Copy

porcupine letter 3 Δε φαίνεται σωστά το email αυτό; Δείτε το σε ένα browser


Μια σύντομη σκέψη: πού φτάνει το Internet

Αυτός είναι ένας χάρτης από τους followers που έχω στο Twitter.
 
 

Αν και, προφανώς, η Ελλάδα έχει το πιο έντονο χρώμα, εντυπωσιάζομαι πάρα πολύ από κάτι τέτοιους χάρτες.

Δηλαδή, χάρη στο Internet επικοινωνείς με κόσμο από τόσα μέρη της Γης, μέρη που μάλλον ποτέ δε θα δεις. Από ανθρώπους που δε θα γνωρίσεις ποτέ από κοντά, δεν ξέρεις τι κάνουν, πως ζουν, τι προβλήματα και τι χαρές έχουν. Αυτό ήταν κάτι εντελώς ανήκουστο κάποια χρόνια πριν. Πόσο εκπληκτικό είναι αυτό το μέσο; Είναι ή δεν είναι μία από τις μεγαλύτερες επινοήσεις της ανθρωπότητας;

Βέβαια, κι αυτό είναι το καλό, ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιεί το Internet όπως θέλει. Μπορεί να κλείσει από μόνος του τα σύνορα της επικοινωνίας του και να μείνει προσκολλημένος στη γειτονιά του. Αλλά στα δικά μου μάτια είναι μια ευκαιρία μοναδική να βγεις έξω από το χωριό σου και γνωρίσεις όσα περισσότερα μέρη μπορείς. Έστω και από απόσταση.

Links
 
 • Clouds over Cuba  Το 1962 ο κόσμος έφτασε μια ανάσα πριν από ένα πόλεμο με πυρηνικά όπλα. Από τη μία ήταν η πανίσχυρη τότε Σοβιετική Ένωση κι από την άλλη η Αμερική. Το όλο σκηνικό εκτυλίχθηκε στην Κούβα, στενή σύμμαχο της Σοβιετικής Ένωσης.
  Στο ντοκυμαντέρ Clouds over Cuba θα δείτε πώς η ανθρωπότητα διέφυγε κυριολεκτικά τελευταία στιγμή από τον πιο καταστροφικό πόλεμο της ιστορίας της. Συγκλονιστικό.

   
 • Καλύτερη δουλειά, σε λιγότερες ώρες
  Το να δουλεύεις περισσότερο δε σε κάνει πιο παραγωγικό. Η παραγωγικότητα αυξάνεται όταν αυξάνεται η ένταση της προσπάθειας για συγκεκριμένο χρόνο. Αυτό είναι το μυστικό.
 • Γιατί το Google "σκότωσε" το Reader;
  Γιατί το Google, το Facebook και το Twitter δε θέλουν απλώς να είναι οι πρώτοι, αλλά γιατί τα θέλουν όλα. Έτσι, δε διστάζουν να κάνουν ό,τι μπορούν για ν' αλλάξουν το Web έτσι όπως το ξέραμε. Όπως λέει και το άρθρο "Well, fuck them, and fuck that".

Φωτογραφία
 
Πώς θα φαίνονταν οι πλανήτες από τη Γη αν απείχαν όσο απέχει η Σελήνη;
Τρομακτικό, αλλά και πόσο εντυπωσιακό... Μια ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε τι γίνεται εκεί έξω. 

  
Video
 
Scrooser
Πώς να μετακινούμαστε στις πόλεις; Το αυτοκίνητο είναι υπερβολή. Με το ποδήλατο ιδρώνεις και κουράζεσαι και φτάνεις λίγο χάλια στον προορισμό σου. Ενώ με το Scrooser... μαγεία. Θέλω ένα τέτοιο τώρα.
iPhone apps: Rise vs. Wake
 
 

Τα ξυπνητήρια για το iPhone εξελίχτηκαν. Το Rise και το Wake είναι δύο τέτοια δέιγματα. Πολύ καλαίσθητες εφαρμογές. Ποια νικάει;

Αισθητική: Είναι εξίσου όμορφες εφαρμογές. Πανέμορφες για την ακρίβεια. Παίζουν με τα έντονα χρώματα σε σκούρο φόντο και τις πολύ καθαρές γραμματοσειρές. Με πολύ μικρή διαφορά προτιμώ το Wake.

