Peace Brigades Nederland
Nieuwsbrief voorjaar 2016
View this email in your browser

Nieuwsbrief voorjaar 2017


Peace Brigades International blijft ruimte creëren voor vrede, want overal ter wereld worden mensenrechtenverdedigers tegengewerkt, bedreigd en vermoord. In deze nieuwsbrief informeren wij over onze werkzaamheden voor de bescherming van mensenrechtenverdedigers. In deze nieuwsbrief berichten wij over de volgende belangrijke gebeurtenissen:
  • Nieuwe website
  • Nieuwe Shelter City Utrecht gast
  • Culturele Zondag 12 maart
  • Voorlichtingsavond veldvrijwilligers 22 maart
  • Speaker tour + Human Rights Café: Vredesprocessen in Guatemala en Colombia 29 - 31 maart
Zo geven wij inzicht in het werk van PBI – Nederland. Mocht u vragen hebben, dan zijn we uiteraard bereikbaar via e-mail, sociale media en telefoon of tijdens onze activiteiten. Meer weten over het werk van PBI? Bekijk dan ook onze website en volg onze Facebook pagina. 

Nieuwe website

Onze nieuwe website is online!

Bekijk 'm snel op http://peacebrigades.nl/

Bekijk onze meest recente thema's en ons project ShelterCity in samenwerking met o.a. Justice and Peace Netherlands, Gemeente Utrecht, het UAF en Netherlands Institute of Human Rights (SIM). 

Nieuwe Shelter City Utrecht gast


Op donderdag 16 februari hebben wij alweer onze zesde Shelter City Utrecht gast verwelkomd. In verband met haar veiligheid gebruiken we niet haar echte naam of de naam van haar organisatie. Wanjiku is een vrouwelijke mensenrechtenverdediger uit Kenia. Haar focus ligt op het verdedigen van de landrechten van de Chuka, een inheemse bevolkingsgroep. Hiernaast vecht ze tegen de criminalisering van mensenrechtenverdedigers in Kenia.
 
Wanjiku begeeft zich als mensenrechtenverdedigster in veel gevaarlijke situaties. Ze is vervolgd omdat zij werd aangewezen als de schuldige achter demonstraties tegen de illegale houtkap in Chuka. In 2015 is ze aangevallen, ontvoerd en vastgehouden voor twee dagen. Op dit moment is ze moedig haar werk aan het hervatten en deze zware gebeurtenissen aan het verwerken.
 
Wanjiku hoopt tijdens haar verblijf in Nederland haar netwerk te vergroten en haar kennis uit te breiden. Hiernaast wil ze voldoende rust pakken en ontspannen, zodat ze uitgerust en sterk terug kan keren naar Kenia om haar mensenrechtenwerk voort te zetten. Blijf haar volgen op onze website, Facebook pagina en www.sheltercity.nl/utrecht

Wil je onze nieuwste Shelter City gast persoonlijk ontmoeten? Lees dan snel door over Culturele Zondag!

Culturele Zondag 12 maart


Op 12 maart vindt de Culturele Zondag plaats in Utrecht, met als thema 'Het Gesproken Woord’. Verschillende sprekers en initiatieven zullen via diverse gespreks- en presentatievormen laten zien hoe het gesproken woord in verschillende vormen tot uiting komt.

Wij zijn aanwezig met onze nieuwe vrouwelijke Shelter City gast uit Kenia. Zij geeft een korte presentatie over haar werk als mensenrechtenverdediger en daarna is er ook de mogelijkheid om haar persoonlijk te ontmoeten. We nodigen jullie graag allemaal uit om op 12 maart langs te komen in Utrecht! Mis de kans niet om onze Shelter City gast te ontmoeten en meer te leren over haar werk, de situatie in Kenia en het Shelter City project.

Ook zullen we een leuke actie houden rondom het thema 'Het Gesproken Woord'. Ben je benieuwd geworden? Aanmelden kan via Facebook en houdt de pagina in de gaten voor updates!
 

Voorlichtingsavond (veld)vrijwilligers


PBI traint internationale vrijwilligers die worden uitgezonden om mensenrechtenverdedigers te beschermen.

Op 22 maart houdt PBI Nederland een informatie avond over wat het betekent om te worden uitgezonden als vrijwilliger. De avond is bedoeld voor mensen die willen werken bij een project maar ook voor mensen die in Nederland willen bijdragen. Momenteel zoekt het Honduras-project veldvrijwilligers! Aanmelden kan tot 31 maart 2017. Zie op onze website voor meer informatie. 

Herken jij jezelf hierin? Kom dat naar onze voorlichtingsavond om meer te leren over het werk van PBI in het binnen- en buitenland! Kijk voor meer informatie op het Facebook event of onze website!

Wat:          Voorlichtingsavond (veld)vrijwilligers
Wanneer:  woensdag 22 maart
                 19.30- 21.30 uur
Waar:        Trainspot, Kleine Singel 33, Utrecht.
Entree:      Gratis

Voor vragen en/of opgave: tot en met 20 maart via pbi.trainingsgroep@gmail.com o.v.v. informatieavond.
Speakertour Guatemala & Colombia - Vredesprocessen in Latijns-Amerika

Twintig jaar geleden werd het vredesakkoord in Guatemala getekend. Het vredesproces in Colombia staat nog in de kinderschoenen. Welke lessen kan Colombia trekken uit het vredesproces in Guatemala? Welke rol speelt het maatschappelijk middenveld in deze vredesprocessen? Hoe zou de internationale gemeenschap vredesprocessen moeten steunen? En wat is de impact van deze vredesprocessen op intern ontheemden, landrechten en de situatie van mensenrechtenverdedigers?
 
Van 29 maart tot en met 31 maart zullen de Guatemalteekse mensenrechtenverdediger Marcos Ramírez en de Colombiaanse mensenrechtenverdedigster Berenice Celeita Alayon naar Nederland komen om aandacht te vragen voor deze vraagstukken.
 
Marcos Ramírez is één van de leiders van het Consejo de la Comunidad La Primavera del Ixcán (CPR) en van Comunidades en Resistencia del Ixcán, welke bestaat uit voormalig intern ontheemden. Als vertegenwoordiger van CPR vertegenwoordigde Marcos in de jaren ’90 de ontheemde bevolking in het Asamblea de la Sociedad Civil en deed hij namens het maatschappelijk middenveld aanbevelingen tijdens de vredesonderhandelingen. Later is hij tweemaal verkozen tot burgemeester van de gemeente Cantabal Ixcán.
 
Berenice Celeita Alayon is een inheemse landenrechtenverdedigster. Zij is de oprichtster van de organisatie Para la Investigacion y Accion Social. Zij bieden sociale en juridische begeleiding, training en politieke belangenbehartiging aan vrouwen-, inheemse-, afro-afstammelingen- en boerenorganisaties. In 1988 won Berenice de Robert F. Kennedy Human Rights Award. Berenice heeft in Colombia deelgenomen aan verschillende platforms die voorstellen hebben gedaan voor het vredesproces met de guerrillagroepering FARC.
 
Wil jij deze twee indrukwekkende mensenrechtenverdedigers ook ontmoeten? Kom dan naar het Human Rights Café op donderdag 30 maart. Een middag vol interessante lezingen en discussie over vredesprocessen in Latijns-Amerika.
 
Wat:            Human Rights Café Guatemala & Colombia -                                                           Vredesprocessen in Latijns-Amerika
Wanneer:    Donderdag 30 maart
                   15:30 – 17:00 gevolgd door een informele borrel
Waar:          Cedla – Centrum voor Studie en Documentatie van Latijns-Amerika
                   Roetersstraat 33, 1018 WB Amsterdam
Entree:       Gratis
Taal:           Spaans - Engels

De speakertour wordt mede mogelijk gemaakt door ASN Foundation, Stichting Janivo en Stichting Haella.

Houd onze Facebook pagina in de gaten voor updates!

Op de hoogte blijven?

 
Naast onze nieuwsbrief op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van PBI the Netherlands? Like ons op Facebook

Neem ook een kijkje op onze nieuwe website! Klik en lees snel meer over onze meest recente thema's en ons Shelter City project.

Donaties blijven hard nodig 


Niet in de gelegenheid om vrijwilligerswerk te doen, maar wilt u wel helpen om bedreigde mensenrechtenverdedigers te beschermen? Iedere financiële bijdrage is welkom. Klik hier als u online een donatie wilt doen. Of stort uw donatie op NL46TRIO0390501034 t.n.v. PBI Nederland. Bij voorbaat hartelijk dank.

PBI Nederland beschikt over de ANBI-status. Dit betekent dat giften aan PBI Nederland belastingaftrekbaar zijn.

Peace Brigades International – Afdeling Nederland
Oudegracht 36, 3511 AP UTRECHT
+31 (0)6 1649 8221

info@peacebrigades.nl
www.peacebrigades.nl 
NL46TRIO0390501034

Website
Website
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
LinkedIn
LinkedIn


This email was sent to info@vrouwenenduurzamevrede.nl
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Peace Brigades International - Nederland · Oudegracht 36 · Utrecht, 3511 AP · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp