Copy
Nyheter från Regional biblioteksverksamhet 2017
View this email in your browser

NYHETSBREV 

Regional biblioteksverksamhet

Nyhetsbrev nr 1: 2017 - Februari

Nu kommer årets första nyhetsbrev från den regionala biblioteksverksamheten i Region Jämtland Härjedalen. Här kommer du att kunna ta del av sånt som är aktuellt när det gäller biblioteksverksamhet och litteratur i vårt län. Här ska också finnas plats för omvärldsbevakning och debatt. Nyhetsbrevet kommer ut en gång per månad.
För att det ska bli så aktuellt och bra som möjligt vill vi ha idéer och tips på inslag. Vad händer i din kommun just nu? Vilka frågor är viktiga att spegla?
Kontakta den regionala biblioteksverksamheten - Catarina Lundström, regional biblioteksutvecklare, med tips och idéer! Se kontaktuppgifter sist i nyhetsbrevet.

Invigning av Lits bibliotek

Lördag den 2 februari invigdes Lits bibliotek av kommunalrådet och kultur- och fritidsnämndens ordförande Karin Thomasson. Det var ca 150 personer som besökte oss under invigningsdagen. Kulturskolans elever och kyrkans barnkör sjöng och spelade. Personalen som arbetar på Lits bibliotek hade dukat upp ett festligt bord med tilltugg. Det var många glada miner under denna dag och när vi hade stängt dörrarna för dagen så pustade personalen ut en stund för att ta nya tag inför första veckan i det nyöppnade biblioteket.

Under första veckan så arrangerade vi en föreställning för barn samt ett författarbesök med Elin Olofsson. 

Biblioteksfilialer läggs ner på många håll i landet men i Lit har Östersunds kommun öppnat ett nytt bibliotek i kommunal regi igen. Biblioteket ligger i samma lokaler där det tidigare har varit skolbibliotek och föreningsdrivet bibliotek två kvällar i veckan. Lokalen är nyrenoverad med nytt golv, handikapptoalett, ny inredning i en fräsch gul färg. All utlåning och återlämning sköts av besökarna själva. 

Ni som inte hade möjlighet att besöka oss på själva invigningsdagen är hjärtligt välkommen en annan gång. Lits bibliotek kommer att vara öppet och bemannat måndag till fredag med kvällsöppet två kvällar i veckan.
/Maj Eriksson
 

Nytt från Johanna om tillgängliga medier
Jag har för andra gången träffat referensgruppen för barn och unga, i MTM:s lokaler i Stockholm. I gruppen ingår Anne-Marie Körling, vår nuvarande läsambassadör, Lukas Björkman, KP:s chefredaktör, Rakel Eriksson, Unga med synnedsättning, Anna Fahlbeck, tillgänglighetsbibliotekarie på Linköpings stadsbibliotek, Lena Maria Nordstrand, Nypon & Vilja förlag, samt från MTM Helena Kettner Rudberg, Jenny Smirnakos, Helena Nordqvist, Sara Lafolie och (sammankallande) Ingrid Källström. Ett par personer var frånvarande. 

Syftet med gruppen är att bidra till MTM:s omvärldsbevakning och ge möjlighet till dialog och erfarenhetsbyte varandra emellan. Jag blir i detta sammanhang representant för folkbibliotek i glesbygd och för bokbussverksamheten. Eftersom deltagarna kommer från så skilda verksamheter blir det givande samtal som breddar ens omvärldskoll och som berikar och ger nya tankar till det egna arbetet. 

Vid den här träffen fick vi bl.a. en genomgång av nyheter på Legimus sidor för barn och unga, samt av MTM:s nya – lite mer personliga – kampanj (mer om den nedan). Vi pratade också om hur vi på nya sätt kan nå ut till barn som är läsovana och som är i behov av tillgängliga medier. Nästa träff är i höst. 

