Kunt u de email niet goed lezen? Open hem dan in uw browser.
Voedingspiramide
 
‘If you want to prevent bone fractures, forget the milk and take your cow for a walk’
Walter Willett, MD, DrPH

 
Melkmuiltjes
We drinken veel teveel melk, dat zou niet nodig zijn en het risico op botbreuken niet verlagen en de kans op andere ziekten zelfs verhogen. Dit was de boodschap van epidemioloog Wakter Willet aan melkdrinkend Nederland.
 
Kalk voor de botten
Waar draait het allemaal om? Kalk is nodig voor gezonde sterke botten en melk bevat veel kalk (in 1 liter melk zit 1,2 gram kalk). In Nederland wordt aan volwassenen aangeraden minstens 1 gram kalk binnen te krijgen. In Amerika wordt 0,7 gram kalk aangeraden en de gezondheidsraad meent dat 0,5 gram kalk per dag genoeg is!
 
Teveel of te weinig?
Hoe meer je ervan eet hoe minder je opneemt en hoe meer je ervan nodig hebt hoe beter je het opneemt uit je voeding. Je lichaam werkt dus heel efficient, eet je weinig kalk dan zal je uit je voeding toch zoveel opnemen als je nodig hebt. Eet je meer kalk dan je nodig hebt, dan poep je het gewoon uit. Eet langdurig veel teveel kalk; 2,5 gram per dag of meer, dan heb je meer kans op nierstenen en aderverkalking. Bij het gebruik van kalk supplementen van 500 mg of meer lijkt het risico op het krijgen van een hartinfarct verhoogd.
 
Exit ‘Joris Driepinter’
Volgens Willet is 300 ml zuivel genoeg om je botten gezond te houden. Dit advies vind je ook in de voedingspiramide http://www.voedingspiramide.nl/. Daarin worden 1-2 porties  zuivel en maximaal 40 g kaas geadviseerd. Ook groene groenten, zoals broccoli, peulvruchten, gedroogd fruit en noten bevatten behoorlijke hoeveelheden kalk.
 
Meer doen
Zoals Willet al stelt is beweging onmisbaar voor gezonde botten. Daarnaast kan het gebruik van frisdrank, alcohol, koffie en thee de uitscheiding van kalk vergroten. Ook een gebruik van teveel zout zorgt voor verlies van kalk en de gemiddelde Nederlander eet veel teveel zout.
Bekijk de voedingspiramideweekmenu’s als jij ook lekker en gezond wilt eten met genoeg zuivel en minder zout! Een voorbeeld hiervan is te vinden op:
http://www.voedingspiramide.nl/dagmenu
 
Genoeg vitamine D?
Een andere onmisbare factor is vitamine D. Die heb je nodig om je kalk op te kunnen nemen uit je voeding. Gezien de tekorten aan vitamine D bij Nederlanders is het slim om met die koe buiten te gaan wandelen en je kalktabletje te vervangen door een vitamine D supplement.
 
Meer lezen:
http://www.research-professionals.nl/assets/NRC_20110926_1_009_article2.pdf
U ontvangt deze email, omdat u zich heeft ingeschreven voor de nieuwsbrief van voedingspiramide.nl

Schrijf <<Emailadres>> uit van deze lijst | Stuur naar een vriend | Bewerk je profiel

Ons adres is:
Voedingspiramide
Groot Hertoginnelaan 228
Den Haag, Z-Holland 2517EX
Netherlands

Add us to your address book


Copyright (C) 2011 Voedingspiramide All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp