Kunt u de email niet goed lezen? Open hem dan in uw browser.
Voedingspiramide
Brood! Wat zit daar in??
Brood, het is niet goed voor ons!? Zijn het de gluten, is spelt beter of mag ik geen enkel graan eten behalve haver? Moet iedereen brood laten staan?
 
Gluten, of meer?
Brood wordt meestal gemaakt van de graansoorten tarwe, rogge, spelt en/of kamut. Deze graansoorten bevatten gluten. Mensen die coeliakie hebben of een glutengevoeligheid kunnen niet tegen gluten. Er wordt geschat dat ongeveer 1 op de 100 mensen coeliakie heeft. Bij ca. 5-10 op de 100 mensen wordt gedacht aan glutengevoeligheid, deze mensen voelen zich beter als ze geen glutenhoudende granen eten, waardoor dit komt is nog niet bekend.
 
Fermenteerbare koolhydraten: FODMAP
In sommige granen zitten ook fermenteerbare  koolhydraten, mensen met een prikkelbare darm kunnen daar darmklachten van krijgen. Dit betreft de granen: tarwe, rogge en gerst. Het vermijden van deze granen is onderdeel van het FODMAP dieet. De orthomoleculair diëtist weet hier meer van.  
 
Snelle koolhydraten?
Granen (vooral bewerkte soorten) zoals we vinden in de meeste broodsoorten kunnen in het lichaam makkelijk en heel snel worden omgezet naar suikers: glucose. Dit glucose wordt in het bloed worden opgenomen kan zo ons bloedsuiker verhogen. Eten we veel bewerkte granen bij de maaltijd of in een tussendoortje dan heeft dat invloed op onze bloedsuiker huishouding. Hierdoor kun o.a. je sneller trek krijgen tussendoor en maar ook gezondheidsklachten en zelfs overgewicht ontwikkelen. De voedingspiramide houdt hier rekening mee en adviseert meest onbewerkte granen en ook maaltijden en tussendoortjes zonder granen te nemen.
 
Moet iedereen alle tarwe en gluten laten staan?
Misschien dat 1 op de 10 mensen ziek worden van het eten van granen of er klachten van hebben. Dat zou betekenen dat 9 op de 10 mensen wel tarwe en gluten kunnen eten.
Het voedingspiramide advies is tarwe af te wisselen met andere graansoorten zoals haver, spelt of gierst. En vaker te kiezen voor een maaltijd zonder granen; een lunch met een salade van peulvruchten met groenten en olijven of gerookte zalm met avocado is heerlijk en zo gemaakt. Of wat denk je van een handje noten als tussendoor; vullend, voedzaam en boordevol vitamines, mineralen en goede vetten!
Meer inspirerende menu's met recepten kun je vinden in het Voedingspiramide boek!
 
U ontvangt deze email, omdat u zich heeft ingeschreven voor de nieuwsbrief van voedingspiramide.nl

Schrijf <<Emailadres>> uit van deze lijst | Stuur naar een vriend | Bewerk je profiel

Ons adres is:
Voedingspiramide
Groot Hertoginnelaan 228
Den Haag, Z-Holland 2517EX
Netherlands

Add us to your address book


Copyright (C) 2014 Voedingspiramide All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp