Copy

Recensies Droeftoeters

Vorige week donderdag ging in een bomvolle Haarlemse stadsschouwburg Droeftoeters in première. En wat was dat één groot feest! Zowel het publiek als de aanwezige pers waren unaniem enthousiast. De Theaterkrant en Musicalnieuws gaven 4 sterren. En Ilovetheater gaf zelfs 4,5 ster!
Als jullie ons zoeken, wij zitten nog een tijdje in de zevende hemel…

Vanaf het startschot, als de dame en drie heren van Oeloek een wild jazznummer van een bigband mimen, raast er een wervelwind door de zaal. Goddank, er zijn een paar momenten van betrekkelijke luwte, maar eigenlijk is het anderhalf uur windkracht 8 bij Oeloek. Stoelriemen vast, we bevinden ons in een gebied met hevige turbulentie. Wat een energie.

De krankzinnige dans van Jantijn Prins in een schaatspak dat hij op zijn trouwdag draagt behoort niet alleen tot de hoogtepunten van deze voorstelling, maar ook van dit theaterseizoen. En laten we de aanloop naar deze dans, als het geslacht van de bruidegom dat zich verkeerd in het schaatspak heeft gepositioneerd, door een behulpzame medewerker van het confectiebedrijf wordt ‘rechtgezet’ niet vergeten.
Carlijn van Rij heeft een zeer prettige zangstem, waarmee ze malle fratsen kan uithalen, waardoor Oeloek in Droeftoeters ook muzikaal fijn kan uitpakken. Door de absurde, fysieke humor kan Oeloek als theaterkinderen van Waardenberg & De Jong worden beschouwd.

We razen van een huiselijke ruzie tussen een man en zijn overleden (nee, dit is geen tikfout) vrouw, een haperende platenspeler via een klunzige technicus bij een muziek act naar een menselijke xylofoon. Het meeste is te zot voor woorden.

Als je na de spectaculaire finish, die plaats vindt op de top van de Mount Everest, de zaal uitloopt, blijft alleen een gevoel van bijna kinderlijke vrolijkheid over. En dan rest maar één conclusie: de vier energiebommen van Oeloek verdienen allemaal een ster.

⭐️⭐️⭐️⭐️ — De Theaterkrant

Foto: Anne van Zantwijk

Van Droeftoeters door Oeloek moet je wel houden. Aanstekelijker dan dit bestaat niet.

Gelijk vanaf de allereerste minuut word je hier vrolijk van. Echt echt heerlijk" zo vat een bezoeker het samen. En zo is het: Vier super energieke chaoten met talent voor timing en komedie, malloten die een zaal vol droeftoeters aan het huilen van het lachen krijgen. Alsof je bij een kindervoorstelling zit met ongeremde kids, zo krijgt Oeloek een bomvolle zaal vol volwassenen van allemaal verschillende leeftijden vanaf de eerste seconde mee. Aanstekelijke levenslust dendert door de zaal. Winterblues worden afgegooid, je wordt meegesleurd in de absurde maalstroom van vier heerlijke mensen.

Een apart compliment voor het zangtalent van Carlijn. Wat een stem, en vooral ook wat een flexibiliteit om met elke vinding mee te bewegen. De scene waarin muziek aan en uit wordt gezet moet tot de klassiekers van het Nederlands theater gaan horen. Zo leuk, zo goed, en zo perfect getimed, dat is een zeldzaam pareltje.

De chaos van verhalen heeft toch een verbindende lijn, die aan het eind dramatisch samenkomt. Het is gek, grappig, op geheel eigen wijze maatschappijkritisch zonder in valkuilen te denderen, maar het allermooiste is de kracht van alle vier de spelers om hun absurde emotiesprongen niet alleen in woord, maar ook in mimiek en toon, heel sterk neer te zetten.

Absurd, snel, maf, komisch, wendbaar, overweldigend en zelfs op zijn allerflauwst nog heel grappig. Je dendert erin en je komt verkwikt en vrolijk naar buiten.
Op naar de schouwburg en laat je glijden in de gekte, de liefde voor het theater, in de zindering van iets dat zo prachtig gebouwd is en dat nog lang na vibreert, je blijft nog heel lang nalachen.
Kunnen er subiet buttons gedrukt worden met de tekst I love Oeloek?

⭐️⭐️⭐️⭐️ — Musicalnieuws

 

Deze voorstelling is vanaf de eerste minuut, tot de laatste minuut één brok energie, met veel absurde surrealistische humor, waarbij je als publiek gewoon niet kan stoppen met hard lachen.

⭐️⭐️⭐️⭐️ ,  5 — Ilovetheater


We spelen Droeftoeters nog tot en met mei door het hele land, dus vast en zeker ook bij jou in de buurt. Dus ken jij een droeftoeter, of ben je er misschien zelf één, check dan onze speellijst!

Een nieuwe Oeloekbaby

Voor David was het wel een hele bijzondere week. Een paar dagen voor de première, op maandag 22 januari, beviel Esther namelijk van hun prachtige dochter. Welkom Sarahly!

Speellijst Droeftoeters


Januari

Di 30 jan, Eindhoven, Parktheater
 

Februari

Do 1 feb, Hardenberg, Theater De Voorveghter
Wo 7 feb, Stadskanaal, Theater Geert Teis
Do 8 feb, Deventer, Deventer Schouwburg
Vr 9 feb, Brielle, BREStheater
Do 15 feb, Leeuwarden, Stadsschouwburg De Harmonie
Vr 16 feb, Lochem, Schouwburg Lochem
Do 22 feb, Amstelveen, Theater Griffioen
 

Maart

Do 8 maart, Roosendaal, Schouwburg De Kring
Za 17 maart, Rijswijk, De Rijswijkse Schouwburg
Za 31 maart, Sittard-Geleen, De Domijnen
 

April

Do 5 april, Oldenzaal, Stadstheater De Bond
Vr 6 april, Arnhem, Posttheater
Za 7 april, Amsterdam, De Meervaart
Wo 11 april, Zoetermeer, Stadstheater Zoetermeer
Do 12 april, Naaldwijk, Westlandtheater De Naald
Vr 13 april, Oosterhout, Theater De Bussel
Wo 18 april, Alphen a/d Rijn, Theater Castellum
Do 19 april, Almelo, Theater Hof 88
Vr 20 april, Hendrik-Ido-Ambacht, CC Cascade
Za 21 april, Rotterdam, Theater Zuidplein
Wo 25 april, Ijmuiden, Stadsschouwburg Velsen
 

Mei

Wo 16 mei, Maassluis, Theater Koningshof
Do 17 mei, Leiden, Theater Ins Blau
Vr 18 mei, Den Haag, Theater Diligentia

Voor meer info en de actuele speellijst: oeloek.nl

Volg ons op:

Facebook
Twitter
Instagram
Deel
Tweet


Update je gegevens
Afmelden voor de Oeloek Nieuwsbrief

Email Marketing Powered by Mailchimp