Copy
Nyheter från Regional biblioteksverksamhet 2017
View this email in your browser

NYHETSBREV 

Regional biblioteksverksamhet

Nyhetsbrev nr 2: 2017 - Mars

Nu kommer årets första nyhetsbrev från den regionala biblioteksverksamheten i Region Jämtland Härjedalen. Här kommer du att kunna ta del av sånt som är aktuellt när det gäller biblioteksverksamhet och litteratur i vårt län. Här ska också finnas plats för omvärldsbevakning och debatt. Nyhetsbrevet kommer ut en gång per månad.
För att det ska bli så aktuellt och bra som möjligt vill vi ha idéer och tips på inslag. Vad händer i din kommun just nu? Vilka frågor är viktiga att spegla?
Kontakta den regionala biblioteksverksamheten - Catarina Lundström, regional biblioteksutvecklare, med tips och idéer! Se kontaktuppgifter sist i nyhetsbrevet.

Samtala med en politiker

Krokoms bibliotek har i samverkan med kommunstyrelsen i Krokom startat ett demokratiprojekt för att främja den direkta kontakten och dialog mellan kommuninnevånarna och kommunens politiker.

Det nya biblioteket i Krokom har verkligen blivit den mötesplats man hoppades på. I bibliotekets tidskriftshörna samlas dagligen människor som läser dagstidningar och samtidigt passar på att dryfta samhällsfrågor som berör.
Vi ville ta vara på detta engagemang och föra samtalet vidare till kommunens politiker som fattar beslut om kommunens framtid.

Under januari-maj 2017 genomförs 9 tillfällen med politikerrepresentanter i Krokoms bibliotek för direkta SAMTAL med allmänheten. Vid uppstarten av projektet var samtliga 7 partier som sitter i KS representerade i biblioteket och så kommer även att bli vid den sista träffen i maj. Resterande gånger kommer tre partier att finns i biblioteket, sittande tillsammans vid ett runt bord.
Tre tillfällen har hittills genomförts , med ca 10 besökare varje gång som vill lyfta aktuella frågor.

/Eva Fresk, bibliotekschef

Lyckad bokmässa i Järpen
Onsdag den 22 mars arrangerades en regional bokmässa på biblioteket i Järpen. Det var 20 författare från länet på plats och ett 60-tal besökare. Det blev en gemytlig och inspirerande mässa med en tjusig invigning. Jimmy Eriksson, kultursamordnare från Region Jämtland Härjedalen, invigde det hela med att improviserat plocka inspiration från utställarnas ord och uttryck till en poetisk betraktelse. Kulturskolan underhöll i pauserna. 

Besökarna kunde mingla bland borden och köpa gott fika av utställarna Lena Hedman, Irja Åsling och Margareta Olofsson. Vi hade ett tajt, roligt och varierande schema i ett "Speakers corner". Alla som ville fick komma till tals! Berättelser, både fiktiva och biografiska, som väcker läslust! Vi kan vara stolta att leva i en region med så mycket skrivarglädje.
Jag hoppas på en fortsättning med mindre Bokmässor i de övriga kommunerna i regionen åren framöver.

Hälsar Helena Broms, biblioteket i Järpen 

Seminariet "Urfolket samerna" i Umeå 
För några veckor sedan arrangerade de regionala biblioteksverksamheterna i Norrland ett gemensamt seminarium där vi lyfte frågor om de samiska språken och litteraturen. Programmet var löst knutet till Littfest i Umeå. Under en halvdag bjöds på en rad spännande föreläsningar som på olika sätt belyste situationen för de samiska språken. Från vårt län deltog de samiska samordnarna i Åre och Strömsunds kommuner, Annica Löfgren och Aanna Johansson, tillsammans med Kerstin Örbo, bibliotekschef i Åre. De beskrev situationen för det sydsamiska språket och kulturen och pekade på vikten av att biblioteken samarbetar med representanter för det samiska samhället på plats. 

På bilden ser vi Ellacarin Blind som berättade om den bok om nomadskolorna som nyligen getts av Svenska kyrkan och om hur kyrka och stat försökte assimilera och kolonisera den samiska befolkningen genom bland annat utbildningsväsendet. I en annan föreläsning fick vi höra Anne Wuolab, orförande i Bágo čálliid searvi (samisk författarförening), om Sveriges Författarförbunds strategi kring den samiska skönlitteraturen och om att gå från ord till handling.