/Johanna Vestfält, Krokoms bibliotek och regionalt ansvarig för tillgänglighetsfrågor

 

Ännu mer tillgänglighet - kampanjen "Jag gjorde det" mm

I slutet av februari startar mina kommunträffar då vi bl.a. ska prata om hur årets arbete med tillgänglighetsfrågor ser ut. Vi blickar också bakåt tillsammans och pratar om vad som gjorts och ev. vad som saknats och kan bli bättre.

Jag kommer också att ha med mig lite av MTM:s nya kampanjmaterial. MTM kör nämligen en kampanj i år med rubriken ”Jag gjorde det”. Materialet består av berättelser från personer som fått ett rikare liv genom MTM:s tjänster. Vill ni bekanta er med materialet redan nu, gå in på MTM:s sajt och ladda hem affischer och foldrar. 
Se kampanjmaterial
/Johanna Vestfält 
 

Save the date - 4 april Länsmöte
Den 4 april bjuder våra kollegor i Västernorrland in till ett Länsmöte för all bibliotekspersonal i Jämtland/Härjedalen och Västernorrland. Det blir en heldag på Kulturmagasinet i Sundsvall på tema Tillgänglighet. Program och mer information kommer snart att skickas ut. Vi hoppas att så många som möjligt kan vara med i Sundsvall!
 

Nytt regionalt avtal med Åre kommun
I mars inleder Regional biblioteksverksamhet ett nytt avtal med Åre kommun. I avtalet ingår att arbeta med regionala mediefrågor under 2017. Vi hälsar därför Kerstin Örbo välkommen in i det regionala gänget! Kerstin, som är bibliotekschef i Åre, kommer att arbeta 1 1/2 dag per vecka med detta uppdrag.
 

Urfolket samerna - språket och litteraturen 16 mars i Umeå
Den 16 mars är Regional biblioteksverksamhet i Jämtland Härjedalen medarrangör till ett seminarium på temat samisk litteratur och språk i Umeå. Arrangemanget är löst kopplat till Littfest, som inleds dagen därpå. Bibliotekscheferna och de samiska samordnarna i Strömsund och Åre deltar med en gemensam programpunkt.
Se affisch
Se program

Månadens läsare - Lisa Ahlstedt 
Vem är Lisa?
Jag heter Lisa Ahlstedt och är en trebarnsmamma som jobbar som polis i Funäsdalen. Jag skriver krönikor i Tidningen Härjedalen och Polistidningen, och en och annan artikel när jag får tid och motivation.

Vad läser du just nu?
Jag har just avslutat "Glöm mig" av Alex Schulman. Han har en vass penna och han har skrivit en del krönikor som jag inte håller med om. Men boken om hans trasiga barndom har gjort att jag ser på honom som person på ett helt annat sätt, och jag har blivit mer förlåtande mot det han skriver eller säger. Det är fantastiskt att man kan lära känna en person, och hitta förståelse, om denne bara får tid att berätta.   

Bästa läsning enligt dig?
Jag imponeras mycket av författares fantasi. När de har tagit sig så långt utanför det som är ”normalt”, som man någonsin kan komma. Vare sig hon eller han har skapat en sjuk personlighet (Christoffer Silverbjelke i "En nästan vanlig man" av Buthler & Öhrlund) eller en helt ny värld (Harry Potter av J.K Rowling), blir jag fascinerad. 

Jag måste också erkänna att jag tycker om ungdomsböcker, såsom Twilight-serien av Stephanie Meyer, så vuxen jag är. Det kan vara mycket elände på vägen, men mot slutet brukar det ordna till sig, och de lämnar efter sig en skön känsla.
Jag försöker också att förse de lokala titlarna med omslagsbilder till webben, när sådana saknas. Det är ett arbete som tyvärr inte är enkelt, då det kan vara svårt att få bilderna att fastna.

Berätta ett biblioteksminne
Alla minnen från biblioteket blir fina när jag går dit med mina barn. Trots att biblioteket i Funäsdalen ligger i skolan, vill de gärna gå dit på sin fritid. Allt blir så lugnt och stilla när vi är där. Dessa tre, som vanligtvis syskonbråkar en hel del, klämmer ihop sig i soffan och försvinner i böckerna. Bläddrar, tittar, läser och njuter. Det är magiskt på något vis. Och sedan lånar de med sig halva biblioteket hem.

 
Annika omvärldsbevakar en sista gång
 
Vår bibliotekskonsulent Annika Eliasson Faxén har fått nytt jobb i Gävle och detta blir hennes sista bidrag till nyhetsbrevet. Vi tackar Annika för hennes tid i Jämtland Härjedalen och önskar Lycka till med det nya spännande uppdraget!
Tjänsten som konsulent med inriktning barn&unga kommer att tillsättas med en av kollegorna i länet - Alida Johansson. Hon börjar det arbetet i maj och vi återkommer med en presentation av Alida då.

Bibliotekets roll för små barn och ungdomar
Den 26/1-27/1 deltog jag i  det nationella barnbiblioteksnätverkets konferens i Västerås. Det var två innehållsrika och inspirerande dagar med föreläsningar och workshops om biblioteksverksamhet för barn och unga.
Dag 1 handlade om biblioteken och små barns språkutveckling:
Språkstart Halland: 
Maria Ehde Andersson, bibliotekskonsulent, berättade att Region Halland har avsatt medel för att tillsammans med Hallands kommuner driva och samordna små barns språkutveckling. Satsningen startar under 2017 med förankring och konkret utformning av arbetet. Utåtriktade aktiviteter förväntas komma igång under 2018 och ska bl.a. innehålla möten i hemmiljö då familjerna får besök av en bibliotekarie och erbjuds ett språkpaket med material. Språkstart påminner om Bokstart på många sätt och kanske kan det vara bra att hålla lite koll på arbetet med Språkstart Halland, inför en eventuell utveckling av projekt Bokstart i region Jämtland Härjedalen?
Språknätet Uppsala län:
Anneli Lidström, bibliotekskonsulent, berättade om Språknätet i Uppsala län, ett samverkansprojekt mellan bibliotek, barnhälsovård, öppen förskola och logopedi som utmynnat i en reguljär verksamhet fr.o.m. 2013. Regionala och kommunala chefer har skrivit på en överenskommelse och i nuläget finns Språknät i alla kommuner.  Gemensam fortbildning, s.k. språknätsträffar, anordnas för samtliga verksamheter av regional biblioteksverksamhet.

Med detta inlägg tackar jag för mig. Nu fortsätter min färd vidare till Gävle och andra spännande utvecklingsuppdrag. Lycka till med fortsatt utvecklingsarbete i region Jämtland Härjedalen! 

/Annika
 
Berättarkafé den 14 mars
 
I samarbete med Vuxenskolan arrangerar regional biblioteksverksamhet ett Berättarkefé den 14/3 i Östersund. Pelle Olsson från föreningen Liv i Sverige håller i arrangemanget. Vi  hoppas att det finns intresse av denna metod och hoppas kunna sprida konceptet vidare i länet framöver. Häng på om du är intresserad!
Tid: 14/3 18.30-20.30
Plats: Ecocaféet, Storgatan 26 Östersund
Ingen föranmälan. Ingen avgift. Fika ingår.
Läs mer på vår hemsida
 
Gunilla och Elin nominerade till Norrlands litteraturpris

Ni har väl inte missat att två av länets författare är nominerade Norrlands litteraturpris 2017 - Elin Olofsson för "Gånglåt" och Gunilla Johansson för "Stenen i grunden". Vi  gratulerar till detta och återkommer när vinnarna har utsetts.

Se mer om nomineringarna här
Artikel i Västerbotten  

Kontakt

Catarina Lundström                                            
Tel: 063-14 67 09, 070-254 75 87                      
catarina.lundstrom@regionjh.se                         

Regional biblioteksverksamhet i Region Jämtland Härjedalen arbetar med biblioteksutveckling, läsfrämjande och litteratur i nära samverkan med folkbiblioteken i länet.
Regional biblioteksverksamhet på webben: www.regionjh.se/biblioteksverksamhet.se