E-mail niet leesbaar? Klik dan hier
december 2010

 

Dit is de Urgenda nieuwsbrief van december. Kijk voor een volledig overzicht van onze activiteiten op de website www.urgenda.nl. Urgenda wenst u fijne feestdagen en een zonnig 2011.

Actie samen zonnepanelen kopen verlengd

Hoe kleuren we de daken blauw met 50.000 zonnepanelen? Dat is de inzet van de actie Wij Willen Zon, die Urgenda samen met anderen op 11.11 lanceerde. We verzamelen bestellingen van particulieren, bedrijven en organisaties, drukken de prijs van zonnepanelen en veroorzaken zo versnelling in een trage markt. Sinds Minister Verhagen aankondigde de SDE-regeling af te schaffen, stromen de klanten toe. Grotere klanten bleken meer tijd nodig hebben om de bestelling te formaliseren. Na heronderhandeling hebben we de actie kunnen verlengen tot 31 januari. Het ziet er naar uit dat we dan de benodigde 10 MW aan concrete commitments kunnen verzamelen. Kijk voor meer informatie op www.wijwillenzon.nl.
Lees ook de oproep aan minister Verhagen in trouw.

Stadsverwarming Purmerend maakt vaart

Regionaal Urgenda-project Purmerend timmert flink aan de weg. Sinds gemeente Purmerend haar stadsverwarming in 2007 verzelfstandigde tot B.V. heeft de nieuwe directie van SVP het roer omgegooid. Haar ambitie: het meest duurzame warmtebedrijf van Nederland worden. De pijlers van haar nieuwe aanpak, genoemd Stadsverwarming 2.0: duurzame productie (met o.a. biomassa van Staatsbosbeheer en geothermie), distributie en consumptie (o.a. beter inregelen) van warmte voor 24.000 huishoudens en 1.000 bedrijven in Purmerend. Hiermee realiseert SVP vanaf 2014 een CO2-reductie van 100.000 ton per jaar. De Europese Commissie honoreerde stadsverwarming 2.0 onlangs met een forse subsidie, het tweede Europese duurzame energieproject dat deze zogeheten ELENA-subsidie kreeg toegewezen.
(foto: Sky Pictures)

Urgenda op huishoudbeurs

Samen met onder meer Good!, People 4 Earth, de Nederlandse Vrouwenraad en tal van ondernemers laat Urgenda op de Huishoudbeurs zien dat ‘duurzaam’ leven en genieten prima samen kunnen gaan. Met o.a. workshops, modeshows en proeverijen op het gebied van afval, mode en voedsel. Urgenda gaat de komende jaren stappen zetten om de huishoudbeurs te verduurzamen, we richten ons op de huisvrouw, maar ook op de standhouders, de organisatie van de huishoudbeurs en de RAI. Tijdens de aankomende beurseditie van 12-20 februari wordt de ‘Groene Ster Award’ uitgereikt aan de meest duurzame standhouder van de Huishoudbeurs. Gekeken wordt naar de stand en de gepresenteerde producten en diensten op de beursvloer. De vijf meest ‘groene’ standhouders worden geselecteerd en door een vakjury bezocht gedurende de eerste beursdag, 12 februari 2011. Wij zoeken voor het Urgenda Paviljoen nog vrijwillige gastvrouwen en gastheren. Meer informatie of aanmelden? Stuur een mailtje naar annelies.bol@urgenda.nl.

Hoogleraren willen geen kolencentrales

Zestien hoogleraren roepen energiebedrijven op geen kolencentrales meer te bouwen, maar in plaats daarvan te investeren in duurzame energieopwekking. In een open brief aan bedrijven en de overheid schrijven de wetenschappers dat Nederland achterop raakt door zich vast te leggen op kolencentrales. "Nederland wordt de vieze man van Europa door te kiezen voor vervuilende kolencentrales", stellen de briefschrijvers. Volgens de hoogleraren zijn steenkolen de meest vervuilende brandstof om energie uit op te wekken. "Door de aanleg van vijf kolencentrales kiezen overheid en energiebedrijven voor een extra CO2-uitstoot zoveel als negen miljoen auto's." Tot de ondertekenaars behoren onder andere Jan Rotmans en Pier Vellinga, bestuursleden van Urgenda, en de platformleden Wubbo Ockels en Frans Stokman.
De volledige brief

Duurzaamheidsfabriek Leerpark van start

Eind november heeft de gemeenteraad van Dordrecht ingestemd met de bouw de van Duurzaamheidsfabriek op Leerpark Dordrecht. Dat betekent dat de eerste paal in het voorjaar van 2011 de grond in gaat en dat de fabriek plek gaat bieden aan ondernemers, leerlingen in het middelbaar en hoger (beroeps)onderwijs en investeerders op het gebied van duurzaamheid. Thomas Rau maakte een ontwerp voor de fabriek. Het gebouw gaat voldoen aan de hoogste eisen en technische mogelijkheden op het  gebied van duurzaamheid en wordt een landmark op het gebied van leren en werken. Verschillende partners werken mee aan de realisatie van de fabriek, waaronder HVC, Priva, Sublean, de Installatiebranche Zuid-Holland. Het eerste onderwijs in de Duurzaamheidsfabriek gaat vermoedelijk begin 2012 van start. Klik hier voor meer informatie.
Wilt u zich uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Klik dan hier