Vill du veta mer om detta arrangemang, hör av dig till den regionala verksamheten.
Se länk till programmet i sin helhet här
 

Pussyhat och återbruk på biblioteket i Funäsdalen
På Internationella kvinnodagen var det vernissage av utställningen ÅTERBRUK på biblioteket i Funäsdalen. Ett 30-tal personer kom och tittade på de kreativa handarbeten som visades upp. Till stor del är det ortsbor som tillverkat föremålen. Det är allt ifrån smycken av silverskedar till väskor av gamla kaffepaket. Utställningen synliggör kvinnors handarbete, en många gånger tyst och långsam reaktion mot den ”slit och släng mentalitet” som råder i världen. Utställningen pågår april månad ut.

Under dagen fanns det också möjlighet att börja sticka en Pussyhat. Pussyhat är en stickad eller virkad rosa mössa med två små öron, som föddes under presidentvalskampanjen i USA förra hösten. Nu har det vuxit fram en rörelse, Pussyhat-rörelsen. Rörelsen har fått avknoppningar över i hela världen i olika initiativ med fokus på kvinnors rättigheter, där människor samlas för att sticka och virka.

/Ingela Kälvedal, informatör/kommunikatör på Härjedalens kommun
 

Babblarna på besök i Härjedalen
För några veckor sedan fick Härjedalen ett härligt besök av Babblarna då deras första musikal spelades upp på Folkets hus i Sveg och i Funäsdalen för inbjudna förskolor.
Erik Larsson, på biblioteket i Sveg, var där och han intygar att det var en entusiastisk publik på ca 150 barn som dansade och sjöng med!
 

Malin Nord klar för Bokens dag
Malin Nord och hennes nya roman "Barmark", som till stora delar utspelar sig i länet, är den första författaren som är klar för årets upplaga av "Bokens dag", som i år går av stapeln onsdag den 18 oktober. Vi återkommer med mer info om arrangemanget framöver.
 

Månadens läsare -
Jonas Andersson
Vem är Jonas?
Jonas Andersson är kommunalråd i Ragunda kommun sedan 2015. Efter åtta år i Uppsala, där han har pluggat juridik och statsvetenskap, varit förtroendeval både politiskt och i studentlivet samt även hunnit med en tid på arbetsmarknaden, flyttade han hem till hembygden och kommunpolitiken.

Vad läser du just nu?
Mestadels budgethandlingar i dessa tider, men på det litterära planet så läser jag mestadels klassiska romaner och faktalitteratur. Oftast har jag två-tre böcker på gång samtidigt för att kunna växla efter humör. Just nu är det Ivar Los ”Måna är död” och Peter Englunds ”Stridens skönhet och sorg” som ligger på nattduksbordet.

Bästa läsning enligt dig?
Den kravlösa läsningen som är lustfylld och av glädje snarare än tvång. När man läser många och tunga texter i tjänsten så finns det inget bättre än att greppa en roman eller en lyrikantologi och bara sjunka ner i soffan med.

När besökte du senast ett bibliotek?
För två veckor sedan besökte jag biblioteket i Hammarstrand på jakt efter några musikalier, men det brukar bli några gånger per termin om man räknar bort besök kopplade till mitt uppdrag.
Handarbete & bibliotek - en bra kombination!
 I Lillhärdal har det varit handarbetsträffar på biblioteket i tre år. I början var det en gång i månaden, men efter önskemål från deltagarna så är det nu var tredje vecka. Ingen anmälan behövs, det är drop-in mellan 17-19, så den som vill och har tid kommer. Biblioteket fixar så det finns kaffe och vill man ha dopp får man ta med det själv är det bestämt, men allt som oftast tar deltagarna med fikabröd så det räcker till alla och blir över. 

Handarbetena varierar från stickning till virkning och broderi, men det händer även då och då att någon kommer och kardar ull eller klipper mattrasor, så det är alltid intressant att se vad deltagarna gör. Det är tydligt att biblioteket har en stor uppgift som mötesplats, här tillkommer det och faller ifrån människor men för det mesta ligger deltagarantalet på mellan 10-20 stycken vilket är mycket bra för en liten ort. 

