aan uitgaven. Duurzaam door onze scope niet te beperken tot de wereld van de markten, maar te luisteren naar de Europese bevolking.

Met de voorstellen die Van Rompuy formuleerde, kunnen we beginnen spreken van een dergelijk plan. Het blijft echter te weinig en vooral te eenzijdig. Als we kiezen voor een diepere integratie, moet dat ook gelden voor het sociale beleid. In mijn Europees project moet duurzaamheid namelijk rijmen op solidariteit. Zonder kunnen we niet spreken van Europa.

Wil je hier meer over weten? Dan kan je terecht op Eurodocs. Een nieuwe rubriek op de website waar je artikels vindt die dieper ingaan op de Europese problematiek en mijn visie daarop.

Verder in deze nieuwsbrief:

In de kijker

In Europa

In de buurt

In de gaten

 

Hebt u vragen, opmerkingen of suggesties? Laat ze ons zeker weten.

Wenst u meer informatie?
Contacteer ons via kathleen.vanbrempt@s-p-a.be.

Socialist & Democrats

U kan deze mail ook online lezen in uw browser. Indien u deze mail niet meer wenst te ontvangen, kan u hier uitschrijven.