Kunt u de email niet goed lezen? Open hem dan in uw browser.
Voedingspiramide
Ken je E-nummers?
E-nummers, er wordt veel over geschreven. We proberen ze zoveel mogelijk vermijden en lopen met lijstjes en Apps door de supermarkt om producten op E-nummers te scannen. Wat zijn ze en is het mogelijk ze niet te eten?
 
Wat zijn het?
E-nummers worden o.a. toegevoegd aan voedingsmiddelen om ze langer houdbaar te maken, ervoor te zorgen dat ze niet gaan klonteren en de smaak te verbeteren. Deze stoffen hebben van de Europese Unie een nummer gekregen als uit onderzoek blijkt dat het gebruik hiervan veilig is bevonden voor de gezondheid. Je kunt ze met dit nummer of onder hun chemische naam terugvinden op het etiket van verpakte voedingsmiddelen. Ze mogen dan als hulpstof toegevoegd worden aan voedingsmiddelen en supplementen. E-nummers kunnen zowel chemische als natuurlijk stoffen zijn zoals het conserveermiddel wijnsteenzuur (E324 L), dat ontstaat bij het maken van wijn en gebruikt mag worden in biologische producten.
 
Onschuldig?
Toch blijken E-nummers niet zo onschuldig. Aspartaam is ongetwijfeld een van de meest besproken en onderzochte hulpstoffen. Wetenschappers zijn het er nog steeds niet over eens of aspartaam nu kankerverwekkend is of niet! Sulfiet en sulfietverbindingen, gebruikt als conserveermiddel, kunnen flinke overgevoeligheidsreacties veroorzaken. Ook het gebruik van de smaakversterker glutamaat roept veel controverse op. Mensen rapporteren na het gebruik van glutamaat (MSG, mononatrium glutamaat of E 621) houdende voedingsmiddelen klachten zoals hoofdpijn, huiduitslag en darmklachten. Overigens komt glutamaat van nature voor in oude kaas en champignons en wordt wel de 5e smaak, umami, genoemd.
Ook een mengsel van additieven kan schadelijke gevolgen hebben. Zo kan de antioxidant E320 samen met vitamine C schade in ons lichaam veroorzaken. Uit natriumbenzoaat, E211, een conserveermiddel dat gebruikt wordt in frisdranken en sauzen, kan met ascorbinezuur (vitamine C) het kankerverwekkende benzeen ontstaan. Een mengsel van kleurstoffen en natriumbenzoaat (zoals in snoep veel voorkomt) kan leiden tot hyperactiviteit bij kinderen.
 
E-nummervrij eten!
dat kan, als je kiest voor onbewerkt eet je geen E-nummers. Immers aan een krop sla of een appel wordt niets toegevoegd en een dressing die je zelf maakt met citroensap, olijfolie en groene kruiden is geheel E-nummer vrij. Eet liever gewone yoghurt met aardbeien dan aardbeienyoghurt uit een pak. Lekker, geen onnodige toevoegingen en van nature boordevol, vitamines, mineralen en bioactieve stoffen! In het boek voedingspiramide vind je vier heerlijke, natuurlijke weekmenu’s met alle recepten!
www.voedingspiramide.nl
 
Beter bio!
Je kunt met een gerust hart zonder vergrootglas en andere hulmiddelen je inkopen doen bij de bio-super. Aan biologische producten mogen sporadisch en maar enkele soorten E-nummers worden toegevoegd. De toegestane E-nummers zijn veelal natuurlijke stoffen. Een overzicht van de in bio producten toegestane E nummers kun je op deze link (onderaan) vinden.
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/biologisch.aspx
 
 
 
U ontvangt deze email, omdat u zich heeft ingeschreven voor de nieuwsbrief van voedingspiramide.nl

Schrijf <<Emailadres>> uit van deze lijst | Stuur naar een vriend | Bewerk je profiel

Ons adres is:
Voedingspiramide
Groot Hertoginnelaan 228
Den Haag, Z-Holland 2517EX
Netherlands

Add us to your address book


Copyright (C) 2012 Voedingspiramide All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp