Copy
Nyheter från Regional biblioteksverksamhet 2015
View this email in your browser

NYHETSBREV 

Regional biblioteksverksamhet

Nyhetsbrev nr 1:2016 - Januari

Nu kommer årets första nyhetsbrevet från den regionala biblioteksverksamheten i Region Jämtland Härjedalen. Här kommer du att kunna ta del av sånt som är aktuellt när det gäller biblioteksverksamhet och litteratur i vårt län. Här ska också finnas plats för omvärldsbevakning och debatt. Nyhetsbrevet kommer ut en gång per månad.
För att det ska bli så aktuellt och bra som möjligt vill vi ha idéer och tips på inslag. Vad händer i din kommun just nu? Vilka frågor är viktiga att spegla?
Kontakta den regionala biblioteksverksamheten - Catarina Lundström, regional biblioteksutvecklare, med tips och idéer! Se kontaktuppgifter sist i nyhetsbrevet.

Bokstart - nu går vi vidare med vårt projekt!

Som vi berättade i förra nyhetsbrevet har den regionala biblioteksverksamheten beviljats närmare 1,3 miljoner från Kulturrådet för år 1 i det nationella projektet Bokstart. Vid det senaste bibliotekschefsmötet beslutades att alla kommuner ska delta på lika villkor i projektet. Den 1 mars drar vi igång. Det första halvåret kommer att ägnas åt planering och utbildning av alla "Bokstartare". Drygt 20 personer, bibliotekspersonal från alla kommuner, kommer att delta i besöksverksamheten. Kulturrådet kommer att bjuda in till en första utbildningsdag i mitten av mars. Mer info om det kommer så snart detaljerna är klara. 

Bokstart fick stor uppmärksamhet i nationella media i mitten av januari. För er som missade radioinslagen kommer här en länk till ett 11 minuters inslag i SR P1.
Lyssna här
 

Månadens läsare - Elin Olofsson
Författaren Elin Olofsson är just nu högaktuell med sin tredje roman, Gånglåt, i serien som utspelar sig i den fiktiva byn Gärningsberg (med Offerdal som inspirationskälla). Elin bjuder in till boksläppsfest på Tulleråsens bygdegård på fredag den 28/1 19.00 och några dagar senare, torsdag den 4/2 18.30, berättar hon om boken på Östersunds bibliotek.

Vad läser du just nu? 
Jag har alltid flera böcker igång, så just nu läser jag dessa tre:
– Thinking about it only makes it worse av David Mitchell (komikern, inte författaren med samma namn)
– Min pappa Ann-Christine av Ester Roxberg
– Mysteriet Olga Tjechova av Antony Beevor
Utöver dessa böcker lektörsläser jag för mitt förlag Wahlström & Widstrand också, alltså läser insända manus som någon hoppas ska bli bok. Det är otroligt intressant, inte minst för att man ges förtroendet att läsa innan någon bestämt om det är tillräckligt bra för att ges ut och innan det redigerats i samarbete med en förlagsredaktör.

Vilka är dina bästa boktips? 
Bjuder på en brokig trio:
– Wolf Hall av Hilary Mantel. Jag var skeptisk först, men blev bergtagen och kom på mig själv med att maktintrigera tillsammans med Thomas Cromwell dagarna i ända medan jag läste.
– Snyggast på festen av Nina Hemmingsson. I teckningar och dialog i sina karaktäristiska enrutingar lyckas hon säga allt om männen, kvinnorna och tillvaron.
– Blonde av Joyce Carol Oates. Det är en sorts fantasidokumentär om Marilyn Monroe och samtidigt som ett slagskepp som drar ut i krig för att slåss för en enda människas frihet och rätt till sitt eget liv. Tänker alltid på den när jag ser fotomodeller, modeikoner, kvinnliga musiker, skådespelerskor, ja alla dessa kända kvinnor och de roller de tilldelats eller tagit sig i offentligheten.

Berätta något biblioteksminne, vilket/vilka bibliotek brukar du besöka? 
Mitt hemmabibliotek i hjärtat är fortfarande filialen i Änge, Offerdal. Där lärde jag mig som barn alla Lucky Luke-album utantill, där läste jag om Ike Turners brutala övergrepp på Tina, där häpnade jag över slutet på Maria Gripes Tordyveln flyger i skymningen. Det är biblioteket som gjorde mig till författare.
Nyligen imponerades jag av Magneten i Krokom, så det är ett bibliotek jag avser besöka oftare framöver.

Varma hälsningar Elin Olofsson
www.elinolofsson.com

 


 

Digital påfyllning - fortbildning för all bibliotekspersonal i vår
Under våren 2016 ges en utbildning i två steg på digitalt tema. Den inledande temadagen, som hålls på Mittuniversitetet i Östersund onsdag 24/2, innehåller föreläsningar och gruppdiskussioner. Vi lär oss mer om informationssökning på nätet, får ta del av vad som händer i regionen när det gäller digitalisering mm.

Steg två sker på hemmaplan genom en heldags workshop per kommun. Där jobbar vi praktiskt med övningar i informationssökning och våra aktuella databaser, Press Reader m.fl.

