Vises nyhedsbrevet ikke korrekt? Læs den i din browser.
Kühlungsborn_sommer
Kære modtager af byrejsen.dks nyhedsbrev

Yderområderne og hvad turismen kunne bidrage med
I den seneste tid har der været fokus på udkantsdanmark. DR har kørt en længere serie både på radio og TV, og der har været spændende inspiration fra andre europæiske lande. Både enkeltcases såvel som baggrundsinformation om strategier og politiske prioriteringer. Det har været spændende at følge, og jeg håber at interessen holder ved – også viljen til at søge inspiration uden for Danmarks grænser.

Samtidig er dansk turisme inde i en bølgedal uden lige. I mere end ti år er antallet af overnatninger faldet. Turismeerhvervet klager over dårlige rammebetingelser, mens en turismeforsker påpeger, at man er for dårlig til at tænke i totale oplevelser, der virkelig kan tiltrække turister.

I dette nyhedsbrev stiller vi skarpt på tre tyske udkantsbyer, hvor turismen er gjort til omdrejningspunktet i den lokale udvikling. Resultaterne taler for sig selv.

Annenwalde

I Annenwalde bor der kun 100 indbyggere. Byen ligger nord for Berlin og rummer en historie om, hvor store udviklingsmuligheder der kan ligge i at aktivere de sociale ressourcer i en by. Efter den tyske genforening i 1990 sygnede byen hen, lige indtil tre aktive kvinder tog sagen i egen hånd og fik genoplivet landsbyfesterne. Der blev sat skub i udviklingen og kvinderne fik givet byen optimismen tilbage, hvilket resulterede i at glasværket blev genåbnet og en række andre oplevelsesprægede småerhverv kom til. I dag har byen 20.000 turister årligt. Jeg besøgte selv Annenwalde, da jeg arbejdede på Realdania-projektet
Mulighedernes Land. Du kan læse hele hele artiklen om Annenwalde her

Kühlungsborn

Kühlungsborn er en mindre by og et badested med ca. 7000 indbyggere ved Østersøen. Ved hjælp af et stærkt samarbejde og et knivskarpt fokus har byen på 10 år formået at øge turismen med flere hundrede procent og er i dag tæt på maksimumkapacitet for hoteller, ferielejligheder og turister. I Kühlungsborn er der 60 hoteller og pensionater foruden ferielejlighederne, og samlet når man op på 2 millioner overnatninger om året. I gennemsnit bliver hver gæst 6,2 nætter i byen. Eksemplet viser, hvordan en lille by som Kühlungsborn kan transformeres og gøre turismen til sit eksistensgrundlag. I dag er byen best case i VisitDenmarks helårsturismeprojekt.

Bremerhaven

Bremerhaven er en by med ca. 117.000 indbyggere. Byen er en af de største europæiske havnebyer og et vigtigt eksportcentrum for Tyskland. Store oplevelsesattraktioner, herunder Klimahuset (2009), det tyske Udvandrerhus (2005), en zoologisk havpark og et skibsfartmusuem, har også gjort byen til en turistdestination. Derudover er der blevet bygget et hotel og et konferencecenter. Det hele markedsføres effektivt under overskriften ’havneverdener’ (Havenwelten), og turisterne strømmer til. Eksemplet viser, hvordan man med målrettede investeringer og en klynge af oplevelsesattraktioner kan skabe en ny turistdestination.

Vi laver gerne studieture til de tre byer. De kan også indgå i kombinationer med andre byer og temaer. Kontakt os og fortæl hvad I arbejder med lige nu. Vi kvitterer med et forslag til en studietur.

Siden sidst
...
...har vi været på studietur med Herning Kommune, Kreative Byer, Danske Havnes Fiskerihavneudvalg, Porsgrunn Kommune samt Ballerup Kommune. Derudover har vi aftalt en række spændende studieture; fx skal DSB Trafikplanlægning til både Frankfurt, Amsterdam og London hvor de skal se og høre om strategisk kobling af cykler og tog. Herning Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg skal på en studietur til Valencia i Spanien og blandt andet se på urban idræt og kultur.

De bedste hilsener,

Torsten Bo Jørgensen
Direktør, Byrejsen.dk
www.byrejsen.dk

Følg os:

Follow us on Twitter! på Twitter
Follow us on Facebook! Bliv fan

Dette nyhedsbrev sendes til byrejsen.dk´s kunder og andre med interesse i studierejser og byudvikling

Afmeld din mailadresse fra denne liste | Send til en ven |

Kontakt:
Byrejsen.dk
C/O Republikken
Vesterbrogade 24B
1620 Kbh V
info@byrejsen.dk
+45 4160 4028

Copyright (C) 2009 byrejsen.dk All rights reserved.