Copy
Email not displaying correctly? View it in your browser.
Besök Martyrkyrkans vänner
Veckorapport 12, April 2014
 
Kristna halshöggs offentligt i Somalia


 
Kära vän och läsare,

Denna vecka ber vi för våra lidande bröder och systrar i Somalia, där en kristen mor nyligen blev halshuggen framför ögonen på sina barn, samt för offren för en attack mot en kyrka i Kenya.
 
SOMALIA
Den 4 mars kallade medlemmar av den jihadistiska gruppen Al-Shabaab invånarna i hamnstaden Barawa i sydöstra Somalia till stadens centrum för att bevittna avrättningen av Sadia Ali Omar (41) och hennes kusin Osman Mohamoud Moge (35), som hade upptäckts vara kristna. Ett ögonvittne berättar att innan de halshöggs kungjorde en av militanterna:
”Vi vet att dessa två är kristna som nyligen kom tillbaka från Kenya - vi vill utplåna varje hemlig kristen som bor inom mujahidins (jihadisternas) område.”

I folkmassan som bevittnade avrättningen fanns Sadias två döttrar, 8 och 15 år gamla. Enligt uppgift skrek den yngre av döttrarna och ropade att någon skulle rädda hennes mamma. Flickorna förflyttades senare till en annan plats med hjälp från en vän. Enligt en källa fruktar man nu att Al-Shabaab ska hålla ett öga på flickorna för att senare döda dem också.
”De har spioner överallt i Somalia”, säger en icke namngiven källa.

Al-Shabaab är den somaliska cellen i det militära islamistiska organisationen Al-Qaida. Bland deras mål finns att införa strikta sharialagar och rensa bort alla kristna ur landet. Gruppen misstänks ligga bakom ett antal attacker mot kristna i Somalia. Eftersom att lämna islam är belagt med dödsstraff i landet måste kristna samlas i hemlighet. Ändå är somalier med kopplingar till Kenya, där majoriteten av befolkningen är kristen, starkt misstänkta av Al-Shabaab.
 
KENYA
Under en gudstjänst i den fullsatta Joy Jesus Church i Likoni den 23 mars stormade två beväpnade män in.
”Båda bar stora vapen och började skjuta omkring sig. Jag föll till marken och kunde höra skrik”, berättar Lilian Omondi, som ledde en bön vid tiden för attacken. Två personer dog på platsen och ytterligare två dog av sina skador. Dessutom vårdas 17 personer på ett sjukhus nära Mombasa, landets näst största stad. Lokalpolisen bedömer att männen var beväpnade med automatvapen, baserat på det stora antal patronhylsor som hittades i kyrkan. Angriparna kunde fly innan polisen hade hunnit till platsen.
”Det här visar alla tecken på att vara ett terrordåd, eftersom angriparna inte stal någonting och verkade fokuserade på att döda”, säger polischef Robert Mureithi.

Ingen har tagit på sig ansvaret för attacken, men ett stort antal attacker mot kyrkor i Kenya är kopplade till Al-Shabaab. Säkerhetsåtgärder har vidtagits, men dessa attacker är fortsättningsvis ett återkommande problem.
”Våra poliser finns där ute, de gör allt de kan för att bekämpa brottslighet och terrorism”, säger inrikesminister Joseph Ole Lenku.
Ändå finns det en fortsatt oro i Kenya över hur enkelt dessa attacker går att genomföra.
 
Var rikligt välsignad i dina böner,
 


Martyrkyrkans vänner r.f.
 
 
 
Veckans böneämnen

Somalia
Vi ber för de kristna i Somalia och för landet som helhet. Vi vill också be speciellt för de två döttrarna till Sadia Ali Omar som nu hålls gömda, att de ska bli tröstade och inte förlora hoppet. Vi ber att Gud ska ge styrka, vishet och frimodighet till sitt folk i Somalia och sätta stopp för den ondska som utövas där.  Må Gud visa människorna i Somalia sitt ljus så att de kan ta emot hans kärlek i sina liv.
 
Kenya
Vi ber för offren för attacken mot Joy Jesus Church i Likoni. Må Gud ge tröst och styrka till alla dem som har mist en familjemedlem eller vän. Vi ber att de kristna i Kenya inte ska behöva leva i rädsla, utan kunna leva ut sin tro och dela Guds eviga kärlek till dem som inte ännu känner honom.

Från Twitter

Martyred Church

162 followers
1,014 tweets
following 7 people
follow


Är du på FB?
 facebook.com/martyredchurch
Martyrkyrkans vanner r.f.
PB 182, FI-67101 Karleby

Tfn +358 (0)6 822 0848
Fax +358 (0)6 831 6495
E-post
 info@martyrkyrkansvanner.net
 
 Twitter