Copy

Összefoglaló segédanyag és beszélgetést indító kérdésötletek pedagógusoknak

Pedagógusok és más fiatalokkal foglalkozó szakemberek számára készítettünk segédletet a "kék bálna" nevű jelenség iskolai, tanórai feldolgozásához. Az elmúlt napok nagy médiavisszhangját kiváltó témája a gyerekek körében is érdeklődésre tett szert. A jelenség kapcsán számos fontos kérdés megbeszélésére nyílik lehetőség kötetlenebb keretek között. Ennek megtervezésében nyújt segítséget a honlapunkról letölthető dokumentum.
 

A​ 116 000 Segélyvonal az Eltűnt Gyerekért új szolgáltatás​sal gazdagodott​: a fényképes keresés​sel segítjük a gyerekek hazakerülését


Áprilisban új szolgáltatás csomagot indít a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány az eltűnt, szökésben lévő gyerekek érdekében. A 116 111-es telefonszámon illetve a eltuntgyerekek@kek-vonal.hu címre várjuk olyan hozzátartozók megkeresését, akik aggódnak egy eltűnt vagy gyakran csellengő gyerek miatt. A meghallgatáson, érzelmi támogatáson és közös megoldás keresésen túl, ezekben az esetekben együttműködünk a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatokkal, illetve nevelőszülőknél vagy gyermekotthonban élő gyerek esetén a szakellátásban dolgozó szakemberekkel,  hogy feltérképezzük a szökés - eltűnés hátterében álló tényezőket, és facilitáljuk a gyerek érdekében álló változásokat, ezzel is megelőzve az eltűnés ismétlődését.

A szolgáltatás csomag része a www.eltuntgyerekek.hu oldalon elérhető fényképes keresés. Közösségi megosztásokon és nyomtatható plakátokon keresztül a 18 év alatti, rendőrség által is keresett gyerekek megtalálását, a szülő, gyám (törvényes képviselő) engedélyével, minden  adatvédelmi szabályt és megfontolást követve a nyilvánosság erejével segítjük. 
A rendőrséggel való minél jobb együttműködés érdekében március 23-án tréninget tartottunk az ORFK Budapesten szolgáló körözési előadóinak.

Ismét ingyenes tréningek a Kék Vonal munkatársaitól!

A tavalyi nagy érdeklődésre való tekintettel idén is adunk lehetőséget egy napos workshopok keretében gyerekekkel foglalkozó szakembereknek, együtt gondolkozni a szexuális visszaélések és az ezekhez köthet​ő gyermekeltűnések veszélyéről. Az alkalmakon arra fókuszálunk, hogy gyerekekkel, kamaszcsoportokkal dolgozva, hogy lehet ezekről a nehezen bevihető témákról beszélgetni. Kisfilmekkel és konkrét tanórákra vihető tematikákkal, gyakorlatokkal és saját élményt adó kommunikációs gyakorlatokkal segítjük, hogy könnyebb legyen szexuális visszaélés áldozataival beszélni és legyen eszköz a prevenció szolgálatában. A workshopokra az info@kek-vonal.hu címen, pár soros bemutakozó levéllel lehet jelenetkezni

Szupervíziós csoportot indított a Kék Vonal gyerekekkel foglalkozó pszichológusoknak

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány missziója szerint meghallgatja, és a bajban segíti a gyerekeket illetve támogatja a felnőtteket abban, hogy erre képesek legyenek. Mert a feladat nem mindig könnyű! Türelmesem, nyitottan, minden előítéletünket félretéve, a gyerekre és nem a problémákra fókuszálva, mégis megoldást keresve hallgatni, beszélgetni, ha kell cselekedni. Felmérni, hogy éppen az aktuális helyzetben mi szolgálja a gyerek legjobb érdekét, hogy ha nincs jó megoldás csak több rossz, akkor abból, hol sérül legkevésbé a gyermek. Ismerni saját emberi és szakmai határainkat, ezeket úgy jelezni, hogy a bizalom ne sérüljön. Együttműködni, delegálni, közösen gondolkozni, a gyerek jogait szolgálni, közben titkait óvni.... mindezt különböző intézményi keretek, és szervezeti kultúrák hátterével. A Kék Vonal segélyvonalait szakemberek is hívhatják, szívesen gondolkozunk közösen a gyerekek érdekében. 2017 március végével egy új műfajban is segítjük a gyerekekkel hivatásszerűen foglalkozó szakembereket: pszichológusoknak indítottunk szupervíziós csoportot. A folyamatot hagyományteremtőnek szánjuk.

A Kék Vonal Iskolalátogató Csoport folyamatos akcióban

​Több budapesti kerületen kívül Cegléden és Dunaújvárosban is járt a Kék Vonal Iskolalátogató csapata.​Továbbra is várjuk iskolák jelentkezését, hogy egy-egy rendkívül osztályfőnöki órán vagy egy témahét, tematikus nap keretében beszéljünk a Kék Vonal szolgáltatásairól, vagy olyan kérdéskörökről, amik gyakran megjelennek hívásainkban: párkapcsolatok világa, kortárs bántalmazás, internetes veszélyek... 
Tapasztalataink szerint a május sok helyen a rendkívüli tanórák, tanítási napok, hetek hónapja, illetve az is jellemző, hogy a tanév utolsó egy-két hetében, már tanárnak és diáknak is különösen igénye van valami másra, mint a szokásos tanórák, ezért készülünk rá, hogy májusban is sok helyre hívják Iskolalátogató Csoportunkat.
Dunaújvárosi iskolalátogatásunkat forgatócsoport is megörökítette

Mentori Kézikönyv iskolai kortárs segítő programokhoz

A Kék Vonal több éves tapasztalatait, és egy finn - észt - svéd - magyar együttműködésben 2015-2016-ban megvalósult projekt tanulságait összegző Mentori Kézikönyvet készített alapítványunk. A Kézikönyv minden pedagógusnak hasznos kiadvány lehet, akik szeretnének kortárs segítő programot indítani, mentorálni vagy szívesen felhasználnák a kortárs segítség módszertanának elemeit a jobb légkörű, biztonságos és elfogadó iskolákért.

(A képre kattintva elérhető)
Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány 1%-os kampány 2017 (1)
Kérjük, támogassa munkánkat!
 
​Elindult adó 1%-os felajánlásokat gyűjtő kampányunk! ​Nagyon köszönjük mindenkinek az eddig támogatást és szeretettel várjuk az adó 1%-okat, hogy minden gyereket meghallgathassunk!
Legyen önkéntesünk!

Önkéntes munkával is lehet támogatni missziónkat, miszerint a gyerekeket meg kell hallgatni, a bajban segíteni kell őket, és a felnőtteket támogatni abban, hogy erre képesek legyenek.  Következő képzésünk június 23-án egy félnapos workshoppal indul, folyamatosan várjuk rá a jelentkezéseket. A jelentkezés részleti itt olvashatóak:
 
Copyright © 2017 Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp