Copy
Nyheter från Regional biblioteksverksamhet 2015
View this email in your browser

NYHETSBREV 

Regional biblioteksverksamhet

Nyhetsbrev nr 3:2015 - September

Nu kommer det tredje nyhetsbrevet från den regionala biblioteksverksamheten i Region Jämtland Härjedalen. Här kommer du att kunna ta del av sånt som är aktuellt när det gäller biblioteksverksamhet och litteratur i vårt län. Här ska också finnas plats för omvärldsbevakning och debatt. Nyhetsbrevet kommer ut en gång per månad.
För att det ska bli så aktuellt och bra som möjligt vill vi ha idéer och tips på inslag. Vad händer i din kommun just nu? Vilka frågor är viktiga att spegla?
Kontakta den regionala biblioteksverksamheten - Catarina Lundström, regional biblioteksutvecklare, med tips och idéer! Se kontaktuppgifter sist i nyhetsbrevet.

Annika Eliasson Faxén -
Ny regional bibliotekskonsulent

Denna vecka börjar en ny medarbetare på den regionala biblioteksverksamheten. Vi hälsar Annika välkommen med en kort presentation.

Vem är du Annika?
Jag är en läsande och skrivande person som älskar att vara ute i naturen. Gärna i skogen eller i fjällmiljö, där får jag inspiration. Just nu har jag två barnboksmanus som jag ibland ägnar fritiden åt. Som yrkesperson har jag en magisterutbildning i biblioteks- och informationsvetenskap i bagaget. Jag har arbetat både på små och stora bibliotek, främst i Skellefteå och Linköping. Min senaste anställning var som verksamhetschef för media/läsfrämjande vid Linköpings bibliotek.

Vad lockade dig till Östersund och jobbet som regional bibliotekskonsulent?
Det var tanken på ett regionalt utvecklingsarbete som lockade mig, plus närheten till fjällen och att få återvända till Norrland.

Vilka frågor inom biblioteksvärlden engagerar dig mest just nu?
Biblioteken som mötesplats för berättelser och människor. Något som intresserat mig länge är läsningens, skrivandets och litteraturens betydelse för människors hälsa och utveckling, d.v.s. biblioterapi. Vad kan ett bibliotek och berättelserna som finns där göra för ett litet barn, för en person med lässvårigheter, en invandrare, en arbetslös, en långtidssjukskriven, en pensionär? Kan rätt bok och ett samtal kring det lästa göra skillnad? Sådana frågor intresserar mig. 

Ny serie: Månadens läsare
Robert Uitto

Regionrådet Robert Uitto blir först ut i nyhetsbrevets nya serie - Månadens läsare. Just nu ligger en spännade bok och lockar vid hans säng. Detta i hård konkurrens med politiska handlingar - frågan är hur länge han skall orka motstå den: "Min hjärna och jag" av Patricia S Churchland. Nedan följer en spännande berättelse från Robert som tar oss till det nu nedlagda filialbiblioteket på Allégatan i Östersund.

Det tog tid ibland att tömma den överfulla bokvagnen och placera varje bok där den skulle stå i sin särskilda hylla:  Hc, Hce, Hcg, Lz, Ic…
Varje bok tillhörde sin egna avdelning och sin egna kategori - den ena mer spännande än den andra.
 
Till slut lärde jag mig att inte låta varje bok fånga mitt intresse, inte läsa varje baksida utan istället snabbt sortera och placera dem rätt i hyllan igen, så att nya låntagare och nya läsare kunna finna sin bok - jag var kanske världens snabbaste bokuppsättare på världens mest spännande biblioteksfilial som dock ibland fortsatte att lägga särskilt intressanta böcker på nedre hyllan för särskilt omhändertagande…

Filial 1 på Allégatan, beläget i det traditionella HSB-området i Östersund och innehållande lika traditionella böcker från det gamla ABF-biblioteket.Det var en fantastisk möjlighet vi hade, vi barn och sedan ungdomar att ha ett kvartersbibliotek mitt i vårt bostadsområde.

Läs den spännande fortsättningen här!
 

Passa boken på besök i Oviken

I juni besökte projektet "Passa boken" Fröjdholmen och Myssjö-Ovikens IF som hade sommarläger för sina ungdomar. Det blev ett spännande möte mellan ÖFK-spelare och ungdomar på temat idrott och läsning. Bergsbibliotekets Margareta Nylin-Berglin hade många bra boktips inför sommarlovet.

