Copy
Als mediarelatie van Urgenda ontvangt u dit persbericht
Uitnodiging: 25 januari start Duurzaam Bedrijf Haarlemmermeer 
Ruim 32 miljoen voor negen duurzame projecten bijeengebracht door kwartiermaker van Urgenda, in opdracht van Gemeente Haarlemmermeer

Donderdag 24 januari stemt de gemeenteraad van Haarlemmermeer over de oprichting van een duurzaam bedrijf waarin de gemeente 3,3 miljoen euro investeert. Eerder is het ondernemingsplan aan de gemeenteraad gepresenteerd en zo positief ontvangen dat er voldoende reden is om aan te nemen dat een meerderheid vóór oprichting van het Duurzaam Bedrijf Haarlemmermeer (DBH) zal stemmen.

Omdat de gemeente, Urgenda en Van de Graaf haast hebben met verduurzamen van de samenleving, zal vrijdag 25 januari het bedrijf i.o worden gepresenteerd (onder voorbehoud van positieve stemming in de gemeenteraad op 24 januari). De start van het DBH i.o valt samen met het slaan van de eerste paal van een nieuwe windmolen van de Haarlemmermeerse coöperatie Meerwind. Eén van de projecten die deels door het DBH wordt gefinancierd.
 
Het bedrag dat de gemeente investeert, 3,3 miljoen euro, wordt ingezet voor co-financiering van duurzame projecten van marktpartijen. Andrea van de Graaf (Urgenda) heeft dit bedrag vertienvoudigd: de markt investeert bijna 30 miljoen euro in negen projecten. De meeste projecten van het DBH zijn gericht op het opwekken van duurzame energie. Lokale bewoners, bedrijven en instellingen profiteren hiervan. Wanneer de projecten die nu klaar liggen, worden gerealiseerd, haalt de gemeente haar doelstellingen voor duurzame energie productie en CO2 reductie voor 2014 en verder. De geïnvesteerde gelden tussen 2 en 15 jaar terug worden verdiend. De eerste revenuen worden in 2014 terug verwacht en kunnen dan opnieuw worden geïnvesteerd.
 
Het programma voor vrijdag 25 januari is als volgt:
14.15    Ontvangst met koffie en thee.
14.30    Welkomstwoord van de voorzitter van Meerwind, dhr. Bert van Noord
Toespraak door Marjan Minnesma, directeur Urgenda en meest invloedrijke duurzame Nederlander van 2012 (Trouw).
14.50    Vertrek naar de locatie van windturbine 6, eerste paal in de grond door Marjan Minnesma, onder toeziend oog van onze wethouder Duurzaamheid dhr. John Nederstigt.
15.15    Wethouder Nederstigt en Andrea van de Graaf starten Duurzaam Bedrijf Haarlemmermeer (in het bijzijn van de ondernemers)
15.30    Einde
 
Locatie: dorpshuis De Kern, Lisserweg 1-a, 2156 LA te Weteringbrug 

Andrea van de Graaf, kwartiermaker Duurzaam Bedrijf: “We hebben haast met verduurzamen! Daarom starten we razendsnel, een dag na de positieve beslissing van de Raad! Negen ondernemers staan te trappelen om hun duurzame projecten op te starten in Haarlemmermeer. We willen geen minuut verliezen. Samen realiseren we niet alleen veel schone stroom in de polder, waar alle bewoners en bedrijven van kunnen profiteren, maar ook werkgelegenheid en bewustwording. We geven duurzaamheid een gezicht. Dit is samen waarde creëren in optima forma!”

Haarlemmermeer geeft met het DBH een stevige impuls voor lokale ondernemers en inwoners op het gebied van duurzame innovatie in een moeilijke economische tijd. Publieke participatie geeft vertrouwen en heeft andere investeerders over de streep getrokken. Hierdoor is er winst op twee manieren. Ten eerste dat meer geld beschikbaar komt voor investeringen in duurzame projecten en ten tweede dat alle investeerders, dus ook het DBH haar investering terugkrijgen Vrijgekomen kapitaal wordt geïnvesteerd in nieuwe projecten. Hiermee wordt versnelling en opschaling gerealiseerd. Deze vorm van investeren kan op nog grotere schaal uitgevoerd worden als meer externe investeerders instappen bij een project of initiatief. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Noot voor de pers
Het ondernemingsplan Duurzaam Bedrijf Haarlemmermeer is op aanvraag beschikbaar. De ondernemers zijn 25 januari ook aanwezig en beschikbaar voor interviews.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de kwartiermaker van het DBH:  Andrea van de Graaf (Urgenda), via andrea.van.de.graaf@urgenda.nl of 06-24 24 29 41.