Glöm inte att anmäla er till den första utbildningsdagen, den 24/2. Sista dag den 17/2. Se länk till inbjudan med program och praktisk information i länken nedan:
Inbjudan med program

Johanna Gällman - nytt regionalt uppdrag för ökad tillgänglighet
Under 2016 har den regionala biblioteksverksamheten gjort ett avtal med Krokoms kommun som handlar om tillgänglighetsfrågor på våra kommunbibliotek. Avtalet innebär att Johanna Gällman, en av bibliotekarierna i Krokom, kommer att arbeta en dag i veckan med dessa frågor på regional nivå. Det handlar om omvärldsbevakning, fortbildning och kontakter med alla folkbibliotek i dessa frågor.

Vem är Johanna?
Jag är en nyfiken och vetgirig bibliotekarie som tycker om att syssla med det skrivna ordet. Jag gillar kombinationen morgonkaffe+tidning och jag älskar att vara i fjällen med min familj. Familjen ifråga består av mig och Mattias och våra två barn, Hannes och Miriam.  
 
Hur känns det att börja arbeta med tillgänglighetsfrågor regionalt?
Det känns spännande, utmanande och framför allt lärorikt. Jag försöker nu i inledningsskedet att sätta mig in i vad som gjorts tidigare inom området och ringa in vilka behov som finns i länet. Jag kommer också att besöka bl.a. MTM och andra bibliotek för fortbildning.
 
Vad är de största utmaningarna inom området?
Det handlar ju om att alla medier ska vara tillgängliga och det gäller att ständigt hålla dessa frågor vid liv, att synliggöra, utveckla och avsätta resurser för dem. 
 
Aino Trosell på turné - nyss besökte hon Åre och Östersund

Aino Trosell söndag 17 januari kl 15 på Åre bibliotek
Aino Trosells turné genom länet hade urpremiär som muntlig berättelse kring nya mini-deckaren ”Varning för vilt” hos oss i Åre för en skara på fem! (Jag hade haft Aino på Bokens dag i Visby och visste därför att hon berättar träffsäkert, gripande och roligt om sina verk (som har fått oförtjänt lite uppmärksamhet genom åren…).)

Vi marknadsförde Aino i alla våra kanaler FB: vår egen/egna, kommunens, programblad, hemsidor: bibliotekmitt, are360, visitare, tidningar: Åreidag (även på engelska) och så de generösa annonserna i ÖP/LT. T o m TVÅre nämnde Aino i sin genomgång av lite lugnare Afterski ;). Trots detta var vi bara fem som tog del av Ainos intensiva berättelse. Aino skrev själv på sin FB sida: ”Det var stugbytardag, det var snöyra, det var studentvecka, folk ville hellre bada bastu och dricka vin. Förklaringarna är många men saken var nog bara att jag inte är tillräckligt känd.” 
Publikskaran engagerade sej dock i konstruktiv feedback bl a önskade vi en biografisk inledning (se nedan). Och alla köpte böcker!

Hoppas på bättre uppslutning när Viveca Sten kommer till oss torsdag 11 februari kl 18 
gör Helena på Årebiblioteken.

Aino Trosell måndag 18 januari kl 18.30 på Östersunds bibliotek
Hon kom på måndagskvällen, i en liten bil full med böcker. Efter två nätter på Hotell Gamla teatern var hon misslynt över kaffet och läslampan, men nöjd med att ha fått bo i ett fint gammalt hus och slippa de stora hotellkedjorna.

Vi som jobbade fick träffa en lättsam, rak och rolig person. Hon hann med allt från att dela med sig av handfasta råd kring att tala inför folk, till att levande skildra sitt allra första möte med Göran Greider och berätta att hon hoppas få medverka i På spåret igen; hon hade ju så bra kupékompis! Hon bad om konstruktiv kritik, och fick det, och hon uppskattade att vi bjöd på fri entré.

Inför en publik på 36 personer började hon med att berätta om sitt liv. Det tyckte vi om. Vi fick följa med till barndomens bibliotek och åren som socialarbetare. När hon inte orkade med socialsvängen längre, omskolade hon sig till svetsare och jobbade på varv i Göteborg. Där fick hon mindre ansvar, högre lön och en möjlighet att tänka under arbetet. Då började orden komma, som hon sedan skrev ned. Så startade författarskapet.

Aino Trosell pratade sedan om sin senaste bok "Varning för villt" och läste ur flera av berättelserna. Hon kunde avslöja att det kanske blir film av en av dem. Hon väckte läslust, tyckte vi. Efteråt ville de flesta prata och köpa böcker. Varning för vilt fanns till gopris inkl valfri pocket. 

Tack vare initiativet från MittMedia med novellen som följetong i deras tidningar, och bidrag från Region Jämtland Härjedalen och MittMedia, blev Ainos turné av, och vi tyckte det blev mycket bra. 
Aino berättar själv på https://www.facebook.com/aino.trosell.

Anna-Kari, Östersunds bibliotek 
 

Kontakt

Catarina Lundström                                            Annika Eliasson Faxén
Tel: 063-14 67 09, 070-254 75 87                      Tel: 072-735 07 33
catarina.lundstrom@regionjh.se                         annika.eliasson-faxen@regionjh.se

Regional biblioteksverksamhet i Region Jämtland Härjedalen arbetar med biblioteksutveckling, läsfrämjande och litteratur i nära samverkan med folkbiblioteken i länet.
Regional biblioteksverksamhet på webben: www.lanskulturen/bibliotek.se