Kommande möten i länet med Passa-boken:
Vemdalens IF, 6/10
Ås skola, 7/10
ÖFK ungdomsakademi, 7/10
Alsens IF, 28/10
Hede SK, 4/11

För mer info kontakta projektledaren Karin Wahlén, karin.wahlen@kultpr.se eller gå in på bloggen: www.passaboken.se
 

En lågintensiv bildningsinstitution - Ola Nilsson om biblioteken i Provins, nr 2: 2015

"Jag är på besök i Östersund och ljudet av fontänens porlande vatten i biblioteket påminner mig om att det faktiskt är tyst här. Det borde inte vara konstigt, men för mig har det blivit det eftersom det bibliotek jag till vardags besöker nu för tiden är Göteborgs nya stadsbibliotek. I det nya stadsbiblioteket i Göteborg går det varken att läsa eller skriva. Det handlar delvis om att det pratas oavbrutet där."

"Östersunds stadsbibliotek ser ungefär likadant ut nu som när jag besökte det i min ungdom. Det är, som alla bibliotek, tänkt att vara ett allmänt rum för bildning, studier och eftertanke - en lågintensiv bildningsinstitution, om man så vill."

Biblioteket  - en tyst plats eller vårt gemensamma vardagsrum?

Ni följer väl diskussionen om bibliotekens roll i våra media. Sällan har väl biblioteken varit ett så hett debattämne, vilket är positivt. Debatten, som utlöstes av de problem som några Stockholmsbibliotek haft, har nu breddats till att handla om vilken typ av biblioteksrum vi ska ha. Tysta platser för läsning och reflektion eller också platser för möten, datorer, TV-spel, samtal och publika arrangemang? Eller både och?!
Hur ser ni på frågan? Kom gärna med inlägg i debatten. Hur ser det ut i värt län? Är detta en lika aktuell fråga för oss?

Nedan finns några länkar till den aktuella debatten
Sveriges Radios artikel här & Niclas Lindberg Svensk biblioteksförenings inlägg här & Jenny Lindhs inlägg i Dagens Nyheter här

 
Lyckat Öppet hus på biblioteket i Funäsdalen
Biblioteket i Funäsdalen har fått en ansiktslyftning och firade härom veckan med ett populärt Öppet hus som lockade 100-talet besökare. Anette Mörtberg, filialföreståndare för biblioteket, är mycket nöjd:

-I en tid där läsningen och läsförståelsen minskar är det viktigt att lyfta fram biblioteket som en värdefull resurs i lokalsamhället. Det finns stora sociala skillnader i våra läsvanor och i förlängningen kan det påverka och hota demokratin. Vi som jobbar på biblioteket arbetar på en mängd olika sätt för att väcka läslust och stärka läsandet. I dagens informationsbrus är det också viktigt att ha kunskaper om informationssökning och källkritik. Vi märker dessutom att det finns ett stort intresse för att träffas under lättsamma former och prata om litteratur.

Biblioteket i Funäsdalen arbetar regelbundet med författarbesök, bokpresentationer för vuxna och barn, högläsning för barn (flera gånger per vecka) och bokcirklar (för närvarande tre cirklar på gång med ca 35 deltagare). De servar också sina distansstudenter med litteratur och vaktar vid tentamina. Biblioteket hjälper också många nya svenskar med att hitta litteratur på deras hemspråk eller böcker anpassade för att lära sig svenska.
Missa inte Länsmötet i Bräcke 5/11 - tema det mångspråkiga biblioteket

Varje år ses bibliotekspersonal från Jämtlands och Västernorrlands län för ett gemensamt möte. Denna gång i Bräcke och på temat mångspråkighet. Vi möter bland annat Anja Dahlstedt, chef för Botkyrka bibliotek, som berättar om deras framgångsrika arbete med att skapa ett interkulturellt bibliotek. Inga-Lina Lindqvist (se bilden) är en författare som växte upp i Vitryssland men som flyttade som 15-åring till Sverige. I sina romaner och i sin poesi skildrar hon bland annat mötet med Sverige och hur det är att erövra ett nytt språk. Vi får också möta spännande exempel på hur biblioteken i våra regioner arbetar med mångspråk på olika sätt.

Se program och inbjudan i länk! Anmälan senast 12/10 via länk i inbjudan. 

Andra viktiga datum i höst!

Fredag 9/10     Gemensam fortbildning för alla med författarbesök i Östersund. Jan Guillou, Stefan Ahnhem och Jo Salmson och Daniel Edfeldt är klara för medverkan.
Vecka 41           Dyslexiveckan bjuder på flera arrangemang på bibliotek i länet. Dysseföreläsarna besöker Järpen måndag 5/10, 18.30; Östersund tisdag 6/10, 19.00 och Svenstavik onsdag 7/10, 15.00.
Tisdag 10/11    Barn&unga-gruppen har seminarium i Östersund med besök av Susanna Edwards 10-12 i Östersund. Kontakta den regionala verksamheten om du är intresserad av att delta. Seminariet är öppet för fler än "Barn&unga-gruppen". 
Den nationella biblioteksstrategin
Regeringen har gett KB i uppdrag att ta fram en nationell biblioteksstrategi för hela Sverige. På bokmässan i Göteborg presenterade riksbibliotekarien Gunilla Herdenberg och den särskilde utredaren Erik Fichtelius några tankar om det arbete som inleddes för en månad sedan.
Gunilla Herdenberg menar att strategin ska ge svar på frågor om bibliotekens roll i samhället, användarnas behov, nya media, teknisk utveckling m.m. Från KB:s sida lovar man att genomföra ett strategiarbete i nära samverkan med hela bibliotekssektorn.
Erik Fichtelius berättade kort om utredningens närmaste framtid:
-Till Biblioteksdagarna nästa år kommer vi att kunna presentera lite tydligare frågeställningar, en kunskapsöversikt och en ansats till våra egna visioner.

Den regionala biblioteksstrategin
Förslaget till regional biblioteksstrategi för Region Jämtland Härjedalen har nu kommit en bit på väg. I dagarna behandlar den regionala utvecklingsnämnden (RUN) förslaget och inom kort kommer förslaget att skickas ut på remiss. Mer info i kommande nyhetsbrev!

Länet läser - programserien finns att ladda ned på SR:s hemsida
Ni som missade radioserien "Länet läser" i somras - gå gärna in på webbplatsen sverigesradio.se/jamtland, sök på "Länet läser"
Onsdag 17/6
    Ett föreningsdrivet bibliotek. Ett besök i Lit där biblioteket drivs av ideella krafter.
Onsdag 24/6    En tur med bokbilen i Strömsund, del 1. Möt Rolf Jönsson, Eva Thelin med flera på bilens väg mot Kyrktåsjö.
Onsdag 1/7      En tur med bokbilen i Strömsund, del 2. Hembesök och bokleverenser hos Anna-Lisa, Lennart och Johan.
Onsdag 8/7      En tur med bokbilen i Strömsund, del 3. Möte Britt-Inger Roos, bibliotekschefen som värnar om glesbygden.
Onsdag 15/7    Bokcirkel – varför då? Möt en av länets många bokcirklar och med i diskussionen om fantasy, ungdomslitteratur och om varför det är så kul att läsa tillsammans.
Onsdag 22/7    Det offentliga vardagsrummet. Ett besök på biblioteket i Sveg där alla typer av människor möts.
Onsdag 29/7    Möt Henning Mankell och var med om nyinvigningen av Mankellcentret på biblioteket i Sveg
Onsdag 5/8      Passa boken – ett läsfrämjande projekt med idrottande ungdomar. I Myrviken ligger idrotten och biblioteket vägg i vägg.
Onsdag 12/8    Biblioteket mitt i byn – ett hus med många funktioner. Ett besök på filialbiblioteket i Hallen.
Onsdag 19/8    Biblioteket flyttar ut. Möt bibliotekspersonalen i Bergs kommun som ibland flyttar sin verksamhet till torget.
Onsdag 26/8    Catarina Lundström – den nya biblioteksutvecklaren. Vad är hennes visioner och tankar om bibliotekens betydelse och framtid.

Norrlands litteraturpris - Ida Linde & Lina Stoltz
Författarna Ida Linde och Lina Stoltz har tilldelats Norrlands litteraturpris 2015. Ida Linde får priset för din roman "Till Norrland åker man för att dö". Lina Stoltz får barn- och ungdomspriset för romanen "Imorgon är allt som vanligt". De författare med koppling till Jämtland-Härjedalen som nominerades till priset, Emma Warg och Annelie Jordahl, blev därmed lottlösa denna gång.

Kontakt

Catarina Lundström                                            Annika Eliasson Faxén
Tel: 063-14 67 09, 070-254 75 87                      Tel: 072-735 07 33
catarina.lundstrom@regionjh.se                         annika.eliasson-faxen@regionjh.se

Regional biblioteksverksamhet i Region Jämtland Härjedalen arbetar med biblioteksutveckling, läsfrämjande och litteratur i nära samverkan med folkbiblioteken i länet.
Regional biblioteksverksamhet på webben: www.lanskulturen/bibliotek.se