Copy
Nyheter från Regional biblioteksverksamhet 2016
View this email in your browser

NYHETSBREV 

Regional biblioteksverksamhet

Nyhetsbrev nr 9: 2016 - December

Nu kommer årets nionde nyhetsbrev från den regionala biblioteksverksamheten i Region Jämtland Härjedalen. Här kommer du att kunna ta del av sånt som är aktuellt när det gäller biblioteksverksamhet och litteratur i vårt län. Här ska också finnas plats för omvärldsbevakning och debatt. Nyhetsbrevet kommer ut en gång per månad.
För att det ska bli så aktuellt och bra som möjligt vill vi ha idéer och tips på inslag. Vad händer i din kommun just nu? Vilka frågor är viktiga att spegla?
Kontakta den regionala biblioteksverksamheten - Catarina Lundström, regional biblioteksutvecklare, med tips och idéer! Se kontaktuppgifter sist i nyhetsbrevet.

Ständigt steget efter - men om vi går tillsammans?
 

Referat från den regionala mångspråksdagen
Första december samlades representanter från länets bibliotek i funderingar och samtal kring vårt mångspråkiga utbud. Med för att berätta om sina verksamheter och utbyta erfarenheter var Elisabet Risberg och Ida Vestin från internationella biblioteket samt Ellen Follin från internationella redaktionen på BTJ.

Vi fick en ordentlig genomgång av internationella bibliotekets hemsida som gav mycket matnyttigt även för oss som är inne på den någorlunda ofta och tycker att vi har kläm på hur den fungerar. Länksamlingar, litteraturtips, inköpsställen, översättning av hela sidan till ett antal språk och mycket annat finns att hitta. Ett gott tips för alla oss som möter låntagare med andra modersmål än svenska är att gå in på sidan och göra sig hemmastadd för att kunna dra nytta av den när behov uppstår. 

Dagen bjöd också en workshop där samtalsämnet även det rörde temat för dagen. De representerade biblioteken berättade lite om hur och vad de gör, men givetvis också vad de inte hinner eller har resurser till. Något som kan sägas vara en gemensam upplevelse är känslan av att ständigt vara ett steg efter. 

Som avslutning på dagen gav Ellen Follin från BTJ oss en inblick i hur internationella redaktionen arbetar. Vi fick följa bokens väg från förlag via de olika instanserna på BTJ innan den slutligen finns att beställa i häften och på hemsida. Språkgrupper presenterades och nedslag gjordes i utgivningen på olika språk.

Temadagen gav i god ordning anledning att ställa mångdubbelt många nya frågor i den takt de gamla besvarades. Frågetecken för oss framåt, särskilt på språk vi inte behärskar.
 
/Jörgen Mårtensson, Krokoms bibliotek
 

Månadens språk på Östersunds bibliotek - tigrinska
På Östersunds bibliotek har vi sedan i november ett löpande projekt som vi kallar månadens språk. Syftet med projektet är tudelat. Det syftar dels till att främja intresset för den mångfald av språk och kulturella influenser som finns i Östersunds kommun idag och dels till att bibliotekets resurser på andra språk marknadsförs.

Varje månad lyft ett språk lite extra. Vi skyltar med böcker på, och översatta från, det aktuella språket samt informerar om språket och språkområdet. Alla avdelningar på biblioteket som kan bidrar. Vi anordnar dessutom en eller flera aktiviteter varje månad som på något sätt knyter an till språket.

I november var tigrinska månadens språk, då gästades vi av universitetslektorn och journalisten Tedros Abraham som berättade om det tingrinska språket (se bilden). En spännande föreläsning som inkluderade såväl historia som kultur och nutidspolitik. I december, då månadens språk var arabiska, visade vi den saudiarabiska filmen Den gröna cykeln.

Månadens språk fortsätter nästa år, då vi bland annat kommer att lyfta de samiska språken.

/Daniel Fahlén, Östersunds bibliotek
 

Östersunds bibliotek nu HBTQ-certifierat!

I en fin ceremoni på Östersunds bibliotek den 12 december fick bibliotekschef Maj Eriksson och den samlade personalen ta emot diplomet som visar att biblioteket nu har genomgått den process som krävs för att bli HBTQ-certifierat.

Karin Thomasson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Östersunds kommun, berättade om bakgrunden. Att kommunen nu har låtit flera av sina verksamheter genomgå denna process var viktigt men inte helt självklart. Det fanns ifrågasättanden, men argumenten för att jobba med dessa frågor är starka.

-Alla har inte känt sig välkomna, så välkomna som vi vill och kanske tror att vi är.
Därför fick alla verksamheter möjlighet att anmäla intresse för att ingå i den utbildningsprocess som leds av RFSL. Östersund bibliotek var snabba att anmäla sig. Andra verksamheter som ingått är Elevhälsan, Storsjöskolan och Informationsavdelningen.

Maj berättade lite om de frågeställningar som kommit upp och som personalen arbetat med. Har vi könsneutrala toaletter? Hur bemöter vi besökarna på biblioteket i olika situationer? Hur tänker vi när vi köper in litteratur?

Nu går processen vidare för biblioteket. Detta är bara början. Nu fortsätter arbetet med att arbeta med den handlingsplan som antagits.

Vi gratulerar och önskar lycka till!

 

Annika omvärldsbevakar
Har du hunnit kolla in podden Bladen brinner? Om inte, kan jag verkligen rekommendera detta! Du som har saknat ett program om barn & ungdomslitteratur, här är det! Bladen brinner riktar sig till vuxna och är fylld av intervjuer med barn-och ungdomsboksförfattare och illustratörer, reportage, boksamtal och boktips och bevakar allt från bilderböcker till ungdomsböcker.

Det är Johanna Lindbäck och Lisa Bjärbo som gör podden. Johanna är författare till ett tiotal böcker för barn och unga och var under  2013 – 2015 vald till Sveriges Läsambassadör av Kulturrådet. Lisa Bjärbo är journalist, recensent och författare till ett tjugotal bilderböcker och ungdomsböcker.
 
Det kommer ett nytt avsnitt varannan torsdag, med start den 22 september 2016.
 
Du hittar podden här: www.bladenbrinner.se.

Den finns också på facebook och instagram.

/Annika
 

Yosseifs berättelse: om flykten från Eritrea och om det nya livet i Härjedalen 
För ett drygt år sedan kom Yosseif  Woke Asrat till Sverige. Idag väntar han som så många andra på på ett beslut från Migrationsverket om uppehållstillstånd. Yosseif är 34 år men har redan en lång lärarerfarenhet bakom sig. 2011 flydde Yousseif från Eritrea till Etiopien. 

Flykten skedde från en fångtransport, vilket var hans enda chans att fly. På ett officiellt möte i regionen Debub kritiserade han behandlingen av de unga i landet. Han kom till Sverige ensam för resan till Europa är allt för farlig. Som svensk tänker jag på den farliga resan över Medelhavet, men när Youseif berättar förstår jag att den farligaste biten av resan är den genom Sahara.  
Yosseif arbetade som lärare och rektor i hemlandet under elva år, samtidigt skrev han insändare till medierna. Landet har en tevekanal, en radiokanal och en tidning alla kontrollerade av staten. 
-I Eritrea är alla rädda för att säga sin mening, säger Youssef, man vet inte vad som kan nå myndigheternas öron. 

I Sverige har Youssef bedrivit självstudier på biblioteket i Hede, han har lärt sig mycket svenska genom bland annat Youtube. Han lär sig om Sverige och samtidigt lär han sina landsmän i Sverige om Sverige. Han hade 3000 följare på facebook när han kom till Sverige, men eftersom behovet av att lära om Sverige, men också att känna hopp, fick han snabbt fler följare – idag har han 13000 följare på facebook. 

Innan han lämnade Eritrea skrev han artiklar och poesi. Just nu ser han det som sin uppgift att informera sina landsmän om Sverige och vilka rättigheter och skyldigheter man har här. Om han får tillfälligt uppehållstillstånd vill han börja skriva barnböcker på Tigrinja, det största av Eritreas nio språk. Han säger att det efterfrågas av hans landsmän. Främst är det läroböcker för barn han vill skriva. 

Nedskrivet av
/Inga Björk i Sveg, hon har också tagit fotot av Yosseif


 
Fyra berättelser om flykt
 
Här kommer ett lästips. I en vacker liten ask, utgivet i samarbete med Novellix, får vi möjligheten att följa författare ur olika generationer som skildrar flykten till Sverige. Tanken är förstås är att genom litteraturen ge en bättre förståelse för dagens flyktingsituation än vad som är möjligt genom nyhetsrapporteringen. Läs exempelvis David Mohsenis hjärtskärande berättelse om hans flykt som 13-årig pojke till Sverige via Iran, Turkiet och Grekland.
"Vi är tjugofem. Hälften sätter sig i båten. Nu finns det ingen mer plats. Vi sätter oss på varandra. Vi är så många att båten knappt syns. Det är första gången i mitt liv som jag sitter i en båt och det är första gången jag ser så mycket vatten. Vi är en sandkornsö i ett jättehav. Jag kan inte simma ens tio centimeter."

"Lilla asken" Ania Monahof
"Eller sjunk i havet" Daoud Mohseni
"Farväl till dem på land" Marjaneh Bahktiari
"Du och jag mot världen" Zulmir Becevic
 
Populärt författarbesök i Hammarstrand och Stugun

Tisdagen den 6/12 fick förväntansfulla tredjeklassare i Hammarstrand och Stugun träffa barnboksförfattaren Daniel Edfeldt från Östersund. De hade förberett sig genom att läsa hans böcker om Hjälparbyrån och tisdagskossan i båda klasserna, och hade frågor om högt och lågt.
 
Daniel berättade om sin tidiga författarkarriär – han skrev en bok om pirater när han var fyra år – om bakgrunden som militär och inom datorspelsvärlden. Det var såklart spännande, men det var ändå i rollen som författare han var mest intressant för eleverna. Frågorna var många, för varje besvarad kändes det som att fyra nya armar sträcktes i luften. Vad gör man när man får skrivkramp? Är det svårt att välja titel? Kan barn ge ut böcker och kostar det något att ge ut en bok? Har du något husdjur? Hur mycket väger du?
 
Efter båda besöken blev det autografskrivning på elevernas initiativ, och i Stugun missade eleverna gladeligen en stund av lunchrasten för att gruppkramas med Daniel. De fick också hans adress, så att de skulle kunna brevväxla och skicka sina egna berättelser till författaridolen. Ett på alla vis lyckat författarbesök! 
 
/Alida Johansson, Ragunda bibliotek
 
Bebistema i Opsis Barnkultur

Här kommer ett lästips från Eva Thelin i Strömsund. Hon har uppmärksammat att tidskriften Opsis Barnkultur har bebistema i sitt senaste nummer. Många bra och matnyttiga artiklar, inte minst för alla oss som jobbar med Bokstart!

Här kommer en länk till Opsis webbplats
God Jul & Gott Nytt "biblioteksår"

önskar vi på Regional biblioteksverksamhet
/Catarina & Annika
 

Kontakt

Catarina Lundström                                            Annika Eliasson Faxén
Tel: 063-14 67 09, 070-254 75 87                      Tel: 072-735 07 33
catarina.lundstrom@regionjh.se                         annika.eliasson-faxen@regionjh.se

Regional biblioteksverksamhet i Region Jämtland Härjedalen arbetar med biblioteksutveckling, läsfrämjande och litteratur i nära samverkan med folkbiblioteken i länet.
Regional biblioteksverksamhet på webben: www.regionjh.se/biblioteksverksamhet.se