Copy

Is rouwen een kunst…

Verdiepingsdag 17 maart 2022

De terugkomdag van 16 november is voor herhaling vatbaar. Met een prachtige groep mensen, die allen al eens eerder een traject hadden doorlopen bij Mea of Joni, kwamen we bij elkaar in Drimmelen. Op een fantastische plek midden in de natuur was het een dag vol verdieping. Men stond stil om daarna weer verder te kunnen. Daarom noemen we een dag als deze vanaf nu; een verdiepingsdag!

Na zoveel enthousiasme van zowel de deelnemers als onszelf, hebben we de volgende verdiepingsdag vast gepland op 17 maart van 09.30 tot 16.30. Wil je meer informatie of weet je nu al dat je hier graag bij wil zijn? Laat het weten!

Een mooi verhaal…

In een vallei, ver, ver weg, leefde eens een jongeman die beweerde dat hij het mooiste hart had van de hele vallei. Overal waar hij kwam toonde hij het aan iedereen die het maar wilde zien. En inderdaad zijn hart was zo perfect als een hart kan zijn. De jongeman oogstte bewondering alom, en zijn hart zwol van trots.

Op een dag had hij weer een grote menigte rondom zich verzameld. Ze stonden midden in het dorp en iedereen bewonderde zijn hart. Ze waren het er allemaal over eens: dit hart was perfect! Het was ook helemaal gaaf. Er was geen schrammetje of wond te zien. Dit was het mooiste en gaafste hart dat ze ooit hadden gezien. De jongeman was er erg trots op en pochte honderduit over zijn mooie en perfecte hart.

Opeens stapte een oude man uit de menigte naar voren en zei “Waarom is jouw hart niet zo mooi als het mijne?”. De oude man liet zijn hart zien en iedereen keek ernaar. Het sloeg krachtig, maar het zat vol littekens. En er waren plaatsen waar stukken uit waren gehaald en andere stukken in waren gezet. Deze stukken pasten niet mooi in de gaten maar hadden rafelige hoeken. Er waren zelfs plaatsen bij waar hele stukken uit zijn hart ontbraken. De mensen keken verbaasd. “Hoe kun je zeggen dat jouw hart het allermooiste is?” dachten ze.

Ook de jongeman keek naar het hart van de oude man en zag de staat waarin het verkeerde. Hij lachte. “Je maakt zeker een grapje,” zei hij, “Vergelijk jouw hart eens met het mijne. Die van mij is perfect en de jouwe is een puinhoop vol littekens en scheuren.”

“Ja,” zei de oude man. “Jouw hart ziet er perfect uit, maar ik zou niet met je willen ruilen. Kijk, elk litteken vertegenwoordigt een persoon aan wie ik mijn liefde heb gegeven. Ik scheur een stukje uit mijn hart en geef het aan die persoon. En vaak geven ze een stukje van hun hart aan mij terug om zo de lege plaats op te vullen.”

“Maar de stukjes zijn niet precies hetzelfde. Ik heb gerafelde hoeken, dat ben ik met je eens, maar het herinnert me er aan dat we liefde met elkaar hebben gedeeld. Soms geef ik een stukje van mijn hart weg en heeft de ander me geen stukje van zijn hart teruggegeven. Dat zijn de lege gaten. Het geven van liefde is een risico. Ook al zijn die gaten in mijn hart pijnlijk, ze blijven open. Het herinnert me eraan dat ik ook liefde voor deze mensen heb en ik hoop dat ze op een dag zullen terugkeren en het gat zullen opvullen.”

“Zo,” zei hij “zie je nu wat echte schoonheid is?”

De jongeman stond roerloos, tranen rolden over zijn wangen. Hij liep naar de oude man toe, greep in zijn perfecte hart, scheurde er een stuk uit en met trillende handen bood hij het de oude man aan.

De oude man nam zijn offer aan, plaatste het in zijn eigen hart, en nam een ander stuk uit zijn hart en plaatste het in de wond van het hart van de jongeman.

Het paste niet perfect en er zaten wat rafels aan, maar de jongeman keek naar zijn hart, niet meer perfect, en hield ervan als nooit tevoren.

Het was nu mooier dan voorheen, omdat de liefde van de oude man nu ook door zijn hart stroomde.

Bron onbekend

Zorgverzekering

Het einde van het jaar is in zicht, 2022 staat voor de deur. Mocht je op dit moment denken of al weten dat je in 2022 gebruik wilt maken van alternatieve geneeswijzen, dan is dít het moment om na te kijken of jouw zorgverzekering dit (gedeeltelijk) vergoed. Het wijzigen van je zorgverzekering kan bij de meeste zorgverzekeraars aan het einde van het kalenderjaar, tussen 12 november en 31 december. De wijziging gaat dan in op 1 januari.

Lees - en luistertips

Podcast: Doodnormaal

Femke vertelt over het verlies van haar 14-jarig zusje en haar beste vriendin Anouk toen zij 17 was. Ze krijgt ruimte om te rouwen, zelfs zoveel dat het achteraf gezien een onveilige situatie was. Het verlies maakte haar boos en werd de regisseur van haar leven. Femke is therapeut en is er van overtuigd dat liefde en vreugde voor iedereen is weggelegd.
Klik hier op de podcast te luisten.

Podcast: Werken aan innerlijke vrede

Luister hier naar de aflevering met Mea Willaert psychosociaal therapeut bij verlies en verandering.

Boek: Het Geschenk

Edith Edger, psycholoog, schrijft hoe we in ons leven allemaal te maken krijgen met lijden. We kennen allemaal verdriet, verlies, wanhoop, angst en mislukking. Maar we hebben ook allemaal een keuze als we te maken hebben met trauma of moeilijkheden. We kunnen opgeven of ervoor kiezen om elk moment als een geschenk te ervaren.

Boek: Wanneer word je dood?

Wat zeg je als je kind met de dood geconfronteerd wordt? Dit boek is geschreven door rouwtherapeut Riet Fiddelaers. Als iemand overlijdt, roept dat bij kinderen vaak vragen op. Het is belangrijk om deze vragen serieus te nemen en informatie te geven die kinderen helpt om dit verlies een plek te geven. Het boek moedigt ouders, leerkrachten en hulpverleners aan om zo concreet mogelijk te zijn. Door bijvoorbeeld uit te leggen wat dood precies is, dat je verdriet mag hebben, en dat er troost is.

Tot slot…

Ik hoop dat jullie met plezier deze 3de nieuwsbrief hebben gelezen. In december houden we kerstvakantie van 24 december tot en met 3 januari. In die periode is Praktijk Verder gesloten. Voor nu wens ik jullie dagen in liefde toe. Ik weet dat de feestdagen voor veel mensen niet zo feestelijk voelen. Door een verlies, gemis of eenzaamheid kan het moeilijk zijn deze dagen door te komen. Laten we extra omkijken naar elkaar en elkaar blijven zien.

Joni

PS Mocht je iemand kennen die het leuk vindt om deze nieuwsbrief te ontvangen, stuur hem dan gerust door. Fijn zelfs!
En wist je dat Praktijk Verder ook te vinden is op Instagram en Facebook?

Copyright (C) 2021 Praktijk Verder. All rights reserved.

Voorkeuren wijzigen | Afmelden

Email Marketing Powered by Mailchimp