Vises e-mailen forkert? Læs nyhedsbrevet på nettet.


INSPIRATIONSMAIL DECEMBER 2010


Kære modtager af byrejsen.dk’s inspirationsmail

Så er det december og tid for årets sidste inspirationsmail.

Vi er lige vendt tilbage fra en intern researchtur til Holland, fyldt godt op med nye indtryk og en masse viden om spændende projekter. Vores tur gik til Amsterdam, Utrecht, Apeldoorn og Rotterdam, og emnerne spændte vidt, lige fra kulturhuse i yderområder til regnvandshåndtering, sanering af sociale boligbyggerier og kobling mellem detailhandel og togstationer. Vi har udvalgt enkelte af projekterne til nærmere beskrivelse og slutter inspirationsmailen af med en kort status på årets forløb og en julehilsen til jer alle.  


Bijlmermeer

Bijlmermeer – socialt boligbyggeri/ghettoområde i Amsterdam
De fleste husker sikkert billederne af et flystyrt midt i et boligkvarter i Amsterdam engang i 90´erne. Katastrofen skete lidt syd for Amsterdam centrum, i bydelen Bijlmermeer, der i forvejen var hårdt ramt af arbejdsløshed og kriminalitet. Den tragiske hændelse blev startskuddet til en gennemgribende handlingsplan for området og sidenhen har der været gennemført projekter på flere fronter. Bygninger er revet ned, gamle er blevet saneret og rundt omkring er der skudt enfamilieshuse og rækkehuse op for at bryde boligblokkenes monotone udtryk. Farverig, spændende og rigtig flot arkitektur har givet området et fantastisk løft samtidig med at kommunen har arbejdet hårdt på at øge trygheden i bydelen, dels ved mere overvågning, men også med tiltag som affaldshåndtering, byrumsforskønnelse mv. Bijlmermeer er god inspiration til kommuner, boligselskaber og andre, der arbejder med udvikling af sociale boligområder.
 
Kulturhuset Dok Zuid – Apeldoorn
Hollændere tog i 80´erne til Danmark for at få inspiration til udviklingen af kulturhuse. Inspirationen og den viden de fik med hjem har de sidenhen brugt til at videreudvikle ideer og koncepter inden for kulturhusbegrebet. Det har resulteret i en række spændende og inspirerende kulturhusprojekter i yderområderne i Holland, og vi besøgte et i byen Apeldoorn, små 90 km fra Amsterdam. Tre skoler, et bibliotek, ældreboliger, sundhedscenter med læger, psykologer, terapeuter mv., en cafe samt forskellige kommunale servicefunktioner er blevet samlet i to bygninger der ligger ved siden af hinanden. Dok Zuid er god inspiration til kommuner, der ønsker at skabe synergi imellem servicetilbuddene, fx i mindre byer og landdistrikter.


Kulturhus Dok Zuid

Leidsche Rijn – byudviklingsprojekt i Utrecht
VINEX er et begreb som dækker over udvikling af satellitbyer i Hollands større byer. Leidsche Rijn er Utrechts satellitby og pt. Hollands største udviklingsprojekt. I år 2025 skal her bo 80.000 mennesker i 30.000 boliger, heraf 30% socialt boligbyggeri, og der skal skabes 40.000 nye arbejdspladser. Projektet rummer et væld af spændende elementer. Skal vi fremhæve to ting, er det for det første, at alt vand håndteres internt i området, både regnvand og spildevand. Faskiner er et af elementerne her. For det andet er der i hjertet af området en enorm park på 300 ha. Det sikrer de rekreative kvaliteter i det nye byområde. Også den fysiske aktivitet er med: Der er en rekreationssti på 8km rundt om anlægget. Langs ruten er der digital tidsregistrering, således at man med en særlig chip, kan få projekteret sin løbetid op på lystavler langs ruten. En sjov måde at konkurrere med sig selv eller andre på. Leidsche Rijn er god inspiration for alle der skal anlægge et nyt byområde – en investering der rækker årtier frem.
 
Status på året
Det har været et spændende og begivenhedsrigt år med mange studieture for kommuner, Realdania og andre professionelle kunder i både Danmark og Norge. Vi har udviklet en række nye destinationer og har opdyrket nye emneområder inden for strategisk byudvikling. Samtidig er den faglige fordybelse fortsat, og vi arbejder nu med fire faser på alle ture: dialog-planlægning-gennemførelse-evaluering. Samarbejdet med kunderne er i det hele blevet endnu mere centralt for os i 2010. Vi har lagt stor vægt på kundemøder i hele landet og på at lade kundernes ønsker være styrende for udviklingen af vores ydelser. Det vil fortsætte i 2011.
 
Vi ønsker jer alle en rigtig glædelig jul og et godt nytår!

De bedste hilsener

Torsten Bo Jørgensen

Direktør, byrejsen.dk


Dette nyhedsbrev sendes til byrejsen.dk - Strategisk Byudviklings kunder og andre med interesse i strategisk byudvikling

Du modtager denne e-mail fordi du er tilmeldt nyhedsbreve fra byrejsen.dk. Hvis du ikke ønsker at modtage nyhedsbreve længere kan du altid afmelde dig med et enkelt klik

Nyhedsbrevet udsendes af:
byrejsen.dk - Strategisk Byudvikling
C/O Republikken
Vesterbrogade 24B
1620 København V
Denmark

Add us to your address book

Copyright (C) 2010 byrejsen.dk - Strategisk Byudvikling All rights reserved.

Videresend byrejsen.dk's nyhedsbrev til en ven