Kunt u de email niet goed lezen? Open hem dan in uw browser.
Voedingspiramide
Stevia: Natuurlijk zoet
Sinds het gebruik van steviaglycosiden (E960) ook in Europa is goedgekeurd komt er ineens heel veel belangstelling voor dit zoetmiddel van natuurlijke oorsprong. Zo gaat Coca-cola het gebruiken ter vervanging van een deel van de gebruikelijke suiker in frisdrank.
 
200-300 keer zo zoet als suiker!
Stevia is een plantje dat in zijn blad grote hoeveelheden zoete stoffen opslaat, het wordt daarom ook wel sweetleaf genoemd. Je kunt de blaadjes gedroogd kopen en er hele zoete ‘thee’ van trekken. Ondanks zijn zoete smaak bevat stevia calorieën en veroorzaakt het geen tandcariës.  Stevia heeft een intens zoete smaak, de in de plant aanwezige steviosiden en rebausiden hebben 200-300 keer de zoetkracht van suiker, het valt daarom onder de intensieve zoetstoffen.
 
Stevia rebaudiana is een plant die van oorspronkelijk in subtropisch en tropisch Zuid- en Centraal-Amerika voorkomt. De stevia die je vindt in zoetmiddelen wordt gekweekt.  Meestal wordt van stevia een extract of concentraat gemaakt. Dit extract kan worden opgelost in andere alcohol of glycerine. Ook wordt stevia in als (wit) poeder verkocht of in de vorm van zoetjes. Stevia heeft een wat dropachtige iets bittere nasmaak als je het in hoge concentraties gebruikt.
 
 
 
stevia2.jpg (428×280)
 
 
 
Kun je er een taart mee bakken?
Bakken met stevia lukt het beste als je ook andere zoetmiddelen gebruikt. Zo hoef je er niet teveel van te gebruiken, heb je geen onprettige nasmaak en mis je niet het volume dat suiker normaal inneemt in je gebak.  
 
Worteltjes taart met stevia
In deze kruidige taart met veel zoete smaken (wortel, krenten en rozijn) is de suiker vervangen door  stevia.

1 sinaasappel
75 g hazelnoten
150 g boter
1 tl stevia, vloeibaar
1 el koekkruiden
3 eieren, gesplitst
150 g volkorenmeel
1 tl bakpoeder
150 g krenten en rozijnen
 200 g geraspte wortel
 
Verwarm de oven voor op 150 °C. Vet een cakevorm in met boter en bestuif hem met bloem. Rasp de schil van sinaasappel. Hak of maal de hazelnoten heel fijn. Roer de boter met de stevia, koekkruiden, sinaasappelrasp en de eidooiers tot een zachte massa. Schep het meel met het bakpoeder erdoor. Meng de krenten en rozijnen erdoor. Klop het eiwit in een andere kom stijf. Schep de gehakte hazelnoten en de geraspte wortel door de eiwitten. Schep het mengsel door de rest van het beslag. Schep alles in de cakevorm, strijk de bovenkant glad en bak de cake in 1 uur à 1uur en 15 minuten gaar. Laat de cake in de uitgeschakelde oven 15 minuten afkoelen. Stort hem daarna op een rooster en laat hem verder afkoelen.
 
Gebruikte maten
1 tl=1 theelepel van 5 ml (maatlepelsetje, ca. 1 ½ gewoon theelepeltje)
1 el= 1 eetlepel van 15 ml

Meer nieuws van Voedingspiramide,volg ons op twitter@voedingspiramid
 Follow voedingspiramid on Twitter
U ontvangt deze email, omdat u zich heeft ingeschreven voor de nieuwsbrief van voedingspiramide.nl

Schrijf <<Emailadres>> uit van deze lijst | Stuur naar een vriend | Bewerk je profiel

Ons adres is:
Voedingspiramide
Groot Hertoginnelaan 228
Den Haag, Z-Holland 2517EX
Netherlands

Add us to your address book


Copyright (C) 2012 Voedingspiramide All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp