Copy

Beste <<Voornaam>>,

Vooroordelen en stereotyperingen: onze hersenen kunnen niet zonder. Ze helpen bij het ordenen van de grote hoeveelheid informatie die ons brein dagelijks te verwerken krijgt. Dat kan heel handig zijn: een conducteur herken je in de trein aan een uniform. Van diegene verwacht je bepaald gedrag: hij of zij controleert kaartjes, opent en sluit deuren, zorgt voor de veiligheid en is behulpzaam bij vragen. Ook bij het selecteren van de juiste cliënt voor een baan wordt bewust en onbewust in stereotypes gedacht. Dat helpt het kaf van het koren te scheiden, maar heeft ook een risico: het kan mensen bij voorbaat uitsluiten. Je wilt dit natuurlijk voorkomen, maar hoe doe je dat?

Dat legde het College voor de Rechten van de Mens vorige week haarfijn uit tijdens de training Selecteren zonder vooroordelen. De training was voor ons een eye-opener! Heb jij hem gemist? Niet getreurd! Hieronder delen we een aantal tips van de training 👇
Selecteren zonder vooroordelen: hoe?
Tip 1:
Vul ambities en motivaties van de cliënt niet zelf in maar vraag er expliciet naar

Dat voorkomt op stereotypen gebaseerde aannames en verwachtingen.

Tip 2:
Overweeg het anonimiseren van brieven en cv's
Stereotiepe beelden van geslacht en afkomst kunnen afleiden van de kwalificaties van cliënten.

Tip 3:
Spreek met met jezelf en de werkgever af op welke criteria er wordt geselecteerd en voeg daar laten geen andere aan toe
Dat vermindert de kans dat jij of de werkgever de keuze baseert op onbelangrijke criteria.


Tip 4:
Kijk of er een patroon zit in de clienten die je voor werkgevers selecteert
Zo zie je sneller of een vooroordeel heeft meegewogen in je keuze. 


Lees op de website van het College voor de Rechten van de Mens welke tips er nog meer zijn voor ambtenaren bij de gemeente en werkgevers.
IN HET NIEUWS
"Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan" 💪
Dit motto staat centraal bij Open Hiring. Bij Open Hiring ga je als werknemer bij een nieuwe werkgever aan de slag zonder dat je een sollicitatiegesprek doet en diploma's en arbeidsverleden een rol spelen. Volgens deze werkgever zijn "mentaliteit en inzet veel belangrijker dan welke papieren dan ook. Een open mind is het enige dat je als werkgever nodig hebt."
Als we één les hebben geleerd tijdens de training is het dat vooroordelen zijn verankerd in context, hersenen, en normen en waarden. Iedereen heeft ze en jij dus ook. Benieuwd naar wie jouw voorkeur onbewust uitgaat? Doe dan hier de Harvard Implicit Association Test. Het resultaat laat je weten waar je voorkeuren en vooroordelen liggen, zodat je daar rekening mee kunt houden in de beslissingen die je neemt als klantmanager! 

🎥 Als afsluiter van deze mail geven we je nog wat inspiratie mee in de vorm van dit filmpje! Kijk wat er gebeurt als jongeren op een bijzondere manier worden gewezen op ongelijke kansen..
--

Werk ze vandaag!

Mieke & Yasmine van team Durf, doe, divers
PS Wil jij iets met ons delen of heb je een andere vraag? Stuur ons een mail.
www.durfdoedivers.nl


This email was sent to <<E-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid · Rijnstraat 50 · Den Haag, Zuid-Holland 2515 XP · Netherlands