Copy
Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk hem in uw browser.

Vijf jaar Platform Linked Data Nederland

We nodigen je van harte uit voor het feestelijke symposium op 7 maart 2017


Op 7 maart kijken we terug en vooruit op vijf jaar Platform Linked Data. Je kunt deze bijeenkomst onder meer visies op linked data verwachten van Erik Jonker van Bureau Digicommissaris. Het Ministerie van IenM vertelt over linked data voor de Omgevingswet. En Marc Lieber van Trivadis introduceert een nieuwe Pharma case.
Meld je aan

Nieuws


Datajournalistiek met behulp van linked data


Tijdens het symposium van het Platform Linked Data Nederland begin december, is een toepassing voor datajournalistiek gekozen tot beste gebruikerservaring met linked data. Andere toepassingen die meedongen naar deze prijs waren een toepassing waarmee huizenkopers interactief de woning en de buurt kunnen verkennen en een 'one click on the map' toepassing die geovisualisatie met SPARQL combineert.

De winnende toepassing laat zien hoe linked data van toegevoegde waarde kan zijn voor datajournalistiek. De gerealiseerde oplossing ondersteunt datajournalisten bij het doen van onderzoek op basis van data afkomstig uit verschillende bronnen in verschillende formaten. Vertrekpunt voor het team waren twee datasets over drone aanvallen in Pakistan en Jemen. Deze datasets zijn omgezet naar linked data en verrijkt met gegevens over coördinaten en links naar andere databronnen.

Lees het volledige artikel...


Linked data op de kaart


Tijdens de UX Linked Data Challenge is de YASGUI SPARQL client ontwikkeld. Een op Javascript gebaseerde interface waarmee je elk SPARQL endpoint kunt benaderen. Nieuw is de Geo tab waardoor het tonen van geometrie in Linked Data een fluitje van een cent is.

YASGUI zorgde al voor het controleren en accentueren van syntax, helpt prefixes, properties, classes, en endpoints automatisch aan te vullen, en maakt het mogelijk om queries te bookmarken. Het toont resultaten in de vorm van tabellen en grafieken. En nu dus ook op de kaart. Het Kadaster heeft de YASGUI SPARQL client in een productie-omgeving opgenomen op https://data.pdok.nl/yasgui.

Lees meer op de website van het Platform

SEMANTiCS 2017: Call for Research & Innovation Papers


SEMANTiCS heeft haar call for research and innovation papers en Industry en Use case presentations gepubliceerd. In 2017 strijkt dit congres neer in Amsterdam. Meer informatie over de call vind je op de SEMANTiCS website

Kalender

Via deze nieuwsbrief blijft u op de hoogte van het Platform Linked Data Nederland
2017 Geonovum


Uitschrijven en wijzigen gegevens
bijwerken gegevens or uitschrijven