Ευχρηστία: Και οι δύο εφαρμογές αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα: πρέπει να είναι το τελευταίο app που αφήνεις ανοιχτό πριν κοιμηθείς. Αλλιώς δε χτυπάνε. Το πρόβλημα είναι του λειτουργικού της Apple βέβαια κι όχι δικό τους. Αυτό πάντως τα κάνει αρκετά πιο δύσχρηστα.
Το σετάρισμα των εφαρμογών και η περιήγηση σε αυτές θέλουν και στις δύο περιπτώσεις μια μικρή εκμάθηση. Δεν είναι δηλαδή κάτι που το μαθαίνεις στο λεπτό. Το Wake και πάλι είναι ένα κλικ καλύτερο, καθώς έχει ξεχωρίσει χωροταξικά πιο καλά κατά τη γνώμη μου τις ενέργειες που έχει να κάνει ο χρήστης.

Features: Και οι δύο εφαρμογές έχουν κολπάκια για να κάνεις snooze π.χ. αν ρίξεις μια καλή σφαλιάρα στο κινητό σου το πρωί, αυτό σταματάει για λίγο και ξαναξεκινάει αργότερα. Ή μπορείς να το γυρίσεις ανάποδα και να το κλείσεις μια και καλή και να μην ξυπνήσεις ποτέ. Το Wake έχει 1-2 τρόπους παραπάνω να το κάνεις να σκάει, οπότε μάλλον είναι κι εδώ ελάχιστα καλύτερο από το Rise.

Ήχοι: Παρότι το Wake έχει ένα πολύ ωραίο ήχο με κακαρίσματα από το διπλανό κοτέτσι, εδώ το Rise είναι αχτύπητο. Η γκάμα των ήχων που παρέχει είναι super και δεν ξέρεις ποιον να πρωτοδιαλέξεις. Με μεγάλη διαφορά είναι ο νικητής.

Σύνολο: Στην πράξη για μένα νικάει το Rise, ακριβώς λόγω των ήχων του.  Αυτό δηλαδή χρησιμοποιώ κάθε μέρα. Αλλά σκέπτομαι να βάζω εναλλάξ μια μέρα το ένα και μια το άλλο. Έτσι για την πλάκα της ιστορίας.
 
Shameless self promotion

Μερικά πρόσφατα κείμενα από το porcupine colors.
 • Τι είναι το User Experience Design;
  Είναι η μέθοδος και οι τεχνικές που κάνουν τις ιστοσελίδες να πετυχαίνουν
 • Τα καλύτερα ελληνικά Web Fonts
  Είναι πια πολλά και είναι πολύ καλά. Στο κειμενάκι θα κουραστείτε να βλέπετε επιλογές από τα καλύτερα που κυκλοφορούν εκεί έξω.

Πρόσφατα projects
 
 

Το Jupitee είναι ένα εύχρηστο εργαλείο δημιουργίας εφαρμογών για iPhone κι όχι μόνο. Ένας τρόπος, δηλαδή, για να έχουν όλοι τη δική τους εφαρμογή, ανεξάρτητα από τις τεχνικές τους γνώσεις. Για το Jupitee αναλάβαμε το design και το development της ιστοσελίδας. 
Διαβάστε περισσότερα


Super προσφορά: Προωθήστε αυτό το email σε ένα φίλο σας και κερδίστε το επόμενο δωρεάν!
(Όχι ότι είναι πολύ έξυπνο αυτό που έγραψα... ούτως ή άλλως δωρεάν θα λάβετε και το επόμενο. Παρ' όλα αυτά, εσείς προωθήστε το email, αν σας άρεσε.)

Μην ξεχνάτε ότι λάβατε το porcupine letter γιατί εσείς εγγραφήκατε σε αυτό. Αλλά πάλι... πάντοτε μπορείτε να διαγραφείτε από τη λίστα και να συνεχίσουμε να είμαστε φίλοι.

Δε βλέπω το λόγο, αλλά μπορείτε να διαγραφείτε από τη λίστα παραληπτών του newsletter όποτε θέλετε. Αλήθεια.
Μπορείτε επίσης να αλλάξετε τις ρυθμίσεις της εγγραφής σας.

Email Marketing Powered by Mailchimp *