Copy
Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk hem in uw browser.

Mei 2016

Inhoud van deze nieuwsbrief:


Uitnodiging Symposium Platform Linked Data Nederland


Op 27 juni organiseert het Platform Linked Data Nederland een symposium. U bent daarbij van harte welkom! Wij zijn dit jaar te gast in Eindhoven, waar later die week ook het European Data Forum plaatsvindt.   

In de ochtend nemen we u mee in hoe Linked data innovatie stimuleert en hoe u er uw voordeel mee kunt doen. Vervolgens hosten wij het eerste PLDN Doctoral Consortium. In deze sessie presenteren PhD studenten onderzoeken gerelateerd aan linked data, semantisch web en datawetenschap aan een gerenommeerd panel van experts.
Tot slot is er ruimte voor speeddates. Heeft u een idee of onderwerp dat u graag verder wilt onderzoeken of uitwerken? Of heeft u expertise waarvoor u een toepassing zoekt? Wij bieden u een unieke gelegenheid om tijdens deze bijeenkomst een onderzoeks- of businesspartner  te vinden waarmee u de uitdaging kunt aangaan. Succesvolle matches, krijgen een financieel steuntje in de rug van het Platform!

Een nieuwe Linked Data publicatie


Waar kan je linked data eigenlijk toepassen? Met die vraag gingen we vorig jaar op zoek naar Nederlandse toepassingen. We vonden 15 pareltjes en hebben die vastgelegd in een nieuwe publicatie. Op het symposium van 27 juni overhandigen we de eerste editie van deze nieuwe publicatie. Ook alle deelnemers aan het symposium ontvangen deze dag een exemplaar van dit boek vol inspiratie. Daarna komt het boek voor iedereen beschikbaar.

Gevonden voorwerpen


Terugblik op PLDN Rabobank sessie: Smart Data Publiceren


Op 21 april was er een PLDN werksessie met het thema Smart Data Publiceren. Voorafgaand aan het programma konden de deelnemers een blik werpen op het Rabobank museum, met daarin onder andere mainframes uit jaren dat de gemiddelde linked data expert nog geboren moest worden….

In de aftrap ging Marcel Kuil in op de innovatie agenda van de Rabobank en de plek die linked data daarin heeft. Het centrale thema van de middag was hoe linked data kan helpen om data beter vindbaar te maken in zoekmachines zoals Google. Marcel illustreerde dat met een zoektocht naar de dichtstbijzijnde pinautomaat, waarbij o.a. real-time beschikbaarheid werd meegenomen. Drie experts gaven vervolgens hun visie op dit onderwerp. Ed Bohnen (Gemeente Rotterdam) begon met de basis. Hoe moet een website ingericht zijn, wil deze uberhaupt door Google geindexeerd worden. Daarna was het woord aan twee deelnemers van het Geo4web testbed. Dimitri van Hees nam ons mee in hoe ontwikkelingen als schema.org helpen in de vindbaarheid op het web, en het belang van conversie. En Paul van Genuchten (GeoCat) liet zien hoe je met een proxy de geodata on the fly kan converteren naar formaten die beter bruikbaar zijn op het web. Flinke discussies, pizza’s en een borrel complementeerde deze geslaagde sessie.

Terugblik PLDN sessie: Work in Progress


Wat hebben riolering, muzieklijstjes, wasmachines, melkkoeien, de brandweer en mythologische monsters met elkaar gemeen?  Linked Data natuurlijk.

In de ochtend van de PLDN werksessie van 10 mei kwamen allerlei Nederlandse Linked Data projecten aan bod. De aanwezigen hadden zo binnen een halve dag overzicht van wat er allemaal gebeurt. Zoals gebruikelijk in een werksessie werden de presentatoren op hun beurt geprikkeld met goede vragen, wat tot mooie interactie leidde. In de middag gaf Arjen Santema een workshop. Een goede open source toolstack om linked data te publiceren ontbreekt nog; Arjen zocht enthousiastelingen die de handen ineen willen slaan om zo’n open source toolset te gaan realiseren op basis van al bestaande onderdelen zoals het voor het Kadaster ontwikkelde Linked Data Theatre. Hiervoor was onder de aanwezigen zeker animo; er wordt nu gezocht naar de beste organisatievorm.

De presentaties zijn te vinden op de site van het Platform Linked Data Nederland


3 juni: Conceptual Friday - over het stappenplan & sensordata als linked data


Het Platfom Linked Data Nederland kan elke vrijdag gebruik maken van het pand van Geonovum voor een 'conceptual friday'. Tijdens een conceptual friday wordt linked data kennis gedeeld tussen experts en verder gebracht in een steeds wisselende samenstelling. Op vrijdag 3 juni staat het onderwerp Smart Dairy Farming centraal.

Vanuit TNO zijn Jacco Spek en Jack Verhoosel actief in het Smart Dairy Farming project. Zij hebben daar het Stappenplan Linked Data toegepast en verder doorontwikkeld. Daarnaast lopen zij tegen een aantal issues aan rondom het omzetten van sensordata naar Linked Data (ze hebben nu al 300GB aan sensordata omgezet naar Linked Data). Deze twee onderwerpen komen aan bod in deze conceptual friday. De eerste rondom het stappenplan (inclusief nieuwe inzichten) in de vorm van een presentatie en de tweede in de vorm van een discussie met de aanwezigen. Schuif gerust aan!
Via deze nieuwsbrief blijft u op de hoogte van het Platform Linked Data Nederland
2016 Geonovum,


 update uw e-mailsettings voor deze nieuwsbrief of afmelden voor deze nieuwsbrief