Vi kommer köra på så länge intresse finns och då detta har blivit ett välbesökt och inarbetat arrangemang finns alltid ett litet bord inne på biblioteket där det skyltas med både nya och gamla handarbetsböcker, vilket även andra besökare uppmärksammar och lånar av!

/Anita Persson, biblioteket i Lillhärdal och Sveg
 
Berättarkafé - kanske nåt att testa på ditt bibliotek?
 
I samarbete med Vuxenskolan arrangerade regional biblioteksverksamhet i samarbete med Vuxenskolan ett Berättarkefé den 14/3 i Östersund. Pelle Olsson från föreningen Liv i Sverige höll i arrangemanget, som lockade ett 20-tal deltagare. Nästan alla klev upp på scenen och delade med sig av korta berättelser och episoder från sina liv. Det handlade mycket om mat och om barndom. Starka och spännande livsöden!

Nu  hoppas vi att det finns intresse av denna metod. Den regionala verksamheten vill gärna sprida konceptet vidare i länet framöver. Ni som är intresserade - hör av er till Catarina!
 
Pluppföreläsningar i Järpen och Funäsdalen

I samarbete med den regionala biblioteksföreningen arrangerades för en dryg månad sedan två mycket lyckade föreläsningar med Anta Grubbström (Inga Borgs son) på biblioteken i Funäsdalen och Järpen. 
Här följer en kort resumé från besöket i Järpen.

En skara på ca 30 hade samlats nyfiket minglande bland Pluppböcker. De flesta hade sett utställningen innan, tittat på fina foton på Inga Borg, läst igenom de två Pluppböckerna som var uppsatta i helformat och noterat originalupplagor i låst monter. Ante inledde med att beskriva sin mamma Inga. 

Inga Borg föddes i Stockholm 1925 och bodde i början av sitt liv på Kungsholmen. Hennes pappa var dåtidens stora simstjärna, världsrekordhållaren och flerfaldige olympiske medaljören Arne Borg. Intresset för att rita och måla kom tidigt. Hon hittade på en liten fantasifigur, som en kamrat till sig själv, som hade drag av självkarikatyr. Många år senare utvecklades den figuren till Plupp.

Efter avslutad skolgång sökte sig Inga till olika målarskolor och 1949 – 1954 gick hon på ”Mejan”, Kungliga Konsthögskolan i Stockholm, med Ragnar Sandberg som en av de för henne viktigaste lärarna.

1955 debuterade Inga som konstnär, författare och illustratör med en separatutställning i Stockholm och med bilderboken boken ”Plupp och renarna”. Sedan dess har det blivit många utställningar och sammanlagt 48 böcker varav 24 om Plupp. Flera av Ingas böcker, inte bara om Plupp, finns översatta till sammanlagt 13 olika språk, nu senast till sydsamiska.

Fantasifiguren Plupp hittade Inga på i barndomen, som en osynlig låtsaskamrat, som kunde tala med djur. När hon som vuxen och konstnär ville försöka skildra fjällvärldens färger och djur i en bilderbok dök han upp igen. Håret blev blått som fjällen på avstånd, halsduken orange som björkarna om hösten och rocken brun på sommaren och vit på vintern som hermelinens päls. Namnet kom av en del av de ljud som man kan leka med i en ordramsa när man går över en blöt myr.

Plupp är egentligen inte något troll utan snarare en ”osynling” som är både djur och människa. Inga använder Plupp för att skapa inlevelse i berättelsen och djurskildringen. Hon vill förmedla ekologi för de yngre barnen, få dem att förstå hur allt hör ihop och behövs. 

Plupp är en könsneutral fantasivarelse. I texterna används visserligen ”han” som pronomen när det inte går att bara använda namnet ”Plupp” men det kopplas aldrig till några maskulina attribut.

Så var Plupp prydligt nerpackad i sin kartong igen här i Järpen.
Men Plupp finns ju alltid i våra hjärtan!
/Helena Broms, Årebiblioteken

Läs gärna om föreställningen "Plupp - en jojkikal"

Kontakt

Catarina Lundström                                            
Tel: 063-14 67 09, 070-254 75 87                      
catarina.lundstrom@regionjh.se                         

Regional biblioteksverksamhet i Region Jämtland Härjedalen arbetar med biblioteksutveckling, läsfrämjande och litteratur i nära samverkan med folkbiblioteken i länet.
Regional biblioteksverksamhet på webben: www.regionjh.se/biblioteksverksamhet.se