Copy
 

Platform implementatie Linked Open Data
Mei 2014

Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven?
Bekijk online 

   
 

Terugblik bijeenkomst SLO Enschede

Op 17 april waren we te gast bij het Nationaal expertise centrum Leerplan Ontwikkeling (SLO) in Enschede. Geheel in traditie trapte Allard Strijker als gastheer af. Hij gaf een indrukwekkende presentatie over de omgang van begrippen en vocabulaires in het onderwijsveld. De potentie van Linked Open Data in het onderwijsveld kwam daarbij goed naar voren. Vervolgens liet John Walker zien welke progressie NXP geboekt heeft bij het toepassen van LOD sinds de presentatie van juni 2013. Het middagprogramma stond in het teken van de voortgang van de cases in PiLOD. Voordat de paasborrel van start ging, gaf Marcel van Mackelenbergh een inspirerend verhaal over de mogelijkheden die Linked Data de Belastingdienst biedt op het gebied van Fraudebestrijding. Genoeg stof om te bespreken bij de aansluitende borrel. Dank aan SLO voor de gastvrije ontvangst van de PiLOD community.
 
 

19 mei | LOD Bijeenkomst in De Waag Society

Op 19 mei is de Waag Society gastheer van de openbare bijeenkomt van het Platform implementatie Linked Open Data. Zij organiseert deze dag een Lagerhuis debat over privacy onder leiding van Marleen Stikker van de Waag. Twee teams debatteren over de stellingen "Privacy regels werken niet", "Linked open Data schendt de integriteit van onschuldige burgers" en "Privacy voor burgers is verleden tijd". Na het debat laat Steven Pemberton van CWI ons zien dat er meer is dan Big Data: er is ook heel veel small data.
Daarnaast in het middag programma PiLOD bekenden Rinke Hoekstra (Herkomst en Hergebruik van Data) en Christophe Gueret (Data Cubes).

Programma en aanmelden

 

9 mei | Conceptual Friday met Sebastian Tramp

Op vrijdag 9 mei nodigt Ordina u uit voor een bijzondere conceptual friday op locatie. Die dag komt Sebastian Tramp van de Universität Leipzig naar Nederland en geeft hij bij Ordina in Nieuwegein een presentatie over OntoWiki.
Deze presentatie kan gratis bijgewoond worden. Zie: Details OntoWiki presentation on 9 may
 

Mogen wij uw dataset linked maken?

Ook benieuwd naar wat Linked Data u kan bieden? En u heeft een (open) dataset? Meldt uw dataset dan nu aan om er Linked Data van te maken. Op het linked data symposium van 25 juni, ontvangt u uw dataset terug als linked data!

 

25 juni | Linked Open Data Congres bij Beeld en Geluid

Op 25 juni brengen we de resultaten van het Platform implementatie Linked Open Data in woord en beeld. Bent u nieuwsgierig naar industriële toepassing van Linked Open Data? Op het congres vertellen vertegenwoordigers uit de Publishing en de Farmacy over hun toepassingen. Meer geïnteresseerd in nieuwe technologie? Markus Lanthaler, de grondlegger van JSON-LD, zal u laten zien waarom JSON-LD, de wereld van Linked Data verbindt met de developers community. Of wilt u inspiratie op doen in brede zin? Dan neemt Dave Blank, hoogleraar en programmadirecteur aan het MESA+ van de Universiteit Twente, u mee in de wereld van nano technologie en legt van daaruit relaties naar linked data. Of bent u meer geïnteresseerd in de overheidsambitie, beleid en context? Ron Roozendaal (CIO, ministerie VWS) zal hier in zijn openingsspeech uitgebreid op ingaan! In LODx Talks, nemen de deelnemers in PiLOD u in hoog tempo mee langs resultaten en demo’s en natuurlijk blikken we ook vooruit. Wij kijken uit naar uw komst!

Programma en aanmelden
 

Server in Big Data Value Center Almere

PiLOD heeft in april beschikking gekregen over een eigen krachtige server die gehost wordt bij het Big Data Value Center in Almere. Gerard Persoon, deelnemer in het Platform, is beheerder van deze server. De PiLOD server is de primaire leer- en experimenteeromgeving en zal ook een omgeving worden waar organisaties zelf linked datasets kunnen publiceren en onderhouden. Het gaat dan om linked datasets die al wel gemaakt zijn, maar die nog niet gepubliceerd zijn, zodat andere partijen ze gemakkelijk kunnen gebruiken in hun toepassingen.

Meer...
 

What's hot in PiLOD?

De werkgroep URI Strategie werkt aan oplossingen voor het temporeel aspect in URI's. Er wordt kennis vergaard over hoe rijk je een URL mag maken (incl. bv versies en tijd) of moet je dit in ontologie oplossen. Praktijkcase is het Kadaster met de uitdaging om historische database (vanaf 1950) met kadastrale percelen te ontsluiten als linked data.
De werkgroep Kennisoverdracht organiseert drie kennissessies op conceptual friday. De volgende drie onderwerpen zijn geselecteerd: 1) Virtuoso, 2) OntoWiki en 3) Installatie van de LOD2 stack op onze Pilod server(s). Iedereen is van harte welkom hierbij aan te schuiven. Zie pilod.nl voor meer info.
Op zaterdag 17 mei is er een developers sessie waarin specialisten aan de slag gaan om meer data te linken, beschikbaar te stellen in interfaces op de PiLOD servers. Wilt u mee doen? Meldt u aan bij Dimitri van Hees of Erwin Folmer.

 
 

Kalender

Datum Evenement Toelichting
9 mei 2014
17 mei 2014
19 mei 2014
11 juni 2014
25 juni 2014
LOD Bijeenkomst De Waag Society
Developers sessie Freshheads
Conceptual Friday|OntoWiki
Open Data Estafette Duurzame Energie
LOD Congres Beeld en Geluid
Meer informatie
Meer informatie
Meer informatie
Meer informatie
Meer informatie
 
Het Platform implementatie Linked Open Data wordt mogelijk gemaakt door de Belastingdienst | DANS | DEN | Forum Standaardisatie | Geonovum | Kadaster | Ministerie I&M | Ministerie BZK | Ordina | Rijkswaterstaat  | SLO | TNO
 
 
   
Wilt u deze mailing niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier uitschrijven voor deze mailing
U ontvangt deze mailing omdat u zich via onze website heeft aangemeld.