Copy

Het laatste nieuws over de geo-standaarden

Onderzoek: De impact en de potentie van locatiedata en -technologie


Het bedrijf Geospatial Economy + Communications verrichtte in samenwerking met en in opdracht van Geonovum en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een studie naar de rol van locatiedata en de impact van locatietechnologie op de Nederlandse digitale economie in een internationale context. Naar aanleiding van deze in 2020 uitgevoerde studie is nu een rapport verschenen.
 

Meewerken aan de digitale transformatie van Europa

De Europese Commissie heeft een sterk ontwikkelde visie op de digitale transitie van Europa. Ze onderzoeken bijvoorbeeld hoe een digitale democratie, een digitale economie en een digitale leefomgeving eruit kunnen zien.

Wij zijn op zoek naar partijen in ons netwerk die mede uitvoering willen geven aan de digitale transformatie.

> Lees meer

Kalender


Komende maand staan de volgende bijeenkomsten en activiteiten op onze kalender.

13 april | Wijs met Locatie - Satellietdata & AI voor aarde
20 april | Geo-inspiratiedag - Digital Twins
21 april | De MIM-factor
 

In consultatie

deadline 19 april | Zoekfunctie voor OGC APIs
 

Kennissessie geodata uitwisselen in lichte formaten

Sinds 2018 verkent Geonovum verschillende lichtere bestandsformaten voor geodata. Een aantal - zoals GeoPackage - zijn inmiddels veelgebruikt. In kennissessies in februari en maart bespraken we nieuwe ontwikkelingen. Ook verkenden we over welke formaten de deelnemers graag meer willen weten. Komend jaar willen we hier namelijk verder aan werken. 

> terugblik op de sessie van februari en maart

Linked data: onmisbaar voor doorontwikkeling in samenhang

Geonovum heeft in het kader van het BZK programma Doorontwikkeling in Samenhang van de geo-basisregistraties (DiS Geo) in 2019 en 2020 experimenten uitgevoerd om te onderzoeken hoe een voorziening voor een samenhangende objectenregistratie eruit zou kunnen zien. Linda van den Brink neemt je in een reeks artikelen mee in de geleerde lessen. In dit eerste artikel geven we onze kijk op linked data.  

> lees het artikel

21 april 2021 | De MIM-factor

Het Metamodel voor informatiemodellen (MIM) biedt een gemeenschappelijk vertrekpunt voor het maken van informatiemodellen. De afspraken reiken over de grenzen van bestuurslagen heen en zijn toepasbaar in  uiteenlopende domeinen. Wil jij weten of MIM ook jou verder kan helpen en hoe dan? Ben je benieuwd naar de laatste ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de sessie 'De MIM factor'.

> lees meer

Update Objectenhandboek BGT|IMGeo

Onlangs heeft Geonovum een nieuwe versie van het BGT|IMGeo Objectenhandboek beschikbaar gesteld. De nieuwe versie is bijgewerkt op alle punten die in IMGeo 2.2 staan vermeld. Ook is de vormgeving aangepast.

Op korte termijn willen we het objectenhandboek met een aantal bronhouders evalueren. Wil jij hieraan meewerken? Laat het ons weten via imgeo@geonovum.nl.
 

> Bekijk het Objectenhandboek

Groot deel leveranciers BGT bronhouderssoftware getoetst op correcte toepassing standaarden

Om na te gaan of software de standaarden correct toepast en verwerkt, kunnen leveranciers hun producten laten certificeren. Voor de verschillende processen in de BGT keten zijn hiervoor toetsen ontwikkeld. Het merendeel van de BGT bronhouderssoftware heeft inmiddels alle certificeringstoetsen met succes doorstaan.

> lees meer

Masterclasses Kennisplatform API's


Om kennis te delen over het maken en gebruiken van APIs, produceert het Kennisplatform API's Masterclasses. Deze Masterclasses zijn na de live uitzending ook nog online te bekijken.

20 april 2021 | Hoe zit het met Digital Twins?


Het Ministerie van BZK (DiS Geo en BRO), Kadaster/PDOK en Geonovum organiseren in 2021 vier geo-inspiratiedagen. De eerste geo-inspiratiedag vindt plaats op 20 april. En we beginnen direct met een spraakmakend thema, namelijk: digital twins. Want het woord digital twins gonst de laatste tijd door de virtuele wandelgangen. Hoogste tijd om uit te vinden wat hier aan de hand is.

> Lees meer

Vragen over de geo-standaarden?

Heb je een vraag over de geo-standaarden? Plaats je vraag op het Geoforum of stuur een mail naar Geonovum
 

2021 Geonovum,


Wil je deze emails niet meer ontvangen?
schrijf je uit.