Klik hier als je deze mail niet goed kan lezen.
 
inhoud

Expo Exclusief uit het Stadsarchief  
     
  Het stadsarchief Leuven bewaart in zijn depot heel wat verrassend mooie, interessante en belangrijke archiefstukken. Omdat het hoog tijd wordt dat deze historische pareltjes in de spotlights komen te staan, stelt het archief naar aanleiding van de 15de editie van Erfgoeddag, 175 jaar archiefwerking en 15 jaar Tweebronnen, 15 kroonjuwelen aan jou voor, die elk op hun specifieke manier heel bijzonder en iconisch voor de stad Leuven zijn.

Je kan deze unieke archiefstukken vanaf nu zondag tot 17 mei bewonderen tijdens de tentoonstelling ‘Exclusief uit het Stadsarchief’ in de wandelzaal van het Leuvense stadhuis. Jij bepaalt mee welk kroonjuweel het ultieme topstuk van het stadsarchief wordt. Dat wordt bekend gemaakt op 10 oktober tijdens de viering van 15 jaar Tweebronnen. Welk stuk verdient jouw stem?

Neem nu al een kijkje op www.exclusiefstadsarchief.be en volg het stadsarchief via facebook: www.facebook.com/StadsarchiefLeuven.
 
  terug naar inhoud
 
 
In primeur: archief proeft van nieuwe dimensie  
     
  Deze expo toont ook een primeur voor de archiefwereld: één document is omwille van zijn kwetsbaarheid niet in zijn originele vorm te bekijken. Maar er werd gezorgd voor een waardig alternatief. De Leuvense bedrijven Argon en Materialise hebben  dankzij ultramoderne scan- en 3D-printtechnieken een replica van het historisch zeer belangrijke Charter van Kortenberg (1312) gemaakt. Het was een bijzondere uitdaging voor de beide bedrijven om de zegels en de prachtige oorkonde zo getrouw mogelijk na te bootsen. Aan een even broos als historisch  belangrijk archiefstuk werd zo een nieuwe dimensie toegevoegd.  
  terug naar inhoud
 
 
De zeven archiefbrunches  
     
  In de aanloop naar de feestdag van 10 oktober 2015 wordt elk kroonjuweel ook toegelicht door een expert tijdens een van de zeven archiefbrunches. Die vinden vanaf mei elke eerste zaterdag van de maand plaats in de leeszaal van het stadsarchief. Deze lezingen zijn tegelijk interessant en lekker, want naast de enthousiaste uitleg van de sprekers krijgen de deelnemers er een uitgebreid brunchbuffet bovenop.
 
De eerste archiefbrunch vindt plaats op zaterdag 2 mei 2015 van 10.30 tot 12.30 uur. Sprekers van dienst zijn professor dr. Jelle Haemers en stadsarchivaris Marika Ceunen. Zij tonen je de veelzijdige inhoud van de stadsrekeningen en de discrete elegantie van de porseleinkaarten.

Het volledige programma vind je op www.exclusiefstadsarchief.be onder 'Experten vertellen'.

Wil je deelnemen aan een van deze brunches? Schrijf je dan snel in via archief@leuven.be of telefonisch op 016 300 869, want de plaatsen zijn beperkt! Per brunch betaal je € 15 per persoon.
 
  terug naar inhoud
 
 

      Uitschrijven <<Email Address>> Stuur door naar een vriend
      Copyright © 2014 | Stadsarchief Leuven | All rights reserved.