Copy
Sint Petrus uit Boekel grote winnaar met besparing van 55%
Zorghuizen besparen in drie maanden € 200.000,- dankzij Energiestrijd
           
38 zorghuizen door heel Nederland hebben tijdens de Energiestrijd Zorghuizen in drie maanden tijd € 200.000,- bespaard op energiekosten. Op initiatief van Meneer de Leeuw, Urgenda, Habion en partners is er een besparing op het energieverbruik gerealiseerd van 16%, met behoud van comfort en zonder voorinvestering.
Zorghuis Sint Petrus uit Boekel, werd 20 maart tijdens het Lentebal, uitgeroepen tot winnaar met een besparing van 55% en € 20.000,- Met 70 bewoners is dat € 286,- per bewoner.


Met de Energiestrijd Zorghuizen willen de initiatiefnemers laten zien hoe gemakkelijk zorghuizen op een positieve en betrokken manier geld kunnen besparen. Door in te zetten op bewuste gedragsverandering resulteert deelname aan de Energiestrijd Zorghuizen in een positieve bijdrage aan het milieu. Daarnaast realiseren zorgorganisaties een kostenbesparing die geïnvesteerd kan worden in duurzame maatregelen of besteed kan worden aan zorg.
 
Winnaars
Met een besparing van 48% en € 34.000,- werd zorghuis Mariahoeve uit Den Haag beloond met de tweede plaats. Odendael uit Sint-Oedenrode werd derde met een besparing van 44% en € 27.000,- De prijs voor meest fanatieke huis was voor Hoge Hop.uit Hoorn. Tijdens de drie maanden strijd, maakte Amstelmere uit Amstelveen de grootste sprong met een besparing van 27%. De besparingen zijn berekend op basis van een kWh prijs van € 0,10 en een gasprijs van € 0,50. Hierbij is het gasverbruik gecorrigeerd op graaddagen. De prijzen werden uitgereikt door Burgemeester Pierre Bos en wethouder Henri Willems van de gemeente Boekel, Urgenda directeur Marjan Minnesma, Adrie van Osch, raad van bestuur BrabantZorg en Habion directeur Peter Boerenfijn.
 
Meer dan 10 miljoen te besparen! 
Wanneer deze resultaten worden omgerekend naar alle 1900 zorghuizen in Nederland, dan resulteert dat in een besparing van € 10.554.500,-. In een tijd dat, door veranderende wet- en regelgeving, de zorguitgaven steeds verder onder druk komen te staan is dit een belangrijke besparingspost. Energiebesparing levert zo een duurzame bijdrage aan betaalbare zorg. Tevens kunnen deze besparingen gebruikt worden voor doorinvesteringen, verduurzamen en het energieneutraal maken van het zorghuis.
 
Van groot tot klein
Gemakkelijke maatregelen zoals de verwarming een graadje lager zetten, tijdschakelaars op de verlichting plaatsen en technische installaties opnieuw inregelen leveren meteen resultaat op. Zo werd een warmtetransportpomp beter afgesteld, wat direct een besparing van € 400,- per jaar betekent. Een ander mooi voorbeeld was dat met een tijdschakelaar op het verwarmd biljart € 1,50 per dag en € 500,- per jaar bespaard wordt. Met vele originele acties, zoals een quiz, Warme Truiendag, mascotte Lampie, speldjes, bijeenkomsten en andere activiteiten hebben alle zorghuizen enthousiast meegedaan. Behalve het competitie element was het voor de zorghuizen vooral belangrijk om: Te zeggen wat je doet, Doen wat je zegt en Te laten zien wat je doet. De tussenstanden, tips en acties werden gepubliceerd op de website www.energiestrijd.nl/zorghuizen, Facebook en Twitter.
 
Adrie van Osch, raad van bestuur BrabantZorg: “Het streven naar minder energieverbruik past bij onze visie. Wat we in de praktijk zien is dat bewustwording rondom energieverbruik bijdraagt aan meer saamhorigheid op locaties. Het is mooi om te zien dat het zowel bij cliënten als bij medewerkers en vrijwilligers iets op gang brengt.”

Wigger Verschoor, projectleider Urgenda: “De toegevoegde waarde van deelname aan de Energiestrijd Zorghuizen is dat zorgorganisaties nog jaren erna energie en kosten besparen, door alles wat ze geleerd hebben in die drie maanden. De bewustwording die vol enthousiasme gerealiseerd is bij medewerkers, bewoners en management blijft zijn vruchten afwerpen.”
 
Pepik Henneman, Meneer de Leeuw: “Doordat zorghuizen tegen elkaar strijden willen ze winnen en doen ze er alles aan om op de eerste plaats te komen. Men wordt creatief, enthousiast en fanatiek wat mooie blijvende resultaten oplevert.”


Volg de Energiestrijd Zorghuizen
Kijk voor een overzicht van alle deelnemende zorghuizen op www.energiestrijd.nl/zorghuizen.
Via deze site, Twitter en Facebook zijn de ervaringen, verhalen en resultaten van alle deelnemers te lezen.
 
Initiatiefnemers
De Energiestrijd Zorghuizen is een initiatief van Meneer de Leeuw, Urgenda en Habion in samenwerking met Natuur en Milieu Federaties en met medewerking van Eneco, Enelogic de Energiesprong en Intrakoop.


 
Noot voor de pers (niet voor publicatie)
Neem voor meer informatie over de Energiestrijd Zorghuizen, interviews met betrokken initiatiefnemers, bestuurders of deelnemers contact op met:

Matthijs Kettelerij matthijs.kettelerij@urgenda.nl 06 – 18 51 28 91

Fotocredit: Katja Schade
Foto 1 onderschrift: Burgemeester Pierre Bos van de gemeente Boekel rijkt de eerst prijs uit aan zorghhuis Sint Petrus.
Foto 2 onderschrift: Alle winnaars en initiatief van de Energiestrijd Zorghuizen.
High res op aanvraag beschikbaar.