Kunt u de email niet goed lezen? Open hem dan in uw browser.
Voedingspiramide

Brood: zit daar wat in?
Natuurlijk kies jij altijd voor een gezond bruin broodje, maar wat zit daar eigenlijk in en wat kun je het beste kiezen??
Meegranenbrood, volkorenbrood, notenbrood, mueslibrood, witbrood waar bruin inzit??
 
Wat zit er in jouw brood?
Op het etiket van verpakt brood wordt vermeld wat er in je brood zit, in volgorde van hoeveelheid, dus, wat er het meeste inzit staat als 1e genoemd in de ingrediënten declaratie.  Zo kun je bij volkorenbrood lezen dat het hoofdingrediënt tarwemeel is, dat wordt gemaakt van de hele graankorrel. Staat op jouw brood als eerste, tarwebloem dan bedoelen ze witte bloem.

Naast meel of bloem zal je brood water, zout en meestal gist bevatten. Ook kan brood  zaden of pitten, noten en stukjes graankorrels bevatten. Daarnaast bevat het meeste brood broodverbetermiddel, een mengsel waarin meestal een mengsel van eiwitten, (geharde) vetten, extra tarwegluten en additieven (o.a.conserveermiddelen, smaakversterkers, emulgatoren), om het brood sneller te laten rijzen en andere eigenschappen van het brood te verbeteren.

Meel of bloem?
De meeste vezels, vitamines en mineralen, zitten in de buitenste laag van de graankorrel. Het binnenste deel van de korrel, het meellichaam, bestaat voornamelijk uit zetmeel en wat eiwitten. Omdat (witte) bloem wordt gemaakt van het binnenste deel van de graankorrel zitten er veel minder vezels vitaminen en mineralen in dan in volkorenmeel dat wordt gemaakt van de hele graankorrel. Daarom bevat bloem tot 3 maal minder vezels en tot 5 maal minder vitamines en mineralen vergeleken met (volkoren) meel.

Kleurtje?
De kleur van je brood is meestal afkomstig van geroosterd of gebrand moutmeel, dit wordt toegevoegd om je brood een mooie, bruine kleur te geven. Zo kun je witbrood zelfs bruin kleuren. De kleur van je brood zegt dus helemaal niets over hoe gezond je brood is. Meergranenbrood kan van verschillende soorten witte bloem gemaakt worden, een mooi bruin kleurtje hebben maar helemaal niet gezonder zijn dan witbrood. Volkoren tarwemeel is van nature lichtbruin van kleur, roggemeel is ietsje donkerder.

Volkoren: daar zit wat in!
Alleen volkorenbrood bevat de meeste vitamines, mineralen en vezels. Witbrood waar vitamines, mineralen en vezels aan zijn toegevoegd is niet hetzelfde als volkoren, er zitten ook een heleboel mineralen, die je normaal wel in volkorenbrood aantreft, niet in! 
 
Biologisch, logisch toch?
Wil je minder addivtieven en geen geharde vetten via je brood binnen krijgen, kies dan voor biologisch volkoren brood!


Meer lezen over brood en broodsoorten http://www.brood.net/default.asp?id=906&pid=broodnet 

U ontvangt deze email, omdat u zich heeft ingeschreven voor de nieuwsbrief van voedingspiramide.nl

Schrijf <<Emailadres>> uit van deze lijst | Stuur naar een vriend | Bewerk je profiel

Ons adres is:
Voedingspiramide
Groot Hertoginnelaan 228
Den Haag, Z-Holland 2517EX
Netherlands

Add us to your address book


Copyright (C) 2011 Voedingspiramide All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp